Spelen of vechten mijn katten? Kattengedragsgids

Het is niet altijd gemakkelijk om te zien of je katten spelen of vechten, omdat de twee erg op elkaar kunnen lijken. Katten die elkaar achtervolgen, katten die op elkaar slaan en katten die op elkaar springen, is normaal gedrag als ze spelen, maar kunnen ook worden gezien tijdens het vechten. Bovendien staat het erom bekend dat katten een beetje agressief spelen, waardoor je misschien denkt dat ze geen gelukkige interactie hebben. Het goede nieuws is dat deze gids je leert hoe je kunt zien of katten spelen of vechten. Dit is wat je moet weten!

Katten spelen vaak op dezelfde manier als ze vechten

Schijngevechten of spelagressie is normaal gedrag voor katten. Maar het is niet altijd gemakkelijk om het verschil te zien tussen deze en echte agressie. Er zijn manieren om te bepalen of ze spelen of vechten, zoals lichaamstaal en het observeren van de aard van het gevecht. Hier zijn de tekenen om op te letten om het verschil tussen spelen en vechten te zien.

Observeer hun lichaamstaal

Lichaamstaal is een van de gemakkelijkste manieren om te zien of katten spelen of vechten. Wanneer katten spelen, zul je merken dat hun lichaam ontspannen is en dat ze pauzes nemen tijdens het spelen. Ze nemen ook om de beurt tijdens het spelen, laten je dominant zijn en wisselen dan van rol.

Typisch, spelgevechten is stil. Maar hoe zit het met sissen? Sissen kan in sommige gevallen onschadelijk zijn. Hoewel sissen meestal wordt gezien als een teken van geïrriteerd of bedreigd worden, is het ook een manier waarop katten communiceren. Sissen kan ook een waarschuwing zijn voor pijn, ergernis of stress, of een indicatie dat het spel te ruw is.

Aan de andere kant, grommen katten tijdens het spelen? Meestal niet: Grommen is vaak een teken van vechtgedrag. Bovendien worden de oren van katten naar achteren gepind en hun vacht of staarten worden gepoft tijdens agressieve interacties.

Tekenen van vriendschappelijk spel

 • Bijten zonder letsel te veroorzaken
 • Achter
 • Klauwen zijn ommanteld of ingetrokken
 • Ontspannen lichaamstaal met oren naar boven gericht
 • Stilte

Tekenen van agressief spel

 • Hun staart heen en weer slingerend
 • Oren vastgepind aan het puntje van hun hoofd
 • Verwijde pupillen
 • Snorharen naar de zijkant
 • Licht sissen

Tekenen van echte gevechten

 • De vacht of staart opblazen
 • Defensieve houdingen
 • Sissen met ontblote tanden terwijl je van elkaar weg leunt
 • Oren afgeplat of tegengehouden
 • Grommen

Hoe zit het met ruw spel tussen kittens?

In vergelijking met volwassen katten is het iets moeilijker te ontcijferen wanneer kittens vechten of feitelijk vechten. Waarom? Omdat kittens de neiging hebben om luidruchtig te vechten, maar het sleutelwoord is “spelen”! Wat sissen, grommen of janken tijdens een kittenruzie is meestal niets om je zorgen over te maken. In de meeste gevallen zul je geen jonge kittens vinden die agressief met elkaar vechten.

Bekijk dit video van kattenexpert Jackson Galaxy voor meer tips over hoe u kunt zien of uw kittens spelen of vechten.

Wat te doen als uw kat te ruw speelt

Als u zich zorgen maakt dat uw kat te ruw met u of andere katten speelt, kan training helpen om het ongewenste gedrag om te leiden. Wees geduldig en liefdevol met je katten en begrijp dat straffen niet zullen helpen. Katten begrijpen straf niet, dus het uitbreken van de spuitfles of schreeuwen tegen hen kan het gedrag verergeren. Zelfs als je gewoon wegtrekt van een agressieve kat, kan het hun jachtinstincten activeren.

Geef ze individuele ruimte

Siberische kat op krabpaal krabpaal

Katten hebben ruimte nodig om hun eigen territorium op te eisen. Zet planken, een kattenpiramide of een kattentoren op in meerdere kamers, zodat ze een ruimte hebben om te ontspannen en alleen te zijn. Dit geeft uw kat ook een plek voor activiteiten om eventuele nerveuze energie te helpen trainen.

Bied kattenkruid aan

Kattenkruid kan een goede oplossing zijn om je kat op je gemak te stellen en agressief gedrag te temmen. Het is echter belangrijk dat je alleen kattenkruid aanbiedt als je weet dat je kat er goed op reageert. Kattenkruid beïnvloedt niet elke kat op dezelfde manier en kan sommige katten agressiever maken.

Hun aandacht verleggen

Wanneer je merkt dat dingen een beetje gespannen worden tussen katten, probeer dan om hun aandacht te verleggen en stimulatie weg te bieden van andere katten. Je wilt nooit tussen agressieve katten in stappen. Gebruik in plaats daarvan een laserpointer of verenstok om hun aandacht te verleggen.

Feromoon plug-ins

Cat diffusers zoals Feliway kan handig hulpmiddel zijn om uw kat te laten weten dat alles veilig, kalm en veilig is. Deze diffusers geven een geurloze, drugsvrije geur af die de feromonen van een kat nabootst om een agressieve kat te kalmeren. Wanneer er spanning is tussen katten, zullen de feromonen een kalmerende en gelukkige sfeer veroorzaken.

Katten herintroduceren

Als al het andere faalt en je hun aandacht niet kunt afleiden met andere activiteiten, moet je je katten misschien opnieuw aan elkaar voorstellen. Om dat te doen, moet je ze in aparte kamers bewaren, hun geuren verwisselen en ze aan weerszijden van een gesloten deur voeren. Dit helpt hen om kalm te blijven terwijl ze elkaar aanvoelen. Begin vervolgens met het geven van begeleide en beperkte bezoeken om hen te leren dat de ander geen bedreiging vormt.

witte kat spelen vechten met bruine tabby kat

Meest voorkomende oorzaken van kattenagressie

Kattenagressie kan worden veroorzaakt door directe interactie met een andere kat of mens. Het kan ook worden omgeleid agressie van prikkels van buitenaf, zoals harde geluiden of een andere kat buiten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van kattenagressie:

 • Angst of afweer
 • Territoriale kwesties
 • Ruw spel
 • Pijn en prikkelbaarheid

Is het normaal dat katten ruw spelen?

Spelagressie is normaal gedrag tussen katten, maar er is een lijn waar schijngevechten kunnen veranderen in echte gevechten. Dus is het normaal dat katten vechten? Ja, maar je moet katten niet toestaan om “het uit te vechten” omdat het meestal de agressie tussen hen zal intensiveren. Agressie bij katten is een natuurlijk gedrag voor de soort en is een normaal onderdeel van sociale conflicten, spel en predatie.

Moet je je katten laten vechten?

Nogmaals, schijngevechten zijn normaal voor katten en een gedrag dat je ze kunt laten vertonen. Als het spelgevechten te agressief worden of leiden tot daadwerkelijke gevechten, wil je het vechten verstoren en het gedrag omleiden. Om een kattengevecht te verbreken, moet je niet direct ingrijpen, omdat je katten je kunnen krabben of bijten. Probeer in plaats daarvan de katten af te leiden en hun concentratie te verbreken door een hard geluid of plotselinge beweging te maken.

Help ze om met elkaar om te gaan

Als u merkt dat uw katten meer vechten dan ze spelen, kunt u proberen ze opnieuw te introduceren door de eerder genoemde stappen te volgen. Zorg ervoor dat elke kat zijn eigen voedsel, water, kattenbak, krabpaal en krabpaal heeft. Probeer deze items te scheiden en ze hun eigen ruimte te geven. Straf ze nooit, want dat zou conflicten versterken. Geef ze in plaats daarvan traktaties wanneer je ze op de gewenste manier ziet communiceren.

Zodra uw katten beter met elkaar overweg kunnen, probeer dan een zelfreinigende kattenbak toe te voegen om te helpen met eventuele territoriale problemen die zich kunnen voordoen als gevolg van een vuile kattenbak.

Houd kattenconflicten buiten het huis

Conflicten buiten het huis houden is niet altijd gemakkelijk met katten, maar het is zeker mogelijk. Hoewel speelagressie normaal is, doe je je best om de spanning tussen je katten te stoppen voordat deze escaleert. Als agressie veel voorkomt, onderneem dan onmiddellijk actie zodat het negatieve gedrag niet verergert.

Ten slotte is het belangrijk dat elke kat zijn eigen veilige ruimte heeft om naartoe te ontsnappen, zodat ze kunnen ontspannen en ontstressen, vooral na een kattengevecht.

Help agressie aan de voorkant te ontmoedigen door uw katten te voorzien van hun eigen kattenmeubel, zoals een kattentoren, kattenpiramide of planken! Dit geeft hen de ruimte die ze nodig hebben uit de buurt van andere dieren, samen met schuilplaatsen om te decomprimeren.

Waarom bijten vriendelijke katten elkaar?

Katten bijten elkaar om verschillende redenen, waaronder spelen, signaleren om te stoppen met verzorgen, agressie en overstimulatie.

Hoe weet je wanneer katten gebonden zijn?

Katten die gebonden zijn, delen hun geur door hun hoofd en lichaam tegen elkaar te wrijven. Ze zullen zich meestal ook bezighouden met het likken en verzorgen van elkaar, en ze zullen spelen zonder echt agressief te zijn.