Runt van het Katten Nest

Runt van het Kattennest

Denkt u dat uw kat een beetje anders is als het gaat om hun grootte en persoonlijkheid? Is hij veel kleiner en pittiger? Misschien delen jullie ook een band als geen ander?

Nou, tenzij het een munchkin kat is, dan kan er een andere reden zijn achter hun kleine formaat. Jouw kat zou wel eens het onderdeurtje van het nest kunnen zijn!

Wat is het onderdeurtje van het katten nest? Runt kittens onderscheiden zich door hun lage geboortegewicht en in sommige gevallen misvormingen. Ondervoed, zwak, en meestal rondgeduwd door hun sterkere broers en zussen, vinden runts het moeilijker om hun moeder te bereiken voor voedsel en warmte. De rups kan ook geconfronteerd worden met verstoting door de moeder.

Als iets van dat alles je bekend in de oren klinkt, wil je misschien verder lezen om te zien of jouw kleine katje niet alleen schattig is, maar ook een dappere kleine krijger.

Laten we aan de slag gaan!

Wat is een Runt?

Er zijn veel diersoorten die meerdere nakomelingen baren en katten kunnen 5-7 kittens baren, vaak meer dan eens per jaar. Om een gezonde en succesvolle geboorte te verzekeren, hebben kattenmoeders goede omstandigheden nodig. Een ervaren poezenmoeder, die voedsel en onderdak heeft en over het algemeen gezond is, zou in staat moeten zijn om gezonde kittens voort te brengen. Natuurlijk hebben de meeste katten deze omstandigheden niet en zelfs als ze die wel hadden, zijn er nog veel meer factoren die kunnen leiden tot zieke kittens of de geboorte van een ondermaats kitten.

Fading Kitten Syndroom

Omdat katten meerdere kinderen baren en zich zo vaak voortplanten, is het statistisch gezien waarschijnlijker dat een van de nesten een ondermaats kitten heeft. Dit wordt ook wel het “fading kitten syndrome” genoemd, waarbij het kitten dat geboren wordt niet sterk genoeg is om te overleven en zelfs kan sterven als het niet in de gaten wordt gehouden.

Dus, wat is de oorzaak van het fading kitten syndroom? Nou volgens Ellen Carozza, een gediplomeerd dierenarts technicus en een fading kitten expert van NOVA Cat Clinic in Arlington, Virginia kan het zijn, “omgevingsfactoren, aangeboren afwijkingen, parasieten, bacteriële of virale infecties, en zelfs menselijke fouten bij het met de hand grootbrengen van kittens.”

Als een kitten symptomen vertoont zoals gebrek aan beweging, zogen en apart van het nest slapen, en huilen, dan is het hoogstwaarschijnlijk een onderdeurtje. Onderkoeling en uitdroging zijn de eerste problemen waar deze kittens mee te maken krijgen, omdat ze te ver weg zijn van hun moeder om warm te blijven en gevoed te worden.

Er zijn dierenartsen die het idee ondersteunen dat dit grote verschil in grootte tussen normale kittens en runtjes komt door de positie die het embryo inneemt in de baarmoeder van de moeder. Hun positie lijkt verband te houden met de voedingsstoffen die ze zullen krijgen tijdens hun ontwikkeling. Er wordt ook aangenomen dat het laatstgeboren kitten meestal het onderdeurtje is.

Zit er altijd een onderkruipsel in een kattenbakvulling?

Runt Of The Cat Litter

Elke geboorte is anders en zoals eerder gezegd zijn er veel factoren die bepalen hoe gezond en goed ontwikkeld het nageslacht zal zijn. Als een moederpoes goed verzorgd wordt, d.w.z. dat ze voldoende voedsel heeft om de zwangerschap te ondersteunen en dat ze geen ziektes heeft, dan is het heel goed mogelijk dat al haar jongen even groot en gezond zullen zijn.

Kan er meer dan één kater in een nest zitten?

Niet alle poezennesten hebben een runt, maar als dat wel het geval is, is het er meestal maar één. Zoals eerder vermeld, is een mogelijke verklaring voor de geboorte van runtjes de baarmoeder van de moeder. Kittens die dicht bij de bloedtoevoer van de moeder zijn, krijgen meer voeding en zullen het hoogste geboortegewicht hebben. Maar meestal heeft een kitten niet zoveel geluk.

Er zijn vele factoren die het gewicht van alle kittens zullen beïnvloeden, en als het nest meer dan één kitten van klein formaat heeft, betekent dit niet dat het mormels zijn. Gewoonlijk, wanneer de moeder een groot aantal kittens produceert, zullen zij allen kleiner van grootte zijn. De grootte van de ouders en hun ras hebben ook invloed op het soort nakomelingen dat ze zullen krijgen. Het is vrij normaal dat alle kittens in grootte variëren, maar het is belangrijk te onthouden dat de grootte van een runtje altijd heel duidelijk te onderscheiden is.

Het is belangrijk op te merken dat katten bevrucht kunnen worden door meerdere sets sperma. Er zijn dus katten die een nest ter wereld brengen dat van meer dan één vader afkomstig kan zijn en het is iets dat vaak voorkomt bij zwerfkatten. Deze verschillende genetica tussen de pasgeboren kittens zou ook moeten resulteren in verschillende gewichten en groottes.

Als je een zwerfkat hebt gevonden met pasgeboren kittens en er is geen teken van een runt, betekent dat niet dat er in de eerste plaats geen was. De waarheid kan heel triest zijn en moeilijk te begrijpen, vooral als het op overleven aankomt. Als een moeder merkt dat er een zwak kitten tussen haar nakomelingen zit, dat misschien niet in staat is om te overleven, zal ze waarschijnlijk beslissen om een einde aan hun leven te maken.

Volgens Tony Barthel, een conservator van zoogdieren, zijn moederberen, katachtigen, caniden, primaten, en vele soorten knaagdieren, van ratten tot prairiehonden, allemaal gezien terwijl ze hun jongen doden en opeten. Dit is een overlevingsmechanisme dat er is om te garanderen dat de rest van de jongen overleven. In sommige gevallen eten moeders in het wild de zwakke jongen op om te voorkomen dat ze een spoor achterlaten voor roofdieren en om de rest van de worp voedingsstoffen te geven.

Blijven Runt Kittens Klein?

Runt Of The Cat Litter

Om gezond te zijn, moet een kitten voldoende voedingsstoffen hebben, zodat het zich in het juiste tempo kan ontwikkelen. Gezonde kittens met de juiste verzorging en voeding zouden in gewicht moeten toenemen naarmate ze groeien. Volgens Veterinary Centres of America komen ze gedurende de eerste zes maanden van hun leven ongeveer 100 gram per week aan.

Het onderdeurtje van het kattennest is echter meestal zwakker en is misschien niet in staat om zich goed te ontwikkelen. Het onderdeurtje kan aangeboren afwijkingen hebben, dat zijn afwijkingen van structuur, functie of metabolisme. Sommige afwijkingen zijn niet altijd zichtbaar, maar sommige tekenen zijn wel waarneembaar, zoals het verminderde zoogvermogen. Als deze afwijkingen ernstig zijn en niet te behandelen, dan is de kans groot dat deze kittens helemaal niet zullen overleven.

Natuurlijk zijn er veel runnetjes die erin slagen te overleven, vooral met de aandacht die ze van mensen krijgen. Met de juiste zorg van u of het asiel en in sommige gevallen hun moeder, zullen deze kittens leven en gedijen.

Hoe te weten of uw kat een runt is

Aangezien de meeste katten variëren in grootte en gewicht, betekent dit niet noodzakelijk dat u het verschil op hun volwassen leeftijd zult opmerken. Als je de broers en zussen van je kat niet kende toen ze geboren werden, is het moeilijk om te weten of je kat een onderdeurtje is of niet. Dus, wat zijn de aanwijzingen die u kunnen vertellen of uw lieve pelsbaby het onderdeurtje van het kattennest is?

Runt Kitten Kenmerken

Klein formaat: Het meest voor de hand liggende teken dat uw kitten een onderdeurtje is, is natuurlijk zijn grootte. Het is geen wonder dat het woord “onderdeurtje” gebruikt wordt om iemands zwakheid en kleine gestalte aan te duiden. Deze kittens hebben het laagste geboortegewicht, zijn meestal ondervoed en kunnen soms hun ogen niet openen. Hun grootte kan ook een nadeel worden als het gaat om voeding en dicht bij hun moeder te blijven voor warmte, omdat hun sterkere broers en zussen hen opzij zullen duwen.

Zwakke punten: De volgende stap bij het identificeren van een onderdeurtje in het nest zijn de tekenen van zwakte. Sommigen zijn zo zwak dat ze, in tegenstelling tot hun nestgenoten, de eerste dagen niet bewegen. Het onderdeurtje van het nest zal het moeilijk vinden zich te bewegen of voor zichzelf op te komen. Wat erger is, is dat de moeder de zwakste nakomeling waarschijnlijk zal opmerken en hem zal verwerpen om de anderen te redden.

Handicaps: Ondervoeding heeft niet alleen invloed op de grootte van een kitten, maar ook op zijn lichamelijke ontwikkeling. In veel gevallen hebben runtjes onontwikkelde organen, misvormingen zoals een scheef gehemelte en hernia. Het is ook niet ongewoon dat een runt kitten geboren wordt met lichamelijke handicaps zoals heupdysplasie, kromme poten, een kleiner aantal pootjes. Sommige van deze handicaps zijn zichtbaar en kunnen worden verholpen als ze op tijd worden behandeld.

Onvermogen of moeite om voedsel te krijgen: Een runt kitten kan ook te zwak zijn om de tepel van de moeder vast te grijpen en te zogen. Volgens de Shelter Medicine, School of Veterinary Medicine, University of Wisconsin-Madison, “kunnen kittens die te zwak lijken om te zogen, onderkoeld zijn of een onderliggend medisch probleem hebben.”

Dit onvermogen om te voeden, samen met de grotere en dominante nestgenoten die het onderdeurtje wegduwen, kan het kleine kitten zonder voedsel laten zitten en uiteindelijk laten sterven. Als een onderdeurtje in de buurt van mensen of in een opvangcentrum wordt geboren, is de overlevingskans groter, omdat het de zorg krijgt die het ontbeert door met een flesje of een spuitje te worden gevoed.

Runt of The Cat Litter Personality

Runt Of The Cat Litter

Er zijn mensen die geloven dat de uitwerpselen van een katten nest speciaal zijn. In zekere zin is dit waar, want laten we het toegeven, iedereen die tegen alle verwachtingen in overleeft is bijzonder. Een persoonlijkheid wordt gewoonlijk door vele factoren beïnvloed, dus wat maakt het onderdeurtje van het nest zo wonderbaarlijk uniek?

De meeste onderkruipsels worden zwak geboren en missen de ontwikkeling om te gedijen zoals hun broers en zussen. Dit dwingt hen om dubbel zo hard te proberen hun moeder te bereiken voor voedsel en warmte en sommigen van hen lukt dat. Deze hindernissen en de verschillende behandeling van hun broers en zussen en hun poezenmoeder kunnen resulteren in een doorzettende persoonlijkheid.

Als je de voogd van je katje bent geweest sinds ze klein waren, dan is het heel goed mogelijk dat je hun basisbehoeften moest verzorgen, zoals hen voeden en hen beschermd en warm houden. Met andere woorden, je moest hun moeder vervangen. Deze nauwe interactie zal zeker een speciale en diepe band tussen jullie scheppen. Misschien wordt u wel de favoriete mens van uw kitten.

Is het slecht om het onderdeurtje van het nest te krijgen?

Het leven als een runt kan moeilijker zijn, vooral in het begin, en het kan intimiderend lijken voor een nieuwe eigenaar, maar dit betekent niet dat het altijd zo zal zijn. Vanwege hun grootte vallen runtjes vaak erg op en hoewel dit misschien niet zo aantrekkelijk is voor hun moeder, zijn er veel mensen die er graag een adopteren. Dus, wat gebeurt er als je eenmaal hebt gekozen voor de kleine jongen uit het nest?

Hebben de rennetjes van het nest gezondheidsproblemen?

Het feit dat een kitten het onderdeurtje van het nest is, wil nog niet zeggen dat hij gezondheidsproblemen heeft. Bepaalde ongelukkige genetica en ziektes die door de moeder worden doorgegeven, kunnen bij elke kat voorkomen. Maar als er goed voor het onderdeurtje wordt gezorgd, door het goed te voeden, warm te houden en het een veilig gevoel te geven, is de kans groot dat het zich normaal zal ontwikkelen.

Een ondervoed kitten heeft meer kans om ziektes te ontwikkelen. Een dierenarts kan gemakkelijk vaststellen of dat het geval is, en kan enkele van de minder gevaarlijke problemen behandelen. Een specialist zou ook moeten kunnen bepalen of het beter is het kitten te euthanaseren, om onnodig lijden te voorkomen.

Het schijnt ook dat deze kittens vatbaar zijn voor infecties door parasieten. Dit gebeurt als een kitten niet voldoende melk krijgt, vooral de eerste drie dagen. De melk van de moeder voorziet de kittens van antilichamen en een sterke dosis colostrum. In dit geval heeft de mens de kans om in te grijpen en een klein leven te redden tegen de hoge verwachtingen in.

Is het mogelijk dat het onderkruipsel zal overleven?

Vaak wordt de overlevingskans van een onderdeurtje bepaald door de gezondheidstoestand bij de geboorte en de eerste paar weken daarna. Als een kitten te ondervoed is of aan een gebrek lijdt, zijn de kansen vrij klein. Een ondermaats kitten in het wild zou nog minder overlevingskansen hebben, maar in de juiste handen en onder de juiste omstandigheden zou het ondermaatse kitten het heel goed kunnen redden.

Men denkt dat de meest koppige en dartele exemplaren meer kans maken, omdat zij meer moeite moeten doen om de voedselbron te bereiken, door hun sterkere broers en zussen te overwinnen. Dit kan hun persoonlijkheid beïnvloeden en hen veranderen in meer volhardende individuen.

Adopteren Mensen De Ren Van Het Katten Nest?

Jazeker, dat doen ze! Er zijn asielen die beweren dat kleinere dieren, of het nu een kat of een hond is, sneller geadopteerd worden. Volgens Dr. Julie Meadows, “voelen mensen zich aangetrokken tot dieren of wezens van welke aard dan ook, waarvan de verhouding tussen ogen en hoofd groot is.” Het is de reden waarom we allemaal opgewonden raken als het gaat om baby’s, mens of dier, zegt ze.

Dus het lijkt erop dat, terwijl het leven van een onderdeurtje in gevaar is als hij geboren wordt, zijn grootte ook zijn grootste kracht wordt. “Het is het underdog, undercat ding,” legt Gayle Guthrie uit, oprichter-directeur van de Stray Love Foundation in Magnolia Springs, Ala. Volgens Guthrie brengen deze kleine katjes in nood meestal het moeder-vader instinct in ons allen naar boven.

Kijk eens naar dit kleine bolletje vacht!

Hoe te zorgen voor runtkatten

Een Runt Kitten

Zoals we hierboven besproken hebben, zijn runtjes de kleinste en meestal onderontwikkelde kittens in een nest. Dus, als je een katteneigenaar bent die een runt kitten heeft geadopteerd of gevonden, is de belangrijkste taak om hun gewichtstoename goed in de gaten te houden. Als ze nog bij hun moeder zijn, probeer ze dan naar haar tepel te leiden. De moeder zou een ongezond of niet reagerend kitten kunnen weigeren, dus het zou uw verantwoordelijkheid zijn om hen melkvoeding te geven.

Geef uw kitten kwaliteitsvoeding en vraag uw dierenarts naar de perfecte portiegroottes. Voedsel is essentieel, maar aaien en knuffelen ook. Omdat de moeder het onderdeurtje van het nest misschien uit de weg gaat, zul je het kitten liefde en genegenheid moeten geven in de vorm van zachte massages. Deze studie van Gourkow et al (2014) ondersteunt ook het eenvoudige en voor de hand liggende feit dat het tonen van affectie onze kittens gelukkig en gezond houdt.

Sommige dierenartsen suggereren dat zodra een kitten is geboren, het moet worden gewreven met een handdoek om het te drogen en de ademhaling te stimuleren. Dit kan nodig zijn als de poes zelf een onervaren moeder is of als ze niet goed voor haar kinderen zorgt. Het is belangrijk dat alle kittens warm blijven, want pasgeboren kittens kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet reguleren, wat kan leiden tot onderkoeling. Houd ze dus warm met dekens en warmtekussens, maar overdrijf niet!

Als je kat zich aan het voorbereiden is op de bevalling, of je hebt een kleine baby in huis, dan kan een verwarmingskussen zoals deze op Amazon hen helpen warm te blijven.

Er is ook een kans dat je je kitten zult moeten helpen met zijn toiletplicht. De moederpoes likt de billen van haar kitten om het plassen te stimuleren. In jouw geval zul je dezelfde actie moeten imiteren, door ze in plaats daarvan met een vochtige lap te wrijven.

In hun vroege stadia, moeten runt kittens nauwlettend in de gaten worden gehouden. Zorg ervoor dat je in nauw contact staat met je dierenarts en mocht je geen gewichtstoename zien, dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Kittens van deze grootte ontwikkelen meestal andere problemen die de oorzaak kunnen zijn van een plotselinge dood, dus je moet voorbereid zijn op meer problemen in de toekomst.

De zorg voor een runt baby kan een uitdaging blijken te zijn en de kattenouder moet erop voorbereid zijn dat ze de behoeften van hun kittens zullen moeten verzorgen, zodat ze goed gedijen. Maar al dit werk zal de moeite waard blijken als je ze eenmaal ziet groeien en de liefde die je ze hebt gegeven erkent, door het terug te geven, het kan een zacht spinnend geluid zijn of een zacht knipperen.

Een Opgegroeide Runt Kat

Als je je kat hebt geadopteerd toen ze al veel ouder waren, is het niet gemakkelijk om vast te stellen of het een onderdeurtje is, tenzij ze karakteristiek klein zijn. Zelfs in dat geval moet je er zeker van zijn dat het niets met hun ras te maken heeft. Neem bijvoorbeeld de Maine Coon en de Noorse Boskat, want zij worden beschouwd als de grootste huiskattenrassen, en er zijn rassen die bekend staan om hun kleinheid. Als u de kans had om uw kitten te vergelijken met hun nestgenootjes toen ze geboren werden en u zag dat hij beduidend kleiner en zwakker was, dan zou dit ook een duidelijk teken zijn.

Omdat runt kittens vaak verwaarloosd worden door hun kattenfamilie, hebben ze misschien niet de kans om enkele basismanieren te leren. Wanneer katten in het wild zijn, is het de omgeving die hun karakter vormt. Zo zullen zwerfkatten die niet gewend zijn aan menselijk contact dit vermijden en kittens leren dit meestal van hun moeder. Dit betekent dat de mentor van een kitten meestal de moeder en haar broers en zussen zijn. Zij leren het kitten hoe om te gaan met andere katten en mensen, wat acceptabel is en wat niet.

Kittens die vroeg van hun nestgenoten worden gescheiden, leren niet wanneer ze moeten stoppen met bijten of krabben, dus dit kan resulteren in meer intense speeltijden. De beste manier om hen te helpen hun persoonlijkheid te ontrafelen en krasgedrag in toom te houden, is door een veilige ruimte voor hen te creëren. Het is belangrijk om eigenschappen aan te moedigen die u vertederend en positief vindt. Positieve bekrachtiging door hun goede gedrag te belonen is de enige manier om te gaan en elke vorm van negatieve associatie te vermijden. Er zijn studies die suggereren dat “positieve bekrachtigingstraining met katten een nuttig instrument is voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen, en het aanleren van nieuwe taken.”

Runt kittens of zelfs volwassen katten kunnen spraakzamer zijn, een eigenschap die ze ontwikkeld kunnen hebben uit hun vroege verlaten jaren. Het kan zelfs zijn dat ze je overal volgen en vaker tekenen van genegenheid vertonen dan de gemiddelde kat. Natuurlijk is elke kat anders en soms komt het allemaal neer op hun persoonlijkheid.

Aangezien katten gezondheidsproblemen kunnen ontwikkelen naarmate ze groeien, zijn runderen daar misschien nog vatbaarder voor. Dus, verwaarloos de dierenartsbezoeken niet en houd een oogje op tekenen van ongemak en pijn. Katten die pijn voelen, kunnen daar meestal heel duidelijk over zijn. Maar sommige katten kunnen de andere kant op gaan en stil worden. Spinnen kan ook misleidend zijn, omdat katten spinnen wanneer ze zowel tevreden zijn als pijn hebben. Plotseling en overmatig kneden en bijten in de dekens kan ook een teken van ziekte zijn, net als verminderde eetlust of verminderd toiletbezoek.

Ten slotte, zorg ervoor dat je runt kitty een goede kwaliteit voeding krijgt die mogelijke gezondheidsproblemen zal voorkomen. We hebben zelfs een paar merken gereviewd om er zeker van te zijn dat je weet wat er is.

Moet je het onderdeurtje van het nest adopteren?

Een runt kan te maken krijgen met veel problemen vanaf het moment dat ze geboren worden, maar als ze overleven, zullen ze zich hoogstwaarschijnlijk ontwikkelen tot gezonde kittens. In sommige gevallen kunnen ze zelfs groot genoeg worden om hun sterkere nestgenoten te evenaren.

Hoewel het onderdeurtje van het nest misschien niet de favoriet van hun moeder is, hebben mensen de neiging om deze kleine pelsbaby’s speciaal vanwege hun grootte te adopteren. In de meeste gevallen, worden de onderdeurtjes beschouwd als schattig specifiek wegens hun grootte en kleine verhoudingen. Aangezien mensen geneigd zijn meer genegenheid te tonen voor alles wat er schattig en knijpbaar uitziet, is er een grote kans dat dit vertoon van genegenheid kan uitgroeien tot een sterke band. Katten zijn immers heel goed in staat om een band te scheppen.

Runt Of The Cat Litter

asielen werken hard aan het in leven houden van de kleine ratten, en ze zoeken mensen om ze in huis te nemen. Dus, moet je er een adopteren? Wel, kijkend naar hun schattige gezichtjes, betwijfel ik of iemand nee zou kunnen zeggen, en ik denk ook niet dat dat zou moeten. Alle kittens verdienen liefde, en de allerkleinsten misschien nog wel meer!

Afsluitende gedachten

Ja, ze zijn klein en kwetsbaar. Ja, ze hebben meer zorg nodig, maar in veel opzichten is een ondermaats katje niet anders dan hun grotere broers en zussen.

Hun behoeftige eerste dagen zullen uitgroeien tot een prachtige band en wie zou er nee kunnen zeggen tegen deze schattige gezichtjes en piepkleine pootjes.

Het is niet omdat een kitten minder fortuinlijk geboren werd, dat ze geen liefde verdienen. En mensen die de kans hebben gehad om hun huis te delen met een runtkat zullen je verzekeren dat wat ze missen in houding, ze goedmaken met hun grote harten!

Dus, was jouw kat het onderdeurtje van het katten nest? Vertel ons eens wat er zo speciaal is aan jouw kleine kat en wat bracht hun kleine pluisje in jouw huis?