Skip to Content

Mijn kat ving een muis. Wat nu?

Het klassieke kat-en-muisspel. Je kunt je dit idioom op twee manieren voorstellen. Misschien zie je het als een jongen die een meisje achtervolgt vanwege haar genegenheid, gedwarsboomd wordt, mislukte pogingen doorstaat, maar toch doorzet. Of, als kattenouder, denk je aan wanneer je kat een muis heeft gevangen: je kat hunkert naar het vangen van de muis, sprint ’s nachts door het huis en wordt gedwarsboomd door de ontsnappingen van de muis, altijd om door te gaan.

Maar wat gebeurt er als dit spel eindigt? Want als ik zeg “eindigt”, bedoel ik, wat gebeurt er als de kat eindelijk slaagt en zijn prijs een mooie mond vol muizenkarkas is? De kat mag dan enorm trots zijn op zijn triomf, maar als deze kat jouw huisdier is, is het niet meer allemaal leuk en aardig. Je blijft achter met een dode muis op je stoep en een katachtige moordenaar op je bank.

Ok, nee, je schattige, knuffelige kitten is niet een of andere door de dood geobsedeerde maniak. Hij gaat gewoon af op zijn instincten als een geboren jager. Als kittens worden verwilderde katten door hun moeders geleerd om te doden en soms met hun prooi te spelen. Als je binnenkat binnen het bereik van een muis komt, zal dit instinct diepgewortelde pleziercentra activeren en kan je kat heel goed gek gaan jagen.

De sensatie van de jacht

Katten hebben een verlangen om dingen te vangen en te jagen. Dit is de reden waarom katten dol zijn op het spelen met speelgoed dat hen plaagt, zoals een streamer aan het uiteinde van een paal of een muizenspeelgoed dat voor hun gezicht wordt gehouden. Dit is ook de reden waarom katten kwispelende tenen of vingers in hun gezichtsveld springen. Als ze het gevoel hebben dat iets aan hun greep gaat ontsnappen, willen ze het nog meer.

Het is niet verrassend dat buitenkatten meer kans hebben om prooien te vangen en ze als geschenken te presenteren dan binnenkatten. Maar als een binnenkat een schattig klein wezen te pakken krijgt, kun je er zeker van zijn dat ze de kans zullen grijpen, net zoals hun voorouders dat eerder zouden doen.

Katten worden verondersteld om hun prooi te martelen en te spelen om een paar redenen. Ten eerste willen katten ervoor zorgen dat hun vangst volledig dood is, dus er is geen risico dat het hen aanvalt wanneer hun bewaker down is. Er wordt ook gedacht dat ze met hun prooi spelen als een soort langdurige overwinningsviering – ze hebben hun vijand overwonnen en de strijd gewonnen! Zelfs als ze hun prijs niet consumeren, willen ze nog steeds genieten van het spel ervan.

Een speciaal cadeau speciaal voor jou

Maar de echte vraag is, waarom presenteert mijn kat het karkas als een geschenk aan mij? Nou eigenlijk, wanneer een moederkat het avondeten voor haar familie doodt, biedt ze het hen van harte aan en eet het zelf niet op. Ze laat het bij de poten van haar kittens vallen zodat ze zich kunnen ingraven. Haar gebaar om deze dode muis op je stoep, aan je voeten of zelfs misschien in je bed achter te laten, is eigenlijk een daad van vriendelijkheid. Ze beschouwt je als een deel van haar familie en biedt je liever haar moord aan dan het alleen te consumeren.

Preventie

Er zijn een paar manieren om te voorkomen dat dode muizen voor de deur verschijnen. De nummer één manier om te voorkomen dat uw kat de natuurlijke geboren jager is die hij is, is door hem binnen te houden als een binnenkat. Minder tijd buiten betekent minder beschikbaarheid van een jachtgebied.

Hoewel je je kat binnen kunt houden, kun je hem ook tijd geven om het buitenleven te verkennen. In dit geval wordt geadviseerd om een bel om zijn kraag te binden om zijn prooi een waarschuwing te geven dat hij op jacht is. Klokken zullen de meeste muizen en vogels afschrikken en zijn pogingen om zijn prooi te besluipen dwarsbomen. Op deze manier kan je kat zijn jachtinstinct verwennen, maar je verkleint de kans dat hij succesvol zal zijn en je zult een karkas voor de deur hebben staan.

Simuleer de jacht

Het wordt ook geadviseerd om met uw kat te spelen op een manier die haar kat-en-muis achtervolgingswensen bevredigt.

Je kunt dit doen door elk type interactief speelgoed voor huisdieren te maken of te kopen dat een sluipende prooi simuleert. Zoek naar het type speelgoed dat je voor het gezicht van je kat kunt bewegen, zoals een streamer of een bal aan een touwtje. Je kat zal genieten van de plaag en het voorwerp willen neerhalen, wat veel beter is dan het neerhalen van een levend dier (of je voeten als je om de hoek komt). Uw kat kan zijn opgekropte jachtenergie loslaten op iets veiligs en bevredigends, in tegenstelling tot het verwonden van een mens of dier. Hij zal ook wat beweging krijgen en u zult wat quality time met uw huisdier kunnen doorbrengen.

Honden jagen op katten, katten jagen op muizen… Het achtervolgingsspel kan metaforisch worden gebruikt in ons mensenleven, maar het is nog steeds letterlijk voor onze katachtige vrienden. Instinct is moeilijk te overwinnen, dus kanaliseer het op een manier die efficiënt, vermakelijk en veilig is voor het hele gezin.