Skip to Content

Mijn kat ruikt naar de dood – alles wat u moet weten


Wanneer je bij jezelf denkt: “Mijn kat ruikt naar de dood”, moet je een cruciaal onderscheid maken. Er is een verschil tussen vragen of je kat stinkt of dat hij ruikt alsof hij op het punt staat te sterven.

Een onderliggende medische aandoening, een wond, een allergie, een parasiet of iets anders dat de normale functie van de huid verstoort, kan de bron van huidgeur bij katten zijn.

Als uw kat een aanstootgevende geur heeft, u moet ze naar de dokter brengen om alles wat verborgen is onder hun vacht te laten onderzoeken.

Hoewel het voor katteneigenaren verontrustend kan zijn om een aantal ernstige tekenen voor de gezondheid van uw kat onder ogen te zien, moet u alles weten om uw kat te helpen. Blijf lezen om alle mogelijke redenen voor deze vreemde geur van uw kat te achterhalen.

Waarom ruikt mijn kat naar de dood?

Halitose is de meest voorkomende oorzaak van schijnbare slechte geur bij katten. De typische bronnen van geur zijn dierlijke uitwerpselen en urine. Vanwege urine- of fecale incontinentie kunnen katten zichzelf bevuilen, of ze missen de verzorgingsvaardigheden die nodig zijn om het afval uit hun haarvacht te verwijderen.

Het identificeren van de bron van de geur is een ander ding om rekening mee te houden. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom de mond van uw kat stinkt. We zullen naar een aantal mogelijkheden moeten kijken als de aanstootgevende geur van de andere kant komt.

We moeten ook specificeren welke geuren als “slechte” geuren worden beschouwd. Gewoonlijk de adem van de kat zal zijn als het laatste kattenvoer dat ze hebben gegeten.

Aangezien het is gemaakt van dierlijke producten die niet altijd geschikt zijn voor menselijke consumptie, heeft kattenvoer vaak een onaangename geur voor ons. Dit wil niet zeggen dat de kat er niet van geniet, en we moeten begrijpen dat dit een typische gebeurtenis is.

Als de adem van de kat echter op rot vlees lijkt, kunnen er enkele problemen zijn.

Sommige mensen voeren hun dieren rauw voedsel. Als dat het geval is, moeten we uitkijken voor bedorven vlees bij het voeren aan hen.

Helaas zou de adem van rot vlees in de mond van onze kat kunnen wijzen op een meer ernstig gezondheidsprobleem. De gezondheid van de tanden en het tandvlees van onze kat is een goede indicator van hoe gezond ze over het algemeen zijn.

4 redenen waarom uw kat naar de dood kan ruiken

de dierenarts onderzoekt het gebit van de kat

1. Faucitis

Faucitis bij katten, ook bekend als feline faryngitis, is een ontsteking van de keelholte (de achterkant van de keel) bij katten. Dit kan worden veroorzaakt door virale of bacteriële infecties, of door andere factoren zoals allergieën of irriterende stoffen.

Symptomen van feline faryngitis zijn moeite met slikken, kwijlen, hoesten, niezen en nasale afscheiding. In ernstige gevallen kunnen katten moeite met ademhalen en kan longontsteking ontwikkelen.

Behandeling voor feline faryngitis omvat meestal het identificeren en aanpakken van de onderliggende oorzaak, zoals door het toedienen van antibiotica als er een bacteriële infectie aanwezig is.

Daarnaast het bieden van ondersteunende zorg, zoals het toedienen van vloeistoffen, en het verstrekken van medicijnen om de symptomen te helpen verlichten, zoals ontstekingsremmende geneesmiddelen of pijnstillers.

Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen als uw kat symptomen van feline faryngitis vertoont, omdat een snelle behandeling complicaties kan helpen voorkomen en een snel herstel kan garanderen.

2. Tandheelkundige infectie

Als uw kat een visachtige geur heeft die uit zijn mond komt, heeft hij waarschijnlijk gebitsproblemen. Parodontitis, of gewoonlijk tandvleesontsteking genoemd, is de “meest voorkomende mondziekte bij katten.” Deze ziekte kan mild of ernstig zijn, het hangt allemaal af van de oorzaak.

In de vroege stadia kan gingivitis worden gezien als roodachtig, geïrriteerd tandvlees. Als de ziekte niet wordt behandeld, parodontitis kan gebeuren en meer problemen en irritaties veroorzaken.

De tandvlees kan zich terugtrekken als gevolg daarvan, en tandverlies kan ook voorkomen. Halitose, een teken van tandvleesontsteking, kan worden veroorzaakt door de aandoening.

3.Feline Calicivirus

Een andere virale ziekte met symptomen van halitose en gingivitis. Afhankelijk van het organisme dat de infectie veroorzaakt, omdat sommige zijn agressiever dan andere, zal de ernst van de infectie veranderen.

Dit virus wordt ook wel katten aids/hiv die voorkomen kan worden met vaccinshots. Deze aandoening heeft een verscheidenheid aan tekenen en symptomen, waarvan er vele tijd nodig hebben om duidelijk te worden. Gezien het feit dat de kat asy is geweestmptomatisch voor een tijdje, merkt u de symptomen misschien niet op.

Het eerste symptoom van deze ziekte kan zijn, raad eens, een echt slechte adem bij je kat.

4. Katachtig coronavirus

Het is een virale infectie die het immuunsysteem van de kat aanvalt. Ze zullen hierdoor vrij kwetsbaar worden en minder goed in staat zijn om ziektes te bestrijden. U kunt hun tandvlees controleren naast de gebruikelijke begeleidende symptomen van koorts, gebrek aan eetlust en uitputting.

Het rode tandvlees en de slechte adem kunnen worden opgemerkt als tekenen als het gaat om deze ziekte. Hoewel dit gezondheidsprobleem kan niet worden opgelost, kunnen de symptomen worden verlicht en kunt u het immuunsysteem van uw kat helpen door het te versterken.

Het is mogelijk om de ziekte te voorkomen door zich te houden aan het aanbevolen immunisatieschema. Je zou je zorgen kunnen maken dat je kat op het punt staat te overlijden als hij naar de dood ruikt. Zoals u kunt zien, zijn sommige van de ziekten die in dit artikel worden vermeld mogelijk fataal.

Om te identificeren wat er achter de slechte geur van de kat schuilgaat, moet u contact opnemen met de dierenarts, omdat de dierenarts de diagnose en behandeling zal stellen.

Waarom ruikt de adem van mijn kat naar de dood?

Oranje zwerfkat kwijlend

De onderdrukking van het immuunsysteem van de kat is de oorzaak van veel van de hierboven genoemde problemen. Dit impliceert dat ze pijn hebben over hun hele lichaam, zoals blijkt uit de tekenen die uit hun mond komen.

Kwijlen en een slechte adem bij uw kat zijn meestal tekenen dat het probleem erger wordt. Katten met een gecompromitteerd immuunsysteem zijn ook vatbaarder voor andere ziekten, zoals kanker.

Om deze reden, als de adem van uw kat zonder duidelijke reden begint te ruiken, moet u ze naar de dierenarts brengen. Misschien ontdek je er een paar laesies in de mond van uw kat als u ze naar de dokter brengt voor een slechte adem.

Door spijsverteringsproblemen kunnen katten onaangename geuren uit hun mond hebben, maar het is ook mogelijk dat ze geuren op andere locaties hebben. Maar het is mogelijk dat meer dan alleen deze ene locatie verantwoordelijk is voor de geur die uit hun genitaliën komt.

Gastro-intestinale aandoeningen, waarvan de meest typische diarree is, kan leiden tot problemen met poepen. Diarree en de onaangename geur ervan kunnen echter wijzen op een aantal andere gezondheidsproblemen.

Een kat kan binnenkrijgen Parasieten wanneer het iets consumeert dat het niet zou moeten consumeren, interactie heeft met zieke katten of zelfs uitwerpselen eet. Tijdens een besmetting kunnen de parasieten het dieet van voedingsstoffen van de kat uitputten, wat leidt tot ondervoeding.

Hoewel we misschien denken dat de enige zorgen van onze katten dingen zijn zoals waar ze vervolgens zullen slapen, zijn er een aantal dingen die hen zorgen kunnen baren.

Stress, naast het veroorzaken van hun adem om slecht te ruiken, kan een uitbraak van een ziekte veroorzaken zoals feline herpesvirus-1 (FHV-1), die diarree als symptoom heeft.

De geur van mijn kattenoren

Omdat het binnenoor en de hersenen van de kat zo dicht bij elkaar liggen, loopt de kat het risico te sterven als zijn hersenen worden binnengedrongen. De oren van een geïnfecteerde kat kunnen snel ruiken. De kenmerkende gistachtige geur van oormijt maakt ze gemakkelijk te herkennen.

Vanwege de kwetsbaarheid van de gehoorgangen zijn oorinfecties pijnlijk en verontrustend. Om het puin en vocht uit hun gehoorgangen te verwijderen, hebben veel katten schudden hun hoofd en krabben zich achter de oren.

Een onaangename geur kan beginnen uit te stralen en de oren worden rood en geïrriteerd. Een zwarte of gele afscheiding is typisch.

Oormijt kan ook resulteren in een zwarte ontlading, krabben en hoofdschudden als symptomen. Oormijtinfecties komen echter vaker voor bij kittens en katten die buiten leven. Oormijt van volwassen katten komt bijzonder vaak voor zodra een kitten met oormijt in huis wordt gebracht.

GERELATEERD: Waarom zijn de oren van mijn katten heet? Ontdek 6 redenen ervoor

Soms kunnen oormijten een gunstige omgeving creëren voor bacteriën of gisten om in de gehoorgang te groeien, wat leidt tot een secundaire infectie. De kat heeft misschien geen mijten meer tegen de tijd dat hij naar de dierenarts wordt gebracht, maar hij kan nog steeds een ernstige oorontsteking hebben.

Kun je zien dat je kat sterft door geur?

de dierenarts onderzoekt het oor van de kat

Katten vinden het leuk om zichzelf te verzorgen, dus naarmate ze ouder worden, verliezen ze de energie om dit te doen, hun vacht wordt rommelig en vies. Door de opeenhoping van gifstoffen zullen ze ook ruiken als hun organen beginnen af te sluiten.

Katten hebben een reputatie voor het verbergen van wonden en ziekten. Dit is een geweldige overlevingsvaardigheid voor een kat in het wild, omdat elk teken van kwetsbaarheid het een beetje maaktrget voor roofdieren en rivaliserende katten.

Dit kan echter een uitdaging zijn voor ons toegewijde eigenaren die onze katten willen helpen door elke ziekte of pijn als het gaat om onze geliefde huisdieren.

We moeten uitkijken voor kleine veranderingen bij onze katten die erop kunnen wijzen dat er iets niet klopt. Veel van de tekenen dat uw kat het einde van haar leven nadert, zijn ook symptomen van andere ziekten, zoals diabetes, kanker, chronische nierziekte en hyperthyreoïdie.

Op het moment dat u een probleem met uw kat opmerkt, is het eerste wat u moet doen haar naar de dokter brengen om te worden onderzocht.

Op basis van het onderzoek en eventuele uitgevoerde diagnostiek kan uw dierenarts u vertellen of uw kat een ziekte heeft die kan worden behandeld of dat de prognose minder gunstig is.

6 tekenen dat een kat sterft

een verdrietige kat zit naast een rode kom met voedsel

Je vraagt je misschien af of je je stervende kat met rust moet laten. Zoek eerst naar tekenen dat de kat daadwerkelijk sterft, beslis dan en raadpleeg uw dierenarts voor de best mogelijke oplossing als het gaat om het troosten van uw kat aan het einde van zijn leven.

1. Veranderingen in uiterlijk

Het is logisch dat een kat met minder energie om te verbranden het gewoon niet kan bijhouden, omdat katten veel tijd en energie besteden aan het verzorgen van zichzelf als ze gezond zijn.

Stervende katten kunnen er onverzorgd en ongeorganiseerd uitzien en ze kunnen zelfs een geur gaan afgeven. Meestal is de geur het gevolg van gifstoffen die zich in het lichaam ophopen als gevolg van ziekte.

2. Verlies van eetlust

Een gebrek aan interesse in voedsel of water is een veel voorkomend gevolg van ziekte bij alle dieren.

Dit komt door het feit dat het lichaam van een dier begrijpt dat het moeite kost om voedsel of vloeistof te verwerken, en af en toe is een kat gewoon te ziek of versleten om de extra energie te gebruiken.

Tijdens de laatste dagen van een kat kan uitdroging snel optreden.

3. Gedragsveranderingen

een kat en een hond op de schoot van een vrouw

Naarmate hun tijd op aarde nadert, verbergen sommige katten zich niet, maar handelen ze op de tegenovergestelde manier. Ze vertonen verhoogde niveaus van genegenheid en raken overdreven gehecht aan hun menselijke en dierlijke metgezellen.

Aan de andere kant trekken sommige katten zich volledig terug uit sociale interactie in hun laatste momenten, lijken ze introspectief en ongeïnteresseerd in interactie, hoewel niet noodzakelijkerwijs vijandig.

4. Extreme zwakte

Zelfs als je je er niet van bewust bent, zal een zieke kat waarschijnlijk erg zwak worden als zijn lichaam probeert te vechten tegen wat hem dwarszit. Uw kat kan zwakker lijken dan normaal, vooral in de achterpoten, en hij kan ook veel meer slapen dan normaal.

GERELATEERD: Mijn kat sterft – Hoe lang duurt het voordat een kat sterft?

5. Verstoppen

Wanneer ze extreem ziek zijn, is het bekend dat katten zich verstoppen. Waarom? Omdat ze instinctief begrijpen dat een ziek dier een doelwit is in het wild.

Door zich te “verbergen” voor elke dreiging die misbruik van hen zou kunnen maken in hun gecompromitteerde staat, proberen ze waarschijnlijk zichzelf te verdedigen.

6. Lagere lichaamstemperatuur

Meestal begint de lichaamstemperatuur van een kat pas op de laatste dagen te dalen. De lichaamstemperatuur van uw kat zal dalen, soms tot onder de 100 graden, naarmate de dood nadert. Dit geldt vooral voor zijn ledematen, zoals zijn oren en poten.

Afsluitende gedachten

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat katten die bijna dood zijn een bepaalde geur afgeven, maar veel dierenexperts over de hele wereld denken dat het vermogen van een kat om de naderende dood te detecteren een gevolg is van een bepaalde geur die vrijkomt door mensen die bijna dood zijn.

Wanneer het einde van je kat nadert, is het erg moeilijk om te accepteren, en die laatste paar dagen en weken zijn tumultueus en uitdagend, zowel voor je lieve katachtige vriend als voor jou.

De tijd dat je bij jezelf denkt: “Mijn kat ruikt naar de dood”, praat met de dierenarts van je kat over hun gezondheid, hun pijnniveau of zelfs over humane manieren om op jouw voorwaarden afscheid te nemen.

Gerelateerde inhoud

Cat Poop Kleurenkaart – Wat geeft elke kleur aan?

Waarom spinnen katten als ze sterven – de waarheid

Nierziekte bij katten – Wanneer te euthanaseren?

Kattenbraken lijken op poep: oorzaken en oplossingen