Plassen en poepen katten op hetzelfde moment?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

kat stapt uit kattenbak na gebruik badkamer

Iedereen doet het… ook onze katten.

Het is misschien niet iets waar we graag over praten, maar het is toch een buitengewoon belangrijk onderdeel van de verzorging van onze katachtige vrienden.

Natuurlijk, we hebben het over poepen en plassen. Ik weet het, walgelijk.

We gaan er vaak van uit dat onze katten op dezelfde manier te werk gaan als wij, wat betekent dat ze al onze toiletbehoeften in één “zitting” vervullen. Maar is dat echt waar?

Plassen en poepen katten op hetzelfde moment?

Meestal plassen en poepen katten niet tegelijkertijd en zijn dit in plaats daarvan meestal gescheiden voorvallen. Het is niet ongewoon te zien dat katten één kattenbak gebruiken om te plassen en een tweede om te poepen.

Het is misschien niet het meest glamoureuze onderwerp, maar laten we eens nader bekijken wat hier aan de hand is en waarom sommige katten de voorkeur lijken te geven aan het scheiden van hun 1’s en 2’s.

Waarom zouden we ons druk maken over het feit dat katten apart plassen en poepen?

Je staat op het punt om veel te lezen over de plasgewoonten van je kat en in dit stadium denk je misschien…waarom moet ik dit allemaal weten?

Omdat het begrijpen van de badkamer gewoonten van uw kat is een groot deal!

Niet alleen kan de urine en ontlasting van uw kat u veel inzicht geven in de algehele gezondheid van uw katachtige vriend, maar door het begrijpen van de badkamer voorkeuren van uw kat kunt u genieten van een gelukkiger katachtige samen met een verminderde kans op urineren buiten de doos.

Dus als we om onze katten geven, moeten we ook om hun toiletpauzes geven!

Begrijpen dat veel katten de voorkeur geven aan om hun vloeistoffen en vaste stoffen te scheiden vertelt ons onmiddellijk dat we meer dan één kattenbak per kat nodig zullen hebben en de algemeen aanvaarde richtlijn is dat we één kattenbak per kat plus één moeten hebben.

Dat betekent dat één kat twee kattenbakken nodig heeft (maar niet naast elkaar) en drie katten hebben vier kattenbakken nodig enzovoort. Niet alleen zijn katten niet goed in het delen van kattenbakken, maar je wilt er ook zeker van zijn dat ze hun plas en poep van elkaar kunnen scheiden als ze dat liever hebben.

Badkamer pauzes gaan over territorium

Naar het toilet gaan is natuurlijk een natuurlijke functie voor katten, net als voor elk ander dier.

Maar het gaat ook om territorium en katten gebruiken zowel urine als uitwerpselen om hun territorium af te bakenen. In het wild zou dit katten helpen te begrijpen wie welk territorium beheerst en de kans op conflicten minimaliseren, wat voor beide katten even gevaarlijk zou kunnen zijn.

Ook al hoeven katten hun territorium (AKA uw huis) niet te verdedigen tegen andere katachtigen, het instinct is nog steeds levend en drijft katten ertoe om er zorgvuldig voor te zorgen dat ze het meeste uit hun toiletpauzes halen.

Als je de biologische functies van een kat bekijkt vanuit de lens van territorium, is het logisch dat ze apart plassen en poepen en niet tegelijkertijd. Immers, het scheiden van hun biologische behoeften zou hen de mogelijkheid geven om meer territorium gemakkelijker te markeren.

We denken misschien niet altijd aan onze katten in deze termen, maar we zien vergelijkbaar gedrag bij honden, die zo veel minder subtiel zijn over wat ze doen. Honden willen wanhopig hun geur toevoegen aan de plekken waar ze moeten zijn (brandkranen zijn het klassieke voorbeeld) en ook hun poeppauzes bewaren voor eersteklas onroerend goed.

De mogelijkheid of gewoonte om apart te plassen en te poepen is belangrijk om dit te laten werken en een van de vele manieren waarop katten hun territorium opeisen. Ook al gebruiken katten (idealiter) geen urine en uitwerpselen om hun territorium in uw huis af te bakenen, de gewoonte om dingen gescheiden te houden blijft bestaan.

Waarom verkiezen katten verschillende dozen voor plas en poep?

Niet alleen plassen en poepen katten apart, maar in veel gevallen plassen en poepen ze in gescheiden dozen. Laten we eens kijken naar een paar redenen om dit eigenaardige katachtige gedrag te verklaren.

Reden 1: Het is schoner

We weten dat onze katten graag schoon zijn.

Maar eerlijk gezegd, is dat een beetje een understatement. Volgens dierenarts Pamela Perry, besteden katten tussen de 30 en 50 procent van hun dag aan het verzorgen van zichzelf. Met zoveel moeite om schoon te blijven, is het geen verrassing dat een voorkeur voor schoon blijven zich zou uitstrekken tot badkamer pauzes.

Katten kunnen het gevoel hebben dat ze kunnen genieten van een betere badkamer ervaring met meer schone plekken om te graven door de dozen gescheiden te houden.

Reden 2: Het gaat om territorium

Badkamer pauzes zijn niet alleen over het markeren van territorium, maar het gaat ook over het respecteren van territorium.

Live Science legt uit dat katten poep begraven om te laten zien dat ze er niet op uit zijn om actief een territorium uit te dagen en ze leggen uit dat veel grote katten hun poep opzettelijk achterlaten onbegraven als een openlijke uitdaging aan andere katten. Onderdanige katten, daarentegen, zullen hun ontlasting begraven om de tegenovergestelde reden.

De beslissing van uw kat om van de ene kattenbak het urinoir te maken en van de andere het toilet, zou te maken kunnen hebben met hun perceptie van territorium.

Reden 3: Het gaat om de veiligheid

Net als bij de vorige reden, begraven katten hun poep ook om geen ongewenste aandacht te trekken van potentiële roofdieren. Live Science legt uit dat “ook al zijn er geen roofdieren in uw huis, uw kat daar misschien niet zo zeker van is, en zijn uitwerpselen zal begraven voor het geval dat.”

Uw kat kan besloten hebben dat de ene kattenbak een veiligere keuze is om de geur van uitwerpselen binnen de perken te houden, terwijl de andere een betere optie is voor urine.

Reden 4: Het is gewoon instinct

We hebben zojuist verschillende plausibele redenen gegeven voor deze katachtige voorkeur, maar soms komt het gewoon neer op instinct en hebben katten misschien geen reden om te doen wat ze doen.

In plaats daarvan, kan het gewoon een deel zijn van een kat die een kat is.

Zoals de helft van de dag poetsen en de andere helft een dutje doen, ook al zijn er wetenschappelijke verklaringen voor waarom katten doen wat ze doen in sommige gevallen is het gewoon een deel van een kat die een kat is.

Plassen en Poepen Katten… Uit Hetzelfde Gat?

Net als alle andere zoogdieren, hebben katten aparte openingen voor urine en ontlasting. Urine komt uit de urinebuis en uitwerpselen komen uit de anus, net als bij mensen.

Bij poezen heeft de urinebuis echter geen aparte opening (zoals bij mensen) en zit in plaats daarvan verstopt in de vagina. Dat betekent dat poezen dezelfde opening gebruiken om te urineren en te paren.

Kunnen katten tegelijk plassen en poepen?

Ja! Ook al maken katten er geen gewoonte van om beide tegelijk te doen, ze kunnen doen.

Slotgedachten

Dat is alles wat je moet weten over katten die de 1’s en 2’s scheiden!

Ook al lijkt deze info misschien alleen maar puur interessante informatie, het is praktisch en maakt het nog belangrijker dat er voldoende kattenbakken zijn, aangezien veel katten er de voorkeur aan geven hun vloeistoffen en vaste stoffen van elkaar te scheiden.

Ik weet dat het misschien niet opwindend is om alles te lezen over de plasjes en poepjes van uw kat, maar uw katachtige vriend bedankt u voor het leren van alles wat u over hem of haar kunt weten, zodat u de beste kattenouder kunt zijn die u kunt zijn!