Klonterende kattenbakvulling vs Kristallen: Welke is beter? Onze 2023 vergelijking


Inleiding

Kattenbakken en hun toebehoren zijn misschien niet de meest interessante dingen om over na te denken, maar het maken van de juiste keuzes met betrekking tot het toilet van uw kat is essentieel voor de gezondheid en het geluk van uw katachtige maatje. Hoewel iedereen het belang kent van het schoonhouden van de kattenbak en het voorzien van een individuele kattenbak voor elke kat in huishoudens met meerdere katten, zijn er nog andere belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op het comfort van uw kat, zoals het type kattenbakvulling dat u kiest.

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten kattenbakvulling op de markt, maar klonterende en kristallen kattenbakvulling zijn twee van de populairste opties. Hieronder bespreken we de ins en outs van klonterende kattenbakvulling en op kristal gebaseerde opties. Lees verder om te zien hoe de twee producten zich tot elkaar verhouden.

kat + lijnverdeler

Overzicht van klonterende kattenbakvulling

kattenpoep uit klonterende kattenbakvulling scheppen
Image Credit: Boibin, Shutterstock

Klonterende kattenbakvulling is in wezen uitgedroogde klei die samenklontert als het nat is. Het bevat meestal twee specifieke soorten klei: bentoniet en smectiet. Klei is opmerkelijk efficiënt in het opsluiten van vloeistoffen, omdat het bijna 100% van zijn droge gewicht kan absorberen.

Als anorganische stof is klei een fantastische strooiselkeuze. Bacteriën kunnen zich nergens mee voeden, waardoor geurtjes tot een minimum beperkt blijven, mits u het strooisel dagelijks schoonmaakt en de samengeklonterde urine regelmatig verwijdert.

De klei die gebruikt wordt in klonterstrooisel heeft ook andere geurreducerende voordelen die te maken hebben met de manier waarop het samenwerkt met ammoniak. Zoals elke kattenvriend je kan vertellen, heeft kattenurine een extreem scherpe geur. Het is scherp, bijtend en moeilijk uit muren, banken en vloeren te krijgen.

De hoge concentratie van kattenurine veroorzaakt die intense, onmiddellijk herkenbare geur. Tamme katten evolueerden in een droge, warme omgeving, waardoor ze het vermogen ontwikkelden om gehydrateerd te blijven door de hoeveelheid water die ze verliezen door te urineren te verminderen. Het resultaat is sterke, geconcentreerde, met ammoniak gevulde urine.

Klei bevat waterstofatomen die de ammoniak in kattenurine aantrekken en ammonium vormen. Ammonium verdampt niet zo snel en gemakkelijk als ammoniak, waardoor de ammoniakgeur niet door het hele huis trekt.

Klonterende kattenbakvulling is verkrijgbaar in verschillende formules, waaronder geparfumeerde en ongeparfumeerde varianten en opties voor huishoudens met meerdere katten.

Waar is klonterende kattenbakvulling goed voor?

Klonterende kattenbakvulling heeft twee specifieke voordelen; het is gemakkelijker schoon te maken en vermindert geurtjes. Deze producten concentreren de urine in gemakkelijk uit te scheppen klonten, waardoor u de urine en uitwerpselen gemakkelijk uit de kattenbak kunt verwijderen. Het kan ook het aantal keren dat u de kattenbakvulling van uw kat moet legen verminderen, omdat er geen urine op de bodem van de bak blijft liggen.

Niet alleen voorkomt de klei dat de ammoniak urinegeur overweldigend wordt, maar het is ook gemakkelijk om de met urine verzadigde klonten eruit te scheppen, waardoor de hoeveelheid kattenurine die uw huis kan doen stinken nog verder wordt verminderd.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van klonterende kattenbakvulling?

Omdat klonterende kattenbakvulling gemaakt is van klei en vloeistof absorbeert, kan het vrij zwaar worden, wat het moeilijker kan maken wanneer het tijd is om de kattenbakvulling van uw kat volledig te vervangen.

Het heeft ook de neiging om stoffig te zijn. Als u voor klonterende kattenbakvulling kiest, zult u waarschijnlijk pootafdrukken in uw huis zien en overal waar uw kat komt, ook in bed en op de bank, losse stukjes kattenbakvulling vinden. U hebt een stevige stofzuiger en een ouderwetse bezem nodig om het stof en de rommel van klonterende kattenbakvulling onder controle te houden.

Voordelen


 • Geweldig voor geurvermindering

 • Gemakkelijk te reinigen

 • Hoeft minder vaak te worden vervangen

Nadelen

 • Brengt vaak stof binnen
 • Meer sporen in het hele huis
 • Kan duur zijn

3 kat gezicht verdeler

Overzicht van Crystal kattenbakvulling

crystal kattenbakvulling in handen van de eigenaar
Image Credit: kholywood, Shutterstock

Kristalstrooisel is slechts een van de vele niet-klonterende opties die beschikbaar zijn. Hoewel elke niet-klonterende optie zijn eigen specifieke plussen en minnen heeft, hebben ze allemaal één belangrijke eigenschap gemeen – ze maken geen mooie klonten die het je gemakkelijk maken om de urine eruit te scheppen.

Met niet-klonterende opties schep je dagelijks de poep van je kat uit, maar laat je de rest van de kattenbakvulling zoals het is, totdat de geur je laat weten dat het tijd is om de kattenbakvulling in zijn geheel te vervangen.

Silicagel is het hoofdbestanddeel van kristalstrooiselproducten, en hoewel het geurtjes opvangt en vloeistof absorbeert, klontert het niet samen. Het helpt echter wel de boel uit te drogen, wat de geuren sterk vermindert.

Silicagel absorbeert de urine van uw kat en laat vervolgens het vocht ontsnappen, terwijl de geur opgesloten blijft. Helaas moeten de kristallen droog zijn om dit proces te laten werken, dus als uw kat op reeds verzadigde kristallen plast, wordt de urine niet geabsorbeerd, waardoor een stinkende puinhoop ontstaat. En omdat het product niet klontert, is het vrijwel onmogelijk te zien welke kristallen al verzadigd zijn en welke nog urine kunnen opnemen.

Regelmatig roeren van de kristallen biedt een oplossing, maar uiteindelijk zul je al het strooisel moeten weggooien en met een nieuwe voorraad moeten beginnen. Helaas is de geurtest de enige echte manier om te weten wanneer het tijd is om de kattenbakvulling te vervangen. De meeste producten gaan 1 week tot 1 maand mee, en sommige bevatten gekleurde kristallen die wit worden als ze verzadigd zijn, zodat u weet dat het tijd is om de kattenbakvulling te vervangen.

Waar is Crystal Litter goed voor?

Crystal kattenbakvulling weegt aanzienlijk minder dan klonterende kattenbakvulling, en omdat het niet klontert, is het gemakkelijker om de kattenbak van uw kat brandschoon te krijgen.

Het absorbeert goed geuren van zowel poep als urine, en veel producten geven een geur af wanneer ze worden blootgesteld aan vocht, waardoor de geuren die overblijven nadat het kiezelzuur zijn werk heeft gedaan, worden gemaskeerd.

Kristallen kattenbakvulling is doorgaans ook veel schoner, omdat er veel minder vuil is en weinig sporen achterblijven, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat uw kat stukjes gebruikte kattenbakvulling door het huis verspreidt. U bent ook minder tijd kwijt met stofzuigen en vegen rond de kattenbak, omdat de deeltjes in wezen blijven liggen.

Sommige eigenaren vinden dat kristalstrooisel minder onderhoud vergt, omdat u alleen de poep van uw kat dagelijks hoeft uit te scheppen in plaats van poep en klonten urine.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van kristallen?

De mogelijkheid dat geurtjes loskomen is het grootste nadeel van het gebruik van kristallen. Hoewel silica deeltjes vocht en geuren absorberen, moet u toch ijverig zijn in het omroeren van de kattenbakvulling, anders wordt de urine van uw kat niet opgenomen.

Voors


 • Super hygiënische optie

 • Relatief goedkoop

 • Geweldige geurcontrole

Nadelen

 • Kan geen klonten urine verwijderen
 • Moet strooisel volledig vervangen voor geurbestrijding

garenbalverdeler

Andere te overwegen factoren

Hoewel we de fundamentele verschillen tussen klontering en kristalstrooisel hebben behandeld, zijn er nog verschillende andere factoren die je in gedachten moet houden bij het bepalen van welk type product je moet kiezen.

De voorkeur van uw kat

Sommige, maar niet alle, katten kunnen extreem kieskeurig zijn wat betreft hun kattenbakvulling. Als je een kat hebt die erg kieskeurig is over zijn pootjes, ben je misschien beter af met een kattenbakvulling van kristal, zolang je maar genoeg gebruikt om te voorkomen dat de urine zich op de bodem van de bak ophoopt, en je niet vergeet de kattenbakvulling elke dag om te woelen.

Sommige katten houden niet van het gevoel van klonterende kattenbakvulling en weigeren hun poten in een kattenbak met vochtige gedeelten te zetten. Katten die graag in hun kattenbakvulling graven, geven vaak de voorkeur aan kristal of andere niet-klonterende opties.

Houd er rekening mee dat als een kat eenmaal gewend is aan een bepaald type kattenbakvulling, hij behoorlijk ongelukkig kan zijn als u besluit om plotseling te veranderen. Als u ervoor kiest om uw kat over te schakelen van klonterende kattenbakvulling naar kristallen of omgekeerd, doe dit dan over een periode van 3 tot 5 dagen, waarbij u geleidelijk de hoeveelheid van de nieuwe kattenbakvulling verhoogt en tegelijkertijd de oude kattenbakvulling vermindert.

blue tabby maine coon zittend in kattenbak
Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Kosten

Klonterstrooisel is meestal de duurdere optie; niet alleen kost het meer per doos, maar je moet het ook vaker vervangen: minstens één keer per week. Kristal strooisel is over het algemeen goedkoper, wat betekent dat je minder uitgeeft per doos, en je hoeft het meestal niet zo vaak te vervangen, waardoor het een meer betaalbare keuze is. Kristallen kattenbakken met extra’s voor supergeurbestrijding kosten meestal iets meer dan de basisopties.

Gezondheid

Het stof van klonterstrooisel kan bij sommige katten ademhalingsproblemen en allergieën veroorzaken. Als uw kat allergisch is, is het waarschijnlijk het beste om klonterende kattenbakvulling te vermijden omdat het allergische reacties kan veroorzaken. Hetzelfde geldt als u of iemand anders in uw huishouden last heeft van allergieën of astma. Kristalstrooisel is waarschijnlijk de beste optie, omdat het minder stof produceert.

Andere manieren om stank en rommel te verminderen

Welke optie u ook kiest, geen enkele kattenbakvulling is perfect om geuren en sporen te beperken. Om kattenbakgeuren onder controle te houden, kunt u een product als Hepper’s Deodorizing Powder gebruiken. Voeg een beetje deodorant toe om de kattenbakvulling een oppepper te geven en geuren tegen te gaan. Als u of uw kat veel waarde hecht aan geurtjes, kunt u overwegen een enzymatische spray te gebruiken om te voorkomen dat de bak naar urine ruikt. Overdekte en bovengrondse kattenbakken zijn ideaal om sporen te beperken als u klonterende kattenbakvulling gebruikt.

Bij Excited Cats bewonderen we Hepper al vele jaren en we besloten een meerderheidsbelang te nemen, zodat we konden profiteren van de uitstekende ontwerpen van dit coole kattenbedrijf!kat poot verdeler

Conclusie

Er is niet één soort kattenbakvulling die het beste werkt voor alle katjes en hun menselijke metgezellen, en er zijn plussen en minnen aan zowel klonterende als kristalopties. Het belangrijkste verschil tussen de twee is het meest voor de hand liggende; klonterende producten stollen en maken het mogelijk om urine gemakkelijk uit te scheppen.

Kristallen kattenbakvulling absorbeert urine en de bijbehorende geur, maar je hebt nog steeds een kattenbak vol kattenpoep. De belangrijkste factor is de voorkeur van uw kat, want katten kunnen kieskeurig zijn wat betreft hun kattenbakvulling. Vergeet ook niet langzaam over te stappen als u besluit een ander soort kattenbakvulling te gebruiken.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Karnstocks, Shutterstock (L), Valentina Zavrazhina, Shutterstock (R)