Kunnen twee katten in één reismand op reis?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Net zoals vele kat ouders die er zijn heb ik niet één maar twee prachtige kitties in mijn leven, en terwijl wij gelukkig naast elkaar bestaan ons pakje bepaalde moeilijkheden onder ogen ziet wanneer het op reizen aankomt.

Voor alleenstaande katteneigenaars kan het vervoeren van meerdere katten heel lastig zijn en als het zover is, hebben we ons vast allemaal afgevraagd:

Kun je twee katten in één reismandje hebben tijdens het reizen?

Hoewel twee kittens samen kunnen reizen, moeten volwassen katten in aparte reismandjes worden gehouden. Sommige katten kunnen een grote reismand delen tijdens het reizen per auto, maar dit kan leiden tot katachtige agressie, en de meeste luchtvaartmaatschappijen zullen niet toestaan dat meerdere katten in één reismand vliegen.

Als je wilt weten hoe je met meerdere katten kunt reizen, en waarom het delen van één reismand niet voor iedereen is, lees dan verder!

Kun je twee katten in één reismand vervoeren?

Het is geen geheim dat onze kitties van nature territoriale dieren zijn. Dit territoriumgedrag komt voort uit een gevoel van onzekerheid, en daarom noemt Dr. Cathy Lund ze “controlefreaks”.

De meeste katten houden van voorspelbaarheid en een routine, en zelfs de kleinste veranderingen, zoals het veranderen van de plaats van hun kattenbak, kunnen genoeg zijn om hen te stressen.

Je kunt je dus voorstellen dat reizen hetzelfde stressvolle effect kan hebben, en het vervoeren van twee katten betekent vaak dat er dubbel zoveel stress zal zijn, omdat ze niet alleen de controle over hun routine verliezen, maar ook de controle over hun territorium.

Katten houden er ook van om dingen op te eisen en ze houden er zelden van om te delen, neem bijvoorbeeld hun kattenbomen en kattenbakken. Om ze gelukkig te houden, moeten we meestal twee sets van die dingen hebben, anders lopen we het risico dat we hun concurrentievermogen triggeren.

Ook het delen van een reismand kan agressief gedrag opwekken, en ze kunnen naar elkaar uithalen. Bovendien, de stress van het verhuizen, laat staan samen in een kleine ruimte zijn, maakt het gemakkelijk om hun agressie op elkaar af te reageren.

Bij sommige katten kan deze agressieve reactie ook gebeuren omdat ze een deel van dit nieuwe territorium willen terugwinnen, dat eerlijk gezegd te beperkend is voor twee volwassen katten om te delen.

Afgezien van agressie veroorzaakt door angst, of territoriale competitie, als een van je kitties ziek is of een medische aandoening heeft, kunnen katten met gezondheidsproblemen tekenen van agressie vertonen.

Jessica Vogelsang, DVM, stelt dat “pijn de meest plotselinge medische oorzaak is voor plotselinge agressie, vooral bij oudere katten of katten die altijd een rustig temperament hebben gehad.”

Het is duidelijk dat het delen van één reismandje tussen twee katten niet altijd de veiligste optie is, mede vanwege het reismandje zelf.

Je zult een reismandje moeten vinden dat ontworpen is om het gewicht van twee katten te dragen, anders zullen het handvat, de ritssluitingen, of de plastic drukknopen het niet kunnen houden en zullen ze breken onder de druk.

Twee vechtende katten zijn ook een gevaar voor elkaar, maar ook voor de drager. Bij een zachte reismand kunnen ze de stof scheuren, terwijl bij een harde reismand hun klauwen vast kunnen komen te zitten in het plastic, of in de metalen spijlen van de deuren.

Hoewel het natuurlijk het beste is dat elk katje alleen reist, zijn niet alle reisomstandigheden hetzelfde, dus laten we de twee meest gebruikte transportmiddelen eens nader bekijken en of je twee katten in één reismand kunt hebben.

Kun je twee katten in één reismandje hebben als je met de auto reist?

De meeste kattenouders zullen je vertellen dat er geen eenvoudige antwoorden zijn als het gaat om hun katachtige metgezellen. Alle katten zijn individuen en kunnen op onverwachte manieren reageren, vooral in stressvolle situaties zoals reizen met de auto.

Maar zelfs tijdens autoritten kunnen dingen variëren, afhankelijk van het soort reis dat u en uw twee katten maken, dus laten we eens nader bekijken of het delen van een reismand mogelijk is.

Bezoek dierenarts

Mijn katten krijgen zelden de kans om te reizen, tenzij het een korte trip naar de dierenarts is, en zelfs bij die zeldzame gelegenheden, zorg ik ervoor dat ze allebei in een aparte reismand zitten.

Naar mijn mening is het dragen van twee middelgrote dragers of het één voor één laden van elke drager veel comfortabeler. Aangezien mijn katten een individuele controle krijgen, is het ook handiger voor mij, de katten, en natuurlijk hun dierenarts, om één kat uit hun eigen reismandje te halen terwijl de andere veilig is afgesloten.

Mijn oudste kat is ook nogal schuw, en hij heeft een bovenlader, zodat de dierenarts hem er niet altijd uit hoeft te halen. Deze regeling zou niet mogelijk zijn geweest als ze dezelfde reismand zouden delen.

Ik begrijp dat gebonden katten elkaar kunnen kalmeren tijdens de rit naar de dierenarts, maar dat ze uiteindelijk op de terugweg naar huis naar elkaar kunnen uithalen.

En als uw katten tekenen van agressie hebben vertoond bij het reizen in hetzelfde reismandje, dan kunnen ze op de volgende reis hetzelfde gedrag herhalen, de agressie kan escaleren, of ze zullen terughoudend zijn om te reizen.

Hoewel ik zeker weet dat je dierenarts ook blijer zal zijn om elk katje individueel te behandelen, kunnen ze misschien een uitzondering maken voor kittens of een moeder en haar kittens. Maar ik denk nog steeds dat je ze het beste even kunt bellen om te zien wat hun voorkeur heeft.

Als de korte trip geen dierenartsbezoek is, dan is het misschien haalbaarder om je katten in één reismandje te houden, maar een korte trip kan vertraging oplopen als je katten beginnen te vechten.

Misschien moet je stoppen en kijken of het kalmeren van hen mogelijk is, of je zult moeten kiezen of je terug naar huis gaat of doorgaat met de korte reis, maar de relatie van je kat op de lange termijn op het spel zet.

Reizen over lange afstand

Terwijl de dierenartsbezoeken en de occasionele korte uitstapjes hun eigen moeilijkheden opleveren als u uw beide katten in één reismand wilt vervoeren, is reizen over lange afstand iets heel anders.

De meeste katten kunnen het aan om voor langere tijd in hun eigen reismandje te blijven als aan hun behoeften wordt voldaan. Maar om twee katten samen te vervoeren heb je een veel grotere reismand of krat nodig, ongeacht de duur van de reis.

Uw beide katten moeten voldoende ruimte hebben om zich te bewegen, uit te rekken en te liggen. Dus, tijdens een langere reis, zullen ze zich niet volledig opgesloten voelen.

Nestgenoten en katten die samen zijn opgevoed en katten die zijn geconditioneerd om te genieten of te tolereren dat reizen vredig verloopt, zouden eventueel samen kunnen reizen.

Maar het probleem met lange reizen, zelfs met een grotere reismand, is dat uw katten meer kans hebben om met elkaar te vechten, of dat de frustratie met de tijd zal oplopen, met als gevolg dat een van hen de ander aanvalt.

Reizen over lange afstanden kan ook leiden tot reisziekte en je kat kan overgeven of een ongelukje krijgen met de kattenbak, wat ook kan leiden tot verdere frustratie en vervolgens vechten. Maar zelfs zonder gevechten, zal het schoonmaken van twee katten veel moeilijker zijn.

Net zoals je je katten niet los moet laten in je auto, ze één reismandje laten delen, vergroot de kans dat uw kitties zich misdragen, en wat nog belangrijker is: ze kunnen afleidend zijn voor u als bestuurder.

Ik word angstig als ik mijn katten naar elkaar hoor slaan of sissen als we thuis zijn, dus ik kan me mijn stressniveaus niet voorstellen als dat in de auto zou gebeuren.

Je zult meerdere pauzes moeten nemen om de twee katten te kalmeren, en als het vechten hevig is, zul je ze moeten scheiden.

Dit betekent dat één kat los in de auto zal moeten zitten, iets dat zeer gevaarlijk is en op sommige plaatsen zelfs illegaal.

Kun je twee katten in één reismand doen als je met het vliegtuig reist?

Het grootste voordeel van reizen met de auto met je katten is flexibiliteit. Je kunt pauzes nemen wanneer jij en je katten dat nodig hebben om te eten, drinken en naar het toilet te gaan.

U kunt het reismandje ook plaatsen op een manier die bij uw katten past en ze veilig houdt. En hoewel twee katten in één reismand niet de beste keuze is, kan het in een auto wel werken.

Met vliegtuigen aan de andere kant heb je niet dezelfde flexibiliteit en moet je bepaalde voorschriften volgen.

Elke luchtvaartmaatschappij heeft duidelijke richtlijnen over of huisdieren in dezelfde drager mogen meereizen als ze in het vliegtuig zitten.

De IAT LAR (Live Animal Regulations) die 83% van het totale luchtverkeer vertegenwoordigt, stelt dat “niet meer dan twee levende puppy’s of kittens, 8 weken tot 6 maanden oud, van vergelijkbare grootte en met een gewicht van 20 lb. (9 kg) of minder per stuk, in dezelfde primaire leefruimte per luchtvervoerder mogen worden vervoerd.”

Meer nog, het reismandje van uw kat moet klein genoeg zijn om onder de stoel voor u te passen, en dat is onmogelijk met een reismandje waarin twee volwassen katten passen.

Anders zullen uw katten in de vracht van het vliegtuig moeten reizen, en dat is iets wat u niet wilt doen. Het is niet alleen gevaarlijk, maar u zult ook niet in staat zijn om hun gedrag en een mogelijk gevecht te reguleren.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen kunnen verschillende regels hebben, de American Airline richtlijnen stellen dat “carry-on pets are limited to cats and dogs that meet the size, age, and destination requirements.”

Dat is waarom mijn advies is om de luchtvaartmaatschappij te bellen waarmee u van plan bent te vliegen en deze regels te bespreken voordat u zelfs de tickets koopt.

U zult hoogstwaarschijnlijk uw aanvankelijke plan moeten heroverwegen om uw beide katten in één reismandje te houden, maar het kan ook zijn dat u moet kijken of de individuele reismandjes die u van plan bent te kopen voldoen aan de vliegtuigvoorschriften.

Jackson Galaxy, de beroemde kattenexpert heeft tal van nuttige tips voor het vliegen met je kat die je in deze video kunt bekijken:

Hoe kies je een reismand voor twee katten?

De beste en veiligste optie wanneer je met twee katten reist, is om ze in twee afzonderlijke reismandjes te houden.

Elke kat verwerkt reizen anders, sommige veranderen in een kleine haarbal en blijven rustig tot je je bestemming bereikt, terwijl anderen beginnen te ijsberen en te huilen.

Er zijn ook veel tussen reacties, en wanneer twee katten samen zijn in deze stressvolle omgeving kunnen ze zich gedragen, en zelfs elkaar pijn doen.

Als je natuurlijk wel vertrouwen hebt in de relatie van je katten, of in ieder geval een dubbeldrager wilt proberen voordat je op reis gaat, zijn er een paar dingen om te overwegen.

Ten eerste moet u uw katten opmeten. Volgens ASPCAmoet een kattenmand een comfortabele ruimte zijn waarin uw kat kan staan, zitten, liggen en zich omdraaien. Dit betekent dat uw beide katten deze mobiliteit moeten hebben terwijl ze in dezelfde reismand zitten.

Je zult ook op zoek moeten gaan naar een reismandje dat sterk genoeg is om beide katten te houden. Uw eigen kracht moet ook worden overwogen, omdat het dragen van een grote drager met twee katten geen gemakkelijke taak is, vooral als u rugklachten heeft.

Ventilatie is ook belangrijk omdat beide katten dezelfde luchttoevoer zullen delen. Er moet ook genoeg ruimte zijn voor hun voer- en waterbakjes, evenals een kattenbak.

Tenslotte moet je er zeker van zijn dat het reismandje veilig in je auto geplaatst en vastgezet kan worden, en als je gaat vliegen moet je er zeker van zijn dat de luchtvaartmaatschappij het goedkeurt om twee katten in één reismandje te hebben, en een reismandje van die grootte.

Als u bereid bent om een reismandje te zoeken dat al deze eigenschappen bezit en u wilt de bereidheid van uw katten om samen te reizen testen zonder noodzakelijkerwijs te investeren in een groot reismandje dat u uiteindelijk misschien niet zult gebruiken, dan is er nog een andere optie.

De One For Pets draagbare 2-in1 drager die beschikbaar is op Amazon is de perfecte middenweg!

Dit is een stevige zachte drager, die op drie verschillende manieren gebruikt kan worden:

  1. Als twee enkele dragers voor elk van uw katten.
  2. Als twee dragers aan elkaar bevestigd met een tussenschot in het midden.
  3. Als één enkele drager voor beide katten om te delen.

Tijdens uw eerste testritten kunt u de twee dragers aan elkaar bevestigd houden, maar met de scheidingswand. Zodra u voelt dat uw katten ontspannen zijn, en er geen gesis of onrustig gemiauw is, kunt u de scheidingswand openen en ze laten rondlopen.

Als u gesis of gevechten hoort, kunt u altijd de scheidingswand weer omhoog doen en genieten van de rest van uw rit.

Hoe lange afstand te reizen met meerdere katten per auto?

Het is niet altijd gemakkelijk om reizen met onze huiskatten voor te stellen als een stressvrij avontuur, maar Tammy Hunter, DVM, stelt ons gerust door te zeggen dat “katten zeer levendige reisgenoten kunnen zijn als we de tijd nemen om een positieve ervaring voor hen te creëren.”

Dus, hoe creëer je een positieve ervaring voor je kat, laat staan voor twee individuele kitties?

Het kiezen van een drager voor meerdere katten

Eerst moet je het juiste reismandje kiezen. Als u wilt dat uw katten samen reizen, is de One For Pets die ik hierboven noemde een goede keuze, vooral als u halverwege de reis ontdekt dat het het beste is uw katten apart te houden.

Maar zelfs als je vastbesloten bent om op zoek te gaan naar verschillende reismandjes voor in de auto, moet je nog steeds rekening houden met de grootte van uw katten, en de extra ruimte die nodig is voor hun voer- en waterbakjes, en voor een langere reis een kattenbak.

VCA ziekenhuizen suggereren ook dat het het beste is om “de juiste maat kattenmand te kopen. Als uw kat er een hekel aan heeft om in een klein reismandje te gaan, kunt u overwegen om een oversized, bovenlaadbaar reismandje te kopen, zodat uw kat zich niet door een smal deurtje hoeft te wringen.”

Natuurlijk, hun honger, dorst, en badkamer pauzes zijn een prioriteit tijdens lange afstandsreizen, en niet zozeer voor korte trips. Dus, de duur van de reis is zeker iets wat je in gedachten moet houden als het gaat om het reismandje en het comfort van je katten.

Carrier Training

Een ander cruciaal onderdeel van een gelukkige reis is het conditioneren van uw katten om hun reismand of reisdragers te accepteren als een veilige ruimte.

Een manier om dat te doen is door positieve bekrachtiging te gebruiken en het zou ver voor je reisdag moeten beginnen.

Je kunt je katten motiveren met traktaties en speeltjes om in hun reismandje te gaan, maar eerst moet je van het reismandje een aantrekkelijke plek maken.

Ik veranderde hun dragers in bedden, door er zachte dekens in te leggen. Behalve dat het comfortabele bedden zijn waar mijn katten kunnen slapen, zijn ze ook een geweldige verstopplaats voor als ze wat tijd voor zichzelf nodig hebben.

Als je eenmaal het gevoel hebt dat je katten niet bang zijn voor hun reismand, kun je het deurtje sluiten met hen erin en kijken hoe ze reageren.

Gebruik traktaties om ze te kalmeren en zodra je merkt dat ze niet meer sissen of miauwen kun je het reismandje door het huis dragen.

De volgende stap zou zijn om ze mee te nemen naar de auto. Je hoeft niet te rijden, zet ze gewoon vast op de achterbank zodat ze wennen aan het proces.

Wanneer je voelt dat je katten ontspannen genoeg zijn in de auto, kun je ze meenemen voor een paar ritjes, zodat ze kunnen wennen aan dit deel van de reiservaring

Tijdens deze testritten zult u ontdekken of uw katten in dezelfde reismand kunnen reizen. Als je merkt dat ze vechten, dan weet je dat ze apart houden de beste optie is.

Het vinden van de juiste reisomstandigheden zal uw katten helpen zich minder gestrest te voelen tijdens de komende reis.

Maak de reis comfortabel

Katten houden van knusse plekjes, dus maak van het reismandje een knusse ruimte door hun favoriete dekens en speeltjes toe te voegen waarmee ze tijdens de vlucht of rit kunnen knuffelen.

Ik geef ze meestal speeltjes met catnip, waar ze tegenaan kunnen wrijven en even vergeten dat ze niet thuis zijn.

Als je aan het rijden bent, zorg er dan voor dat je genoeg pauzes neemt om te controleren of je katten water nodig hebben, of ze naar het toilet moeten, of om je aandacht te trekken. Dit is vooral belangrijk als uw katten ’s nachts in hun reismandje blijven.

Zoals ik al zei biedt het reizen per auto bepaalde voordelen, zoals het kiezen van de juiste temperatuur en het opzetten van rustgevende muziek voor de kat. Het maakt het ook gemakkelijk om een oogje op uw katten te houden.

Afsluitende gedachten

Reizen met onze katachtige metgezellen is een lastige situatie om te navigeren en het uitzoeken welke dragers het beste werken is daar een onderdeel van.

Proberen om twee katten in één reismand te krijgen kan oncomfortabel, stressvol, en gewoon gevaarlijk zijn.

Net als wij, vinden sommige katten troost in elkaars gezelschap, terwijl anderen hun stress en frustratie op anderen afreageren.

Je moet er dus 100% zeker van zijn dat je katten een reismand kunnen delen, dat ze elkaars gezelschap aankunnen, zelfs op stressvolle dagen.

Vertel ons nu delen jouw katten hun reismandje tijdens je roadtrips of hou je ze in hun aparte veilige ruimtes?