Papillomen bij katten – Oorzaken, verzorging en behandeling (Vet Answer)


Papillomen is een verzamelnaam voor wratten. Wratten kunnen enkelvoudig zijn, of er kunnen er meerdere zijn – soms tot het punt dat een hele lichaamsregio is aangetast. Wratten groeien op de huid, en hoewel ze meestal niet pijnlijk zijn, kunnen ze visueel heel opvallend zijn.

Bij katten worden veel wratten veroorzaakt door een subset van virussen die overmatige huidgroei veroorzaken. Het was pas relatief recent dat dergelijke virussen werden ontdekt en in verband gebracht met deze gezwellen, dus veel informatie over papillomen bij katten is nog niet volledig vastgesteld.

Over het algemeen zijn de symptomen vrij eenvoudig: huidwoekeringen die er wrattig uitzien! De meeste katten met papillomen voelen zich over het algemeen goed, en vertonen geen andere typische klinische tekenen van ziekte, zoals gewichtsverlies, gastro-intestinale verstoring, gedragsveranderingen, of een slechte vacht. Het goede nieuws is dat papillomen niet overdraagbaar zijn op andere katten, althans dat is nog niet aangetoond.

De behandeling bestaat vaak uit een afwachtende houding, omdat veel wratten meestal vanzelf overgaan. Er bestaan nog geen vaccins voor de verschillende wratten veroorzakende virussen bij katten (in tegenstelling tot soortgelijke vaccins bij mensen die helpen beschermen tegen door het papillomavirus veroorzaakte baarmoederhalskanker). Lees verder voor meer informatie over papillomen bij katten – de oorzaken, de verzorging en de behandeling.

verdeler-kattenklauw1Wat veroorzaakt papillomen bij katten?

Wratten, of papillomen, worden over het algemeen beschouwd als goedaardige of niet-kankerachtige huidgezwellen. Ze kunnen overal op het lichaam ontstaan en zijn visueel opvallend als ze in grote aantallen voorkomen. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen, spreekt men van papillomatose.

Veel wratten bij katten worden vermoedelijk veroorzaakt door een virus. Het virus infecteert de diepere lagen van de huid, en veroorzaakt plekken met een verhoogde productie van huidcellen, wat leidt tot de vorming van papillomen. Er bestaat momenteel geen vaccin om de vorming van papillomen bij katten te voorkomen.

Papillomen kunnen zich weken of langer na de eerste besmetting met het virus vormen, omdat het zo lang duurt voordat het virus zich daadwerkelijk een weg baant naar de bovenste lagen van de huid, waardoor de wratachtige gezwellen ontstaan. Als een met het papillomavirus besmette kat wordt blootgesteld aan andere factoren die het virus kunnen helpen bij de voortplanting, kan het virus in zeldzame gevallen zelfs kanker worden. Bij deze katten kan het, in plaats van goedaardige papillomen te produceren, grote delen van de huid bedekken en soms zweren en plaatselijke irritatie veroorzaken. In nog zeldzamere gevallen kan het uitzaaien naar andere delen van het lichaam, zoals de long.

vermoeide zieke kat liggend op bed
Image Credit: Natata, Shutterstock

Waar zijn de symptomen?

Symptomen van papillomen bij katten zijn meestal vrij eenvoudig: gezwellen op de huid! De meeste katten lijken zich verder redelijk goed te voelen. Maar in zeer zeldzame gevallen kunnen deze gezwellen kankerachtig worden en, nog zeldzamer, uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

Symptomen kunnen zijn:

  • Wratten of huidgroeisels
  • Schurft, vooral in het gezicht, hoofd of hals.
  • Groei in de mond
  • Lethargie of zich suf gedragen
  • Verbergen of andere veranderingen in gedrag
  • Gewichtsverlies

Vaak vertoont een kat of kitten met papillomen geen tekenen van onwelzijn. Ze hebben gewoon gezwellen op hun huid. Over het algemeen vormen deze geen noodgeval, en daarom, hoewel het altijd raadzaam is uw dierenarts te waarschuwen voor wat u ziet (een foto is nog beter!), kunt u deze katten vaak thuis in de gaten houden.

Hoe te zorgen voor een kat met papillomen

Vaak hebben katten met papillomen eigenlijk weinig tot geen verzorging nodig – en dat is fantastisch! Net als bij mensen gaan veel van deze huidgezwellen na verloop van tijd vanzelf weg door een proces dat “regressie” heet.

Daarom kun je voor een kat met papillomen zorgen door een foto te maken van de groei(en) wanneer je ze voor het eerst opmerkt. Zo kunt u vergelijken of de papillomen groter, kleiner of gelijk blijven. Het helpt om een maataanduiding op de foto te hebben – bijvoorbeeld een liniaal of een muntstuk naast het gezwel. Zo kunt u de grootte van het gezwel en eventuele veranderingen beter vergelijken.

Als het gezwel na een paar weken niet verdwijnt, dan is het tijd voor uw kat om uw dierenarts te bezoeken – eerder is beter als u zich zorgen maakt, zoals bloedingen of irritatie op de plaats van het gezwel.

scottish fold kat gecontroleerd door dierenarts
Image Credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Behandelingsopties kunnen variĆ«ren voor katten met papillomen. Zoals eerder gezegd, is het soms een kwestie van “afwachten”, omdat veel van deze papillomen vanzelf verdwijnen zonder behandeling. Maar als dit niet gebeurt, kan uw dierenarts andere behandelingsmogelijkheden aanbevelen, waaronder: bevriezing, chirurgische verwijdering, of topische medicijnen.

Behandeling is niet altijd zo effectief als we hopen, omdat papillomen veroorzaakt door een virus resistent kunnen zijn tegen behandeling. En voor katten die vergevorderde vormen van papillomen ontwikkelen, die agressiever en kankerachtig zijn, kan behandeling zeer moeilijk, zo niet onmogelijk zijn.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn kat papillomen heeft?

Als u vermoedt dat uw kat papillomen heeft, begin dan met het maken van een foto en deel deze met uw dierenarts. Vaak kunnen zij u aan de hand van een foto een eerste advies geven over huidproblemen, en u vertellen hoe snel uw kat gezien moet worden, en wat u bij dat bezoek kunt verwachten. Soms kunnen ze u vragen de groei thuis een tijdje in de gaten te houden, als uw kat er verder goed uitziet.

bengaalse kat en dierenarts
Image Credit: Pressmaster, Shutterstock

Zijn katachtige papillomen besmettelijk?

Mogelijk, maar dit is nog niet gedocumenteerd van kat tot kat. Het wordt echter onwaarschijnlijk geacht dat ze zich op mensen kunnen verspreiden.

Wat kan lijken op papillomen bij katten?

Normale huidgroeisels, zoals tepels bij katers en poezen, kunnen soms een beetje op een wrat lijken. Haarzakjes kunnen ook verstopt raken, in een proces dat bekend staat als een talgklieradenoom. Ook deze kunnen er bijzonder wratachtig uitzien! Huidtags kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, en lijken ook veel op papillomen.

Vetbultjes komen niet zo vaak voor bij katten als bij honden, maar ze kunnen ook een beetje lijken op een papilloom. Andere huidkankers die wat ernstiger zijn, zijn mestceltumoren, die in het begin op een papilloom kunnen lijken. Als u vreemde veranderingen op de huid van uw kat opmerkt en u bent niet zeker van de oorzaak, praat dan zeker met uw dierenarts over uw zorgen.

tabby kat bij dierenkliniek
Image Credit: Anita Warren-Hampson, Shutterstock

Preventie

Preventie van papillomen bij katten is nog niet goed mogelijk. De menselijke geneeskunde heeft vaccins ontwikkeld tegen de bij mensen voorkomende virussen die soortgelijke problemen veroorzaken, maar dit heeft zich nog niet vertaald naar de kattengeneeskunde. Maar omdat de aandoening relatief zeldzaam is, is het geen groot probleem. Daarom is een preventieve optie in de nabije toekomst niet waarschijnlijk.

verdeler-kateklauw1Conclusie

Papillomen bij katten is een zeldzame ziekte. Omdat ze niet als zeer besmettelijk wordt beschouwd, en omdat de ziekte vaak vrij subtiel en niet levensbedreigend is, zal ze waarschijnlijk bij veel katteneigenaren buiten beeld blijven. De meeste mensen zullen nooit een papilloma bij een kat zien.

Behandeling kan moeilijk zijn, maar veel papillomen gaan weg zonder dat behandeling nodig is. Als u echter tekenen opmerkt dat de papillomen niet weggaan, is het tijd om te overwegen welke behandelingsmogelijkheden er zijn. Het goede nieuws is dat papillomen over het algemeen geen noodgeval zijn, maar dat ze wel goed in de gaten moeten worden gehouden. En het kan nooit kwaad om wat foto’s mee te nemen en een gesprek aan te knopen met uw dierenarts over wat u hebt gevonden!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Irina Vasilevskaia, Shutterstock