Kleurenkaart kattenpoep – Wat geeft elke kleur aan?


Hallo daar, katteneigenaar! Je bent je er waarschijnlijk van bewust dat de kleur van de poep van een kat essentieel is als je het hebt over de gezondheid van een kat. Je zou hier niet zijn als dat niet zo was.

De conditie en de kleur van de ontlasting zijn uitstekende manieren om de gezondheid van uw kat te controleren. algemene gezondheid van uw kat, en ze kunnen u zelfs enkele tekenen laten zien dat er iets mis is met uw katachtige vriend.

Dus wat betekent elke poepkleur en tint voor een kat? We hebben een kattenpoep kleurenkaart die dieper ingaat op wat elke kleur aangeeft over de gezondheid van uw kat!

Kleurenkaart kattenpoep

Poep Kleur Wat betekent het?
Geel & Groen Gele en groene ontlasting kan erop wijzen dat de ontlasting te snel door de darmen is gegaan, wat meestal betekent dat er wat spijsverteringscomplicaties zijn. Het kan aantonen dat er iets ernstigs aan de hand is met de spijsvertering van je kat.
Zwart Zwarte ontlasting is een teken van ernstige problemen in het spijsverteringskanaal van uw kat, en het kan erop wijzen dat er bloed in het bovenste GI-kanaal zit, waarvoor onmiddellijke hulp van de dierenarts nodig is.
Rood Rode kattenontlasting kan erop wijzen dat er bloed in de lagere GI-kanalen zit. Het is een medisch noodgeval als u diarree of losse ontlasting opmerkt.
Witte Vlekken Als je witte vlekken opmerkt, kan dat een teken zijn van darmparasieten.
Bruin Bruine poep betekent meestal dat uw kat gezond is. Van een gezonde kat wordt een gevormde bruine ontlasting verwacht, en de kleur kan verschillen in bruintinten, afhankelijk van hun voedseldieet. Als uw kat een bruine ontlasting heeft, betekent dat dat u goed bezig bent met de verzorging van uw katachtige.
Oranje Als u oranje ontlasting opmerkt, kan dat wijzen op lever- of galblaasproblemen.

Kattenpoep kleuren in de diepte

De ontlasting van uw kat onderzoeken is misschien een beetje vreemd voor u, maar het is noodzakelijk voor de gezondheid van uw kat, omdat u er zoveel van kunt leren.

Zoals we weten, zal normale kattenpoep bruin of donkerbruin zijn en in de vorm van een worst. Dat betekent alleen dat gezonde ontlasting wijzen op een gezonde kat en gezonde stoelgang.

Een beetje vacht in de ontlasting is standaard, maar als je een grote cluster haren ziet, betekent dat dat er een haarbal aan de andere kant komt en dat duidt niet op goede dingen, en het betekent dat je kat overgroomt.

Als de kleur van de ontlasting varieert, is het tijd voor een controle door de dierenarts, en die zal u helpen uitzoeken waar uw lieve katachtige last van kan hebben.

Laten we nu de kattenpoep kleurenkaart bekijken met de poep van elke kat uitgebreid beschreven!

Gele & Groene Kattenpoep

de kat poept op het zand

We willen niet paniekerig klinken, maar gele en groene kattenpoep zou u als katteneigenaar zorgen moeten baren.

De gele en groene kattenpoep geeft aan dat de ontlasting te snel door de darmenwat er vaak op wijst dat er problemen waren in de spijsverteringsstelsel. Vooral kan het wijzen op lever en galblaas problemen evenals infectie in het spijsverteringskanaal. U hoeft de reden achter deze kleur niet te kennen om te begrijpen dat dit een bezoek aan de dierenarts vereist.

Als de ontlasting van uw kat een gelige tint heeft, kan het gaan om problemen met de galblaas of de lever, maar soms, kan het volkomen normaal zijn om het te hebben.

Als de poep van een kat een groene tint heeft, dan kan dat betekenen dat uw kat heeft een parasitaire of bacteriële infectie of ze heeft het gras opgegeten. Bacteriële infectie kan gebeuren als uw kat besmette uitwerpselen, ondergekookt melkvlees, of water.

Een dierenarts zal uw kat waarschijnlijk antibiotica geven om bacteriële infecties te elimineren. In ernstigere gevallen zullen vloeistoffen voor uitgedroogde katten nodig zijn. Als de ontlasting van de kat lang groen blijft, bel dan de dierenarts.

Zwarte Kattenpoep

Zwarte kattenpoep is helemaal geen goed nieuws. De zwarte kleur in de ontlasting kan wijzen op ernstige problemen in het spijsverteringskanaal. Zwarte kattenpoep toonde bloedingen in de bovenste maagdarmkanaal. Het bovenste GI-kanaal omvat de mond, de dunne darm en de maag, en elk van hen kan worden aangetast als er sprake is van toxiciteit of darmparasieten.

Je kan merken dat het bloed een teerachtig en zwart uiterlijk nadat het is verteerd, en het bedekt de poep terwijl de kat de ontlasting passeert. Omdat zwarte kattenpoep een ernstig teken is, moet u altijd contact opnemen met de dierenarts. Inwendige bloedingen zijn geen grap en zijn levensbedreigend als er niet wordt ingegrepen, en er is beslist hulp van de dierenarts nodig om de oorzaak op te lossen.

De bloeding in het bovenste GI kanaal kan gepaard gaan met andere symptomen zoals zwakte, gewichtsverlies, verlies van eetlust en chronisch braken. Parasieten zouden worden behandeld met ontwormingsmiddelen, en ontstekingsremmende medicatie zou nodig zijn voor inflammatoire darmziekten.

Echter, zwarte katten ontlasting staat gelijk aan een onmiddellijke oproep aan de dierenarts!

Rode Kattenpoep

Rode Kattenpoep

Rode kattenpoep kan aantonen dat er bloed in de onderste GI-kanaal van uw katachtige vriend. Ook al is het niet zo ernstig als zwarte kattenpoep, het is toch een probleem dat opgelost moet worden.

Dit bloed wordt niet verteerd. Om precies te zijn, het bloed kreeg niet de kans om te verterenwat leidt tot de felrode kleur van de ontlasting. Waarom treden er bloedingen op in het onderste deel van het maagdarmkanaal? Bloedingen in het onderste deel van het maagdarmkanaal kunnen ontstaan door inspanning om te poepen, veranderingen in het dieet, en irritatie binnen de darmen.

Het bloed in hun ontlasting is soms geen ernstig probleem en kan op dezelfde manier komen en gaan. Als u echter merkt dat bloed in de poep van uw kat meer dan eens en voor langere tijd gebeurt, vergezeld van andere veranderingen in het gedrag, is het noodzakelijk om contact op te nemen met de dierenarts.

Rood kattenkrukje is een medisch noodgeval als er sprake is van diarree of losse ontlasting samen met bloed omdat het een teken is dat er iets ernstigs aan de hand is. Infectieziekten zoals Feline Panleukopenie of bacteriële infecties zoals Salmonella kunnen bloedingen veroorzaken.

Onnodig te zeggen dat het altijd beter is te voorkomen dan te behandelen! Denk geen twee keer na als u rode ontlasting ziet. De dierenarts zal weten wat er aan de hand is en wat te doen zodat uw katachtige het beste leven kan blijven leiden!

Witte vlekken in kattenpoep

Als u witte vlekken in de ontlasting van uw kat hebt opgemerkt, is de kans groot dat uw kat besmet is met darmparasieten. Dit is een veel voorkomend probleem voor die katten die af en toe of altijd buiten zijn. Of als je een kat hebt geadopteerd.

De darmparasieten hebben hun plaats gevonden in de bodem, zodat katten er snel mee in contact kunnen komen, net als de vlooien die niet kunnen wachten om de vacht van de kat te bereiken.

Als uw kat heeft lintwormen, kunt u kleine korrels zoals rijst zien, maar als de vlekken op noedels lijken, dan heeft uw kat rondwormen.

Bruine Kattenpoep

Een bruine kattenpoep geeft aan dat alles normaal en op zijn plaats lijkt te zijn, en het betekent ook dat u uw kat op de juiste manier verzorgt. De bruine kleur van poep kan variëren op basis van het dieet en het soort voedsel.

De textuur zou plooibaar en stevig moeten zijn samen met de bruine kleur, maar de kleur zou moeten veranderen afhankelijk van het dieet, dus als het dieet hetzelfde is, zou de poepkleur en textuur hetzelfde moeten zijn.

De meeste tinten bruine poep zijn volkomen normaal, maar als je enorme veranderingen opmerkt, moet je contact opnemen met een dierenarts.

Oranje kattenpoep

Oranje kattenpoep kan erop wijzen dat uw kat lijdt aan lever of galblaas problemen veroorzaakt door de bacteriële infectie die begon in de darmen en zich verspreidde via het bloed of zich verplaatste naar de galbuis.

Maar, abdominaal trauma, tumoren, en obstructie van de galbuis kunnen deze problemen veroorzaken. De dierenarts zal het waarschijnlijk behandelen met vitaminesupplementen, ondersteunende vloeistofbehandelingen, of antibiotica. Als de poep ook maar de geringste oranje kleur heeft, weet u wat u moet doen.

Wat is de kleur van de poep van een gezonde kat?

de kat staat op de grond en poept...

De kleur van de poep van uw kat is essentieel, maar u moet ook op de textuur letten. De bruine kattenpoep is alleen een gezonde kattenpoep als het een gezonde textuur heeft.

Dus de volgende keer dat je de kattenbak van je kat schoonmaakt, maak je aantekeningen. Samen met de kattenpoep kleurenkaart, zou het goed zijn als je deze gids over gezonde en ongezonde kattenpoep bekijkt:

Gezond

– Uniform van kleur

– Stevig maar buigzaam

– Meestal niet gesegmenteerd

– Gemakkelijk te scheppen in de kattenbak

Ongezonde

– Hard of uitgedroogd

– Lopend of moeilijk te scheppen

– Gesegmenteerde, harde poepballen

– Veranderingen in kleur

GERELATEERD: Beste kattenvoer voor stinkende poep

Consistentie van ongezonde poep

– Waterige ontlasting: Als de poep waterig is en u de vorm niet kunt bepalen, dat wil zeggen dat er helemaal geen vorm te bepalen is, dan betekent dat dat uw kat diarree heeft. Diarree bij katten wordt veroorzaakt door voedselintoleranties, virussen, darmwormen of bacteriën.

IBD of Inflammatoire darmziekte is iets anders dat diarree kan veroorzaken. Diarree kan er ook op wijzen dat uw kat lijdt aan huidallergieën veroorzaakt door voedselovergevoeligheden of allergenen in de lucht. Bel de dierenarts als de diarree niet binnen enkele dagen stopt of gepaard gaat met andere symptomen.

– Mushy ontlasting: Als de ontlasting brij is maar wel enige vorm heeft, betekent dat dat de maag van uw kat van streek is. Dit kan gebeuren door een plotselinge verandering in de voedselinname. Als dit een paar dagen aanhoudt en andere symptomen ontwikkelt, is het cruciaal om een dierenarts te raadplegen.

Als u deze ongezonde factoren in de poep van de kat opmerkt, is het raadzaam contact op te nemen met de dierenarts.

Vers bloed in de poep wijst op het schuren van de dikke darm, wat het gevolg is van colitis.

Ook al klinkt het vreemd, de poep van een kat kan je veel vertellen, waardoor je de algehele gezondheid op vele manieren kunt zien. Als u zich zorgen maakt over de poepkleur van een kat, kunt u het beste de dierenarts raadplegen.

Hoe ziet ongezonde kattenpoep eruit?

een vrouw maakt kattenbakvulling schoon

Bij het schoonmaken van de kattenbak van uw kat is het onmogelijk om de ontlasting niet op te merken. Dus als je iets vreemds ziet, is het logisch dat het je opvalt. De textuur van de ontlasting van de kat kan variëren van harde kiezels tot waterig, papperig. In het algemeen, toont elke textuur een andere gezondheidsprobleem.

Als uw kat diarree heeft, zal de ontlasting buiten de kattenbak zijn, uiteraard waterig, maar als uw kat problemen heeft met constipatie, zal de poep hard en droog zijn.

Aangezien de kattenbak één of twee keer per dag wordt schoongemaakt, moet u de veranderingen in de poep van de kat melden. Het is goed om de kattenpoep kleurenkaart, zodat je weet hoe je potentiële problemen kunt herkennen. Je moet de kleur en textuur van de poep van je kat zien.

Het is waarschijnlijk dat u een keer in het leven van uw kat met dit probleem te maken krijgt. Houd er gewoon rekening mee dat als er gedurende langere tijd iets vreemds gebeurt, dit uw wake-up call is. U moet als verantwoordelijke katteneigenaar contact opnemen met de dierenarts.

Wat moet je doen als je je zorgen maakt over kattenpoep?

Als je je zorgen maakt over de rode ontlasting van je kat, neem ik je dat niet kwalijk; dat zou ik ook zijn. Vreemde kenmerken in de poep van je kat zijn niet iets wat je zomaar vergeet en weggooit. De ontlasting van de kat is een indicator van de gezondheid van uw kat; we kunnen dit niet genoeg benadrukken.

Dus wat u moet doen:

– Probeer thuis geen dokter te zijn; gebruik geen huismiddeltjes om defecatie kwesties. Overleg altijd met uw dierenarts voordat u stappen onderneemt om uw kat te helpen, en bedenk dat het water en het voedsel van de kat altijd schoon en vers moeten zijn!

– Als uw kat problemen heeft met constipatie, is het waarschijnlijk dat u uw kat moet voeden met blikvoer, meer water inname, meer vezels, en meer beweging.

– Als er bloed in de poep van uw kat zit, moet er een soort gezondheidsprobleem zijn, zoals parasieten of infecties die medisch ingrijpen vereisen. De behandelingen zullen afhangen van de kenmerken van de poep.

– Als uw kat last heeft van allergieën of een bepaalde intolerantie voor bepaald voedsel of IBD, zal de kat op een speciaal dieet worden gezet met eventuele consumptie van probiotica.

Het beste wat u kunt doen als u zich zorgen maakt over de ontlasting van uw kat is contact opnemen met de dierenarts. De dierenarts zal alle nodige onderzoeken doen om een diagnose te vormen tdie hem zal helpen bepalen welke behandelingen uw kat nodig heeft.

Enkele dingen die u kunt doen om deze afwijkingen in de poep van uw kat te voorkomen:

– Als u overweegt het voer van uw kat te veranderen, doe dat dan geleidelijk over de week dan in één keer.

– Geef geen zuivelproducten, want de meeste katten zijn intolerant.

GERELATEERD: Feline Natuurlijk Kattenvoer Review

Slotgedachten

Deze kattenpoep kleurenkaart zal u zeker helpen in het proces om de ontlasting van uw kat te begrijpen en hoe u goed van slecht kunt onderscheiden.

De ontlasting van de kat kan veel vertellen over het spijsverteringsstelsel en de algehele gezondheid van de kat. Als je merkt dat er iets anders is, betekent dat waarschijnlijk dat je kat te maken heeft met gezondheidsproblemen. Maar maak je geen zorgen; het komt allemaal goed zodra je de dierenarts regelmatig controleert op nierziekten, leverziekten, enz.

Gerelateerde inhoud

Kattenbraaksel lijkt op poep: Oorzaken en oplossingen

Waarom zijn de oren van mijn kat heet? Ontdek 6 redenen

Kun je de microchip van een kat voelen?