Kunnen katten slangen doden?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Katten zijn natuurlijke jagers, zelfs als het niet altijd zo lijkt, en als een verdachte beweging hun aandacht trekt, zullen ze hoogstwaarschijnlijk hun best doen om het te onderzoeken en de mogelijke prooi te vangen!

Als je een binnenkat hebt dan is het hoogst onwaarschijnlijk dat je ze zult zien jagen op slangen, tenzij je in Australië woont. Maar buitenkatten kunnen gemakkelijk allerlei soorten beestjes vangen, dus hoe zit het met slangen?

Kunnen katten slangen doden? Omdat katten graag jagen op kronkelende en glibberige wezens, zijn de meeste behendig en slim genoeg om slangen te vangen, te doden en zelfs op te eten. Dit betekent niet dat ze slangen uit uw tuin kunnen houden, en een ontmoeting met een slang kan ertoe leiden dat uw kat ziek wordt.

Als je wilt weten of katten slangen uit de buurt van je tuin kunnen houden, en hoe veilig dat is, laten we er dan meteen in duiken!

Kunnen katten slangen doden?

Het is moeilijk om mijn katten voor te stellen als uitzonderlijke jagers, omdat ze het grootste deel van hun leven binnenshuis hebben doorgebracht, en afgezien van de korte uitbarstingen van spel/jachtactiviteit brengen ze het grootste deel van de dag slapend op mijn schoot door. Maar katten zijn bekwame jagers, een titel die ze met trots droegen lang voordat ze gedomesticeerd werden en daarna.

Om die reden werden zij vaak ingehuurd op schepen en boerderijen als mousseliers en voor de algemene ongediertebestrijding.

Als je een buitenkat hebt of je hebt een groep katten op je boerderij of landgoed wonen dan komt het vinden van dode dieren voor je deur misschien niet als een verrassing, maar als bewijs dat ze hun werk goed doen. Knaagdieren en vogels zijn een veel voorkomende prooi voor katten, maar hoe zit het met slangen, kunnen ze ooit deze stille glibberige wezens vangen? Het eenvoudige antwoord is ja, maar zo eenvoudig liggen de zaken nooit.

Katten gebruiken verschillende jachttechnieken om bij hun prooi te komen. Als zij een onvermoed schepsel hebben gezien dat zijn dag doorbrengt, zullen zij proberen het in een hinderlaag te lokken, door te hurken zodat zij verborgen blijven en te springen om hun prooi op te eisen wanneer het moment daar is.

In sommige gevallen besluipen ze hun prooi, waarbij ze een paar keer stoppen om het onverwachte dier niet te alarmeren, en eens ze op aanvalsafstand zijn, springen ze en grijpen ze hem.

Bij slangen kunnen beide strategieën werken, en katten zullen er voor zorgen om hun dodelijke klauwen en tanden te gebruiken om de slang te doden in kwestie te doden. Als de slang probeert terug te slaan zijn katten ook in staat om op te springen en weg te springen van de plotselinge aanval, vooral als ze vertrouwd zijn met slangen. Katten die nog nooit een slang zijn tegengekomen, hebben misschien meer moeite, met het vangen en doden van slangen en vooral met het vermijden van de vergeldingsbeet van een slang.

Hoewel katten graag jagen, zullen niet alle kittens proberen een slang te doden, of zelfs maar de moeite nemen erop te jagen. Sommigen spelen met slangen, slaan naar ze en achtervolgen ze, zonder ooit een dodelijke slag toe te brengen. Dus, hoewel alle katten de potentie hebben om slangen te doden, hebben niet alle katten de mogelijkheden of de drang om het te doen.

Hebben katten snellere reflexen dan slangen?

Katten zijn bekwame jagers, niet alleen door de technieken die ze aanpassen en leren van hun moeders, maar ook door hoe hun lichaam is gebouwd. Ze hebben een ongelooflijk spier- en skeletstelsel, met een lichte maar stevige botstructuur en soepele spieren kunnen ze plotselinge uitbarstingen van snelheid en behendigheid vertonen.

Deze beweeglijkheid biedt hen een ongelooflijke snelheid bij het slaan, maar versterkt ook hun reflexen. Zelfs als het gaat om het vermijden van een slangenaanval, kunnen ze zo snel en zo hoog springen dat het voor de meeste slangen moeilijk zal zijn om hen te bereiken.

Het Cornell Center for Materials Research legt uit dat “vanuit een zittende start kunnen ze tot negen keer hun hoogte opspringen, en ze kunnen hun schouders en borstkas vernauwen om zich door bijna onmogelijk krappe ruimtes te wringen. In een oogwenk kunnen zij zich in de lucht oprichten en op hun voeten landen en plotseling van richting veranderen bij het achtervolgen en vangen van prooien.”

Deze flexibiliteit en beweeglijkheid helpen katten aan betere reflexen dan de meeste slangen. Maar katten zorgen ook voor een perfecte aanpak als ze een slang zien. Ze zullen hun prooi besluipen en omcirkelen, en dit kan het voor slangen moeilijk maken om te ontsnappen. Katten zullen ook slaan en springen of achteruit gaan om een aanval te vermijden.

Kijk maar eens naar deze kat die de aanvallen van de slang kan afweren met zijn poot!

Natuurlijk, niet alle katten zijn hetzelfde, maar hun berekende aanvallen, voorzichtigheid en grote reflexen helpen hen aanvallen te vermijden en de meeste slangen een dodelijke slag toe te brengen.

Als het op bewegingssnelheid aankomt, zijn katten duidelijk in het voordeel en met topsnelheden van 30 mijl per uur beweegt zelfs de langzaamste kat nog veel sneller dan zelfs de snelste slang.

Ze zullen ook proberen hun prooi te vermoeien en zwak te maken doordat ze lang blijven bijten totdat ze besluiten hun kaken te gebruiken die ongelooflijk sterk zijn. Volgens studies wordt hun relatief sterke bijtkracht beïnvloed door hun totale lichaamsmassa, en het feit dat ze op kleinere prooien zoals slangen afgaan maakt de beet nog dodelijker.

Het zijn dus niet alleen hun reflexen, maar de manier waarop hun lichaam is gebouwd en de technieken die ze gebruiken die de meeste katten sneller maken dan slangen.

Hoe kunnen katten slangen op afstand houden?

Met de jachtvaardigheden die onze katten verwerken zouden ze in staat moeten zijn om slangen op afstand te houden, en hoewel veel katten dat kunnen, zijn er ook die er gewoon niet in geïnteresseerd zijn of er niet zo goed in zijn.

Een studie suggereert dat “katten individuele, of tussen-fenotype, variatie in jachtgedrag kunnen vertonen, en blijven jagen op specifieke prooidieren, zelfs wanneer deze prooien schaars worden.” Dus, als uw kat een oog heeft voor slangen, zal hij er op jagen elke keer als hij de kans krijgt, maar als hij een voorkeur heeft voor andere prooidieren, zal hij slangen vermijden.

Niettemin zijn er bepaalde dingen aan katten die kunnen helpen slangen weg te houden, opzettelijk en niet.

De geur van urine

Buitenkatten, vooral diegenen die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, markeren hun territorium. Debra Horwitz, DVM, legt uit dat “katten hun territorium markeren om aan te geven dat ze “eigenaar” zijn en om hun seksuele ontvankelijkheid en beschikbaarheid kenbaar te maken”.

Maar onderzoekers hebben ontdekt dat de geur van urine ook bepaalde prooidieren, zoals muizen, kan laten weten dat er een roofdier in de buurt is. De geur van kattenurine kan slangen er ook van weerhouden in de buurt te blijven, maar er zijn niet genoeg gegevens om dat te staven. Niettemin, kan de sterke geur van ammoniak in urine slangen bepaalde informatie geven over de omgeving die ze betreden, wat hen uit de buurt zou kunnen houden.

Voedselconcurrentie

De beste methode die katten kunnen gebruiken om slangen uit hun domein te houden is door goede jagers te zijn, maar niet noodzakelijk om op slangen te jagen, maar op andere kleine prooien. Slangen zijn namelijk, net als katten, carnivoren, en zij eten gewoonlijk andere reptielen, knaagdieren, vogels, en konijnen, eigenlijk waar katten voor gaan.

Omdat ze dezelfde smaak hebben, zijn katten en slangen in feite, voedselconcurrenten. Als je een buitenkat hebt die vrij kan jagen, dan zal hij waarschijnlijk fungeren als ongediertebestrijder, waardoor de omgeving minder bevolkt wordt met prooi.

Dat alleen al kan ervoor zorgen dat slangen minder geïnteresseerd zijn om in jouw tuin of gebied te blijven, en ze zullen verder trekken naar een plek waar ze hun prooi niet hoeven te delen met katten. Nu denk je misschien dat je kat niet afhankelijk is van jagen of het eten van andere dieren, omdat ze altijd een kom gevuld met de beste kat-voedsel lekkernijen hebben.

Maar de V.S. voerde dit onderzoek uit om de sterfte veroorzaakt door katten te schatten en ontdekte dat “vrij rondlopende huiskatten jaarlijks 1,3-4,0 miljard vogels en 6,3-22,3 miljard zoogdieren doden.” Natuurlijk waren de aantallen voor verwilderde en zwerfkatten groter, maar het toont wel aan dat katten een impact hebben op de dierenpopulatie.

Dus, waarom zouden slangen zelfs maar proberen te verblijven op dezelfde plaats waar een andere efficiënte jager verblijft, tenzij je natuurlijk een knaagdierprobleem hebt, in welk geval ze met plezier hun nest in de buurt zullen bouwen, kat of geen kat.

Jacht

Een andere manier waarop je katje slangen kan weghouden is met hun verbazingwekkende jachtvaardigheden. Katten zijn sterke dieren die grote voordelen hebben als het gaat om het vangen van slangen.

Dankzij hun ongelooflijke reukzin en het Jacobson’s orgaan kunnen ze chemische stoffen oppikken die geen geur hebben. Zij kunnen gemakkelijk een slang aanvallen tijdens de donkere uren, aangezien zij bij dageraad en in de schemering beter kunnen zien dan de meeste dieren en mensen.

Slangen kunnen stil en glibberig zijn, maar katten zijn in staat om zowel hoge als lage frequenties op te pikken, zodat zij dergelijke geluiden gemakkelijk kunnen waarnemen. Al deze vaardigheden, samen met de behendigheid die ik hierboven heb vermeld, geven hen een voordeel.

Niet alle katten zullen natuurlijk een slang doden, of opeten, maar de manier waarop slangen bewegen maakt ze tot het perfecte speeltje. Als uw kat geïnteresseerd is in het achtervolgen van slangen, kan dit constante gevaar deze glibberige wezens op afstand houden.

Wat gebeurt er als een kat een slang opeet?

De meeste buitenkatten houden van jagen en ze zijn bereid om achter alles aan te gaan wat glibbert en wiebelt, inclusief slangen. Ze kunnen lange tijd met hun prooi spelen, er naar slaan en slaan zonder het te doden, omdat ze niet volledig door honger gemotiveerd zijn. Maar als een kat honger heeft of een eetlust opwekt terwijl ze met een slang speelt, dan zal ze hem uiteindelijk zeker opeten.

Afhankelijk van waar je woont kan je kat een giftige of giftige slang of beide tegenkomen. David Nelsen een bioloog legt uit dat giftige soorten hun gif afgeven wanneer ze geïnjecteerd worden, waardoor ze tijdelijk ziek worden of sterven.

Terwijl gifslangen hun gif verspreiden door bijten, waardoor het neurologische en circulatoire systeem van hun prooi wordt stilgelegd. Spugende cobra’s kunnen dan weer bijten en pijnlijk verblindend gif spuiten in de ogen en het gezicht van hun prooi.

Dus, terwijl uw kat een slang kan doden en opeten is dit niet noodzakelijk een goede zaak voor hun gezondheid. Er zijn genoeg slangen in Noord-Amerika bijvoorbeeld die prima te eten zijn, zelfs voor mensen, het grootste risico is gebeten te worden!

Als de slang giftig of giftig is dan kan dat schadelijk zijn voor je kat en hun algehele gezondheid, maar als ze dat niet zijn dan komen ze er misschien vanaf met een verstoord buikje of een infectie. Katten die niet gewend zijn om slangen te jagen, te doden en te eten, kunnen het vlees ook moeilijk verteren.

Dus, als je denkt dat je katachtige vriend een slang heeft gegeten dan moet het naar de dierenarts brengen je nummer één prioriteit zijn.

Zijn Katten Bang Voor Slangen?

Dit is zeker een onderwerp voor discussie, maar ik denk dat het zeker afhangt van elke individuele kat. Sommige katten zijn onverschrokken en van nature nieuwsgierige jagers die klaar staan voor elke mogelijke prooi, terwijl anderen snel geïntimideerd zijn.

Twee katten die nog nooit een slang zijn tegengekomen, zouden op twee totaal verschillende manieren kunnen reageren. De ene kat zou dit glibberige schepsel kunnen onderzoeken, zelfs aanvallen en ermee spelen, terwijl een andere kat te bang zou kunnen zijn om deze nieuwe jachtervaring uit te proberen. Katten die al eerder door slangen zijn aangevallen zouden ervoor kunnen kiezen dit dier te mijden, terwijl een andere kat zal proberen een slang te vangen wanneer ze maar de kans krijgt.

Onderzoek gedaan naar katten en hun reactie op de geurklierafscheidingen van slangen toonde aan dat het hen kan afschrikken om zich te voeden. Con Slobodchikoff, een dierengedragsdeskundige stelt ook dat “katten zijn genetisch hard bedraad door instinct om slangen te vermijden.

Daarom voegt hij eraan toe dat “komkommers genoeg op een slang lijken om de instinctieve angst van de kat voor slangen in werking te laten treden.” Dit verklaart eigenlijk al die virale video’s van katten die opspringen als ze een komkommer voorgeschoteld krijgen.

Iets wat volgens hem alle kattenouders niet moeten doen en ik ben het daar wel mee eens. Ik bedoel, het is een beetje onbeleefd om je arme kat zo te laten schrikken!

Kunnen slangen je kat aanvallen?

Julia Klaczko, een zoöloog zegt dat “je slangen kunt vinden die regenwormen, weekdieren en grote prooien eten, waaronder zoogdieren.” Omdat ze hun bek ongelooflijk wijd kunnen openen, kunnen ze dieren verorberen die veel groter zijn dan zijzelf.

Uiteraard betekent dit niet dat een slang op zoek zal gaan naar een kat om aan te vallen. Katten kunnen ook voor een gewone slang beangstigend zijn, omdat ze zich snel kunnen verplaatsen, ze veel groter zijn en ze van die scherpe klauwen hebben die gemakkelijk de huid van een slang kunnen verscheuren.

Als een slang toch een kat tegenkomt en ze worden uiteindelijk aangevallen, dan zullen ze hun nest of leven verdedigen als het moet. Er zijn natuurlijk slangen die niet alleen een kat kunnen en zullen aanvallen, maar ze zullen ook proberen ze op te eten.

Bijvoorbeeld, als u in Zuid-Amerika, Zuid-Florida of Zuidoost-Azië woont, dan kan uw kat in aanraking komen met een Grote boa constrictor slang of een Birmese python slang. Deze glibberige wezens kunnen uw kat zeker opeten. Daarom is het belangrijk om de mogelijke gevaarlijke roofdieren buiten je huis te kennen voordat je besluit om je kat uit te laten.

Zijn katten resistent tegen slangengif?

Zoals we tot nu toe hebben vastgesteld, kunnen slangen giftig, giftig of beide zijn, en als je kat een giftige slang bijt of eet, is er een kans dat er geen gifstoffen worden ingenomen, afgezien van mogelijke bacteriën of parasieten, die gezondheidsproblemen van hun eigen aard kunnen veroorzaken.

Giftige katten aan de andere kant kunnen zeker ernstige complicaties veroorzaken, het kan voedselvergiftiging zijn die uw kat ziek maakt of zelfs de dood veroorzaakt. Als het gaat om gebeten of bespoten worden door gif is een kat niet echt resistent tegen het gif van de slang, ze kunnen gewoon een hogere tolerantie hebben dan honden.

Dit betekent natuurlijk niet dat het niet dodelijk is of kan zijn, maar het kan veel langer duren voordat het zich verspreidt. Onderzoek heeft ook aangetoond dat katten twee keer zoveel kans hebben om een gifslang te overleven dan honden, en als ze een anti-gif behandeling krijgen.

Wat te doen als uw kat gebeten is door een slang?

Afhankelijk van waar u woont, het seizoen, en of u uw kat buiten uw huis laat rondlopen kan een slangenbeet een veel voorkomende gebeurtenis zijn. Een slangenbeet kan dodelijk zijn en de voornaamste doodsoorzaak is een door gif veroorzaakte consumptieve coagulopathie.

Dit betekent dat als uw kat gebeten wordt door een giftige slang, hij zijn vermogen om bloed te laten stollen verliest en kan doodbloeden. Onderzoekers hebben ontdekt dat de reden waarom katten een beet van een gifslang eerder overleven, het feit is dat honden en mensen een snellere bloedstolling hebben.

Dit betekent geenszins dat een slangenbeet niet ernstig is. Misschien heb je je kat in de tuin met een slang zien spelen, of heeft ze hem als cadeau meegebracht. Wat de omstandigheden ook zijn, als je ziet dat je kat in contact is geweest met een slang moet je kijken naar priksporen en symptomen. Je kan zwellingen en bloedingen opmerken in het gebied. Als uw kat de slang heeft opgegeten, kan hij gaan trillen, braken en diarree krijgen en deze symptomen kunnen binnen enkele minuten optreden.

Volgens dierenartsen zijn de symptomen van slangenbeten:

  • Vergrote pupillen
  • Progressieve zwakte – eerst lijkt het alsof uw kat aan het huppelen is omdat zijn achterpoten verlamd raken
  • Slappe verlamming – de zwakte gaat zo ver dat uw kat helemaal slap wordt, niet meer kan staan en plat voorover ligt, zelfs niet meer in staat is zijn kop op te tillen.

Afhankelijk van de slang, de plaats van de beet, en de veerkracht van uw kat kan uw kat meer kans hebben om te overleven. Probeer geen huismiddeltjes te gebruiken, want het beste wat je kunt doen om je kat te redden is hem naar de dierenarts brengen waar hij goed verzorgd kan worden. Het enige wat u kunt doen voordat u een dierenarts raadpleegt, is even de tijd nemen om rond te kijken naar de slang en er een foto van te maken, zodat uw dierenarts kan bepalen welke giftige of giftige soort het

Hoe bescherm je je kat tegen slangen?

Er zijn 3.000 soorten slangen die over de hele wereld leven en elk land heeft ten minste 1 soort slang. Van deze slangen zijn er 600 giftig en 200 worden als dodelijk genoeg beschouwd om een mens ernstig te verwonden of te doden.

Dus, als je kat buiten mag dan is de kans groot dat ze minstens 1 keer in hun leven een slang tegenkomen. Dat is waarom ik denk de beste manier om een kat te beschermen tegen gevaren van buitenaf, vooral tegen slangen, is om ze binnen te houden.

Statistieken tonen ook aan dat “Binnenkatten hebben de neiging langer te leven dan hun soortgenoten buitenshuis, ze worden gemiddeld 10 tot 15 jaar oud. Katten die hun leven uitsluitend buiten doorbrengen, leven gemiddeld slechts 2 tot 5 jaar.” En als je ze binnen houdt, bescherm je ze niet alleen tegen slangen, maar ook tegen andere roofdieren, voedselvergiftiging en auto’s.

Als er een slangenprobleem in uw omgeving is, zal vertrouwen op uw kat om ze weg te houden niet echt werken, en de mogelijkheden dat uw kat gewond raakt door een slang wegen niet op tegen de mogelijke inbreng die ze zouden kunnen hebben bij slangenbestrijding. U kunt natuurlijk verschillende strategieën proberen om slangen te ontmoedigen uw territorium binnen te dringen zoals:

  • Houdt uw gazon kort aangezien slangen zich graag verbergen in hoog gras.
  • Zorg ervoor dat je uw gebouwen schoon te houdenen laat geen katten- of hondenvoer buiten staan, want dat kan knaagdieren aantrekken, die op hun beurt slangen kunnen aantrekken.
  • Je zou kunnen ieen slangenhek installerenof gaas rond uw tuin.
  • Plant slangenafstotende kruiden zoals knoflook en pepermunt.
  • Zorg ervoor dat er no verstopplaatsen zijn waar een slang zijn huis van kan maken.
  • Als je een groot slangenprobleem hebt installeer vang- en loslaatvallen die u kunt overhandigen aan de dierenbescherming.

Zelfs als u erin slaagt het aantal slangen onder controle te houden en uw kat ervan geniet op slangen te jagen, kan het zijn dat ze verder van huis weg gaan lopen op zoek naar deze glibberige wezens. Dus, nogmaals keer ik terug naar de suggestie om je kat binnen te houden.

Een kat kan een volwaardig en gelukkig leven leiden binnen de veiligheid van je huis, zolang je ze maar de juiste omgeving biedt. Als ze het leuk vinden om achter slangen aan te gaan, kun je altijd een speeltje kopen dat op dit kronkelende beestje lijkt. Ik ben er zeker van dat de Rainbow Cat Charmer die je op Amazon kunt bekijken een geweldige slangvervanger zal zijn!

Als je echt geen manier ziet om je kat binnen te houden, laat ze dan tenminste ’s nachts niet buiten. Op die manier blijven ze binnen tijdens hun jachturen en als ze toch gebeten of aangevallen worden door de slang, zal dat tenminste niet gebeuren terwijl jij slaapt.

Neutratie en sterilisatie kunnen ook helpen om niet alleen het aantal zwerfkittens te verminderen, maar ook om je katachtige metgezel ervan te weerhouden te ver weg te gaan van hun thuisterritorium. Als je een krolse kat hebt, kun je een lijst van goedkope sterilisatie/sterilisatie klinieken over de hele wereld vinden, dankzij PetSmart, door hier te klikken.

Kunnen katten en slangen met elkaar overweg?

Als je je afvraagt of katten slangen kunnen doden omdat je een glibberige vriend in je huis wilt opnemen, dan zal het antwoord je waarschijnlijk niet bevallen. Katten en slangen zijn van twee zeer verschillende soorten, en ze zijn niet gesocialiseerd om met elkaar om te gaan. Dit betekent niet dat je ze niet allebei in hetzelfde huis kunt hebben, maar in dat geval, moet je ervoor zorgen dat je slang in een kat-proof kamer zit waar je kat geen toegang heeft.

Zelfs als je kat de zachtaardigste van alle katachtigen is, kun je niet zeker zijn hoe ze zullen reageren als ze zien dat je de slang uit de kooi haalt om hem schoon te maken, of van hun gezelschap geniet. Ik stel voor dat voordat u besluit een slang aan te schaffen, de winkel om advies te vragen over hoe u uw nieuwe huisvriend het beste tegen uw kat kunt beschermen. Misschien kunnen zij u een kat-proof terrarium voorstellen of manieren om het terrarium veilig te maken.

Aan het eind van de dag is het laatste wat je wilt dat er gebeurt, dat beide dieren elkaar aanvallen en pijn doen!

Slotgedachten

Hoewel katten in staat zijn slangen te doden en ze tot op zekere hoogte uit de buurt van uw tuin te houden, zullen deze beide dieren elkaar meestal proberen te vermijden. Laten we niet vergeten dat het ook onze verantwoordelijkheid is om onze katachtige opperheren veilig te houden van slangen en zelf om te gaan met een slangensituatie in onze tuin.

Ik bedoel, we weten allemaal wat nieuwsgierigheid deed met die ene kat en we willen daar niets van weten!

Dus, hoe zit het met jou, heb je je kat een slang zien doden, en wat zijn je gedachten over het hebben van katten voor slangenbestrijding?