Mijn oudere kat verliest gewicht: 10 veel voorkomende redenen

De gemiddelde levensduur van katten is in de loop der jaren toegenomen en tegenwoordig is het relatief gebruikelijk om katten te ontmoeten die 20, 21, 22 en zelfs 23 jaar oud zijn! En hoewel ze op de rijpe leeftijd van 11 (en geriatrisch op 15- jarige leeftijd) als “senioren” worden beschouwd, vertragen velen pas veel later.

Gewichtsverlies is een van de meest voorkomende tekenen van katachtige veroudering. Hoewel het verband kan houden met een algemeen gebrek aan interesse in nieuw voedsel, is het vaak een vroeg teken van ziekte en mag het als zodanig nooit worden genegeerd. Katten van elke leeftijd die 24-36 uur niet eten, lopen het risico op het ontwikkelen van fatale hepatische lipidose, die fataal kan zijn als ze worden toegestaan om te vorderen.

Lees verder voor meer informatie over de 10 meest voorkomende redenen waarom oudere katten afvallen en een paar tips over hoe je je maatje gezond kunt houden naarmate ze ouder worden.

divider-catclaw1

De 10 meest voorkomende redenen waarom uw oudere kat gewicht verliest

1. Veranderingen in het dieet

Katten zijn notoir kieskeurige eters en sommigen waarderen veranderingen in het dieet niet. Als u uw kat onlangs hebt overgeschakeld op een senior formulering of een receptdieet dat is ontworpen om de gezondheid van de urinewegen of nieren te ondersteunen, kan uw kat zich nog steeds aanpassen aan zijn nieuwe voedsel.

Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw kat gedurende ten minste 7 dagen langzaam van het ene type voedsel naar het andere overschakelt. Begin met het toevoegen van een kleine hoeveelheid van het nieuwe product aan het voedsel waaraan uw kat gewend is.

Verhoog vervolgens de hoeveelheid van de nieuwe optie elke dag een beetje en verlaag tegelijkertijd hoeveel oud voedsel u uw kat geeft. Laat een oudere kat of een kat die lijdt aan een chronische nierziekte nooit langer dan 24 uur zonder eten voordat ze door een dierenarts worden beoordeeld.

Siamese kat die droogvoer uit een kom eet
Afbeelding Credit: catinrocket, Shutterstock
thematische pauze

2. Tandheelkundige ziekte

Tandheelkundige aandoeningen zijn een relatief veel voorkomende oorzaak van gewichtsverlies bij katten. Katten lijden vaak aan tandziekten zoals gingivitis en parodontitis naarmate ze ouder worden. Deze tandvleesaandoeningen kunnen pijnlijke abcessen veroorzaken die het pijnlijk maken voor katten om te kauwen en kunnen zelfs leiden tot tandverlies.

Veel voorkomende symptomen zijn slechte adem, kwijlen, het hoofd naar één kant kantelen tijdens het eten en verlies van eetlust. Als de situatie ernstig genoeg wordt, moet uw kat mogelijk een of meer tanden laten trekken. Als het gaat om tandheelkundige aandoeningen, is preventie zonder twijfel de beste optie.

Regelmatig tandenpoetsen tussen dierenartsbezoeken en regelmatige professionele gebitsreinigingen onder narcose zijn de beste manieren om het gebit van uw kat mooi en gezond te houden. Zorg ervoor dat u katachtige veterinaire tandpasta gebruikt bij het tandenpoetsen van uw kat, omdat menselijke tandverzorgingsproducten vaak fluoride bevatten, dat giftig is voor katten.

thematische pauze

3. Chronische nierziekte (CDK)

Chronische nierziekte is een veel voorkomende ziekte die wordt gezien bij oudere katten. Hoewel er geen remedie is, kan het vaak worden beheerd met veranderingen in levensstijl, zoals het voeren van eiwitarm, fosforarm voedsel dat is ontworpen om de gezondheid van de nieren te ondersteunen en het verhogen van de hoeveelheid water die uw kat drinkt. Verhoogde waterinname maakt het gemakkelijker voor de nieren van uw kat om gifstoffen uit zijn lichaam te spoelen.

Katten die lijden aan chronische nierziekte hebben vaak last van bloedarmoede en hoge bloeddruk. En de opeenhoping van gifstoffen in de bloedbaan naarmate de nieren minder efficiënt worden, resulteert vaak in katten die zich ziek voelen, lusteloos worden en hun interesse in voedsel verliezen.

Met ondersteunende therapie kunnen katten met de diagnose CDK een paar maanden tot enkele jaren leven, afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt en de tolerantie van de kat voor de vereiste behandelingen.

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock
thematische pauze

4. Suikerziekte

Diabetes beïnvloedt het vermogen van een kat om insuline te produceren of efficiënt te gebruiken. Het komt het vaakst voor bij oudere mannelijke katten met overgewicht die niet veel beweging krijgen. Zwaarlijvige katten lopen een ernstig risico op het ontwikkelen van de aandoening; ze hebben vier keer meer kans om diabetisch te worden dan katten die geen last hebben van gewichtsproblemen.

Langdurig gebruik van steroïden kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van kattendiabetes. Er zijn technisch gezien twee soorten diabetes: type 1 en type 2. De meeste katten lijden aan diabetes type 2 en hun lichaam reageert niet langer op de juiste manier op insuline. Als gevolg hiervan blijven hun bloedglucosewaarden hoog, terwijl hun cellen niet het voedsel kunnen ontvangen dat nodig is om de orgaanfunctie te ondersteunen.

De meest voorkomende symptomen zijn gewichtsverlies zonder een overeenkomstige afname van de voedselinname, verhoogd urineren en hogeer vochtinname dan normaal. De behandeling omvat meestal veranderingen in het dieet en insuline-injecties.

thematische pauze

5. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie, ook wel bekend als thyreotoxicose, is een andere ziekte die dierenartsen vaak tegenkomen bij katten ouder dan 11 jaar. Het gebeurt wanneer de schildklier van uw kat te veel van het T3- of T4-schildklierhormoon begint te produceren en vaak gepaard gaat met overmatige groei van de schildklier of de aanwezigheid van een adenoom, een veel voorkomende goedaardige kattentumor.

Dierenartsen en wetenschappers weten niet zeker wat schildklieraandoeningen bij katten veroorzaakt, hoewel er wordt gespeculeerd dat de aandoening wordt geassocieerd met blootstelling aan milieutoxines. Veel voorkomende symptomen zijn gewichtsverlies, evenals verhoogde eetlust, urineren en vochtinname. Sommige katten hebben gastro-intestinale problemen, zoals braken en diarree.

Bloedonderzoek en een lichamelijk onderzoek worden vaak gebruikt tijdens de diagnose. Behandelingsopties omvatten medicatie, jodiumbehandeling, chirurgie en veranderingen in het dieet. Radioactief jodium, de meest voorkomende behandeling, vereist slechts één injectie van een radioactieve isotoop en resulteert meestal in het herstel van de schildklierfunctie binnen enkele maanden.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock
thematische pauze

6. Onderhoudsenergie neemt toe

Katten hebben meer energie nodig naarmate ze ouder worden om gewichtsverlies te voorkomen! Gewichtsverlies zonder medische reden komt zo vaak voor bij oudere katten dat het zelfs een medische naam heeft, sarcopenie! Kittens hebben een hoop eiwitten, vetten en calorieën nodig om hun groeiende lichaam te ondersteunen.

Nadat een kat volwassen is geworden (wanneer ze ongeveer 18 maanden of zo zijn), beginnen die energiebehoeften af te vlakken en beginnen ze vervolgens af te nemen. Om een gezond gewicht te behouden, hebben de meeste volwassen katten elk jaar ongeveer 3% minder voedsel nodig. Dit verschuift wanneer katten senioren worden en meer voedsel nodig hebben.

Katten die niet genoeg calorieën binnenkrijgen, verliezen vaak gewicht. Oudere katten verliezen meestal vet en spieren in gelijke verhoudingen, waardoor het voor menselijke metgezellen moeilijk is om gewichtsverlies te zien, omdat veel katten hun algehele vorm behouden totdat ze klinisch ondergewicht krijgen.

thematische pauze

7. Katachtige dementie

Katten hebben fantastische herinneringen; ze kunnen geliefde mensen tot 10 jaar herkennen, duizenden kilometers navigeren om na een verhuizing naar huis terug te keren en diep rouwen om het verlies van dierlijke en menselijke metgezellen. Helaas kunnen katten ook last hebben van cognitieve achteruitgang, waaronder kattendementie.

Niemand weet zeker wat de oorzaak van de aandoening is. Dierenartsen vermoeden echter dat geleidelijke veranderingen beginnen op te treden wanneer een getroffen kat ongeveer 10 bereikt en onopgemerkt doorgaan totdat er zoveel verslechtering is dat gedragsveranderingen onmogelijk te missen zijn. Veel voorkomende symptomen zijn desoriëntatie, verminderde activiteit, gebrek aan interesse in interactie met mensen en naar de badkamer gaan op ongepaste plaatsen.

Sommige katten met de aandoening vertonen weinig interesse in voedsel en beginnen als gevolg daarvan af te vallen. Er is geen remedie voor kattendementie, dus “behandeling” is erop gericht om uw kat zo gezond mogelijk te houden en hem de best mogelijke kwaliteit van leven te geven.

zieke kat met kattenziekte
Afbeelding Credit: Kittima05, Shutterstock
thematische pauze

8. Inflammatoire darmziekte (IBD)

Katten die lijden aan inflammatoire darmaandoeningen verliezen vaak gewicht omdat hun lichaam moeite heeft om voedsel te verteren als gevolg van ontsteking van het spijsverteringskanaal. Hoewel de aandoening wordt aangetroffen bij katten van alle leeftijden, komt het het meest voor bij katten ouder dan 10 jaar.

Het is verrassend vergelijkbaar met zowel menselijke als honden IBD als het gaat om symptomen en behandeling. Hoewel de precieze oorzaken van de aandoening nog niet zijn geïdentificeerd, lijkt het erop dat de ziekte verband houdt met de manier waarop het immuunsysteem interageert met de omgeving, het voedsel dat een kat eet en darmbacteriën.

De meest voorkomende symptomen van IBD zijn gewichtsverlies, diarree, braken, lethargie en verlies van eetlust. Het diagnosticeren van ibd bij katten kan moeilijk zijn, omdat veel van de symptomen van de aandoening die van andere ziekten overlappen die vaak worden gezien bij oudere katten, waaronder kanker en leukemie. Bloedonderzoek, fecale analyse en röntgenfoto’s worden regelmatig gebruikt om dingen te beperken.

thematische pauze

9. Exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI)

EPI treedt op wanneer de alvleesklier van een kat zoveel schade heeft opgelopen dat het niet langer goed spijsverteringsenzymen kan produceren. Gewichtsverlies is kenmerkend voor de aandoening, omdat spijsverteringsenzymen nodig zijn voor uw kat om voedsel adequaat af te breken om de voedingsstoffen te verkrijgen die ze nodig hebben om te gedijen.

Symptomen van de ziekte zijn gewichtsverlies, diarreea, verlies van eetlust en een doffe vacht. Chronische pancreatitis is de meest voorkomende oorzaak van de aandoening, vooral bij oudere katten. Dierenartsen vertrouwen meestal op bloedonderzoek om de ziekte te diagnosticeren. Maar houd er rekening mee dat tot 50% van de katten met de aandoening meerdere gezondheidsproblemen heeft die moeten worden aangepakt.

De behandeling omvat meestal voedingssuppletie om ervoor te zorgen dat uw kat alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft voor de spijsvertering. Veel dierenartsen schrijven supplementen voor zoals cobalamine en folaat om spijsverteringsenzymtekorten aan te pakken.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock
thematische pauze

10. Artritis

Als uw kat chronische pijn heeft als gevolg van artrose, is de kans groot dat hij zijn voedselinname vermindert en begint af te vallen. Andere tekenen dat een kat aan artritis kan lijden, zijn loopveranderingen en een terughoudendheid om te springen. Veel katten met de aandoening lopen gember, gaan niet in de buurt van trappen en hebben over het algemeen geen interesse in fysieke activiteit.

Pijnverlichting is van vitaal belang als het gaat om artritis, maar doe uw huiswerk voordat u uw kat pijnstillers op recept geeft. Meloxicam, een populaire niet-steroïde anti-inflammatoire vaak voorgeschreven voor kattenpijn, kan problematisch zijn.

Het medicijn draagt een black box-label in de Verenigde Staten vanwege het hoge aantal dodelijke slachtoffers van katten in verband met nierfalen in verband met het medicijn. De FDA heeft alleen de injecteerbare versie van het medicijn goedgekeurd voor eenmalig gebruik bij katten. Meloxicam orale suspensies en neussprays met het medicijn zijn niet goedgekeurd voor gebruik door katten.

divider-catclaw1Conclusie

Oudere katten kunnen om verschillende redenen afvallen, waaronder veranderingen in het dieet, spijsverteringsproblemen en systemische ziekten zoals diabetes en hyperthyreoïdie. De meeste dierenartsen raden aan dat katten ouder dan 11 jaar tweejaarlijkse controles ondergaan, samen met regelmatige bloedonderzoeken om hun leverfunctie, niergezondheid en bloedsuikerspiegel in de gaten te houden.

Maar zelfs met regelmatige dierenartsbezoeken, voedsel van hoge kwaliteit en veel liefde, is het verrassend gebruikelijk dat oudere katten afvallen en na verloop van tijd relatief dun worden. Pleit voor uw kat en dring aan op een volledige work-up als u symptomen van ziekte opmerkt, zoals een weigering om te eten naast gewichtsverlies.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piqsels