Kwikvergiftiging bij katten: Oorzaken, Symptomen, Gevaren, & Behandeling (Vet Answer)


Kwikvergiftiging bij katten is een zeldzame aandoening. Maar omdat het kwikgehalte in sommige commercieel verkochte vissen vrij hoog is, is het mogelijk dat een kat kwikvergiftiging oploopt na inname van deze vis.

Kwik1 is een natuurlijk voorkomend element dat niet wordt afgebroken. Het komt van nature voor in water, bepaalde soorten gesteente en de bodem. Wanneer kwikhoudende producten of verbindingen kwik in de lucht brengen (zoals vulkaanuitbarstingen of verbranding), besmetten die deeltjes de grond en het water nadat het als regen en sneeuw is gevallen. Zodra het in de lucht terechtkomt en op de grond valt, kan het in de waterwegen terechtkomen. Eenmaal in een waterbron hopen vissen het kwik op in hun weefsel. Hoe langer een vis leeft, hoe meer kwik zijn weefsel kan besmetten.

garenbalverdeler

Wat is kwikvergiftiging?

Kwikvergiftiging treedt op wanneer een dier een giftige hoeveelheid kwik eet. De kwikniveaus stapelen zich dan op in het lichaam en veroorzaken tekenen van toxiciteit of vergiftiging. De meest voorkomende bron van kwikvergiftiging is de inname van vis of andere zeevruchten met hoge gehaltes van het gif in het weefsel. Meestal duurt het dagen tot weken na een hoge kwikinname om abnormale symptomen te ontwikkelen en te lijden onder de gevolgen van kwikvergiftiging.

Wij vermoeden dat dit bij katten het meest voorkomt na de inname van tonijn. Hoewel andere vis ook kwik kan bevatten, wordt tonijn vaak aan katten gevoerd omdat het beschikbaar is (in blikjes of zakjes), goedkoop is en gemakkelijk kan worden toegediend.

kat die tonijn uit blik eet
Image Credit: Veera, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van kwikvergiftiging?

De meest waarschijnlijke oorzaak van kwikvergiftiging bij katten is de inname van een grote hoeveelheid tonijn in blik of vers. Hoewel tonijn een veel voorkomend ingrediënt is in commercieel kattenvoer, wordt het vaak gemengd met andere vissoorten met historisch lagere gehaltes aan kwik en andere ingrediënten. Als u uw kat alleen tonijn uit blik voert, is het risico dat hij een giftige hoeveelheid kwik binnenkrijgt veel groter.

Als u uw kat tonijn in blik voert, is het aanbevolen dit niet dagelijks te doen, en ervoor te zorgen dat het niet meer dan 10 procent van het dieet van uw kat uitmaakt. Tonijn wordt door dierenartsen over het algemeen als veilig beschouwd om aan katten aan te bieden, vooral gewone tonijn in water uit blik. Sommige dierenartsen raden zelfs aan om tonijnsap in water of over het voer te doen om anorexia bij de kat te stimuleren. Het voeren van uitsluitend tonijn wordt echter afgeraden. Niet alleen is het voeren van uitsluitend tonijn volledig uit balans, maar het kan een kat ook een veel hoger risico op kwikvergiftiging geven.

Omgekeerd zijn er geen gedocumenteerde gevallen van kwikvergiftiging bij katten die uitsluitend in de handel verkrijgbaar kattenvoer eten.

Andere oorzaken van kwikvergiftiging kunnen optreden als uw kat kwik binnenkrijgt van een kapotte thermometer, of stukjes van een kapotte thermostaat of gloeilamp. Deze oorzaken zijn uiterst zeldzaam bij zowel katten als mensen.

Waar zijn de tekenen van kwikvergiftiging?

Als uw kat delen van een kapotte thermometer of gloeilamp binnenkrijgt, zal hij vaak ernstige gastro-intestinale verschijnselen ontwikkelen, zoals braken en diarree, anorexia en pijn. Dit gaat dan snel over in shock, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs de dood.

Bij chronische inname van hoge concentraties kwik in voedsel treden vaak geen gastro-intestinale verschijnselen op. Meestal ontwikkelt een kat abnormale neurologische verschijnselen, zoals blindheid, ataxie (wiebelig, zwak lopen) en gebrek aan coördinatie, die kunnen leiden tot volledige verlamming. Tekenen van toxiciteit zijn ook tremoren, abnormale beweging van de ogen (nystagmus genoemd) en uiteindelijk de dood.

Kwikvergiftiging kan ook schade toebrengen aan de nieren die proberen het aangetaste bloed te filteren. Dit kan zich uiten in meer drinken en plassen als de nieren kapot gaan, wat kan leiden tot een volledig gebrek aan urineproductie.

kat braakt op houten vloer
Image Credit: ANASTASIIAKU, Shutterstock

Wat zijn de mogelijke gevaren van kwikvergiftiging bij katten?

Helaas kan de neurologische en renale (nier) schade veroorzaakt door kwik onomkeerbaar zijn. Zelfs als uw dierenarts in staat is deze zeldzame aandoening op de juiste manier te diagnosticeren, is het mogelijk dat uw kat niet meer herstelt. Uw kat kan overlijden, of achterblijven met slopende neurologische en/of nierafwijkingen.

Als uw kat een deel van het kwik uit een gebroken thermometer binnenkrijgt, is de dood helaas meestal binnen enkele uren na inname te zien.

De diagnose kan moeilijk zijn, omdat de abnormale verschijnselen van kwikvergiftiging veel andere aandoeningen kunnen nabootsen. Bijvoorbeeld, nierfalen door degeneratie van de nieren kan incoördinatie, ataxie en zwakte veroorzaken. Hoge bloeddruk, die vaak voorkomt bij katten met een nierziekte, en/of hoge schildklierwaarden kunnen blindheid veroorzaken. Het is heel belangrijk dat u, als uw kat zich abnormaal begint te gedragen, uw dierenarts op de hoogte stelt van het feit dat u een streng dieet van uitsluitend zeevruchten hebt gevolgd, vooral tonijn in blik.

kat poot verdeler

Conclusie

Hoewel kwikvergiftiging bij katten zeer zeldzaam is, is het mogelijk als een kat een dieet krijgt dat alleen uit vis bestaat, vooral tonijn. Er zijn geen gedocumenteerde gevallen bekend van katten die lijden aan kwikvergiftiging bij het eten van een uitgebalanceerd commercieel dieet. Zelfs van commerciële diëten die bestaan uit zeevruchten is nog niet aangetoond dat ze kwikvergiftiging kunnen veroorzaken. Als u uw kat tonijn uit blik voert, zorg er dan voor dat u dit niet dagelijks doet, en dat uw kat ook een evenwichtig dieet eet, zoals aanbevolen door uw dierenarts.

Als u bezorgd bent dat uw kat aan kwikvergiftiging lijdt, neem dan contact op met uw dierenarts en maak alles bekend wat uw kat heeft gegeten.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: P Maxwell Photography, Shutterstock