Waarom gebruikt mijn kat de kattenbak niet?

Katten zijn over het algemeen kieskeurige wezens en geven de voorkeur aan toilet op een schone en privéplaats. De meeste katten nemen in eerste instantie gemakkelijk deel aan kattenbaktraining, maar ongepaste eliminatie is een veel voorkomend probleem.

Snel overzicht

01

Het vermijden van kattenbakken is een veel voorkomend probleem bij katten.

02

Oorzaken zijn slechte training, onvoldoende netheid, slechte locatie of type kattenbak, abrupte veranderingen in zwerfvuil, moeite met toegang tot een dienblad, stress of medische oorzaken.

03

Sluit altijd medische oorzaken van het vermijden van kattenbakken uit en zorg ervoor dat de omgeving van uw kat optimaal is in termen van middelen en stressvermindering.

Meer inzicht in het gedrag van kattenbadkamers, evenals enkele veelvoorkomende onderliggende medische oorzaken, kan u helpen de meest voorkomende redenen voor het vermijden van kattenbakken te begrijpen. Veel kattenbakproblemen zijn te wijten aan problemen met de locatie, grootte, type en netheid van de kattenbakken van de kat. Stress, angst en medische problemen zoals infecties kunnen echter ook van invloed zijn op de kattenbakgewoonten van een kat.

Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom uw kat zijn kattenbak misschien niet gebruikt.

Gebrek aan training

Katten die buiten naar het toilet gaan, hebben misschien extra training nodig om een kattenbak binnenshuis te leren gebruiken.

De meeste katten leren al op zeer jonge leeftijd een kattenbak te gebruiken, meestal als ze nog maar een kitten zijn. De meeste kittens die in een thuisomgeving zijn opgegroeid, zullen het toiletgedrag van hun moeder kopiëren en daarom leren een kattenbak te gebruiken zonder enige inbreng van een mens.

Katten krijgen vaak een sterke voorkeur over waar ze toiletteren, dus vroeg gebruik van de kattenbak kan goede, sterke gewoonten vormen. Kittens die buiten zijn opgevoed, als zwerfkatten, of kittens die hun moeder vroeg in het leven verliezen, hebben misschien nooit geleerd om in nest te toiletteren en vinden het misschien moeilijker om op te halen.

Als u een kat aanneemt die nog nooit strooisel heeft getraind of die liever op een ander substraat urineert, kan enige tijd, geduld en training nodig zijn om deze gewoonte te corrigeren. Hier vind je wat meer informatie over zindelijkheidstraining van een kitten.

Lees ook: Hoe weten katten dat ze een kattenbak moeten gebruiken?

Voorkeuren voor kattenbakken

Oranje katten- en kattentoilet met deksel

Sommige katten houden van de privacy van een overdekte kattenbak, maar andere katten houden misschien niet van de geuren die erin gevangen zitten.

Katten zijn gewoontedieren en krijgen bepaalde voorkeuren met betrekking tot hun toiletgedrag. Overschakelen naar verschillende soorten zwerfvuil of veranderingen in de locatie van de doos kunnen voldoende zijn om vermijding te veroorzaken.

Kattenbakken moeten zijn:

  • Groot genoeg voor uw kat om zich comfortabel om te draaien.
  • Bevat hetzelfde type strooisel waar uw kat zich prettig bij voelt en aan gewend is.
  • Plaats een rustige plek, uit de buurt van waterbakken en de voerbak.

Sommige katten geven de voorkeur aan een afgedekte doos; anderen geven de voorkeur aan een open dienblad. Het type kattenbakvulling van de voorkeur kan ook verschillen, afhankelijk van hun vroege ervaringen met texturen.

Als je een nieuwe kat hebt, moet je misschien experimenteren met een paar soorten dozen en verschillende nesten, zoals klonterend strooisel, pelletstrooisel en kleistrooisel. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, geven de meeste katten de voorkeur aan een fijne, zanderige textuur. Als je echt van nest moet wisselen, probeer dit dan geleidelijk te doen, zodat je kat zich kan aanpassen.

Lees ook: 11 Beste kattenbakvullingen van 2022

Zindelijkheid

Kattenbak schoonmaken

Schep vast afval en klonten minstens één keer per dag – meer dan één keer per dag als je kunt.

Katten zijn schone dieren en besteden vaak enorme hoeveelheden tijd aan verzorging en zelfzorg. Het vermijden van kattenbakken kan vaak te wijten zijn aan een mismatch tussen de verwachtingen van de eigenaar en de kat over hoe vaak de kattenbak moet worden schoongemaakt.

Urine heeft een sterke ammoniakgeur en katten zijn gevoeliger voor sterke geuren dan mensen, dus regelmatige reiniging is essentieel. Schep dagelijks klonten en poep uit en voeg indien nodig vers strooisel toe. Reinig kattenbakken wekelijks met water en ongeparfumeerde zeep. Boxliners kunnen nuttig zijn voor het gemak van schoonmaken, maar vermijd alles met toegevoegde parfums, die overweldigend kunnen zijn voor katten.

Lees ook: Hoe vaak plassen katten?

Privacy en toegang

kat die in kattenbak staat

In plaats van al je kattenbakken op één locatie te groeperen, verspreid je ze door het hele huis, zodat meerdere katten niet kibbelen over toegang.

Katten houden begrijpelijkerwijs van wat privacy naar toilet. Plaats kattenbakken in rustigere delen van het huis, weg van in- en uitgangen, voedsel- en waterbronnen. Maar plaats ze niet zo ver uit de weg dat je kat ver naar het toilet moet.

In multi-cat households, kan er concurrentie zijn om middelen, waaronder kattenbakken. De algemene regel is om hetzelfde aantal kattenbakken te hebben als katten , plus een extra. Dus twee kattenbakken voor één kat, vier dozen voor drie katten, etc. Plaats kattenbakken op verschillende locaties in huis. Katten zijn territoriaal en het uitspreiden van de dozen kan voorkomen dat een kat de toegang tot de trays voor andere katten belemmert.

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

Gedragsmatige oorzaken

kattenstress

Katten die gestrest of overstuur zijn door iets in hun omgeving, kunnen buiten de kattenbak gaan.

Stress en angst kunnen leiden tot gedragsveranderingen bij katten, waaronder ongepast toiletteren. Katten zijn territoriaal en conflicten kunnen ervoor zorgen dat ze hun gebied markeren door urine te spuiten.

Urine spuiten kan worden onderscheiden van normaal urineren, omdat het meestal kleine hoeveelheden zijn die op een verticaal oppervlak op een zeer voor de hand liggende plaats worden gespoten. Normaal urineren is meestal een groot volume op een horizontaal oppervlak ergens meer privé. Urine spuiten komt ook vaak voor bij niet-gecastreerde katten.

Slecht toiletgedrag komt vaker voor in huishoudens met meerdere katten, waar de concurrentie om middelen en territorium hoog is, maar stress kan ook bij katten worden veroorzaakt door verschillende andere oorzaken, waaronder nieuwe huisdieren, nieuwe familieleden, veranderingen in hun omgeving zoals door bouwwerkzaamheden, verhuizen naar huis, harde geluiden en dierenarts- of catterybezoeken.

Lees ook: De 5 beste tapijtreinigers voor kattenurine

Medische oorzaken

Een veterinaire controle om medische oorzaken uit te sluiten is altijd verstandig wanneer een kat stopt met het gebruik van zijn kattenbak.

Als uw kat is begonnen met urineren in uw huis, kan dit frustrerend aanvoelen, maar houd er rekening mee dat er een onderliggend gezondheidsprobleem kan zijn.

Elke aandoening met betrekking tot de blaas en de urinewegen kan verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van ongepast urinetoiletten. Een urineweginfectie (UTI) is een veel voorkomende boosdoener, naast ontstekingsoorzaken. Feline lower urinary tract disease (FLUTD), ook bekend als feline idiopathic cystitis (FIC) of feline interstitiële cystitis, is een term die wordt gebruikt om ontstekingsaandoeningen van de katachtige urinewegen te beschrijven, en er wordt gedacht dat er een sterke link is met stress bij getroffen katten.

Symptomen van zowel UTI’s als FLUTD zijn ongepast toiletteren, bloederige urine, persen om te plassen, frequente kattenbaktrips of helemaal niet plassen. Deze tekenen vereisen een bezoek aan de dierenarts. Als uw kat helemaal niet plast, heeft hij dringend veterinaire aandacht nodig.

Sommige medische problemen zorgen ervoor dat katten vaker en in hoger volume plassen, waaronder nierfalen en diabetes. Deze kunnen ervoor zorgen dat katten buiten de kattenbak plassen omdat ze gewoon niet op tijd bij de doos kunnen komen. Ontlasting buiten de doos kan worden veroorzaakt door gastro-intestinale stoornissen, zoals inflammatoire darmaandoeningen of voedselallergieën.

Oudere katten kunnen moeite hebben om in de kattenbak te komen, vooral als deze hoogzijdig is, als gevolg van artritis, of ze kunnen vergeten waar de kattenbak is als ze cognitieve disfunctie bij katten ontwikkelen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor maagklachten?

Mijn kat gebruikt de kattenbak niet: wat moet ik doen?

dierenarts-examen

Uw dierenarts kan medische redenen zoeken voor het vermijden van kattenbakken en u ook helpen met gedragsproblemen.

Ongepaste eliminatie kan een frustrerende en moeilijke aandoening zijn om mee om te gaan. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om u te helpen een plan te maken en het probleem te bestrijden.

  • Breng uw kat naar de dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.
  • Zorg voor voldoende kattenbakken, op wisselende rustige locaties. Als u het niet zeker weet, voegt u nog een vak toe.
  • Houd het strooiseltype hetzelfde en maak de trays regelmatig schoon.
  • Reinig vuile gebieden met een enzymatische reiniger om alle sporen van urinegeur te verwijderen om herhaling te voorkomen.
  • Overweeg een feromoonverspreider zoals Feliway om stressvermindering aan te moedigen of om stressvolle gebeurtenissen zoals een nieuw huisdier te voorkomen.
  • Vraag advies aan een dierenarts of een gekwalificeerde gedragsdeskundige voor huisdieren.

Lees ook: Mijn kat poept niet in kattenbak: is dit normaal?

Kattenbakvermijding: samenvatten

Kattenbakproblemen zijn een veel voorkomend probleem voor kattenbezitters. De oorzaken kunnen variëren en omvatten problemen met de toegankelijkheid, locatie, grootte of type kattenbak, veranderingen in het type of de hygiëne van het nest, stress of medische problemen.

Als uw kat is begonnen met het elimineren buiten de bak, raadpleeg dan altijd een dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten en breng enkele wijzigingen aan in de omgeving van uw kat om stress te minimaliseren en te zorgen voor een handicapde toegang tot hun favoriete kattenbak en nesttype.

Lees ook: Waarom bedekt mijn kat haar poep niet? Top 6 oorzaken uitgelegd

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij de kattenbak weer gebruikt?

Probeer eerst te achterhalen waarom je kat de kattenbak vermijdt. Dit kan een gedrags- of medische oorzaak zijn, een verandering in het nesttype of de locatie, of de doos die niet genoeg wordt schoongemaakt. Zodra medische oorzaken zijn uitgesloten, moet u ervoor zorgen dat er voldoende kattenbakken op verschillende locaties in huis zijn die regelmatig worden schoongemaakt en gevuld met het favoriete nest van uw kat.

Waarom poept mijn kat ineens op de grond?

Uw kat kan de doos vermijden vanwege een verandering in het type nest, de locatie van de doos, slechte netheid van de kattenbak of belemmerde toegang (bijvoorbeeld door een ander huisdier). Medische oorzaken kunnen ook ongepaste ontlasting veroorzaken, zoals cognitieve disfunctie, artritis of gastro-intestinale stoornissen zoals voedselallergieën.

Waarom gebruikt mijn kat de kattenbak niet om te plassen?

Uw kat kan de doos vermijden vanwege een verandering in het type nest, de locatie van de doos, slechte netheid van de kattenbak of belemmerde toegang (bijvoorbeeld door een ander huisdier). Medische oorzaken kunnen ook ongepast urineren veroorzaken, zoals infecties, ontstekingsaandoeningen, nieraandoeningen, diabetes of artritis.