Kunnen katten computerschermen zien?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Katten lijken nieuwsgierig naar bijna alles. Wat we ook aan het doen zijn, ze willen er deel van uitmaken. Dat kan het soms moeilijk maken om te zeggen of katten eigenlijk weten wat er aan de hand is of er gewoon bij willen zijn en meedoen. En met zoveel mensen die het grootste deel van hun dagen op computers doorbrengen, vragen veel mensen zich af…

Kunnen katten computerschermen zien? Ja, katten kunnen computerschermen zien! Maar omdat katten heel andere ogen hebben dan wij, is wat ze precies zien een beetje anders. Toch kunnen ze gewone voorwerpen herkennen en zelfs genieten van het kijken naar eekhoorns op een computerscherm!

Kijk maar eens naar de schattige oranje kat in de video hierboven terwijl hij zijn best doet om die ongrijpbare eekhoorn op te sporen!

Laten we eens nader bekijken wat onze katten kunnen zien en hoe onze computerschermen er waarschijnlijk voor hen uitzien, te beginnen met de basisanatomie van een katachtig oog.

Hoe zijn kattenogen anders dan de onze?

Het oog bevat twee soorten fotoreceptorcellen: staafjes en kegeltjes. Door de prevalentie van deze twee soorten cellen te analyseren, kunnen we veel te weten komen over hoe de wereld eruitziet door het oog van de katachtige.

Maar wat doen deze cellen?

Staafvormige cellen helpen katten (en ons mensen) te zien bij weinig licht en helpen bewegingen te volgen. Kegeltjes daarentegen zijn van cruciaal belang voor het zicht overdag, het zien van een breed kleurengamma, en voor de scherpte van het zicht.

Mensen hebben 10 keer meer kegeltjes dan onze katachtige vrienden, wat betekent dat we een veel breder scala aan kleuren kunnen zien met een grotere scherpte. Maar het mag geen verrassing zijn dat onze katten meer staafjes hebben dan wij, waardoor ze een uitstekend nachtzicht hebben en zelfs uiterst subtiele bewegingen kunnen volgen. Het vermogen om bij weinig licht te zien en kleine bewegingen te volgen is een belangrijk onderdeel van het jachtproces van katachtigen.

Welke kleuren kunnen katten zien?

Om een idee te krijgen van hoe dit verschil in staafjes en kegeltjes uitpakt, bekijk deze gesimuleerde vergelijking van Business Insider:

Je ziet een afname in scherpte, maar ook een volledig gebrek aan rood! Je ziet ook meer grijs en grijstinten door de ogen van de kat. Business Insider gaat verder met te zeggen dat “Het zicht van een kat is vergelijkbaar met een mens die kleurenblind is. Ze kunnen blauw- en groentinten zien, maar rode en roze tinten kunnen verwarrend zijn.”

Dus hoewel er niets is dat suggereert dat katten geen computerschermen kunnen zien, kunnen ze sommige afbeeldingen minder interessant vinden, vooral als ze zwaar zijn op rood, roze, en andere tinten die katten niet kunnen zien!

Kunnen katten van dichtbij zien?

Hoewel het misschien een beetje verrassend lijkt, kunnen katten eigenlijk niets van dichtbij zien. Met hun enorme ogen en enorme pupillen kunnen katten zich niet concentreren op voorwerpen die zich op minder dan een meter van hen bevinden. Om dit te compenseren hebben katten snorharen aan de achterkant van hun voorpoten die hen helpen een prooi of iets anders te voelen.

Dat betekent dat de beste plek voor katten om een computerscherm te zien eigenlijk een paar meter verderop is.

Maar misschien zeg je nu: “Waarom zie ik dan steeds video’s van katten die zo dicht mogelijk bij het computerscherm kruipen?!”

Goede vraag! De meest waarschijnlijke verklaring is dat het een natuurlijk onderdeel is van het jachtproces. Als katten iets interessants in de wereld zien, of het nu op een computerscherm staat of niet, is hun eerste instinct om er dicht bij te komen, zodat ze het kunnen beginnen rond te slaan of zelfs een hapje kunnen geven.

Dus ook al kunnen katten het computerscherm niet van dichtbij zien, toch willen ze instinctief de afstand dichten.

Kunnen katten zien wat er op het scherm staat?

Ik heb genoeg kattenvideo’s bekeken om te zien dat katten zeer zeker kunnen zien wat er op het scherm te zien is. Er zijn honderden verhalen op het internet te vinden van katten die reageren op verschillende video’s. Ik heb ook met eigen ogen gezien hoe mijn eigen kat genoot van video’s, samen met tientallen pleegkatten die ook plezier hadden in het kijken naar vogels en andere bosdieren.

Maar als we nog eens kijken naar de simulatie van het gezichtsvermogen van katten hierboven, kunnen we zien dat katten veel van de gezichtsscherpte of helderheid missen om precieze of kleine items op het computerscherm te zien. Daarom bevatten de beste video’s voor katten meestal ingezoomde dieren die voor onze katten gemakkelijk te zien zijn.

Moet ik videochatten met mijn kat?

Dat kan absoluut en de kans is groot dat je kat het leuk vindt, zelfs als ze een beetje in de war zijn! Om het je kat gemakkelijk te maken om te zien, zorg ervoor dat het scherm niet te dichtbij staat en probeer complexe achtergrondkleuren te vermijden. Zelfs als uw kat uw gezicht niet helemaal kan onderscheiden, zal uw stem hen alle aanwijzingen geven die ze nodig hebben om te weten dat u het bent.

Als je dingen naar een hoger niveau wilt tillen, laat dan degene die de videochat bedient je kat een shirt of andere kleding presenteren die je onlangs hebt gedragen, zodat je kat ook je geur kan opnemen. Op die manier ervaart uw kat u met al zijn zintuigen

Moet ik video’s opzetten voor mijn kat?

Er zijn honderden kattenvideo’s op YouTube.

En ik bedoel niet video’s van katten (daar zijn er waarschijnlijk miljoenen van) maar in plaats daarvan, video’s voor katten! Deze video’s bevatten close-up opnamen van vogels, eekhoorns en andere bosdieren en zijn een geweldige manier om uw katachtige vriend te vermaken.

Maar hoe kies je de beste video?

Bedenk wat uw kat al interesseert! Kijkt uw kat graag naar vogels of is hij meer geïnteresseerd in het najagen van muizenspeeltjes door het huis? Misschien houden ze van eekhoorns? Wat het ook is, er is een kattenvideo voor hem of haar.

De beste video’s gebruiken kleuren die katten echt kunnen zien, dus weinig rood, en bevatten dieren die van dichtbij zijn opgenomen om rekening te houden met het beperkte gezichtsvermogen van katten. Geluiden van hoge kwaliteit zijn ook een groot pluspunt en het geluid van vogels die tsjilpen is wat mijn kat er echt toe aanzet om naar het computerscherm te kijken. Deze video van vogels op een bankje is haar favoriet.

Laat het computerscherm uw kat niet frustreren

Hoewel het heel leuk kan zijn om je kat naar interessante beestjes op het computerscherm te laten kijken, kan het sommige katachtigen ook frustreren.

Waarom?

Omdat je kat nooit daadwerkelijk vangen en interactie hebben met wat ze op het scherm zien. Na verloop van tijd kan dit sommige katten frustreren, omdat ze nooit de beloning krijgen van het vangen van hun prooi. Het is hetzelfde probleem met laserpointers, waarbij uw kat voortdurend achter de prooi met de rode stip aanzit, maar deze nooit daadwerkelijk kan vangen.

Vertrouw dus niet te veel op het computerscherm voor vermaak en overweeg om wat speeltijd in te lassen met speeltjes die je kat kan vangen!

Maakt het type computermonitor uit?

Tegenwoordig maken de meeste monitoren gebruik van LCD-technologie en behoren de klassieke (en massieve) beeldbuismonitoren tot het verleden. Deze moderne monitoren hebben een beeldsnelheid en beeldkwaliteit die katten gemakkelijk kunnen zien.

Maar als je een oude buisstijl TV of computerscherm hebt is er een kans dat je kat eigenlijk niets kan zien! Dat komt omdat de beeldsnelheid te laag kan zijn om de beelden te kunnen zien. Hoewel hier enige discussie over bestaat, is het veilig om te zeggen dat moderne computerschermen, televisies, tablets en telefoons allemaal technologie gebruiken die katten wel kunnen zien.

Kunnen katten schermen van tablets zien?

Ja! Katten kunnen ook tablet schermen zien en er zijn eigenlijk verschillende interactieve apps op de markt die speciaal ontworpen zijn voor katten om te gebruiken op tablets. Met deze apps kan uw kat muizen of vissen achtervolgen terwijl ze over het scherm rennen en wanneer uw kat op een van hen tikt, worden ze beschouwd als “gevangen” en vallen ze van het scherm.

Sommige katten zullen gek worden van deze voor apps en dat is nog maar het begin van je opties. Mijn favoriet is de Paint for Cats app die je hier kunt zien. Deze app heeft een klein muisje dat rond het scherm loopt en elke keer dat je kat er met zijn pootjes aan komt, laat hij een klein verfvlekje achter. Uiteindelijk zal je kat een compleet meesterwerk gemaakt hebben dat je dan trots op de koelkast kunt hangen!

Slotgedachten

Katten kunnen absoluut computerschermen zien, maar het ziet er misschien niet precies uit zoals wij het ons voorstellen. Onze katachtige vrienden zijn niet zo goed in het zien van rood en hebben niet dezelfde visuele scherpte of scherpzinnigheid als wij. Maar dat weerhoudt ze er niet van om te genieten van speciaal voor hen gemaakte video’s of om u te herkennen tijdens een videogesprek!

Dus als je nog iets leuks zoekt om met je kat te doen, overweeg dan om ze voor het computerscherm te zetten en een kattenvideo te starten!