Soorten wilde katten in Schotland (met foto’s)


Schotland staat bekend om zijn wilde landschap, grijze luchten en mythologische wezens. Met een bevolking van slechts ongeveer 5,51 miljoen staat Schotland bekend om zijn glooiende groene heuvels. Dus, welke dieren kun je vinden in deze schilderachtige groene plekken? Zo zijn er bijvoorbeeld de Highland koe, de steenarend, de papegaaiduiker en de Schotse wilde kat.

De hooglandtijger, ook bekend als de Schotse wilde kat (Felis silvestris), is het enige inheemse lid van de kattenfamilie dat nog in het wild in Groot-Brittannië voorkomt. Hij wordt beschouwd als “ernstig bedreigd” en zijn aantal slinkt tot in de honderden, daarom wist u misschien niet dat er nog wilde katten in Schotland waren. Dus, wat weten we over de Schotse wilde kat?

kat + lijnscheiding

De Schotse wilde kat

Schotse wilde kat op een grote boomstam
Image Credit: davemhuntphotography, Shutterstock
Grootte: 22 tot 25in
Gewicht: 5-16 pond
Dieet: Konijnen, hazen, vogels en kleine zoogdieren

De Schotse wilde kat heeft vergelijkbare aftekeningen als een tamme tabby, maar u zult niet de fout maken de wilde kat te verwarren met een tamme kat. Ze zijn gespierder en gedrongener dan de huiskat, met langere poten en een grotere, plattere kop met zijdelings uitstekende oren. Wilde katten hebben ook geen witte buik of voeten of een streep langs hun staart zoals je bij een tabby kat ziet.

Schotse wilde katten leven in de bergen en heidevelden en aan de rand van bossen. Ze zijn uiterst zeldzaam en worden niet vaak gezien, maar de beste kans om er een te zien is bij zonsopgang of zonsondergang, wanneer ze het meest actief zijn. Ze vermijden ook slecht weer zoals sneeuw of regen.

kattenpoot verdeler

Waarom is het aantal Schotse wilde katten afgenomen?

Dankzij een combinatie van jacht en verlies van habitat verdween de Schotse wilde kat ongeveer 200 jaar geleden volledig uit Engeland en Wales.

De grootste bedreiging voor de Schotse wilde kat is nu hybridisatie, dat wil zeggen het fokken van wilde katten met huiskatten. Dit verdunt de genen van de wilde kat, waardoor de onderscheidende kenmerken van de soort op een dag verloren kunnen gaan. Een andere bijkomende complicatie is dat het identificeren van wilde katten moeilijker is. Het kan zijn dat de schatting van het aantal wilde katten in de honderden te hoog is, en dat hun werkelijke aantal rond de 35 of minder ligt.

Andere bedreigingen voor de wilde kat zijn ziekten verspreid door verwilderde katten, sterfte op de weg, verlies van habitat, en het per ongeluk doden in vallen bedoeld voor andere dieren.

Wat wordt er gedaan om de Schotse wilde kat te redden?

Saving Wildcats (#SWAforLife) is een Europees samenwerkingsproject dat een beschermingsplan heeft opgesteld om de Schotse wilde kat te beschermen. Zij zullen een “breeding for release” centrum oprichten, dat deskundigen zal samenbrengen om de nodige vaardigheden te ontwikkelen die wilde katten nodig hebben om in het wild te gedijen. Elk jaar zullen twintig wilde katten in het wild worden vrijgelaten, met GPS-halsbanden om hun gedrag en bewegingen te volgen en te registreren in een poging om de populatie te vergroten.

Het langetermijnplan is om veilige plekken te vinden in Schotland en uiteindelijk in het hele Verenigd Koninkrijk. In eerste instantie zullen de wilde katten echter worden uitgezet in het Cairngorms National Park. Ten slotte zijn educatie en communicatie van vitaal belang voor het voortbestaan van de Schotse wilde kat. De perceptie moet verschuiven van denken over wilde katten als ongedierte naar begrijpen hoe hun aanwezigheid de economie kan stimuleren door wildlife toerisme.

Schotse wilde katten maken deel uit van de Schotse mythologie

De Schotse wilde kat is zo’n oud onderdeel van de Schotse geschiedenis dat hij teruggaat tot de mythologie. Men gelooft dat het folkloristische wezen Cat Sith is geïnspireerd door wilde katten. Cat Sith is een fee of heks vermomd als een grote kat die door de Schotse Hooglanden sluipt.

cat + line divider

Conclusie

Er is maar één soort wilde kat in Schotland, en die dreigt uit te sterven. Gelukkig is nog niet alles verloren. Er worden pogingen ondernomen om de Schotse wilde kat te redden door educatie, het wegnemen van bedreigingen en het volgen van de bewegingen en het gedrag van de wilde kat. Op een dag hopen we een artikel te schrijven over de bloeiende, gezonde Schotse wilde kat populatie.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Mark Bridger, Shutterstock