Kunnen katten zwangerschap voelen?

Zwangerschap is een spannende tijd en het beïnvloedt iedereen in het huishouden, zelfs je kat. Met zwangerschap komt de drukte van het voorbereiden op een nieuwe baby. Dit kan betrekking hebben op nieuwe meubels, veranderingen in de indeling van het huis, verandering van routine en meer. Gezien het feit dat katten dol zijn op routine, is het waarschijnlijk dat ze deze veranderingen zullen oppikken.

Maar hoe zit het met de zwangerschap zelf? Hebben katten een zesde zintuig dat je zwanger bent? Weten ze dat er een nieuw familielid onderweg is? Lees verder om erachter te komen.

Veranderingen bij zwangere vrouwen

Katten reukvermogen

Katten hebben een ongelooflijk scherp reukvermogen. De binnenbekleding van hun neus wordt geschat op 20 centimeter in het kwadraat, vergeleken met die van een mens, die ongeveer 4 centimeter in het kwadraat is.

Zwangere vrouwen ervaren vaak veel hormonale veranderingen (als gevolg van de zwangerschap hormonen oestrogeen, progesteron, prolactine, relaxine, hCG – humaan choriongonadotrofine) om de zwangerschap te ondersteunen. Deze hormonen kunnen soms subtiel de lichaamsgeur veranderen of zelfs feromonen afgeven.

Deze geuren zullen niet detecteerbaar zijn door ons als mensen, maar het is zeer waarschijnlijk dat uw kat deze geuren kan oppikken. Als ze dat doen, tonen ze misschien meer interesse in je. Katten hebben een geweldig reukvermogen.

Om dit in perspectief te plaatsen, hebben mensen 5 miljoen olfactorische receptoren die geur oppikken. Katten daarentegen hebben 45-80 miljoen tot 200 miljoen olfactorische receptoren. Hun reukvermogen is minstens 14 keer groter dan het onze. Het is dus zeer waarschijnlijk dat katten zeer kleine veranderingen in lichaamsgeur kunnen ruiken.

Katten hebben ook het vomeronasale orgaan (ook wel het Jacobson-orgel genoemd). Dit is een orgaan op het dak van de mond van een kat en het stelt hen in staat om feromonen te detecteren. Feromonen zijn als chemische geuren die katten gebruiken om met elkaar te communiceren. Zwangere vrouwen kunnen feromonen uitstoten het is dus mogelijk dat katten dit kunnen detecteren.

Zwangere vrouwen hebben vaak een hogere lichaamstemperatuur dan normaal. Katten zijn warmtezoekers en zonaanbidders, dus het is zeer waarschijnlijk dat ze deze warmtetoename zullen opmerken en je schoot zullen opzoeken voor een knuffel!

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken & behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

Kunnen katten de hartslag van de baby horen?

katten horen

Katten hebben een gehoorbereik van 45 Hz tot 64 kHz. Dit is een breder bereik in vergelijking met honden (67 Hz tot 45 kHz) en mensen (64 Hz tot 23 kHz).

Je weet waarschijnlijk al dat katten ongelooflijk goed kunnen horen. Hun gehoor is veel beter dan dat van ons en zelfs honden. We zien ze vaak hun oren bewegen als antennes en afstemmen op geluiden ver weg. Je hebt je toen misschien afgevraagd, kunnen katten de hartslag van de baby in de baarmoeder horen?

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs of studies hierover zijn gedaan, weten we wel dat katten een opmerkelijk gehoor hebben. Ze kunnen onderscheid maken tussen twee verschillende muizen die 3 centimeter van elkaar staan en 3 voet van hen verwijderd zijn. We weten ook dat ze 4-5 keer verder kunnen horen dan mensen.

Het lijkt dan zeer waarschijnlijk dat katten de hartslag van de baby kunnen horen, omdat hun gehoor veel beter is dan dat van ons. Het is onbekend wanneer ze de hartslag beginnen te horen, maar het is minder waarschijnlijk dat het in de vroege zwangerschapsfase is.

De hartslag zou later in de zwangerschap meer uitgesproken worden, dus er is een grotere kans dat je kat het in de latere stadia kan horen terwijl hij op je schoot knuffelt.

Lees ook: Hebben katten een goed gehoor?

Emotionele veranderingen die katten kunnen voelen

gevoelige kat

Katten zijn zeer oplettende huisdieren en kunnen gevoelig zijn voor onze stemmingswisselingen.

Afgezien van de fysieke veranderingen (zoals verhoogde hormonen en lichaamstemperatuur) die katten kunnen voelen, zijn er ook andere veranderingen. Zwangerschap kan een breed scala aan emoties veroorzaken voor beide ouders.

Een nieuwkomer onderweg kan ervoor zorgen dat ouders verschillende emoties voelen; opgewonden, nerveus, dolgelukkig, bezorgd onder een enkeling. Zwangerschap zelf kan stemmingswisselingen veroorzaken als gevolg van verschillende hormonale niveaus voor een zwangere eigenaar.

Katten zijn zeer oplettende huisdieren en kunnen gevoelig zijn voor onze stemmingswisselingen. Ze kunnen vaak voelen wanneer we ons verdrietig, boos of opgewonden voelen. Hoe ze reageren op de emotionele veranderingen hangt af van de individuele kat. Sommige katten kunnen deze veranderingen negeren, terwijl anderen erdoor kunnen worden beïnvloed.

Als we bijvoorbeeld in een zeer gelukkige positieve stemming zijn, is onze kat misschien meer geneigd om interactie bij ons te zoeken. Aan de andere kant, als we ons erg overstuur of boos voelen, kunnen ze ons vermijden. Het kan het tegenovergestelde zijn voor andere katten. Het hangt af van hun persoonlijkheid en hoe ze zelf zijn.eeling op dat moment in de tijd.

Lees ook: Raken katten geïrriteerd? 10 subtiele tekens om op te letten

Veranderingen in het huishouden die van invloed kunnen zijn op uw kat

Worden katten aanhankelijk als je zwanger bent?

Katten houden van routine en vertrouwdheid in hun huis, dus veranderingen in de dagelijkse routine kunnen erg stressvol voor hen zijn.

Katten kunnen subtiele veranderingen in stemming, lichaamstemperatuur, feromonen en misschien zelfs hormonale veranderingen waarnemen. Dit zijn veranderingen die discreet en moeilijk te detecteren kunnen zijn. Sommige veranderingen zijn meer voor de hand liggend, zoals veranderingen in het huishouden.

Veranderingen in het huishouden zijn onvermijdelijk wanneer een nieuwe baby onderweg is. Er komen nieuwe meubels zoals kinderbedje, mozesmand, commode, autostoeltjes en nog veel meer samen met babyspullen zoals kleding, luiers, doekjes, muzikaal speelgoed etc. Al deze dingen zullen heel nieuw aanvoelen en kunnen zelfs eng zijn voor je kat.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Hoe u stress voor uw kat kunt verminderen

kattenstress

Katten variëren in hoe ze tekenen van nood vertonen; sommigen zullen gedragsveranderingen vertonen, terwijl anderen variaties in hun fysieke welzijn zullen vertonen, dus het is van vitaal belang om subtiele tekenen op te merken.

Er zijn veel veranderingen wanneer er een nieuwkomer op komst is. Tussen nieuwe meubels, apparatuur, veranderingen in routines en huisindeling kan het voor ons overweldigend zijn. Als het overweldigend voor ons is, hoe zit het dan met onze katten? Het lijkt misschien geen grote verandering voor ons, maar als katteneigenaren moeten we het ons voorstellen vanuit het perspectief van onze kat.

Overweeg de volgende anekdote. Stel je voor dat je elke ochtend op de vensterbank in de logeerkamer slaapt en dan naar beneden gaat voor wat eten, terug naar boven voor nog een dutje en dan weer naar beneden voor wat speeltijd. Ineens staat er een kinderbedje in de logeerkamer en is de deur vaak dicht, daar mag je niet meer naar binnen.

Je bed staat ineens beneden waar een baby huilt en slaapliedjesmuziek speelt, je eten staat in dezelfde kamer waar de baby huilt, dus je vermijdt dat je daar naar binnen gaat.

Klinkt stressvol? Ja, ik weet zeker dat je het ermee eens bent dat het zo is. Dat is een veel voorkomend scenario dat katten super stressvol vinden en het kan zelfs gedragsproblemen veroorzaken.

Stress kan in deze situatie worden voorkomen door een paar dingen te doen;

 • Introduceer babyartikelen zoals nieuwe meubels en apparatuur langzaam, beetje bij beetje VOORDAT de baby arriveert.
 • Als u van plan bent om uw kat uit bepaalde kamers te houden, begin dan met dit te doen voordat de baby arriveert en geef hem een goede alternatieve ruimte in een rustig deel van het huis.
 • Begin ze te laten wennen aan de geluiden die ze zullen horen, bijvoorbeeld muzikaal speelgoed, slaapliedjes, babykreten.
 • Zorg voor voldoende middelen zoals kattenbakken, voedsel- en waterstations, bedden en krabpalen in meerdere rustige delen van het huis.
 • Zorg voor tal van ‘escape’ opties. Dit zijn opties die uw kat heeft als hij zich overweldigd voelt, bijvoorbeeld het verbergen van dozen, bedden hoog op planken, buitenopties als hij naar buiten gaat.
 • Sluit synthetische feromonen aan die helpen om stress voor uw kat te verminderen.

Kortom, denk na over hoe deze veranderingen uw kat kunnen beïnvloeden. Probeer grote veranderingen te minimaliseren door ze te spreiden en langzaam te introduceren. Voorzie uw kat altijd van alternatieven en zorg ervoor dat hij niet naar luidruchtige delen van het huis hoeft om bij zijn voedsel, water en kattenbakken te komen.

Tijd met hen doorbrengen is ook erg belangrijk, dus zorg voor voldoende interactie op hun voorwaarden. Dit zal uw kat helpen zich soepel aan te passen aan de nieuwe baby en gedragsveranderingen te voorkomen.

Lees ook: Hoe katten kennis te laten maken met een nieuw huis

Hoe katten en baby’s te introduceren

katten voelen zwangerschap bij mensen

Katten zijn extreem gevoelig voor geluid en beweging, dus overenthousiaste kinderen maken ze heel vaak bang.

Katten en kinderen kunnen prachtige vriendschappen hebben die zeer de moeite waard zijn. Dit zal komen door wederzijds respect en zachte interactie. Het is belangrijk dat alle interacties te allen tijde onder toezicht staan om verwondingen en negatieve interacties te voorkomen.

Wanneer u uw nieuwe baby aan uw kat voorstelt, zijn er een paar tips om de introductie soepel te laten verlopen;

 • Laat je kat ruiken en onderzoek een stuk kledingstuk van je baby voordat ze elkaar ontmoeten. Dit kan helpen bij het opbouwen van positieve associaties.
 • Houd de dingen kalm en stil als je thuiskomt en van plan bent om ze te introduceren.
 • Laat je kat de baby onderzoeken terwijl je hem vasthoudt en toezicht houdt.
 • Prijs positieve interactie.
 • Straf geen negatief gedrag, want je kat begrijpt dit niet en het kan angst en angst veroorzaken.
 • Houd in eerste instantie introducties end interacties kort om uw kat de tijd te geven om zich aan te passen.
 • Laat ze nooit alleen samen.

Lees ook: De 8 beste kittenvoeding

Conclusie

Kunnen katten zwangerschap voelen? Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om dit te bewijzen, denken we dat ze dat wel doen! Het is waarschijnlijk dat ze subtiele veranderingen in hormonen, lichaamstemperatuur kunnen waarnemen en misschien zelfs een hartslag later in de zwangerschap kunnen horen. Ze zullen ook veranderingen in het huis voelen die aankomen tot de komst van een nieuwe baby en weten dat er iets gebeurt. Dus als je kat meer aandacht aan je besteedt dan normaal, kan er een reden zijn!

Lees ook: De complete gids voor flesvoeding van kittens

Veelgestelde vragen

Hoe handelen katten als ze voelen dat je zwanger bent?

Katten kunnen je zwangerschap voelen door subtiele hormonale veranderingen en feromonen. Ze kunnen meer aandacht aan je besteden als ze deze veranderingen ruiken.

Worden katten aanhankelijk als je zwanger bent?

Zwangere vrouwen hebben vaak iets hogere lichaamstemperaturen. Katten houden van warmte, dus misschien zoeken ze meer dan normaal je schoot op.

Gedragen katten zich anders rond zwangere vrouwen?

Er is geen wetenschappelijk bewijs om dit te bewijzen, maar katten kunnen mogelijk subtiele veranderingen in hormonen, lichaamstemperatuur, feromonen en stemming detecteren. Ze kunnen meer aandacht en interesse aan je besteden.