Waarom eten katten gras?

Katten zijn eigenzinnige wezens met veel nieuwsgierige gewoonten, maar een vreemd gedrag dat kattenliefhebbers lang heeft verbaasd, is gras eten. Hoewel binnen- en buitenkatten duidelijk meer toegang hebben tot het groene spul, is het bekend dat zelfs binnenkatten aan grassprieten knabbelen als ze naar buiten gaan voor wat frisse lucht of om te verkennen.

Waarom eten katten gras en geven ze over?

Op basis van deze resultaten veronderstelden de onderzoekers dat katten geen gras eten als een manier om op natuurlijke wijze maagklachten te behandelen.

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze biologisch zijn ontworpen om een voornamelijk op vlees gebaseerd dieet te eten. Hoewel katten granen, fruit en groenten kunnen verteren die te vinden zijn in commercieel kattenvoer, zijn katten geen echte alleseters, dus plantaardig materiaal zoals gras zou geen deel uitmaken van hun dieet in het wild.

En het lijkt erop dat gras misschien niet overeenkomt met het spijsverteringsstelsel van een kat, omdat sommige katten die gras eten het korte tijd later onmiddellijk opgooien, samen met het haar en andere onverteerbare materialen. De reden dat dit gebeurt, is dat katten de vereiste enzymen missen die nodig zijn om het goed te verteren,

Dus waarom eet een kat gras?

Theorieën over waarom katten gras eten

Gazonmeststof, onkruidverdelger, pesticiden en andere chemicaliën die op gazons worden gebruikt, kunnen zeer gevaarlijk zijn voor uw kat, zelfs in kleine hoeveelheden.

Het antwoord ontging wetenschappers eeuwenlang, maar een recente studie kan deze katachtige eigenaardigheid tot op de bodem hebben uitgezocht. Voordat we daar aan toe komen, laten we enkele van de lang gekoesterde theorieën samenvatten over waarom katten gras eten.

Nutritionele boostEen theorie suggereert dat katten gras eten omdat ze bepaalde voedingsstoffen of enzymen in hun dieet missen. Gras bevat wel foliumzuur, maar de jury is uit op het idee dat katten intuïtief weten dat ze foliumzuur moeten aanvullen.

Maagklachten verlichting: Katten braken soms na het nuttigen van gras. Een andere theorie over waarom katten gras eten, zegt dat katten weten dat ze zullen overgeven na een grassnack, dus als ze iets aten dat het niet met hen eens was of zich anderszins onwel voelen, kunnen ze proberen braken op te wekken door gras te eten.

Natuurlijk laxeermiddel: Het is mogelijk dat het eten van gras kan helpen om constipatie te verlichten of te helpen bij het verwijderen van ontharingen. Gras bevat veel vezels, dus het kan dingen in de juiste richting brengen.

Een nieuwe theorie over waarom katten gras eten en extra voordelen

Kat die gras eet

Hoewel er verschillende theorieën zijn, weten we niet zeker waarom katten gras eten.

Onlangs hebben onderzoekers van de University of California, Davis, School of Veterinary Medicine een online enquête gehouden onder meer dan 1.000 katteneigenaren die vragen naar de voorliefde van hun katten voor het eten van gras en planten. De bevindingen, gepresenteerd in de zomer van 2019 op de jaarlijkse bijeenkomst van de International Society for Applied Ethology in Bergen, Noorwegen, onthulden enkele interessante feiten over katten die gras eten.

Ten eerste is het eten van plantaardig materiaal heel gebruikelijk: 71 procent van de katten in de studie knabbelde minstens zes keer in hun leven aan planten en 61 procent at minstens 10 keer plantaardig materiaal. Een andere bevinding was dat de meeste katten (91%) gedroegen zich normaal en leken niet ziek te zijn in de tijd direct voorafgaand aan het gras eten. Van alle katten die plantaardig materiaal aten, braakte slechts ongeveer 27 procent vaak na het eten van het groene spul.

Op basis van deze resultaten veronderstelden de onderzoekers dat katten geen gras eten als een manier om op natuurlijke wijze maagklachten te behandelen. In plaats daarvan geloven de wetenschappers dat katten instinctief gras en ander plantaardig materiaal kunnen eten om zich te ontdoen van darmparasieten – een gedrag dat is waargenomen bij wilde carnivoren en primaten. Het eten van vegetatie kan het spijsverteringskanaal activeren om lastige parasieten fysiek te verdrijven.

Is gras veilig voor katten en hoeveel kattengras moet een kat eten?

Kattengras (soms kattengras genoemd) is een veilige grasmix die bedoeld is om binnenshuis te worden gekweekt.

Wat de reden ook is, veel katten eten af en toe gras. sommige katten eten misschien zelfs elke dag gras. Maar moet je je zorgen maken als je kat af en toe aan het groene spul knabbelt?

Ja en nee…

Het eten van gras kan milde maagklachten veroorzaken, daarom braken sommige katten na het eten van gras, maar gras op zich is over het algemeen niet gevaarlijk voor katten. In feite wordt het juiste type gras zelfs beschouwd als een veilige en voedzame snack voor katten.

Het gevaar komt echter van wat er op het gras kan liggen dat uw kat consumeert. Gazonmeststof, onkruidverdelger, pesticiden en andere chemicaliën die op gazons worden gebruikt, kunnen zeer gevaarlijk zijn voor uw kat, zelfs in kleine hoeveelheden.

Whoed om te doen als je kat gras eet?

Kattengras

Milde maagklachten of een beetje braken is typisch wanneer katten gras eten.

Als uw kat gras in uw tuin eet, houd haar dan in de gaten om ervoor te zorgen dat ze geen tekenen van ziekte vertoont. Dit is vooral belangrijk als u chemicaliën op uw gazon gebruikt, zoals kunstmest, herbiciden (onkruidverdelger) of pesticiden.

Als je kat overgeeft na het eten van gras, noteer dan hoe vaak ze braakt.

Bel uw dierenarts als ze blijft overgeven, of als ze andere symptomen vertoont, zoals diarree, gebrek aan eetlust, lethargie (geen energie), toevallen, tremoren, schuimen in de mond of andere tekenen van ziekte.

Andere planten en bloemen

Hoewel gras niet gevaarlijk is voor katten om te eten, zijn andere planten erg giftig voor katten. Katten die graag gras eten, kunnen ook proberen te kauwen op kamerplanten en bloemen, wat dodelijke gevolgen kan hebben.

Sommige planten veroorzaken milde problemen bij katten, zoals irritatie van de mond of maagklachten; anderen kunnen ernstig braken en diarree, epileptische aanvallen, nierfalen en de dood veroorzaken.

Veel planten en bloemen zijn giftig voor katten, maar enkele van de gevaarlijkste zijn alle soorten lelies, herfstkrokus, azalea’s, rododendrons, oleander, cyclamen en narcissen. Houd alleen niet-giftige planten, groen en bloemen in huis.

Als u vermoedt dat uw kat een deel van een giftige plant of bloem heeft gegeten (of zelfs gewoon water uit de vaas van een gevaarlijke plant heeft gelikt), neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts of een hotline voor dierengifbestrijding.

Hoe katten veilig gras kunnen eten?

Kat die gras eet

Kattengras is gemakkelijk te kweken en veilig voor katten om te eten.

Als uw kat graag gras eet, maar u zich zorgen maakt over het feit dat ze gevaarlijke gazonchemicaliën consumeert, kunt u overwegen om speciaal gras voor uw kat te kopen om veilig te snacken. Kattengras (soms kattengras genoemd) is een veilige grasmix die bedoeld is om binnenshuis te worden gekweekt.

Geef de grascontainer licht water, zet hem in de buurt van een raam voor indirect zonlicht en laat hem ontkiemen. Je kat zal dol zijn op het kauwen van het gras dat groeit, en je kunt gerust zijn, wetende dat het geen gevaarlijke chemicaliën bevat.

Veelgestelde vragen

Is gras eten slecht voor katten?

Katten kunnen gras niet echt verteren, dus het eten van gras kan milde maagklachten veroorzaken, zoals braken. Gras is echter over het algemeen niet gevaarlijk voor katten. Katten kunnen echter erg ziek worden van het eten van gras dat is behandeld met gazonmeststof, herbiciden (onkruidverdelger), pesticiden of andere chemicaliën.

Waarom eet mijn kat gras?

Niemand kent de ware redenen waarom katten gras eten, maar sommige theorieën zeggen dat katten gras kunnen eten om maagklachten te verlichten, om voedingsstoffen te verkrijgen die ontbreken in het dieet, om constipatie te verlichten of haarballen door het darmkanaal te verplaatsen, of om hun lichaam te zuiveren van darmparasieten.

Eten katten gras als ze ziek zijn?

Een recente studie suggereert dat katten geen gras eten als ze ziek zijn. Het eten van gras kan er echter voor zorgen dat een kat lichte maagklachten krijgt, waaronder braken.

Hoe vaak moeten katten kattengras eten?

Katten kunnen zo vaak knabbelen aan kattengras als ze willen, en veel eigenaren laten trays achter voor hun katten om te bezoeken zoals ze willen. Als u merkt dat uw kat te veel gras eet en overmatig maagklachten heeft, kunt u haar grasconsumptie beperken tot slechts een paar keer per week.

Doet kattengras katten braken

Katten braken soms na het nuttigen van gras. Een andere theorie over waarom katten gras eten, zegt dat katten weten dat ze zullen overgeven na een grassnack, dus als ze iets aten dat het niet met hen eens was of zich anderszins onwel voelen, kunnen ze proberen braken op te wekken door gras te eten

Eten katten gras als ze wormen hebben?

Sommige wetenschappers geloven dat katten gras en ander plantaardig materiaal kunnen eten om zich te ontdoen van darmparasieten – een gedrag dat is waargenomen bij wilde carnivoren en primaten. Het eten van vegetatie kan het spijsverteringskanaal activeren om lastige parasieten fysiek te verdrijven.