Kunnen katten met ontklauwing springen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Kunnen Ontklauwde Katten Springen

Let op: Deze post is bedoeld om kattenouders met een ontklauwde kat te informeren, maar we zijn geen voorstander van het ontklauwen van katten. Toch is het een complex onderwerp en als je meer wilt weten over beide kanten van de zaak, raad ik je dit artikel van de BBC aan.

Als je enig onderzoek hebt gedaan naar het ontklauwen, dan weet je dat de procedure veel meer is dan alleen het verwijderen van een paar nagels. Het is een zeer ingrijpende en permanente operatie die de manier waarop katten lopen, rennen en springen kan veranderen.

Toch kunnen katten zich goed aanpassen en de meesten zullen een manier vinden om toch te handelen zoals normale katten, inclusief muizen jagen en zelfs af en toe klimmen.

Maar hoort springen daar ook bij? Kunnen geklauwde katten nog springen?

Ontklauwde katten kunnen nog steeds springen, maar ze zullen niet hetzelfde springvermogen hebben in vergelijking met een kat met klauwen. Voorklauwen zullen het springvermogen van een kat wat verminderen, maar het verlies van achterklauwen zal de grootste impact hebben.

Er is nog veel meer om naar te kijken en de mogelijkheid voor een kat met klauwen om te springen zal echt afhangen van de individuele kat, dus laten we eens kijken naar alle mogelijke factoren.

Wat (precies) is klauw chirurgie?

Voordat we echt kunnen begrijpen hoe een klauwoperatie van invloed kan zijn op het vermogen van een kat om te springen, moeten we ervoor zorgen dat we begrijpen wat een klauwoperatie eigenlijk is.

Het eerste wat we moeten weten is dat het echt is. een chirurgische ingreep. Door de naam “declaw” kan het bijna lijken alsof het een soort van heel dicht nagel trimmen is.

Maar in werkelijkheid wordt de hele laatste knokkel van het teenbot van de kat verwijderd om de klauw en het klauwbed volledig te verwijderen. Dat is de enige manier om de klauw daadwerkelijk te verwijderen en in sommige gevallen kan de klauw zelfs weer aangroeien als niet het hele bot verwijderd is.

Ter vergelijking, stel je voor dat je de laatste knokkel van elke hand volledig verwijdert. Zeker, dat zou voor je nagels zorgen, maar je verliest ook veel meer. Dat is ook geen hyperbool, en dat is een accurate weergave van het ontklauwen bij katten.

Het is dan ook geen verrassing dat de ingreep invloed kan hebben op alles wat een kat doet, van klimmen, jagen, en natuurlijk springen.

Ontklauwde Katten Can Spring

Maar voor alle duidelijkheid, ontklauwde katten kunnen springen, maar het zal niet hetzelfde zijn.

Nogmaals, stel je voor dat je de laatste knokkel van elke hand kwijt bent.

Zou je nog kunnen typen op een toetsenbord?

Ja, waarschijnlijk wel, maar je zult er niet erg goed in zijn. Hetzelfde geldt voor katten en hoewel springen niet zo knokkelafhankelijk is als typen, zal het toch een grote impact hebben.

Hoe hoog kan een kat normaal springen?

Laten we eens wat perspectief krijgen door eerst uit te zoeken hoe goed een kat normaal gesproken kan springen. Volgens PetFinder, “kan uw gemiddelde huiskat een verticale sprong maken tot een hoogte van vijf voet of meer (zonder te rennen), wat kan oplopen tot zeven keer haar eigen hoogte.”

Dat is behoorlijk indrukwekkend, vooral als je bedenkt hoe hoog die sprong is in vergelijking met de lengte van je kat. Stel je voor dat mensen wel zeven keer zo hoog kunnen springen!

Hoe hoog kan een kat met klauwen springen?

Als een kat met klauwen wel 3 meter in de lucht kan springen, wat kan een kat met klauwen dan?

Het is moeilijk om dat met zekerheid te zeggen, omdat er nogal wat variatie tussen individuele katten zal zijn. Er is ook een groot verschil tussen katten die alleen aan de voorkant ontklauwd zijn en katten die op alle vier de poten ontklauwd zijn.

Hoewel er een aantal katten met een klauw zijn die net zo goed kunnen springen als hun soortgenoten met klauwen, zal dat niet in elke situatie of bij elke kat het geval zijn. In het algemeen kan men stellen dat de gemiddelde kat met een klauwhaar ongeveer half zo goed kan springen als de doorsnee kat met klauwen.

Waarom kunnen katten met klauwen slecht springen?

We hebben het er al uitgebreid over gehad dat katten met ontklauwde nagels slecht zijn in springen, maar waarom precies is dit het geval?

Laten we eens kijken naar de 5 grootste factoren die van invloed zijn op het vermogen van een ontklauwde kat om effectief te springen.

1. Ontklauwen kan pijnlijk zijn

Ontklauwen is niet alleen pijnlijk op het moment van de operatie, maar het kan ook langdurige pijn en gedragsproblemen veroorzaken.

Wanneer het laatste deel van de teen is verwijderd, worden katten plotseling gedwongen te lopen op een manier die zij voorheen nooit zouden hebben gedaan. Als we teruggaan naar onze vergelijking van hoe het ontklauwen bij mensen eruit zou zien, stel je dan voor dat je het laatste derde deel van je vinger kwijt bent.

Zou je nog kunnen typen op een toetsenbord?

Waarschijnlijk, maar je zou er waarschijnlijk niet erg enthousiast over zijn. In feite, kan het zelfs een beetje pijn doen.

Hetzelfde kan waar zijn voor katten en ook al kunnen springen, maar als gevolg van het ontklauwen is het springen pijnlijker, zodat ze er minder toe geneigd kunnen zijn. In vergelijking met andere activiteiten kan springen een activiteit zijn met een relatief hoge impact, en niet alleen wordt er veel kracht gegenereerd wanneer katten in de lucht springen, maar zij moeten ook de impact van de landing verdragen.

Omdat beide aspecten van het springen een stuk ongemakkelijker zullen zijn als katten aan chronische pijn lijden, kunnen ze ervoor kiezen om minder te springen.

Het kan nog veel erger worden als de klauw slecht is uitgevoerd en de guillotine-stijl klauw heeft een reputatie voor het achterlaten van botfragmenten. Studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van deze botfragmenten het bewijs van rugpijn aanzienlijk verhoogt, zoals blijkt uit veranderingen op röntgenfoto’s, samen met ander negatief gedrag.

Dat betekent niet dat elke kat met een kale klauw altijd pijn heeft. Maar met wat we weten over het ontklauwen, is het redelijk om te geloven dat ontklauwde katten minder enthousiast zullen zijn over het springen op hun potentieel pijnlijke poten.

2. Achterklauwen helpen kracht te produceren

Er zijn tientallen fysiologische aanpassingen die katten helpen hoger en verder te springen dan de meeste dieren. Van specifieke spieraanhechtingen en spiervezeltypes tot verbeterde flexibiliteit in belangrijke gewrichten, katten zijn geweldige springers.

Hoewel ze misschien niet zo veel aandacht krijgen als andere aanpassingen, helpen de achterklauwen van een kat ook bij het springvermogen.

Stel je voor dat je vanuit een staande positie op een grasveld moet springen terwijl je schoenplaatjes draagt. Ook al kan gras glad zijn, je zult je waarschijnlijk vrij zeker voelen met je schoenplaatjes aan.

In plaats van gras en schoenplaatjes, stel je voor dat je dezelfde sprong moet maken op een gladde vloer… die ook bedekt is met boter. Oh, en je mist ook nog een paar tenen!

Klinkt een stuk moeilijker, niet?

Het voorbeeld is een beetje overdreven, maar het legt wel de nadruk op het probleem. Zonder achterklauwen en een deel van hun tenen, hebben katten niet hetzelfde vermogen om te grijpen. Met een slechtere greep komt een verminderd vermogen om kracht te produceren.

Als je ooit een kat met klauwen van je af hebt laten springen, dan heb je dit aan den lijve ondervonden. Maar je kan dit ook in actie zien in de video hieronder. Kijk hoe de kat van de rand springt en zijn achterklauwen op hun plaats houdt.

3. Voorklauwen en -poten helpen bij het landen

Alleen omdat ontklauwde katten kan springen betekent niet dat ze het vertrouwen hebben om dat te doen. We hebben dat al als een factor gezien toen we keken naar de mogelijke pijn die geklauwde katten ondervinden, maar het ontbreken van voorklauwen kan een vergelijkbaar probleem met vertrouwen veroorzaken.

Genoeg kracht genereren om de sprong te maken is cruciaal, maar een kat moet ook landen! Als ze denken dat ze niet kunnen landen, zullen ze de sprong waarschijnlijk niet maken en zonder voorklauwen kan het controleren van je voorwaartse beweging plotseling een stuk moeilijker worden.

Niet alleen dat, maar met het ontbreken van het laatste derde van hun tenen, zullen katten het moeilijker hebben om de grond vast te grijpen tijdens een landing.

4. Meer contactoppervlak betekent meer kracht

Ik wil hier geen natuurkundeles van maken, maar in de meeste gevallen zorgt een groter oppervlak of contactoppervlak voor een grotere productie van kracht. Meer kracht betekent een hogere sprong.

Als je bedenkt dat ontklauwde katten ruwweg 30% van de omvang van hun poot hebben verloren, is het geen verrassing dat ze een kleiner oppervlak hebben vergeleken met volledig geklauwde katten. Deze specifieke verklaring heeft niets te maken met klauwen in het bijzonder, maar met het feit dat dierenartsen voor het verwijderen van de klauw ook een groot deel van de teen moeten verwijderen, waardoor een kleinere voet overblijft die minder kracht kan genereren.

5. Kortere tenen betekent slechtere balans

Niet alleen resulteert een verlies van 30% van de teen in een vermindering van het vermogen om kracht te genereren, maar het betekent ook dat ontklauwde katten over het algemeen een beduidend slechter evenwicht hebben. Het is op dezelfde manier dat kattenbomen met een kleine basis wankeler zijn. Hoewel katten niet zo hoog zijn als een kattenboom, bieden hun poten nog steeds een basis van stabiliteit.

Klauwen kunnen ook helpen bij het evenwicht, omdat ze katten kunnen helpen zich “vast te zetten” in de grond om hen heen. Het is vergelijkbaar met de manier waarop een leuning je kan helpen om niet van een trap te vallen, of hoe mensen bij een val de neiging hebben om zich uit te strekken en te grijpen wat ze maar kunnen. Klauwen kunnen op dezelfde manier helpen en katten helpen snel hun evenwicht te vinden.

Maar vastzittend zonder klauwen en kleinere poten zal het evenwicht van een kat met klauwen eronder lijden, wat elk aspect van het springen van begin tot eind zal beïnvloeden.

Afsluitende gedachten

Ontklauwen kan echt veel aan een kat veranderen. Hoewel de naam een soort superkrachtig nagelknippen suggereert, is de realiteit dat het verwijderen van het laatste derde deel van de tenen veel kan veranderen.

Alles van het verhogen van de frequentie van huiszindelijk gedrag en bijten tot natuurlijk het vermogen om te springen…declawing is een big deal.

Terwijl aanpasbare ontklauwde katten nog steeds bijna alles kunnen doen wat een kat met klauwen kan, van muizen vangen tot in bomen klimmen, betekent dit niet dat het pijnloos of op hetzelfde niveau gebeurt als hun tegenhangers met klauwen.

Gelukkig is het ontklauwen aan het afnemen, en met zoveel effectieve alternatieven beschikbaar is er echt geen reden om katten te blijven ontklauwen!