Loodvergiftiging bij katten – Oorzaken, preventie en symptomen


Loodvergiftiging bij katten is een kwestie die u absoluut wilt vermijden voor uw huisdier, en het is een diagnose die geen enkele katteneigenaar ooit wil horen. Gelukkig is loodvergiftiging, of “plumbisme”, zoals het vroeger werd genoemd, een relatief ongebruikelijke diagnose in de veterinaire wereld van vandaag – voor een groot deel dankzij de regelgeving voor loodhoudende verf, die langzaam wordt vervangen door minder giftige verf.

Er zijn echter nog andere manieren waarop loodvergiftiging bij katten kan voorkomen. Kennis over de mogelijke oorzaken, hoe ze te voorkomen, en de symptomen kan nuttig zijn. Als de aandoening vroegtijdig wordt ontdekt, kunnen veel katten met de aandoening worden behandeld. Aan de andere kant, als het in een later stadium wordt ontdekt, kunnen veel katten met deze aandoening te maken krijgen met euthanasie – omdat het een gifstof is die zich in de loop der tijd ophoopt en onomkeerbare schade of ziekte kan veroorzaken. Vaak wordt de aandoening pas definitief vastgesteld door bloedonderzoek door de dierenarts van uw kat.

Lees verder voor meer informatie over loodvergiftiging bij katten.

cat face divider 2

Wat is loodvergiftiging bij katten?

Loodvergiftiging is de inname van giftige hoeveelheden lood of loodhoudende stoffen. In het algemeen is dit een vergiftiging die zich in de loop van de tijd opbouwt – vaak in de loop van maanden of jaren. Loodvergiftiging bij katten komt minder vaak voor dan bij honden of andere diersoorten zoals vee, omdat katten niet zo snel vreemde voorwerpen eten als deze diersoorten. Wel is gemeld dat het verzorgen en inslikken van loodstof door katten een reden is voor loodvergiftiging.

Wanneer lood bepaalde concentraties in het lichaam bereikt, kan het een aantal belangrijke orgaansystemen aantasten, evenals de productie van bepaalde celtypes (bv. rode bloedcellen). Lood wordt opgenomen via het maagdarmkanaal en slaat uiteindelijk neer in de botten. Lood beïnvloedt onder meer de werking van de nieren, de hersenen, het voortplantingssysteem en het vermogen van het lichaam om rode bloedcellen te produceren. Daarom kan het een vrij ernstige ziekte zijn, vanwege de wijdverspreide effecten op het lichaam.

kat kwijlen
Image Credit: Ling_Chen, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van loodvergiftiging bij katten?

Loodverf

Loodhoudende verven worden meestal aangetroffen in oudere gebouwen, die men steeds minder vaak tegenkomt. Voor een deel zijn deze verven juist daarom uit de gratie geraakt, omdat de giftigheid die ze kunnen veroorzaken bij herhaalde blootstelling kan leiden tot loodvergiftiging.

In het algemeen vereist dit herhaalde blootstelling over een lange periode. Voor katten kan dit betekenen dat ze herhaaldelijk verfschilfers eten (of ze van hun vacht af borstelen), of chronisch aan voorwerpen likken die met loodverf zijn beschilderd. Als u vermoedt dat uw kat is blootgesteld aan loodhoudende verf en deze heeft opgegeten, neem dan meteen contact op met uw dierenarts om te horen wat u moet doen.

Andere bronnen

Minder vaak worden katten blootgesteld aan andere loodbronnen, zoals loden kogels, loden visgewichten, loodhoudende benzine, verontreinigd gebladerte of verontreinigd voedsel. Oudere huizen kunnen ook loden leidingen bevatten die na verloop van tijd lood in het water kunnen logen.

Wat zijn de tekenen van loodvergiftiging bij katten?

Tekenen van loodvergiftiging bij katten kunnen sterk variëren. Vaak zijn de klinische symptomen afhankelijk van de duur van de blootstelling en de hoeveelheid lood die is ingenomen.

Tekenen van loodvergiftiging kunnen zijn:

 • Verminderde eetlust
 • Braken
 • Diarree
 • Kwijlen
 • lusteloosheid of sloomheid
 • Verbergen of andere veranderingen in gedrag
 • Moeite met zien of blindheid
 • Moeite met lopen, inclusief tegen dingen opbotsen, of ongecoördineerd lijken.
 • Moeite met eten
 • Gewichtsverlies
 • Spierkrampen
 • Aanvallen
kattenkots op houten vloer
Image Credit: ANASTASIIAKU, Shutterstock

Wat zijn de potentiële gevaren van loodvergiftiging bij katten?

De gevaren van loodvergiftiging komen voort uit de grote invloed die het gif op het lichaam kan hebben. Indien vroegtijdig ontdekt, kan het gevaar beperkt blijven tot maagdarmklachten. Als de vergiftiging echter voortschrijdt, kan een kat bloedarmoede krijgen, door schade aan de rode bloedcellen door het lood.

De nieren kunnen ook beschadigd raken door lood, wat leidt tot nierfalen. Onvruchtbaarheid kan het gevolg zijn van soortgelijke schade aan de voortplantingsorganen.

Daarnaast kan loodvergiftiging het zenuwstelsel aantasten, wat leidt tot veranderingen in gedrag en mentale status.

Hoe langer en frequenter de blootstelling aan lood, hoe groter de kans op grotere gevolgen voor de lichaamssystemen en hun functies.

3 kat gezicht verdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn kat een loodvergiftiging heeft?

Als u vermoedt dat uw kat loodvergiftiging heeft, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Die kan de situatie en de ernst ervan goed beoordelen en u adviseren hoe u het beste kunt handelen.

Is loodvergiftiging besmettelijk?

Nee, één kat met loodvergiftiging kan er niet voor zorgen dat andere katten het ook krijgen. Maar als bij één dier in huis (of bij een persoon) loodvergiftiging wordt vastgesteld, bedenk dan dat de andere huisdieren ook kunnen zijn blootgesteld als de bron in de omgeving lag. In dat geval is het een goed idee om hen ook te laten controleren!

Kattenbraken
Image Credit: Tunatura, Shutterstock

Hoe wordt loodvergiftiging bij katten gediagnosticeerd?

Hoewel klinisch onderzoek en de medische voorgeschiedenis kunnen helpen om loodvergiftiging vast te stellen, vooral als de blootstelling bekend is, kan bloedonderzoek nodig zijn om de aandoening definitief vast te stellen.

Wat zijn de behandelingsopties voor loodvergiftiging bij katten?

Dat hangt af van de vorm van blootstelling, de hoeveelheid lood die is ingenomen, en hoe erg de kat is aangetast.

Een eenmalige blootstelling aan een kleine hoeveelheid lood rechtvaardigt nog steeds een reis naar uw dierenarts, hoewel het misschien geen behandeling vereist.

Behandelingstherapieën kunnen bestaan uit medicijnen om lood te chelaten (binden), en antioxidanten om weefselschade te voorkomen. De behandeling heeft veel meer kans van slagen als de blootstelling nog maar kort geleden heeft plaatsgevonden, of als de ingenomen hoeveelheid erg klein was.

Chronische blootstelling aan lood, in grote hoeveelheden, is vaak zeer resistent voor behandeling.

3 kat verdeler

Conclusie

Loodvergiftiging bij katten komt gelukkig zelden voor. Het is echter zeer zorgwekkend wanneer het voorkomt. Veel katten met minimale blootstelling aan lood kunnen het goed doen. Langdurige blootstelling, met grote hoeveelheden ingeslikt lood, kan echter tot de dood leiden.

Dus, als u vermoedt dat uw kat is blootgesteld aan of lood heeft gegeten, is het heel belangrijk om uw dierenarts te laten weten wat de omstandigheden zijn, en waarom u de blootstelling vermoedt. Vaak zal uw dierenarts een onderzoek willen doen, en dan overgaan tot diagnostiek om de volgende beste stappen te bepalen, gebaseerd op hoe ernstig de aandoening is.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: chie hidaka, Shutterstock