Kunnen katten appelsap drinken?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

kunnen katten appelsap drinken

Of je nu probeert een unieke traktatie voor je katachtige vriend te bedenken of je doet wat onderzoek nadat je ontdekte dat je kat je appelsap proefde als je het hier hebt gemaakt, heb je waarschijnlijk één vraag in je hoofd:

Kunnen katten appelsap drinken?

Ja, katten kunnen een kleine hoeveelheid appelsap drinken, maar vanwege het hoge suikergehalte moet het niet opzettelijk aan hen worden gegeven. Kies in plaats daarvan voor een gezondere vloeibare traktatie zoals bottenbouillon of zelfs tonijnsap in kleine hoeveelheden.

Maar laten we meer leren over appelsap en waarom het geen geweldige optie is voor katten.

Beginnend met een belangrijk feit over je kat…

Uw kat is een carnivoor

Katten zijn zogenaamde obligate carnivoren, wat betekent dat ze absoluut vlees moeten eten om te overleven. Met andere woorden, er bestaat niet zoiets als een vegetarische kat en in het wild zouden katten over het algemeen niets eten dat koolhydraten bevat- inclusief appels en appelsap.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat het ons ook helpt te begrijpen wat onze katten kunnen verteren zonder maagproblemen! Uw kleine huiskat is in de loop van duizenden jaren geëvolueerd om vlees te eten en hun spijsverteringsstelsel is zeer goed in het verwerken daarvan. Maar het spijsverteringsstelsel van uw kat is niet zo goed in het verwerken van fruit en groenten.

Een heel interessant voorbeeld van het vleesetersverleden van uw kat komt in de vorm van vitamine A. Mensen zijn in staat om het bètacaroteen in wortels om te zetten in de essentiële vitamine A. Katten daarentegen zijn hier niet toe in staat! In plaats daarvan moeten zij hun vitamine uit dierlijke bronnen halen, zoals de lever!

Dus het eerste wat je je moet realiseren over appelsap voor katten is dat het geen deel uitmaakt van hun natuurlijke dieet of er zelfs maar dicht bij in de buurt komt. Als gevolg hiervan is de kans groot dat appelsap kan leiden tot maagklachten, omdat uw kat niet in staat is de eenvoudige suikers effectief te verwerken.

Maar het is niet alleen stinkende ontlasting waar je je zorgen over moet maken. Katten (en mensen) die te veel suiker binnenkrijgen kunnen snel in gewicht toenemen. Zwaarlijvigheid is voor de meeste katten al een groot probleem en appelsap toevoegen aan het dieet van je kat zal niet helpen!

Wat zit er (precies) in appelsap?

Nu we begrijpen wat onze vleesetende katten typisch zouden eten, laten we eens een kijkje nemen naar wat er in een typische fles appelsap zit met Tropicana als voorbeeld. Hier is een snelle momentopname van wat er in zit:

portiegrootte: 10 oz

Totaal koolhydraten: 34g

Totaal suiker: 31g

Eiwit: 1g

Zoals we kunnen zien, bestaat appelsap voor een groot deel uit suiker! Dat is het tegenovergestelde van wat onze katten zouden moeten eten!

Maar aangezien een kleine hoeveelheid appelsap oké is, en er geen manier is dat die kat daadwerkelijk 10 oz zou drinken, zou je kunnen denken dat het nog steeds een smakelijke traktatie kan zijn voor onze katachtige vriend, toch?

Dit brengt ons bij onze volgende vraag…

Houden katten eigenlijk wel van appelsap?

Als katten obligate vleeseters zijn, waarom zouden ze dan appelsap proberen te drinken?

En als ze dat doen, zouden ze dan van de zoete smaak houden?

Eigenlijk missen katten de nodige smaakreceptoren om daadwerkelijk zoete smaken te proeven! Wat heel logisch is als je bedenkt dat onze katten vlees nodig hebben en geen suiker om te overleven en te gedijen! Nautilus, een tijdschrift gewijd aan wetenschappelijke feiten en ontdekkingen, legt dat uit:

“Smaakpapillen zijn bij diersoorten geëvolueerd om ons te leiden naar die dingen die we nodig hebben en ons weg te leiden van die dingen die we het beste kunnen vermijden. Voor de meeste zoogdieren is het vermogen om koolhydraten te detecteren een kwestie van overleven. Enkelvoudige suikers smaken zoet omdat we ze nodig hebben (of toch voor we leerden hoe we ze kunstmatig in overvloed konden produceren). Dat is de reden waarom de meeste zoogdieren de smaak van suiker als aangenaam ervaren, maar huiskatten en andere katachtigen onverschillig staan tegenover zoetigheid.”

Maar we weten dat sommige katten doen appelsap drinken en andere zoete lekkernijen… dus waarom doen ze dit?

Als het gaat om zoete lekkernijen zoals ijs, cake of soortgelijke items is uw kat echt aangetrokken tot het vetgehalte. Het meeste vet is afkomstig van dieren en hoewel uw kat niet om de zoete smaak van ijs geeft, is hij wel geïnteresseerd in de vettige smaken die het resultaat zijn van de zuivel.

Maar waarom zou een kat appelsap drinken dat geen vet bevat?

We kunnen het niet met zekerheid zeggen, maar het is het meest waarschijnlijk dat katten gewoon geïnteresseerd zijn in het proberen van iets nieuws. Er kan ook een smaak zijn die wij eigenlijk niet kunnen waarderen die onze katten wel kunnen waarderen. Maar als je bedenkt dat katten gewoon niet het vermogen hebben om zoete smaken te proeven, is het veilig om te zeggen dat katten niet veel missen als het gaat om het niet drinken van appelsap.

Is appelsap gezond?

Ook al doet uw kat dat niet nodig heeft koolhydraten vraagt u zich misschien af of een beetje appelsap wel gezond is voor katten. Fruit en groenten zijn immers een belangrijk onderdeel van een gezond menselijk dieet, toch?

Hoewel appels enkele micronutriënten kunnen leveren die nuttig kunnen zijn, is het niet waarschijnlijk dat ze een groot verschil maken, omdat uw kat deze micronutriënten uit andere bronnen zou moeten krijgen. In plaats daarvan zou het grootste voordeel dat uw kat uit appelsap (of appels) zou kunnen halen in de vorm van anti-oxidanten zijn.

Antioxidanten zijn een belangrijke gezondheidsbooster, omdat ze op zoek gaan naar cellen die vrije radicalen worden genoemd en deze vernietigen. Vrije radicalen zijn gevaarlijk omdat ze cellen en zelfs DNA kunnen beschadigen.

Maar een veel voorkomende misvatting is dat vrije radicalen alleen voorkomen in fruit en groenten! Terwijl veel fruit rijk is aan antioxidanten, zijn veel vleessoorten (zoals rood vlees) ook rijk aan antioxidanten! Bovendien, de meeste premium kattenvoer vullen hun recepten aan met antioxidanten.

Maar als je echt een stap verder wilt gaan en alle grote voordelen van antioxidanten wilt krijgen, raad ik je aan een diervriendelijk antioxidantensupplement te gebruiken, zoals deze op Amazon, in plaats van appelsap te drinken. Er zit gewoon te veel suiker in appelsap om het de moeite waard te maken, zelfs voor de krachtige voordelen van antioxidanten.

Hoe zit het met appels – zijn ze veilig voor katten?

Appels hebben dezelfde problemen als appelsap, maar met één groot probleem: het zaad van een appel bevat cyanide en is giftig voor katten. Gelukkig is de kans dat een kat in een appel gaat graven en het hele zaad opeet erg onwaarschijnlijk. Maar het is toch iets om in gedachten te houden, vooral als je overweegt om zelf appelsap te maken dat mogelijk zaden bevat.

Geweldige alternatieve snacks voor appelsap

Dus als appelsap geen goede optie is voor katten, wat kan onze harige katachtige vriend dan wel drinken (naast water)? De beste opties zijn gezond en komen meer overeen met wat uw kat in het wild zou kunnen eten.

Al deze vloeibare traktaties kunnen worden gemengd met water of puur worden geserveerd. Laten we eens een kijkje nemen!

Bottenbouillon

Bottenbouillon is niet alleen gezond, maar past ook perfect bij het soort voedsel waar onze carnivore katjes van houden! Bottenbouillon wordt gemaakt van botten, bindweefsel en andere resten van dieren. Hoewel het vrij eenvoudig te maken is, kan het wel 20+ uur in de crockpot duren om het goed te doen. Ik maak meestal alleen bottenbouillon rond Thanksgiving na een grote kalkoenmaaltijd, maar de rest van het jaar neem ik de makkelijke route en bestel ik gewoon wat bij Amazon.

Deze kalkoen bottenbouillon is mijn favoriet (en het heeft een ton van 5-sterren beoordelingen dus ik ben niet de enige) en zelfs als je niet grijpen dat men het beste is om vast te houden aan huisdier-specifieke bottenbouillons of controleer de ingrediënten goed. Veel bottenbouillons bevatten uien of knoflook, die beide voor katten vermeden moeten worden.

Tonijn sap

Ook al haten onze katten water, ze zijn dol op vis en tonijn is een echte lekkernij voor katten! Vanwege de bezorgdheid over kwikvergiftiging moet je nooit overdrijven met tonijn, maar het is een geweldige occasionele traktatie. Wat tonijnwater mengen met het normale water van je kat is een geweldige manier om niet alleen de maaltijd te mixen, maar ook om ervoor te zorgen dat ze extra gehydrateerd blijven.

Zorg er alleen voor dat je voor minder natrium opties gaat en blijf bij tonijn die in water (niet olie) is gezet. Ik ga altijd met Wild Planet’s tonijn en u klik hier om de laatste prijs op Amazon te zien.

Geitenmelk

Yep, je kunt je kat geitenmelk voeren en het wordt eigenlijk steeds populairder! Katten zijn lactose-intolerant als volwassenen, maar geitenmelk bevat weinig lactose en is daarom verteerbaar, zelfs door katten. Het is ook een geweldige bron van probiotica.

De meeste katten houden echt van de vette smaken en het is een geweldige traktatie! Mijn favoriet is deze van Amazon en het komt in poedervorm, wat het veel handiger maakt om af en toe als traktatie te gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken dat het bederft.

Afsluitende gedachten

Vanwege het hoge suiker- en koolhydraatgehalte moeten katten het drinken van appelsap vermijden. Hoewel een klein beetje waarschijnlijk geen probleem zal zijn (en uw dierenarts is hier de ultieme autoriteit) is het niet iets wat u regelmatig aan uw kat moet geven.

Als carnivoor met een zoetekauw, is het ook niet iets wat ze nodig hebben!

Richt je in plaats daarvan op gezonde traktaties die dichter liggen bij wat je kat van nature zou eten!