Kunnen katten ADHD hebben – 14 tekenen waarvan je je bewust moet zijn


Kunnen katten ADHD hebben? Als je je als katteneigenaar ooit hebt afgevraagd hoe vreemd het gedrag van je kat is, is dat niet vreemd, want we willen onze nieuwe gezinsleden zo goed mogelijk leren kennen.

Katten kunnen ADHD hebben; echter, het is voornamelijk onopgemerkt bij katachtigen omdat de aandoening bij katten niet wordt genoemd.

Als je je afvraagt wat ADHD is, laten we dan iets meer uitleggen over deze aandoening. ADHD kan worden omschreven als een korte aandachtsspanne, snelle stemmingswisselingen, en perioden waarin de kat slaapt en impulsief gedrag vertoont.

Zoals u zich afvraagt: kunnen katten ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), zullen we proberen om diepgaand uit te leggen hoe deze aandoening zich manifesteert en hoe u uw kat kunt helpen als u een van deze tekenen opmerkt.

Zoals we al zeiden, is er geen officiële diagnose van ADHD bij katten; uw kat kan zich echter zo gedragen dat hij symptomen van ADHD vertoont.

Kunnen katten ADHD hebben?

kat bijt eigenaar in vinger

Wij kunnen u geen exact antwoord op deze vraag geven, omdat wij niet kunnen vaststellen of katten dwangstoornissen en angststoornissen hebben zoals wij.

Enkele andere psychische stoornissen waaraan katten kunnen lijden zijn seniliteit, FHS, dat is de term voor feline hyperesthesie syndroom, OCD dat is een obsessieve-compulsieve stoornisen trauma’s die de oorzaak kunnen zijn van geestesziekten.

De diagnose ADHD is een beetje een uitdaging omdat je je kat moet observeren voor weken, zelfs maanden. Als u merkt dat uw kat tekenen vertoont van overmatige vachtverzorging, agressie, constant spinnen, en hyperactiviteit gedurende die periode, dan is het duidelijk dat er iets aan de hand is.

Dus, laten we eens kijken naar kattengedrag dat tekenen kan zijn van het hebben van ADHD.

1. Hyperactiviteit

Wij, kattenliefhebbers, weten dat kittens een hoog energieniveau hebben. Dat is niet vreemd, want een kitten speelt, slaapt en eet het liefst, en zo brengen ze het eerste jaar van hun leven door.

Echter, als je een kat hebt die ouder is dan 2, en ze gedraagt zich nog steeds alsof ze een kitten was, en ze heeft veel energie, kan dat een mogelijk teken zijn van Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

En als ze nog ouder is en nog steeds kittenachtig gedrag vertoont, is er geen twijfel mogelijk dat uw kat een vorm van hyperactiviteit heeft. Als u heeft gemerkt dat uw kat op de snelst mogelijke manier door uw huis zoeft, heeft u misschien het gedrag gezien dat veel katteneigenaren noemen Zoomies.

We weten dat iemand met ADHD meer energie heeft dan andere mensen. Dit kan gelinkt worden aan een kat die zich gedraagt en de energie heeft van een kitten.

We behandelen misschien geen ADHD bij katten, maar ADHD kan essentieel zijn in hun persoonlijkheid, en het is gemakkelijker te beheersen bij mensen.

2. Stemmingswisselingen

Door sommige gedragingen bij mensen te vergelijken met katten, kunt u zien of uw kat misschien ADHD heeft. We hebben nieuws voor u als uw kat tekenen vertoont van snelle stemmingswisselingen.

U merkt misschien dat uw kat voortdurend en plotseling van stemming verandert. Elke keer komt het uit het niets. Bijvoorbeeld, de snuggle time is aan, maar uw kat besluit dat het voorbij is, en ze begint plotseling iets anders te doen, maar het is vaak iets verrassends. Uw kat kan ook een vechtspelletje met u beginnen.

Stemmingswisselingen worden niet alleen bij deze aandoening gezien, en er zijn katten die snel van stemming veranderen, maar die hebben geen ADHD. Dat is echter een zeldzaam geval.

Als je kat ADHD heeft, zul je elke dag stemmingswisselingen opmerken.

3. Gebrek aan zelfbewustzijn

Katten zijn dieren die bekend staan om het niet helemaal luisteren naar wat hun baasje te zeggen heeft, dus het aanleren van nieuwe trucjes, het reageren op nieuwe commando’s, of zich gewoon gedragen op een manier die u van hen verlangt, kan een hele uitdaging zijn.

Echter, als je kat ADHD heeft, zal ze niet van gedachten veranderen, wat je ook doet om haar te overtuigen. Wat ze van plan is te doen, zal ze doen, ongeacht de omstandigheden. Dat kan ertoe leiden dat ze je eten probeert te stelen, op de tafel springt, of een ander vergrijp.

Katten hebben de mening dat zij de belangrijkste levende wezens op aarde zijn. Ze vinden het niet erg om je te onderbreken bij alles wat je doet, zolang zij de voldoening maar krijgen. Ze hebben er geen probleem mee om je om 4 uur ’s ochtends wakker te maken om eten te halen. Uw kat zal u waarschijnlijk aanstaren terwijl u slaapt, voordat ze besluit u terug te halen uit uw diepe slaap. Ze wil het, hier en nu.

Mensen die ADHD hebben worden vaak beschreven als mensen die overprikkeld zijn, de behoefte voelen om dingen onmiddellijk te doen, en zijn niet in staat te onderscheiden of de tijd geschikt is voor anderen.

We vermelden dit omdat het op een of andere manier te vergelijken is met het gedrag van uw kat.

4. Korte aandachtsspanne

Als je hebt gemerkt dat je kat een aandachtstekortstoornis heeft, kun je zien dat je kat niet in staat is om zich enige tijd op één ding te concentreren.

Een korte aandachtsspanne is zeker een symptoom van ADHD; maar de kat zou enorme aandacht kunnen besteden aan een specifiek voorwerp terwijl jullie twee aan het spelen zijn.

Dit is het vermelden waard, omdat katten die geen ADHD hebben zich goed kunnen concentreren op dingen, terwijl degenen die dat wel hebben niet lang aandacht kunnen besteden aan sommige items. Het is niet gemakkelijk voor die katten, dus moeten ze hard hun best doen om zich op één ding te concentreren.

5. Nieuwsgierigheid

kat die omhoog kijkt

Katten zijn dieren die bekend staan om hun extra nieuwsgierigheid, en op die manier verbranden ze vaak hun overtollige energie. Je kunt zien dat uw kat de omgeving om zich heen zo goed mogelijk probeert te verkennen, en ze kan ook elk voorwerp in uw huis willen markeren.

Echter, die katten met ADHD zullen niet stil blijven zitten, en ook al verkennen ze het kleinste beetje van het huis, zullen ze toch proberen om er meer en meer in te kijken, en je zult een kat met ADHD vaak op de meest ongewone plaatsen zien lonken.

GERELATEERD: Waarom hebben katten een hekel aan gesloten deuren?

6. Vermogen tot Hyperfocus

Het vermogen om te hyperfocussen is een veel voorkomend iets bij mensen die ADHD hebben. Als je ziet dat je kat gefixeerd en geïnteresseerd in een item of activiteit voor een lange periode van tijd, het lijkt alsof ze de wereld om hen heen geblokkeerd, dit kan erop wijzen dat uw kat deze stoornis heeft.

7. Niet Luisteren

Nou, veel katteneigenaren kunnen met dit probleem te maken krijgen, een kat die niet luistert naar wat u van haar verlangt. Bij mensen is dit gedrag wijdverbreid omdat ze vaak niet naar je lijken te luisteren en zich concentreren op iets waarin ze geïnteresseerd zijn.

Zo zou kat in haar eigen gedachten kunnen zijn, niet luisterend naar en zich bekommerend om jouw verzoeken.

8. Voedsel Eetstoornissen

Katten zijn gewoontedieren. Je hoeft geen katteneigenaar te zijn om dat feit te kennen. Katten houden van routine, en ze houden niet van veranderingen in hun schema’s.

Daarom raken katten vaak gewend aan een voedingsschema, en een gezonde kat zonder ADHD zal een specifiek tijdstip van de dag hebben om haar eten te eten, en dat schema zal naar verwachting veranderen als de kat ziek is.

Echter, een kat met ADHD zal nooit een voedingsschema hebben, en ze zal altijd op verschillende tijden eten.

GERELATEERD: 10 Redenen waarom katten bedelen om eten als hun kom vol is

9. Verdwijnen voor een lange tijd

Als je een kat met ADHD hebt, kun je verwachten dat je kat voor een lange tijd verdwijnt. Dit gedrag wordt verwacht bij katers die op pad gaan om te paren, maar de periode dat de kat voor langere tijd weggaat, kan meer dan twee weken zijn.

Echter, let op; als uw kat gesteriliseerd of gecastreerd is, en ze gaat nog steeds weg en zwerft buiten voor een langere periode van tijd, dan is het iets wat je moet aanpakken aangezien dergelijk gedrag een teken kan zijn van ADHD inclusief andere reeds genoemde.

10. Veranderingen in hun slaappatroon

twee schattige slapende katten

Een kat met ADHD zal vele malen van slaapgewoonten veranderen omdat hun plotselinge gedrag haar zal uitputten. We weten dat katten levende wezens zijn en slapen ze doen het vaak meer dan 16 uur per dag, maar dat is alleen als ze in die tijd niets te doen hebben.

Omdat ze geen voedingsschema hebbenzullen katten met hyperactiviteit en aandachtsstoornissen vermijden te slapen tijdens voedertijd, en ze zullen vaak slapen op tijden dat je niet eens zou denken.

11. De hele dag slapen

We noemden al veranderingen in slaappatronen, maar wat als uw kat constant slaapt? Dit kan moeilijk te onderscheiden zijn omdat katten bekend staan als slaperige dieren.

Er is echter een manier. Let op het slaappatroon van uw kat om te merken of u zich zorgen moet maken. Als u ziet dat uw kat ’s nachts hyperactief is, maar als de dag aanbreekt, eet ze, slaapt ze en herhaalt ze zich, kan ze ADHD hebben.

Nadat ze ’s nachts hun overtollige energie hebben verbrand, hebben ze rust nodig, maar om te rusten, moeten ze zichzelf uitputten.

12. Kiezen wanneer te knuffelen

Bij katten met ADHD is het opgevallen dat zij degenen zijn die beslissen wanneer het tijd is om te knuffelen. Zij zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor knuffeltijd.

Katten met ADHD hebben problemen met ontspannen en focussen, dus als je je kat aanhankelijk wilt maken, zal ze het er waarschijnlijk niet mee eens zijn en van je wegrennen. Maar als je kat je opmerkt op de bank, kan ze komen en wat knuffels eisen.

13. Gehechte Persoonlijkheid

Katten die ADHD hebben, hebben waarschijnlijk ook verslavende trekjes, net als mensen. Let goed op het voedsel en de traktaties die uw kat eet. Als je het merk of de smaak ervan verandert, let dan op hun gedrag daarna.

Eet ze het met dezelfde passie of vermijdt ze het? Lijkt ze opgewonden te zijn wanneer een bepaalde smaak opkomt? Dat alles kan erop wijzen dat uw kat een verslaving ontwikkelt of heeft ontwikkeld aan een bepaald merk of smaak.

Dit is echter niet gevaarlijk, maar je moet ervoor zorgen dat het ding waar ze verslaafd aan zijn gezond is. Maar, je moet er wel op letten dat je er genoeg van geeft, niet te veel, niet te weinig, want je kan hun verslaving voeden door te veel te geven.

GERELATEERD: 9 Best smakende kattenvoeding voor kieskeurige eters

14. Impulsiviteit

Impulsiviteit is een veel voorkomende eigenschap bij mensen met ADHD. Dit zijn de redenen voor snelle stemmingswisselingen en het kiezen van de tijd voor een knuffel.

Wat dit betreft, kunt u uw kat zo snel mogelijk van activiteit zien veranderen. Bijvoorbeeld, u en uw kat spelen met een bal, en de aandacht van uw kat is alleen op dat ene ding gericht, maar in een kwestie van seconden besluit uw kat dat het tijd is om een snack te halen.

Als je merkt dat dit vaak gebeurt, heeft je kat waarschijnlijk ADHD.

Wat veroorzaakt ADHD bij katten?

oranje kat zittend op muur

Zoals we het onderwerp “Kunnen katten ADHD hebben?” hebben besproken, willen we nu zien waarom katten ADHD ontwikkelen. Veel redenen liggen ten grondslag aan ADHD bij katten, vergelijkbaar met wat ADHD bij mensen veroorzaakt.

Eerst en vooral, kunnen katten de aandoening erven via de genetica, maar het is een uitdaging om te bepalen of u uw kat heeft geadopteerd of een zwerver van de straat heeft gehaald. Iedereen kan worden beïnvloed door milieukwesties, en dat geldt ook voor katten, wat kan leiden tot problemen in de geestelijke gezondheid, met als gevolg ADHD.

Katten kunnen ook ADHD ontwikkelen als hun dierlijke behoeften niet bevredigd worden, wat betekent dat hun instincten om te jagen en te verkennen niet op de juiste manier groeien. Daarom kunnen ze hyperactief worden omdat ze hun overtollige energie niet hebben verbrand tijdens het spelen.

Als katten gestrest zijn, kunt u ongewenst urineren, urinemarkering of het niet gebruiken van de kattenbak opmerken.

Dit is vaak het geval bij katteneigenaren die niet vaak thuis zijn, werken, en niet genoeg tijd hebben voor hun kat. Daardoor is uw kat overdag helemaal alleen en voelt zich verveeld. Wanneer u thuiskomt, zien ze de kans om te spelen en actief te zijn omdat ze niet meer alleen zijn en hun speelkameraadje hebben.

Katten zullen aandacht zoeken door je te volgen naar het toilet, eigenlijk overal. Als ze willen dat je aandacht aan ze besteedt, gedragen ze zich energieker.

Hoe behandel je een kat met ADHD?

Kan een kat ADHD hebben is iets wat je je afvraagt, maar laten we eens kijken wat je er aan kunt doen als je er tekenen van opmerkt bij je lieve katachtige vriend.

Het eerste dat je moet weten is dat deze stoornis niet te genezen is. Maar geef het nog niet op; ADHD is wel te behandelen. Het is behandelbaar bij volwassenen en mensenkinderen, en waarom zou het niet behandelbaar zijn voor uw katachtige?

Voordat we verder gaan met advies, willen we u vertellen dat als u merkt dat uw rustige kat zich actiever begint te gedragen en last heeft van gewichtsverlies, haaruitval, of gebrek aan eetlust, kan dat erop wijzen dat uw kat gezondheidsproblemen heeft en u moet met haar naar de dierenarts.

6 Manieren om je kat met ADHD te helpen

kat zittend op muur

1. Plan gestructureerde speeltijd

Hiermee moet je ervoor zorgen dat je er consequent mee bent. Als je je hyper kat wilt kalmeren, speel dan meer met je kat aangezien de speeltijd voor het slapen gaan haar niet genoeg uitput. Hoe meer je je aan dit schema houdt, hoe meer je kat het ook zal willen leren.

2. Krijg Veren En Muizen Speelgoed

Het zou geweldig zijn om dit alternatief te overwegen; je kunt ook op Amazon zoeken naar speelgoed dat op batterijen werkt, aangezien dat speelgoed heel snel kan bewegen. U kunt ook overwegen om hamsterwielen voor katten te kopen, aangezien ze op die manier hun energie verbranden.

3. Vergroot hun activiteit

Als je kat ’s nachts hyperactief is, laat haar dan niet de hele dag slapen, omdat ze overdag rust krijgt terwijl ze slaapt; daarom moet je haar stimuleren om overdag actief te zijn, zodat ze ’s nachts kan slapen.

4. Een buitenervaring is essentieel

Dit is van cruciaal belang als je een binnenkat hebt. Zorg ervoor dat het buitenleven veilig is en vrij van roofdieren. Waarom zou uw binnenkat buiten moeten zijn, vraagt u zich misschien af. Maar, laten we u vertellen dat de buitenlucht vol prikkels zit voor uw kat. Hun instincten zullen worden versterkt en ze zullen bezig zijn.

5. Spel van het vinden van voedsel

Als uw kat verslaafd is aan traktaties of een of ander voedsel of u vermoedt dat, zou het geweldig zijn als u een spel plant dat hen naar voedsel of hun gewenste traktatie zal laten zoeken.

Dit is een win-win situatie voor jullie beiden, je helpt je kat met haar ADHD, en je vermoeit haar zodat ze goed kan slapen, en ze krijgt haar favoriete snack.

6. Creëer een vredig huis

Je kat moet zich op zijn gemak voelen in je huis. Daarom moet je een vriendelijke en gezellige plek voor ze creëren om te ontspannen na hun speeltijd.

Met al deze dingen in overweging genomen, moeten we zeggen dat uw kat wat tijd verdient om hyper te zijn. Je moet er zijn voor je kat, omdat ze ADHD niet kunnen beheersen. Sta hen toe om hun hyperactiviteit van tijd tot tijd los te laten om hen te helpen zich beter te voelen. Samen met de stukjes advies die we hierboven hebben opgesomd, natuurlijk.

Is mijn kat bang voor mij?

Als u zich afvraagt of uw kat bang voor u is, merkt u waarschijnlijk veranderingen op in het gedrag van uw kat. We weten dat onze katachtigen beminnelijke en gezellige dieren zijn, maar er zijn momenten dat de kat niet erg op u gesteld is.

De volgende keer dat je in de buurt van je kat bent, kijk dan uit voor haar staart. Als de staart opgezwollen of neergelaten is, hebben we slecht nieuws voor u. Dat kan erop wijzen dat uw kat bang voor u is of zich zelfs ongemakkelijk voelt. U kunt uw kat zelfs horen huffen, zodat ze u waarschuwt dat ze niet blij is.

Kunnen katten helpen bij ADHD bij mensen?

Aangezien we ons bezighielden met: “Kunnen katten ADHD hebben,” laten we het hebben over wat vrolijker nieuws. Wist je dat katten mensen kunnen helpen die ADHD hebben? Ja, inderdaad.

Het is waargenomen dat katten het goed doen bij kinderen met ADHD; katten zijn echter niet de enige dieren die mensen met ADHD kunnen helpen. Maar onze katachtige metgezellen zijn degenen die uitblinken in het leren van schema’s aan kinderen; kun je dat geloven? Ze doen het beter dan honden.

Onze lieve huisdieren zijn geweldig in het bijstaan van mensen met psychische stoornissen. Op welke manier? Ze zijn geweldige metgezellen wanneer dat nodig is, helpen bij het opbouwen en vergroten van hun zelfvertrouwen, verminderen angst en stress, en helpen mensen actiever te zijn.

Als je een vriend hebt die ADHD heeft, neem dan de volgende keer dat je hem bezoekt je kat mee, zodat je vriend wat kostbare tijd kan doorbrengen met een huisdier van jou.

Laatste gedachten

kat zit op vloer en miauwt

Kunnen katten ADHD hebben? Toch hebben we veel tekenen besproken die erop wijzen dat uw kat er problemen mee heeft. Attention Deficit Hyperactivity Disorder is niet helemaal ontdekt en bestudeerd bij onze lieve huisdieren, maar er is wel wat advies dat uw kat kan helpen met dit probleem.

Als je veel andere veranderingen in het gedrag van je kat hebt opgemerkt, moet je haar meenemen voor een dierenartscontrole om eventuele gevaarlijke problemen uit te sluiten. En zorg ervoor dat u uw kat twee keer per jaar meeneemt uit voorzorg.

We moeten dat aanpakken oudere katten hyperthyreoïdie kunnen ontwikkelen. Hyperthyreoïdie is een aandoening die ervoor zorgt dat een kat een hyper energiepatroon heeft. Dit is te wijten aan hun schildklier, verantwoordelijk voor hun energieniveau. We zeggen dit zodat u zich bewust kunt zijn van dat probleem als u merkt dat uw kat actief is als nooit tevoren.

U moet zich bewust zijn van het feit dat katten een aantal autisme-eigenschappen kunnen hebben. Dit zal vaak speciale zorg vereisen.

Gerelateerde inhoud

– Pica bij Katten

– Hoe voorkom je dat katten onder het bed kruipen?

– Waarom wil mijn kat dat ik kijk hoe ze eet?