M%ogen katten kattenkruid eten? De do’s en don’ts van kattenkruid

Hoewel veel kattenouders bekend zijn met kattenkruid, heb je jezelf waarschijnlijk afgevraagd of katten kattenkruid kunnen eten? Is het veilig voor mijn kat? Is het mogelijk om te veel aan mijn kat te geven? Als u overweegt om uw kat kattenkruid te geven, kan het nuttig zijn om precies te begrijpen wat het is en hoe het uw kat kan beïnvloeden.

Hoe kattenkruid werkt

Kattenkruid is de meest voorkomende naam van het kruid Nepeta cataria. Dit kruid is een lid van de muntfamilie en bevat een olie die bekend staat als nepetalacton. Nepetalactonolie produceert een chemische reactie in de hersenen van een kat bij inademing of inname. Dit kan verschillende reacties bij katten veroorzaken. U zult merken dat uw kat erg zacht en stil wordt. Het is ook mogelijk dat je kat erg opgewonden en speels wordt, mogelijk zelfs agressief.

Het is belangrijk op te merken dat kattenkruid mogelijk slechts bij 50-70% van de katten werkt. Dit betekent dat ongeveer 30-50% van de katten helemaal geen reactie op kattenkruid heeft. Dit kan een gevolg zijn van genetische factoren. U zult waarschijnlijk weten of uw kat reageert op kattenkruid tegen de tijd dat ze 3-6 maanden oud zijn.

Gezondheidsvoordelen van kattenkruid

Kattenkruid kan goed zijn voor katten. Enkele gezondheidsvoordelen van het gebruik van kattenkruid door uw kat zijn het verminderen van stress en het laten ontspannen van uw kat. Als uw kat op een speelse manier reageert op kattenkruid, kan kattenkruid nuttig zijn bij het aanmoedigen van spel en activiteit. Het kan ook worden gebruikt om huidirritaties bij katten te verminderen.

Een ander voordeel van het gebruik van kattenkruid is dat de meeste plagen de geur van kattenkruid haten en daarom kan het worden gebruikt om muggen weg te houden.

Wat gebeurt er met de hersenen na het kauwen van kattenkruid

Wanneer uw kat kattenkruid ruikt of binnenkrijgt, bindt het zich aan bepaalde receptoren in de neus en mond van uw kat, die op hun beurt berichten naar de hersenen van uw kat sturen. Er wordt gedacht dat kattenkruid verhoogde hormonen bij katachtigen kan imiteren en er daarom voor kan zorgen dat uw kat zich gedraagt alsof hij loops is. Dit effect is te zien bij zowel mannelijke als vrouwelijke katten.

De meeste katten zullen de effecten van kattenkruid beginnen te vertonen binnen de eerste 10-15 minuten na het inademen of innemen ervan. Deze effecten kunnen ongeveer 10-30 minuten aanhouden voordat ze beginnen te slijten. Zodra de effecten zijn uitgewerkt, reageert uw kat mogelijk een paar uur niet meer op kattenkruid.

Hoeveel kattenkruid moet je een kat geven?

Een belangrijke vraag om te stellen is hoeveel kattenkruid moet je een kat geven? Hoewel kattenkruid veilig en niet giftig is, kan het geen kwaad om uw dierenarts te raadplegen voordat u uw kat voor de eerste keer kennis laat maken met kattenkruid. Zoals met alles, kan te veel van het goede een slechte zaak worden.

Dus is kattenkruid slecht voor katten? Het antwoord is nee. Hoewel kattenkruid uw kat niet schaadt, kan het maagklachten veroorzaken als er te veel tegelijk wordt ingenomen. Het kan nuttig zijn om met kleine hoeveelheden te beginnen om te zien hoe uw kat zal reageren.

calico kat met kattenkruid - kunnen katten kattenkruid eten?

Do’s en don’ts van kattenkruid

Er zijn veel do’s en don’ts van het gebruik van kattenkruid. Wanneer u kattenkruid met uw kat gebruikt, is het belangrijk om deze nuttige tips te onthouden om uw kat veilig te houden.

Do: Geef een klein bedrag

Je moet altijd beginnen met een kleine hoeveelheid kattenkruid wanneer je het voor het eerst aan je kat introduceert. Als u niet precies weet met hoeveel u moet beginnen, kunt u altijd uw dierenarts raadplegen voor een aanbevolen hoeveelheid. Te veel kattenkruid kan braken of diarree bij uw kat veroorzaken. Daarom moet je klein beginnen totdat je weet hoe het je kat zal beïnvloeden.

Do: Kattenkruid op een veilige plaats bewaren

We weten allemaal dat katten zowat alles kunnen beklimmen. Het is belangrijk om kattenkruid op een veilige plek te bewaren waar uw kat niet bij kan. De meeste katten zullen stoppen met het innemen van kattenkruid als ze hun vulling hebben gehad; u kunt er echter niet altijd op vertrouwen dat uw kat weet wanneer hij moet stoppen. We weten dat te veel maagklachten kan veroorzaken, dus door kattenkruid in een gebied te houden waar uw kat niet gemakkelijk bij kan, voorkomt u dat hij zich te veel overgeeft.

Do: Kattenkruid geven aan een kat die het lekker vindt

Zoals altijd moet u uw kat in de gaten houden zodra u hebt besloten hem kennis te laten maken met kattenkruid. Je wilt hun gedrag peilen om er zeker van te zijn dat ze ervan genieten. Als uw kat het naar zijn zin lijkt te hebben, blijf dan kattenkruid gebruiken. Als uw kat echter agressief wordt of zich op een negatieve manier begint te gedragen, wilt u misschien kattenkruid vermijden en proberen een alternatief te vinden.

Do: Gebruik kattenkruid om het spelen aan te moedigen

Een manier voor uw kat om te genieten van het gebruik van kattenkruid is door het spelen aan te moedigen. U kunt proberen producten te introduceren zoals interactief speelgoed of klimtorens, bijvoorbeeld deze oplaadbare laserpointer of de kattenpiramide van Whisker. Deze kunnen uw kat helpen die extra energie te verbranden en hem de ruimte te geven nodig om te ontspannen en te spelen.

Niet doen: grote hoeveelheden binnenkrijgen

Zoals hierboven vermeld, kan te veel van het goede in feite een slechte zaak worden. Het innemen van te veel kattenkruid kan braken en diarree bij uw kat veroorzaken. Uw kat zal waarschijnlijk een aanval van ziekte hebben en dan prima herstellen. Maar als de symptomen aanhouden, moet u contact opnemen met uw dierenarts. Het gebruik van de Litter-Robot 3 Connect kan u helpen om het gebruik van de kattenbak van uw kat via de app te controleren, zodat u eventuele onregelmatigheden met betrekking tot badkamergewoonten kunt identificeren.

Don’t: Houd altijd vers kattenkruid in de buurt

Er zijn verschillende soorten kattenkruid die kunnen worden gebruikt, zoals vers, gedroogd of gespoten. Sommige katten geven de voorkeur aan gedroogd kattenkruid boven vers. Als je vers kattenkruid hebt, kun je jezelf afvragen, kunnen katten kattenkruidbladeren eten? Hoewel het veilig is om kattenkruidbladeren te consumeren, moet u ervoor zorgen dat u uw plant in de gaten houdt om ervoor te zorgen dat uw kat niet te veel eet. Vers kattenkruid wordt verondersteld gemakkelijker te zijn voor de mond van uw kat. Het is echter een levende plant en zal wat onderhoud nodig hebben.

Don’t: Geef kattenkruid aan katten die er agressief op reageren

Sommige katten kunnen agressief reageren op kattenkruid, vooral als deze katten in het begin aan de agressieve kant zijn. Zoals altijd, controleer uw kat bij het introduceren van kattenkruid om ervoor te zorgen dat zijn gedrag plezierig is en niet verergert.

Don’t: Geef kattenkruid te vaak

Kattenkruid moet als traktatie worden gegeven, bij voorkeur een paar keer per week. Als u uw kat te veel kattenkruid begint te geven, kan het zich in hun systeem beginnen op te bouwen en ervoor zorgen dat hun tolerantie toeneemt. Dit zal leiden tot minimale effecten.

Beste kattenkruidalternatieven

Als u merkt dat uw kat niet gunstig of helemaal niet reageert op kattenkruid, kunt u een alternatief proberen om te zien hoe ze zullen reageren. Enkele alternatieven voor kattenkruid zijn:

  • Zilveren wijnstok: Deze plant is inheems in China en Japan en bevat vergelijkbare chemicaliën als nepetalacton, dat voorkomt in kattenkruid. Zilverrank kan een reactie veroorzaken bij katten die niet reageren op kattenkruid.
  • Valeriaanwortel: Deze plant kan stimulerend zijn of worden gebruikt om uw kat te kalmeren als hij angst ervaart.

Is kattenkruid veilig?

Dus, kunnen katten kattenkruid eten? Nu weet je dat kattenkruid veilig en niet giftig is. Over het algemeen veroorzaakt het een positieve gedragsimpact bij de meeste katten. Natuurlijk is het mogelijk dat uw kat op een negatieve manier reageert. Het is altijd belangrijk om uw kat in de gaten te houden bij het introduceren van kattenkruid om er zeker van te zijn dat het iets is waar ze van zullen genieten. Als ze het niet leuk vinden, zijn er andere alternatieven die je kunt proberen!

Ook is het belangrijk dat je kat de ruimte heeft om te ontspannen en/of te spelen bij het geven van kattenkruid. Het introduceren van kattenplanken of een kattentoren, zoals die verkrijgbaar zijn bij Whisker, kan een geweldige manier zijn om uw kat hun eigen gebieden te geven om van kattenkruid te genieten.

Kan kattenkruid worden gebruikt om het eetgedrag van een kat te veranderen?

Hoewel kattenkruid minder snel het eetgedrag van een kat beïnvloedt, is het mogelijk dat het een afname van de eetlust veroorzaakt vanwege het verzachtende effect. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw kat niet te veel kattenkruid in één keer geeft, omdat dit maagklachten kan veroorzaken.

Kunnen katten verslaafd raken aan kattenkruid, vooral na het eten van een grote hoeveelheid?

De wetenschap toont aan dat kattenkruid niet verslavend is. Het innemen van te veel kattenkruid kan echter braken en diarree veroorzaken.