Vraag de dierenarts: wat veroorzaakt bloed in kattenurine?

Plast je kat bloed? Als je net bloed in de kattenbak hebt gevonden, lees dan verder! Als dierenarts op de spoedeisende hulp ben ik bloed gewend. Maar als ik het van mijn eigen kat zie, maak ik me daar zeker zorgen over! Dus als u plotseling bloed in kattenurine of bloed van de achterkant van uw kat opmerkt, moet u naar een dierenarts gaan omdat het moet worden aangepakt en gerepareerd.

Bloed in de kattenbak

Ten eerste is het moeilijk om te onderscheiden of wat je hebt opgemerkt bloederige urine of uitwerpselen of braaksel is. (Zoveel openingen waar de vloeistof vandaan komt!) Maak bij twijfel een paar foto’s met je smartphone en zuig er dan wat op (met een doseerspuit) – of in het ergste geval veeg je het op een schone witte papieren handdoek en vouw je het in een plastic Ziploc-zak – en breng het naar je dierenarts. Hoe grof het ook klinkt, wij dierenartsen willen het zien en kunnen vaak de bron bepalen.

Neem bijvoorbeeld toen een van mijn vrienden contact opnam met hun kat. Ze hebben een WiFi-enabled, zelfreinigende Litter-Robot 3 Connect, en merkten dit op de smartphone-app:

Deze app toont het aantal ritten dat hun kat maakte naar de automatische kattenbak. Je kunt zien dat deze kat gemiddeld 2-3 bezoeken aan de Nestrobot per dag bezoekt. Toen ineens in een periode van 2 dagen, was deze arme kat 14-16X/dag op bezoek in de kattenbak. Woah! Katten bezoeken normaal gesproken de kattenbak 1-4X /dag. Als u dat veel uitstapjes naar de kattenbak, er is iets medisch mis en een bezoek aan de dierenarts – zelfs de ER-dierenarts in het midden van de nacht – is een MUST.

Wat veroorzaakt bloed in kattenurine?

Als u merkt dat uw kat bloed plast of bloederige druppels urine door het huis druppelt, PLUS die regelmatig uitstapjes naar de kattenbak maakt, dan heeft uw kat waarschijnlijk een van de vier aandoeningen:

 • Katachtige idiopathische cystitis (voorheen bekend als Katachtige lage urinewegaandoening of FLUTD) – ook bekend als Feline Interstitial Cystitis (FIC) of Feline Urologic Syndrome (FUS); deze staan allemaal voor hetzelfde, maar de experts die er zijn, veranderen de naam om de paar jaar!
 • Feline urethrale obstructie (bijv. een urineverstopping of “geblokkeerde” kat)
 • Urineweginfectie (Urineweginfectie)
 • Bloedig diarree (zeldzamer) of zelfs ernstige constipatie

Dus, hoe weet je welke van de 4 ziekten je kat kan hebben? In mijn vorige blog Waarom een schone kattenbak essentieel is voor een goede gezondheid van de kat, ik had het over Feline idiopathische cystitis (FIC) en de meer levensbedreigende Feline Urethral Obstruction (FUO). Bekijk die blog voor meer details. Wat zie ik vaak in de ER? Het grootste deel van de tijd zijn deze urinewegaandoeningen te wijten aan een steriele ontsteking van de blaas (FIC), of een FUO. Zelden zie ik bloederige urine van een urineweginfectie.

Andere symptomen

De tekenen van Katachtige idiopathische cystitis, een urinewegobstructie of zelfs een urineweginfectie lijken behoorlijk op elkaar bij katten en omvatten het volgende:

 • Meer dan 1-4 uitstapjes naar de kattenbak per dag
 • Overmatige verzorging van het genitale gebied
 • Hurken om voor je neus te plassen
 • Urineren op rare plekken, zoals op plastic zakken, op je wasgoed, in de badkuip of gootsteen
 • Verkleurde urine (bijv. bloed getint)
 • Afwezigheid van grote klonten in de kattenbak
 • Persen om te plassen
 • Pijnlijk handelen (bijv. miauwen of uithuilen bij het gebruik van de kattenbak)
 • Abnormaal ruikende urine
 • Braken
 • Lethargie

Diagnose van de oorzaak van bloed in kattenurine

Als je eenmaal bij de dierenarts bent, worden een paar tests aanbevolen. Idealiter begint de dierenarts met een steriel urinemonster verzameld door een cystocentese (een steriele naald die door de lichaamswand gaat) om indien mogelijk een urineonderzoek en kweek te verzamelen. Om u te waarschuwen, in mijn klinische ervaring kan ik slechts ongeveer 30% van de tijd een urinemonster krijgen bij katten met Katachtige idiopathische cystitis, omdat de blaas zo klein is secundair aan ontsteking; als het”s zo klein, is het misschien niet veilig om een monster te verkrijgen.

Waarom is een urinemonster zo belangrijk?

Wij dierenartsen kijken naar hoe geconcentreerd de urine is (normaal urine soortelijk gewicht of “concentratie” bij katten is > 1.050). We willen ook evalueren of er bewijs is van witte bloedcellen, rode bloedcellen, kristallen of zelfs bacteriën op microscopisch onderzoek. Als we kristallen zien (zoals struviet of calciumoxalaat), moeten we uw kat mogelijk permanent op een voor de urine geschikt dieet om deze kristallen op te lossen. (Dat betekent ook geen traktaties!) Houd er rekening mee dat u uw kat niet zomaar willekeurig op deze diëten moet zetten zonder uw dierenarts te raadplegen, omdat deze twee soorten kristallen oplossen in verschillende urinezuren (bijv. PH), en het kan het probleem van uw kat mogelijk verergeren als het verkeerde dieet wordt gebruikt.

Vervolgens, als het urinemonster steriel is, willen we een urinekweek doen; dit is de meest nauwkeurige manier om te bepalen of er een echte bacteriële infectie bestaat. Deze test (afgekort als UC) duurt enkele dagen om de resultaten terug te krijgen, omdat de urine op een microbiologische plaat wordt geplaatst om te zien of bepaalde soorten bacteriën groeien. Meestal sturen we uw kat een paar dagen antibiotica naar huis totdat we deze kweekresultaten krijgen. Houd er nu rekening mee dat UTI’s zijn relatief zeldzaam bij jonge katten—minder dan 2-5% van de tijd is het eigenlijk te wijten aan een bacteriële infectie (bijvoorbeeld antibiotica nodig). Dat gezegd hebbende, als uw kat van middelbare leeftijd of ouder is, kunnen urineweginfecties vaker voorkomen, vooral als er onderliggende medische problemen bestaan (zoals diabetes mellitus, waarbij er te veel suiker in de urine zit, enz.). Daarom is aanvullend onderzoek nodig om de bron van bloed uit te sluiten!

De toestand van uw kat behandelen

Dus, hoe worden sommige van deze problemen behandeld?

 • Katachtige idiopathische cystitis wordt poliklinisch behandeld, met vloeistoffen onder de huid om de blaas te helpen hydrateren en wegspoelen, pijnmedicatie en ingeblikt voedsel.
 • Feline urethrale obstructie (bijv. geblokkeerde kat) wordt behandeld met sedatie, deblokkering (door het plaatsen van een urinekatheter), agressieve IV-vloeistoffen, pijnbestrijding en passende monitoring en ondersteunende zorg (inclusief bloedonderzoek, urineproductiemonitoring, enz.).
 • Urineweginfecties worden vaak behandeld met een korte antibioticakuur en pijnmedicatie.

Als u bij twijfel merkt dat uw kat bloed of bloed van achteren plast, ga dan meteen naar een dierenarts om uw kat veilig en pijnvrij te houden. Als u zich zorgen maakt dat u enkele van de subtielere tekenen van feline idiopathische cystitis (of erger) zult missen, wilt u misschien een wiFi-compatibele kattenbak proberen om de kattenbakgewoonten van uw kat vanaf uw telefoon te volgen.

Bekijk de video hieronder: Deze huisdierouders wisten niet dat hun kat bloed plaste totdat hun app hen waarschuwde dat de Nest-Robot fietste om de 10 minuten.  (Dat is het leuke van technologie: het stelt ons in staat om de gezondheid van onze kat op afstand te volgen!)