Mijn kat dronk kerstboomwater! Wat moet ik doen?

Een echte boom in de kersttijd roept herinneringen op aan voorbije feestdagen. Misschien ben je er zelfs een gaan kappen of herinner je je dat je er een hebt versierd toen je jong was. Hoewel ze ons warmte en vreugde brengen tijdens Kerstmis, kan een echte boom gevaarlijk zijn voor onze katten. Een tijd van feest kan snel veranderen in een tijd van stress, vooral als je je favoriete kat het kerstboomwater ziet drinken.

Het drinken van kerstboomwater kan gifstoffen bevatten en kan ze ziek maken. Als uw kat dit water heeft gedronken, moet u zijn symptomen controleren en hem onmiddellijk veterinaire zorg geven als hij tekenen van nood vertoont.

Maar waarom is dat water potentieel gevaarlijk en hoe kun je ze ertegen beschermen? Lees verder voor meer informatie.

divider-catclaw1Is kerstboomwater giftig voor katten?

Het is mogelijk dat dennensap in het water is uitgeloogd en dennensap kan irriterend zijn voor katten en resulteren in gastro-intestinale nood. Zelfs sluipen onder de boom om het water te bereiken, kan resulteren in sap van de takken dat aan hun vacht kleeft, dat ze later schoonmaken tijdens het baden en innemen, waardoor de zaken erger worden.

Het sap is echter niet het enige potentiële gevaar dat op de loer ligt in het water. Hoe langer de boom in het water staat, hoe stagnerend kan hij groeien en bacteriën of schimmels gaan kweken. Chemicaliën die worden gebruikt tijdens de groei en het oogsten van kerstbomen kunnen ook uitlogen in het water, wat nog meer problemen oplevert. Alle chemicaliën of meststoffen die u aan het water toevoegt om de levensduur van de boom te verlengen, kunnen ook giftig zijn. Deze chemicaliën kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Meststoffen
  • Insecticiden
  • Conserveringsmiddelen
  • Brandvertragers
kat zittend in de buurt van kerstboom
Afbeelding Credit: jhenning, Pixabay

Mogelijke symptomen na het drinken van kerstboomwater

De tekenen van dennenboomvergiftiging bij katten komen het meest voor, vooral omdat ze niet alleen kunnen optreden door het drinken van het water, maar ook door het reinigen van sap van hun vacht of het kauwen op takken van de boom. Deze symptomen omvatten:

  • Lethargie
  • Kwijlen
  • Braken
  • Diarree

Dit veronderstelt dat dennensap de enige stof in het water is. Als er bacteriën of chemicaliën aanwezig zijn, kunnen de symptomen anders of erger zijn.

Als uw kat symptomen vertoont

Na het drinken van kerstboomwater, moet u uw huisdier controleren op tekenen van nood en contact opnemen met uw dierenarts of met het ASPCA Animal Poison Control Center op (888) 426-4435. Ze kunnen u begeleiden bij uw volgende stappen of u vertellen waar u op moet letten als uw huisdier in de nabije toekomst veterinaire zorg nodig heeft.

Als uw huisdier meer dringende symptomen vertoont, zoals intens braken of instorten, moet u ze onmiddellijk naar een spoeddierenkliniek brengen. Bel de dierenarts om hen te laten weten dat u onderweg bent en de symptomen van uw huisdier te vermelden, zodat ze voorbereid zijn wanneer u aankomt. Ze kunnen vragen stellen zoals wanneer ze het water voor het laatst hebben gedronken of dat het meer dan eens was. Door hen nauwkeurige informatie te geven, kunnen ze de beste behandeling krijgen.

gele droevige zieke kat
Afbeelding credit: Nikolay Bassov, Shutterstock

Voorkomen dat uw kat kerstboomwater drinkt

De beste manier om uw kat te beschermen tegen kerstboomwater en andere gevaren van echte kerstbomen, is door ze uit de kamer te houden waarin de boom zich bevindt, deze te vervangen door een kunstboom of zelfs een kattenveilig boomalternatief. Als de nostalgie van een echte boom dit jaar te moeilijk is om te laten liggen, kun je een paar dingen doen om je kat te beschermen tegen dennenvergiftiging of toegang tot het water van de kerstboom.

Kerstboom Basis Covers

Een van de gemakkelijkste manieren om toegang tot het water onder de boom te voorkomen, is met een basisbedekking. Dit kan een eenvoudige geïmproviseerde hoes van karton zijn, een aangepast margarinekuipdeksel dat stevig is afgeplakt of een meer decoratieve commercieel gemaakte optie. Zolang het je kat uit de buurt van het water houdt, hoeft een hoes niet mooi te zijn, maar je kunt van de gelegenheid gebruik maken om toe te voegen aan het vakantiedecor.

Kattenafweermiddel

Er zijn veel manieren om een kat van een bepaalde locatie af te schrikken. Katten houden niet van citrusvruchten, dus een paar klodders etherische olie (waar ze het niet kunnen likken) rond de boom kunnen voldoende zijn om ze weg te houden. Een commerciële afschrikwekkende spray is ook een optie. Niet alle afschrikmiddelen zijn gebaseerd op geur en misschien wilt u proberen aluminiumfolie onder de boom te plaatsen. Hoe verleidelijk de stralende lichten en bungelende ornamenten ook zijn, ze zullen het waarschijnlijk niet leuk vinden om op de aluminiumfolie te stappen om ze te bereiken.

Kat Repellent_shutterstock_Pashin Georgiy
Image Credit Door: Pashin Georgiy, shutterstock

Hekwerk of Poort

Het creëren van een barrière rond de boom is effectiever dan je zou denken. Het kan hekwerk zijn dat wordt gebruikt voor hondenrennen of kennels, een boxpoort voor kinderen of zelfs een meer decoratieve poort die speciaal is ontworpen voor een kerstboom. Hoe je ook besluit om je boom af te sluiten, deze fysieke barrière kan precies zijn wat je nodig hebt om de katten weg te houden van het water van de kerstboom, evenals de ornamenten, koorden, dennenbehoeften en andere gevaren.

Cat Water Fontein

Het water onder de boom is erg verleidelijk voor katten, maar je zou kunnen proberen ze iets te geven dat ze nog leuker vinden. De instincten van een kat trekken hen aan tot stromend water, dus een waterfontein moedigt hen van nature aan om meer te drinken. Dit water wordt constant gefilterd en blijft meestal kouder dan stilstaand water bij kamertemperatuur, wat hen ook kan aanspreken. De fontein kon hen weglokken van het stilstaande water onder de boom.

divider-catclaw1In het kort

Een echte kerstboom kan op verschillende manieren gevaren opleveren voor katten, waarvan er slechts één het water is waarin hij zit. Als uw kat het water drinkt, controleer hem dan op symptomen van nood, zoals lethargie of braken. Bel de Animal Poison Control-lijn of breng ze onmiddellijk naar een nooddierenarts als dat nodig is.

De beste manier om je bontbaby te beschermen tegen de vele gevaren van kerstbomen is om ze uit de kamer te houden waarin de boom zich bevindt. Hoe u ook besluit om het seizoen bij u thuis te vieren, we hopen dat u enkele van de hierboven beschreven maatregelen zult nemen om iedereen in uw huis, inclusief uw katachtige familieleden, gezond en gelukkig te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Myshun, Pixabay