Waarom drinkt mijn kat geen water uit zijn bakje? 6 waarschijnlijke redenen


Katten zijn berucht om het feit dat ze niet genoeg water drinken. U kunt ook merken dat uw kat liever uit andere bronnen drinkt dan uit het bakje met vers water dat u hem elke dag geeft. Het bakje mag dan wel vers zijn, maar dat muffe toiletwater lijkt aantrekkelijker voor ze.

Waarom doen katten dit? Er zijn een paar redenen, en hier kijken we naar de meest voorkomende. Het goede nieuws is dat er iets is dat je aan dit gedrag kunt doen om je kat elke dag meer water te laten drinken.

garen bol verdeler

De 6 meest waarschijnlijke redenen waarom katten geen water uit hun bakje willen drinken

1. Instincten

zwarte kat die muis eet
Image Credit: Piqsels

De meeste katten zijn geen effectieve drinkers. Katten hebben de natuurlijke neiging om water te drinken uit stromende bronnen. In het wild zou een kat het drinken uit muffe waterbronnen vermijden, die overmatige bacteriën, algen of parasieten zouden kunnen herbergen. Katten drinken van nature het liefst uit stromend water, zoals rivieren of beken.

Wat te doen

Het is altijd een goed idee om te investeren in een waterfontein. Katten drinken meestal niet genoeg water om zichzelf goed gehydrateerd te houden, en waterfonteinen zijn van nature aantrekkelijk voor katten. Dit is vooral belangrijk als uw kat op een droog dieet staat. Katten zijn geëvolueerd om het grootste deel van hun vocht uit hun voedsel te halen. De prooi van een kat is rijk aan vocht; de lichaamssamenstelling van een muis bestaat tot 80% uit water.

thematische onderbreking

2. They Can’t See the Water

kat drinkt uit fontein
Image Credit: Nana_Hana, Shutterstock

Katten hebben een blinde vlek vlak onder hun kin. Dat kan voorkomen dat ze het water in de kom kunnen zien. Je hebt misschien gemerkt dat je kat zijn gezicht naar het water laat zakken en dan verbaasd is wanneer hij er contact mee maakt.

Omdat ze het water niet kunnen ruiken, is het moeilijk voor ze om het te vinden. Sommige katten gebruiken in plaats daarvan een pootje en testen het waterniveau om er zeker van te zijn dat ze weten waar het is. Het kan zelfs zijn dat uw kat liever het water van zijn pootje likt dan het uit het bakje op te likken.

Wat te doen

Een waterfontein kan een oplossing zijn. Als uw kat het stromende water kan horen, weet hij of zij altijd waar het is. Dit is vooral waar als u een kat heeft die graag uit de kraan drinkt. Er is geen raden naar waar het water is als het loopt!

Uw kat de beste voeding geven is een topprioriteit als huisdierouder, dus waarom zou u ze geen bijpassende voedsel- en waterschotel geven? Wij denken dat de Hepper Nom Nom Bowl is te goed om niet te delen.

Gemaakt van voedselveilig roestvrij staal, kunt u er zeker van zijn dat uw kat de beste voeding binnenkrijgt uit de beste kommen op de markt. Klik hier om de uwe te krijgen.

Bij Excited Cats bewonderen we Hepper al vele jaren en besloten we een meerderheidsbelang te nemen, zodat we konden profiteren van de uitstekende ontwerpen van dit coole kattenbedrijf!

thematische onderbreking

3. They Don’t Like the Bowl

bengaalse kat speelt water in de kom
Beeldkrediet: kalyanby, Shutterstock

Als het waterbakje van de kat te smal of te diep is, kunnen ze het ongemakkelijk vinden om uit te drinken. Katten geven de voorkeur aan kommen die hun snorharen niet raken. Omdat hun snorharen gevoelig zijn, kan het constante wrijven tegen de zijkant van de bak oncomfortabel zijn. Het kan leiden tot snorhaarmoeheid, wat stressvol is voor uw kat. Dit kan ook gebeuren met de etensbakjes van uw kat.

Wat te doen

Breed en ondiep is beter dan smal en diep voor de waterbak van je kat. Zoek een bakje dat geschikt is voor de snorharen zonder ze te raken.

thematische onderbreking

4. Ze voelen zich niet op hun gemak

Zwarte kat drinkt uit een verhoogde kom
Image Credit: netti67, Pixabay

Als je een huishouden hebt met meerdere huisdieren, kan het zijn dat je kat zich niet veilig of geborgen voelt tijdens het drinken van water. In de kwetsbare positie van het drinken, kunnen katten worden aangevallen door andere dieren in huis of uit de weg worden geslagen door een dier dat in plaats daarvan wil drinken. Als u maar één kat heeft, staat de waterbak dan op een lawaaierige plek in huis? Probeert een peuter de kat vaak te grijpen terwijl ze aan het drinken is? Zo ja, dan zal uw kat de drinkbak niet lang willen gebruiken.

Wat te doen

Probeer de locatie van de waterbak van je kat te verplaatsen naar een rustiger deel van het huis. Je kunt ook proberen om meerdere bakjes in verschillende kamers te zetten om je kat opties te geven. Als er in een bepaalde ruimte van het huis veel lawaai is, kan uw kat een waterbakje vinden op een rustigere plek.

thematische onderbreking

5. They Don’t Like the Water

blue eyed white fluffy cat hepper nom nom bowl

Heeft uw water een rare smaak of geur? Is de drinkbak vuil en toe aan een goede schoonmaakbeurt? Soms kan het materiaal van het waterbakje het water een vieze smaak geven. Andere katten drinken gewoon liever uit een bakje van een bepaald materiaal, zoals roestvrij staal of keramiek.

Wat te doen

Als je kraanwater slecht smaakt, probeer je kat dan gefilterd water of water uit flessen te geven om te zien of dat het probleem is. Je kunt ook proberen van waterbakje te veranderen om te zien of ze een ander bakje prefereren. Zorg er altijd voor dat uw kat elke dag een schoon bakje met vers water krijgt en dat het bakje regelmatig wordt schoongemaakt om de vorming van bacteriën en schimmels te voorkomen.

thematische onderbreking

6. Ze houden niet van de watertemperatuur

Cat Bowl
Image Credit Door: Marco Giuseppe, unsplash

Sommige katten springen in de douche nadat je klaar bent en likken het warme water van de muren. Andere katten likken misschien graag aan ijsblokjes of condensatie op de ramen voor een koele smaak. Als uw kat ongelukkig is omdat hij het water warmer of koeler wil, zal hij drinken vermijden en andere plaatsen zoeken om aan zijn vocht te komen.

Wat te doen

U kunt de temperatuur van het waterbakje van uw kat niet constant bijhouden, maar u weet dat als uw kat de voorkeur geeft aan koel water, u het bakje een paar keer per dag kunt verversen. Als uw kat de voorkeur geeft aan warm water, kunt u het bakje vullen met lauw water uit de kraan of wachten tot het op kamertemperatuur is voordat u het aan uw kat aanbiedt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten doen vreemde dingen, en het lijkt wel of we altijd bezig zijn om de redenen voor hun gedrag te achterhalen. Als uw kat niet uit zijn waterbak drinkt, zou het proberen van een paar van de tips in dit artikel moeten helpen om deze situatie te verhelpen. Geef uw kat altijd dagelijks schoon en vers water, en vergeet niet contact op te nemen met uw dierenarts als uw kat helemaal geen water meer drinkt, want dit kan een medisch noodgeval zijn.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock