Skip to Content

Kunnen katten corned beef eten? Is het veilig voor hen?

Koud corned beef en gekookte kool zijn misschien een St. Patrick’s Day-hoofdbestanddeel voor veel Amerikanen, maar helaas, dit gerecht is een ander menselijk voedsel dat uw kat moet overslaan. Terwijl katten vlees kunnen en moeten eten, kan het hoge zoutgehalte in corned beef uw kat zelfs vergiftigen. Bovendien moeten kruiden en suiker ook volledig worden vermeden, vooral knoflook en uienpoeders die in grote hoeveelheden giftig zijn. Lees verder voor meer redenen waarom corned beef niet goed is voor je kat, evenals katvriendelijke St. Patrick’s Day-alternatieven die je kat laten meedoen aan het plezier.

cat + lijnverdeler

Kunnen katten corned beef eten?

Corned Beef in blik over witte achtergrond
Afbeelding credit: Kelvin Wong, Shutterstock

Corned beef wordt gemaakt door vlees in grote hoeveelheden zout te pekelen. Hoewel natrium noodzakelijk is voor uw kat om te leven, kan keukenzout gevaarlijk zijn. Commercieel geproduceerd kattenvoer is geformuleerd met de juiste niveaus van zout. Je kat heeft geen zout meer nodig in zijn dieet. Natriumvergiftiging is een potentieel fatale aandoening, dus je wilt zeker niet je kansen nemen met corned beef.

Bovendien zijn knoflookpoeder en uienpoeder veel voorkomende smaakmakers in vleesgerechten die ook in grote hoeveelheden giftig zijn voor katten. Interessant is dat zowel knoflook als ui lid zijn van de Allium plantenfamilie. Bijna alle planten in deze familie zijn giftig voor katten, inclusief bieslook en prei.

Wat u uw kat in plaats daarvan moet geven

Je kat zal geloven dat ze het geluk van de Ieren bij zich hebben als je ze trakteert op gewoon vlees in plaats van corned beef. Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze eigenlijk vlees nodig hebben om te overleven. Grondig gekookt en uitgebeend rundvlees, kip, vis of biefstuk zou veilig moeten zijn voor uw kat om in bescheiden hoeveelheden te eten, zolang het vrij is van zout of smaakmakers.

U moet ook de porties van uw kat van andere traditionele St. Patty’s Day-gerechten beperken, zoals gekookte kool, wortels en aardappelen. Hoewel het waarschijnlijk geen kwaad kan om een hapje te eten, hebben groenten niet veel voedingswaarde voor je vleesetende kat en grote hoeveelheden kunnen ze indigestie geven. Rauwe aardappelen zijn echter een uitzondering, omdat het consumeren van onvoldoende verhitte aardappelen levensbedreigend kan zijn voor uw kat vanwege een toxine genaamd solanine. Het wordt gevonden op de schil van rauwe aardappelen en andere groenten die behoren tot de nachtschadefamilie, zoals aubergine en tomaten.

Groene of onvoldoende verhitte aardappelen bevatten de hoogste hoeveelheden, dus je moet deze aardappelen nooit aan je kat geven. Net als andere groenten zijn aardappelen geen cruciaal onderdeel van het dieet van uw kat en mogen ze niet meer dan 10% van het totale voedsel van uw kat op een dag uitmaken, zelfs als ze veilig zijn gekookt. En geef ze natuurlijk nooit voedsel dat is bereid met uien of knoflook.

Wat te doen als uw kat corned beef eet

Als je kat slechts een klein hapje corned beef heeft gegeten, is er waarschijnlijk geen reden om je zorgen te maken. Als ze iets meer dan een snufje aten, controleer ze dan op tekenen van zoutvergiftiging.

Enkele mogelijke tekenen zijn:

 • Diarree
 • Verminderde eetlust
 • Braken
 • Lethargie
 • Coördinatie
 • Overmatige dorst of urineren
 • Tremoren
 • Vangsten
 • Coma

U moet zich er ook van bewust zijn dat corned beef knoflookpoeder of uienpoeder kan bevatten, die ook giftig zijn. Knoflook wordt verondersteld ongeveer vijf keer zo giftig te zijn voor katten als ui, dus het moet vooral worden vermeden. Alliumvergiftiging kan zich manifesteren door GI-problemen of bloedarmoede, omdat de toxines de maag van streek maken en rode bloedcellen doden. Uw huisdier kan een reeks symptomen ontwikkelen zonder het andere type. Uw kat kan bijvoorbeeld alleen maagklachten vertonen zonder tekenen van bloedarmoede als hij slechts een kleine hoeveelheid heeft gegeten.

Tekenen van ui- of knoflooktoxiciteit zijn onder meer:

 • Braken
 • Diarree
 • Bleek tandvlees
 • Moeite met ademhalen
 • Snelle hartslag
 • Lethargie

U moet uw kat onmiddellijk naar de dierenarts brengen als ze tekenen van zout- of alliumtoxiciteit beginnen te vertonen, omdat beide aandoeningen fataal kunnen zijn als ze onbehandeld blijven.

Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Helaas voor hen kunnen katten geen corned beef eten. Hoewel uw kat misschien veilig een hap of twee kan proeven, bevat corned beef een overmatige hoeveelheid zout, wat kan leiden tot natriumvergiftiging. Bovendien wordt vlees gekookt voor menselijke consumptie vaak gekruid met knoflook en uienpoeder. De meeste leden van de Allium familie zijn giftig to je poesje, inclusief knoflook en ui. Als u vermoedt dat uw kat een grote hoeveelheid corned beef heeft gegeten, moet u ze controleren op tekenen van vergiftiging en onmiddellijk uw dierenarts bellen.

Als je st. Patty’s Day-festiviteiten plant, kies er dan voor om je kat een kleine hoeveelheid ongekruid, grondig gekookt vlees te geven in plaats van corned beef. Hoewel groenten niet erg voedzaam zijn, kun je je kat laten genieten van schaarse porties groenten , tenzij ze natuurlijk zijn gekruid met knoflook en uienpoeder.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Gudrun Hochmuth, Shutterstock