Skip to Content

Kunnen Panters en Jaguars spinnen? Welke geluiden kunnen ze maken?


We weten allemaal dat katten spinnen, miauwen en sissen, naast andere katachtige geluiden. Maar heb je je ooit afgevraagd wat voor geluiden hun grotere en wildere neven maken? Spinnen grote katten zoals jaguars en panters? Hoe zit het met leeuwen en tijgers?

Sommige grote katten spinnen en andere niet. Meer specifiek, panters en jaguars kunnen niet spinnen.

Hier bespreken we welke grote katten wel en niet kunnen spinnen en welke andere geluiden ze allemaal maken. We bekijken ook waarom deze prachtige katten eigenlijk spinnen.

kat + scheidingslijn

Hoe werkt spinnen?

De algemene regel is dat grote katten die kunnen brullen niet kunnen spinnen, en zij die niet kunnen brullen wel.

Over het algemeen zijn het kleinere katten die kunnen spinnen. Kleine botjes lopen van de schedelbasis van de kat naar de achterkant van de tong. De hersenen sturen een signaal naar het strottenhoofd, dat de spieren en de botjes laat trillen.

De belangrijkste factor voor katten die kunnen spinnen is het tongbeen, dat zich boven het schildkraakbeen bevindt (dit is de Adamsappel bij de mens). Het tongbeen ondersteunt de tong en het strottenhoofd, en bij spinnende katten is het tongbeen stijf en onbuigzaam.

Dus, wanneer het strottenhoofd begint te trillen, resoneert het tongbeen, wat het gerommel van het spinnen veroorzaakt. Spinnen klinkt continu omdat de lucht die de kat in- en uitademt over de trillende spieren gaat.

Bergleeuw
Image Credit: PublicDomainPictures, Pixabay

Waarom brullende grote katten niet kunnen spinnen

Dezelfde fysieke structuur in een kat die hen in staat stelt te brullen, maakt spinnen praktisch onmogelijk.

Grote brullende katten hebben taai kraakbeen dat door het tongbeen loopt tot aan de schedelbasis. Het tongbeen is echter flexibel en slechts gedeeltelijk met een elastisch ligament aan de schedel van de kat bevestigd.

Door deze flexibiliteit kunnen grote katten niet spinnen, maar wel brullen. Omdat het strottenhoofd bij deze grote katten flexibeler is en zij grote en vlezige stembanden hebben, kunnen deze katten een diepe en krachtige brul produceren.

Het gebrul van een leeuw kan 114 dB bereiken (ongeveer even luid als de sirene van een reddingsvoertuig) en kan tot op 8 km afstand worden gehoord!

Welke grote katten kunnen niet spinnen?

Grote katten die brullen kunnen niet spinnen. Hier zetten we die katten op een rijtje en voegen we andere geluiden toe die ze typisch maken behalve brullen.

Leeuwen

leeuw in de jungle
Image Credit: Robertgreene674, Pixabay

Leeuwen zijn de beroemdste brullers van allemaal! Afrikaanse leeuwen (Panthera leo) komen alleen voor in de graslanden van Afrika.

De geluiden die ze maken hangen natuurlijk af van de omstandigheden. Ze communiceren meestal met lage tonen van verschillende toonhoogten en volumes.

Ze kunnen een spinnend geluid maken, wat niet echt spinnen is, maar meer lijkt op gorgelen en grommen. Ze kreunen ook en doen een soort hijgen en puffen.

Leeuwen grommen en snauwen ook. Al deze vocalisaties gecombineerd met lichaamstaal geven hen een relatief verfijnd communicatiesysteem.

Tijgers

Tijger
Image Credit: sasint, Pixabay

Er zijn verschillende ondersoorten tijgers:


  • De Bengaalse tijger (Panthera tigris tigris) is de meest voorkomende en grootste van de grote katten en komt oorspronkelijk uit India.

  • De Siberische of Amurtijger (Panthera tigris altaica) komt voor in Oost-Rusland en Noordoost-China.

  • De Zuid-Chinese tijger (Panthera tigris amoyensis) is inheems in Zuid-Centraal China.

  • De Indo-Chinese tijger (Panthera tigris corbetti) komt voor in Zuidoost-China.

  • De Sumatraanse tijger (Panthera tigris sumatrae) komt voor in Indonesië.

Tijgers communiceren door gebrul, dat tot op 3 km afstand gehoord kan worden. Ze maken ook kreunende of kermende geluiden en gniffelen, wat bijna op spinnen lijkt omdat het gebruikt wordt om andere tijgers te begroeten. Ze maken ook hoestgeluiden, wat betekent dat ze nerveus of onzeker zijn.

Jaguars

jaguar staand op de grond
Image Credit: carloroberto9, Pixabay

Vandaag de dag zijn jaguars (Panthera onca) komen voor in het Amazone regenwoud, voornamelijk in Brazilië. Ze zijn de derde grootste kat na de tijger en de leeuw.

Jaguars hebben een lage toon gebrul, maar de meest voorkomende vocalisaties zijn snurkt of grunts. Ze kunnen een geluid maken dat bijna lijkt op een blaffende hoest, en zoals tijgers, maken ze ook chuff.

Luipaarden

Clouded Leopard
Image Credit: jdross75, Shutterstock

Luipaarden (Panthera pardus) zijn verwant aan de drie andere grote katten (alle vier de katten delen het gemeenschappelijke genus Panthera) en komen algemeen voor in Afrika, maar ook in Centraal-Azië, China en India.

Luipaarden zijn solitaire dieren en hebben de neiging om stil te zijn. Ze staan bekend om hun gebrul dat lijkt op het zagen van hout en soms lijkt op een schorre hoest geluid. Elke luipaard heeft zijn eigen roep waarmee hij andere luipaarden kan identificeren.

Ze sissen, knorren en grommen ook, maar over het algemeen zijn het rustige katten. Er is echter één uitzondering op de brulregel: Het Snow Leopard kan niet brullen.

Panters

Florida-Wild-Panther_Rejean-Aline-Bedard_Shutterstock
Image Credit: Rejean Aline Bedard, Shutterstock

Panters zijn niet echt een aparte soort grote kat. Ze zijn van dezelfde soort als alle grote katten, maar met een zwarte vacht. Ze komen het meest voor bij jaguars en luipaarden. De wetenschappelijke naam voor panter is dezelfde als die van jaguar en luipaard, respectievelijk Panthera pardus en Panthera onca. Ze brullen dus, net als de vier andere grote katten, en spinnen niet.

garenbalverdeler

Kleine katten die spinnen

U weet al dat huiskatten spinnen en niet brullen, maar anderen sluiten zich bij hun rangen aan. Bijna elke andere kat buiten de top vier Panthera grote katten brullen niet en kunnen spinnen.

Een paar van de kleinere katten in de Felidae familie die spinnen zijn poema’s, bobcats, lynxen, wilde katten en ocelots. Hoewel ze niet zo klein zijn, brullen poema’s en cheeta’s ook niet, maar spinnen.

Jachtluipaarden zijn geplaatst in hun eigen geslacht van Acinonyx omdat ze hun klauwen niet volledig kunnen intrekken. Dat, gecombineerd met hun unieke getjilp en het feit dat ze het snelste landdier zijn, maakt het jachtluipaard tot een verbazingwekkend en uniek dier!

jachtluipaard op een boomstam
Image Credit: Glavo, Pixabay

Hoe zit het met miauwen?

Je hebt misschien gehoord dat miauwen iets is wat katten alleen met mensen doen en niet met andere dieren. Dit is slechts één manier waarop katten met ons proberen te communiceren.

Maar huiskatten zijn niet de enige katachtigen die miauwen; poema’s, jachtluipaarden, sneeuwluipaarden en leeuwenwelpen miauwen ook. Miauwen wordt meestal gebruikt als een verzoek om genegenheid of voedsel of soms om elkaar te vinden.

Dus, wanneer uw kat naar u miauwt, is dat hun eigen unieke manier om met u te praten, en ze doen het om veel van dezelfde redenen als grotere katten. Miauwen kan een verzoek zijn om voedsel en genegenheid of als begroeting, en soms kan het het begin zijn van een waarschuwing.

3 katten gezicht verdeler

Conclusie

Spinnen en brullen gaan niet samen. Soms hoor je een tijger of leeuw een soort spinnend geluid maken, maar dat is meestal een rommelende grom en geen echt spinnen. Echt spinnen klinkt meestal continu omdat de kat kan spinnen tijdens het in- en uitademen.

Alle katten gebruiken verschillende methoden om te communiceren: door middel van vocalisaties, lichaamstaal, en soms door het markeren van hun territorium. Niet alleen katten kunnen spinnen, maar ook dieren als wasberen, eekhoorns, beren en vossen kunnen op een of andere manier spinnen.

Spinnen is bij alle soorten meestal een teken van tevredenheid of wordt gebruikt als een vorm van zelfmedicatie of zelfkalmering. Als je een kat hebt, ben je de gelukkige ontvanger van een spinnende machine, waarvan bewezen is dat het ontspannend en stressverlagend werkt.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Mark Green, Shutterstock