Skip to Content

Ragdoll-katten met kort haar – Bestaat dit ras? Het schokkende antwoord!

Ragdolls hebben lang haar en zijn oorspronkelijk gefokt met alleen langharige katachtigen, dus ze hebben geen kortharige genen waarmee kortharige kittens kunnen worden geboren. Verder is de rasstandaard in alle iteraties stelt dat deze katten lang haar hebben. Daarom als een kat kort haar heeft, is het waarschijnlijk helemaal geen Ragdoll.

Zo stelt de Cat Fanciers Association dat een Ragdoll een “matig lange” vacht moet hebben. De organisatie zal geen katachtigen met kortere vachten registreren. Dat gezegd hebbende, zul je nog steeds kittens zien die worden geadverteerd als ‘kortharige Ragdolls’. Op basis van de genetica van het ras kunnen deze katten echter geen raszuivere Ragdolls zijn. Laten we eens kijken waarom dat is.

divider-catclaw1Waarom kunnen ragdolls geen kort haar hebben?

Alle Ragdolls hebben een lange vacht. Bij katten is het long hair-gen recessief. Daarom moeten de kittens twee lange haargenen erven om een lange vacht te krijgen. Elke keer dat een kortharige kat in de mix wordt gegooid, zullen de meeste kittens (zo niet alle) korthaar krijgen. Ze kunnen het gen voor een lange vacht dragen, maar hun vacht zal kort zijn.

Op basis van deze informatie hebben alle Ragdolls twee langharige genen en geen korthaargenen. Als iemand een korthaargen had, zouden ze geen lange vacht hebben. Daarom kunnen geen kittens geboren uit twee Ragdolls kort haar hebben. Er zijn alleen langharige genen voor hen om te erven.

Om een Ragdoll-kitten kort haar te laten hebben, moet een ander kattenras in de mix worden gegooid. Vaak, bij het proberen om “kort haar Ragdolls” te maken, worden vergelijkbare rassen zoals de Britse korthaar gebruikt. Dit betekent natuurlijk dat de resulterende kittens niet volledig Ragdolls zijn. In plaats daarvan delen ze de helft van hun genen met een ander kattenras.

Twee langharige katten kunnen geen kortharige kittens hebben, tenzij er een spontane mutatie is (wat uiterst zeldzaam is). Daarom kun je raden dat alle katten die worden geadverteerd als “ragdolls met kort haar” eigenlijk gemengde rassen zijn. Natuurlijk bestaat er ook de kans dat de kat geen Ragdoll-genen heeft. Een paar rassen zijn kortharig en lijken enigszins op Ragdolls (zoals de Siamees). Deze katten kunnen soms worden doorgegeven als Ragdolls omdat ze veel geld waard zijn.

Lila Ragdoll
Afbeelding Credit: Cath5, Shutterstock

Hebben Ragdolls kittens kort haar?

Alle Ragdolls worden geboren met korter haar. Hun lange vacht kan enkele jaren nodig hebben om te groeien – het gebeurt niet van de ene op de andere dag. Wanneer u een Ragdoll kitten adopteert, zal het waarschijnlijk kort haar hebben. U kunt veel foto’s van “ragdoll kittens met kort haar” online zien. Als deze katten echter raszuiver zijn, zullen ze een langere vacht hebben wanneer ze volgroeid zijn.

Er zijn ook verschillende andere interessante feiten over Ragdoll-kittens. Zo worden vrijwel alle Ragdoll kittens wit geboren. Hun kleur verandert echter bijna zodra ze worden geboren. De meeste Ragdolls zullen donkerder worden naarmate ze ouder worden. Toch zullen niet alle Ragdolls die na 12 weken worden verkocht, hun volledige vachtkleur hebben ontwikkeld. Sommige kleuren en patronen duren langer dan andere.

Voordat u op zoek gaat naar een kitten, is het essentieel om het ras te begrijpen. Als u bij een fokker verschijnt en hun kittens hebben kort haar, betekent dit niet dat ze een oplichterij zijn. In plaats daarvan zijn hun kittens gewoon niet in hun volledige vacht gegroeid.

De beste manier om te bepalen of een kat raszuiver is, is door de reputatie van de fokker te controleren. Kijk of de kittens officieel zijn geregistreerd als Ragdolls (documentatie moet worden verstrekt als onderdeel van de prijs van het kitten). U kunt ook vragen om de ouders te zien, hoewel sommige fokkers stieren gebruiken die eigendom zijn van andere fokkers. In dit geval is mogelijk alleen de moeder beschikbaar om naar te kijken.

Kattenkogelverdeler 1Top 4 unieke feiten over kort haar Ragdolls

1. Ze bestaan niet.

fluffy ragdoll buiten
Afbeelding Credit: Serita Vossen, Shutterstock

Ragdolls met kort haar bestaan niet. Deze katten zijn sinds het begin gefokt om een langere vacht te hebben. Vanwege hoe kattengenetica werkt, kunnen twee langharige katten geen kortharige kittens hebben.

thematische pauze

2. Misschien vind je nog steeds ragdolls met kort haar te koop.

Misschien vindt u nog steeds Ragdoll-kittens die worden geadverteerd als ‘kort haar’. Vaak is dit oplichterij. Het kitten is een gemengd ras of helemaal geen Ragdoll. Omdat dit ras zo duur is, is het niet vreemd voor oplichters om kittens te proberen door te geven als Ragdolls.

thematische pauze

3. Ragdoll Kittens hebben kort haar.

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

Alle Ragdoll kittens worden echter geboren met kort haar. Als thet kitten wordt ouder, zijn vacht zal uitgroeien. Daarom blijven ze niet voor altijd kortharig. Uw kitten zal waarschijnlijk kort haar hebben wanneer u het adopteert, maar dit betekent niet dat het geen Ragdoll is. U kunt verwachten dat de vacht van het kitten na een paar jaar zijn volledige lengte bereikt.

thematische pauze

4. Geen enkel ras standaard vermeldt kort haar.

Geen enkele rasstandaard die ooit over de Ragdoll is geschreven, heeft gespecificeerd dat het ras een korte vacht heeft. Geen enkele vereniging staat toe dat katten worden geregistreerd als Ragdoll als ze een korte vacht hebben (wat betekent dat ze een gemengd ras zijn).

divider-catclaw1Conclusie

Kortharige Ragdolls bestaan simpelweg niet. Sommige oplichters kunnen proberen kortharige katten door te geven als Ragdolls vanwege de gemiddelde prijs van deze katten, die kan oplopen tot meer dan $ 2.000 voor showkatten. Sommigen beweren zelfs dat hun katten “zeldzaam” of “exclusief” zijn vanwege hun korte haar.

Ragdolls kunnen echter geen kort haar hebben, tenzij gemengd met iets anders. Dit ras heeft niet het gen voor kort haar, waardoor het voor hen onmogelijk is om kittens met kort haar te hebben. Dat gezegd hebbende, alle Ragdoll-kittens worden tijdelijk geboren met kort haar. Het groeit uit in de eerste paar jaar van het leven van de kat. Ze worden ook allemaal wit geboren, hoewel hun kleur veel eerder doorkomt dan hun korte haar.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Imaan Ahmad, Shutterstock