Top inentingen voor uw Bengaals kitten

Foto van @stopbarkandmeow op Instagram

Net als menselijke baby’s moeten Bengaalse kittens al hun inentingen krijgen om gezond te blijven als ze ouder worden. Daarom is het heel belangrijk dat je weet wat vaccins doen en welke je Bengaalse kitten moet krijgen.

Vaccins zijn verzwakte virussen die in uw kitten worden geïnjecteerd om hun lichaam te helpen een immuniteit op te bouwen tegen het virus. Het helpt uw Bengaalse kitten antilichamen aan te maken die hun weerstand opbouwen en hen beschermen tegen ziekten zolang deze antilichamen in hun systeem zitten.

Hieronder staan de vaccins die uw Bengaalse kitten moet krijgen:

Dit vaccin bestrijdt Panleukopenie, rhinotracheïtis en calicivirus.

Panleukopenie is ook bekend als kattenziekte. Deze ziekte komt veel voor en wordt gemakkelijk van de ene kat op de andere overgedragen. Symptomen zijn koorts, braken en bloederige diarree. Dit is een uiterst gevaarlijke ziekte die zonder onmiddellijke medische hulp binnen 12 uur de dood kan veroorzaken.

Rhinotracheitis wordt veroorzaakt door het katachtige herpesvirus. Symptomen zijn niezen, een loopneus en kwijlen. De ogen van een besmette kat zullen bedekt zijn met slijm. Ze zullen ook meer slapen en minder eten dan normaal. Als de ziekte niet behandeld wordt, leidt ze tot uitdroging, verhongering en uiteindelijk de dood.

Calicivirus komt vooral voor bij kittens en oudere katten. Het tast het ademhalingssysteem aan en veroorzaakt mondzweren. Indien onbehandeld, zal deze ziekte leiden tot longontsteking.

Katten zijn in de Verenigde Staten de belangrijkste huisdierendrager van het rabiësvirus. Daarom is dit het belangrijkste vaccin en het vaccin dat de meeste staten wettelijk verplicht stellen. Het is cruciaal dat alle katten, kitten of niet, dit vaccin krijgen omdat het niet alleen een bedreiging vormt voor dieren, maar ook voor mensen. Eenmaal opgelopen is hondsdolheid bijna altijd dodelijk.

Een rabiësinjectie kan aan kittens worden gegeven vanaf een leeftijd van 8-12 weken. Vaak is hun eerste rabiësinjectie al gegeven door hun fokkers.

  • Feline Leukemie (FelV) vaccin

Feline Leukemie is de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij katten. Het kan worden overgedragen op mensen, honden of andere dieren via bloed, speeksel en uitwerpselen. De meest voorkomende manier om de infectie te verspreiden is via verzorging en gevechten. Kittens kunnen de ziekte ook oplopen via de melk van hun besmette moeder. De ziekte veroorzaakt bloedarmoede en lymfeklierkanker en onderdrukt het immuunsysteem van de besmette kat, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor andere ziekten.

Jonge katten zijn vatbaarder voor FelV omdat de weerstand tegen de ziekte toeneemt naarmate katten ouder worden. Binnenkatten hebben ook minder kans om de ziekte op te lopen, dus het is het beste om uw katten niet buiten te laten zwerven, vooral als ze jong zijn.

Katten in cattery’s lopen meer risico, vooral als ze voedsel- en waterbakken delen. Dus als je een kitten uit een cattery haalt, kun je ze het beste laten vaccineren tegen FelV.

Chlamydia kan bij katten leiden tot feline chlamydiose die vooral de bovenste luchtwegen aantast en zich aanvankelijk voordoet als conjunctivitis. Hun ogen kunnen bloeddoorlopen worden en een dikke, slijmachtige afscheiding afscheiden.

Hoewel katachtige chlamydiose geen levensbedreigende ziekte is, is het toch een goed idee om uw kat er voor de zekerheid tegen te laten vaccineren.

  • Vaccin tegen Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)

FIP is een virale infectie veroorzaakt door het feline coronavirus. Het coronavirus komt vrij veel voor bij katten en veroorzaakt eigenlijk geen problemen, behalve milde diarree. Maar het virus kan muteren en veranderen in een besmettelijke stam die FIP veroorzaakt.

Geïnfecteerde katten kunnen peritonitis ontwikkelen, de ophoping van vocht in de buik- of borstholte. Bij sommige katten kan het virus zelfs ontstekingen veroorzaken die de hersenen, ogen, lever en nieren aantasten.

Er is geen behandeling voor FIP en het is meestal een dodelijke ziekte. Het vaccin moet worden gegeven aan kittens ouder dan 16 weken. Voor de vaccinatie wordt een antilichaamtest gedaan, omdat katten die al zijn blootgesteld en antilichamen hebben, geen baat hebben bij de vaccinatie.

Lezen: Hoe lang duren Kitten Zoomies?