Skip to Content

Kattengroeigrafiek – Hoe groot wordt uw kitten?


Heb je een nieuwe kat en wil je weten hoe groot hij kan worden? U bent op de juiste plaats, want we hebben een kattengroeigrafiek opgesteld voor nieuwe katteneigenaren.

Verschillende factoren kunnen de grootte van een kitten als volwassene beïnvloeden. Ras, dieet, lichaamsbeweging en zelfs genetica zijn enkele voorbeelden van deze variabelen. Om u een idee te geven van hoe groot uw kitten kan zijn als het volwassen wordt, zijn er enkele algemene richtlijnen.

Raadpleeg onze kattengroeigrafiek om de ontwikkeling van uw kittens in fasen te zien. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat sommige rassen, zoals Siamese en Maine Coons, groter kunnen worden dan deze projecties, terwijl Munchkins en Birmanen dat meestal doen.

Laten we de kattengroeigrafiek en de uiteindelijke grootte van uw kat bekijken!

Cat Groei grafiek

Leeftijd Gewicht
Pasgeboren Kitten 1,8 tot 5,3 gram
Kitten van 1 week oud 5,3 tot 8,8 gram
Kitten van 2 weken oud 8,8 tot 12,3 gram
Kitten van 3 weken oud 12,3 tot 15,9 gram
Kitten van 4 tot 8 weken oud 1,4 tot 2 pond
Kitten van 9 tot 12 weken oud Ongeveer 3 pond
Kitten van 12 tot 16 weken oud Ongeveer 4 pond
16 tot 20 weken oude Kitte 5 tot 6 pond
6 maanden naar Adulthoo 6 tot 8 pond

Kitten Groei Grafiek

Pasgeboren Kitten

handen die pasgeboren kitten vasthouden

Omdat ze zo klein zijn, zijn pasgeboren kittens volledig afhankelijk van hun moeders voor zorg. Ze worden volledig blind en doof geboren, met hun ogen en oren dicht. Hoewel kittens met tanden worden geboren, zijn die tanden zijn nog niet volledig functioneel.

Hoewel pasgeboren kittens een fijne vacht hebben die hen bedekt, ze zijn nog steeds niet in staat om hun lichaamstemperatuur te beheersen. Een kitten zal zo groot zijn als een muis en wegen tussen 3 en 5 gram bij de geboorte.

In de eerste paar weken van het leven zullen ze snel groeien, en tussen 10 en 14 dagen na de bevalling, ze zullen hun ogen en oren beginnen te openen. Op deze leeftijd beginnen kittens ook te kruipen en hun omgeving te verkennen.

Het is cruciaal om pasgeboren kittens de juiste zorg te geven, waaronder ze warm houden, ze regelmatig voeren en ze een schone omgeving geven. Zorg ervoor dat u met een dierenarts spreekt als u voor pasgeboren kittens zorgt, zodat zij u kunnen adviseren over hoe u voor hen moet zorgen.

Premature Kitten

pasgeboren kitten voeden

Wanneer een kitten te vroeg wordt geboren, heeft het zijn volledige ontwikkelingsfase in de baarmoeder nog niet bereikt. Kittens die te vroeg geboren worden, zijn meer kans op gezondheidsproblemen en heeft mogelijk extra zorg nodig om te overleven.

Premature kittens kunnen problemen hebben met het voeden of beheersen van hun lichaamstemperatuur omdat ze typisch zijny kleiner en zwakker dan pasgeboren kittens. Als gevolg van hun vroeggeboorte kunnen ze ook onderontwikkelde organen hebben of andere gezondheidsproblemen ervaren.

Het is waar dat runt- of premature kittens mogelijk meer zorg en aandacht nodig hebben om te gedijen. Ze hebben mogelijk meer hulp nodig bij het voeden en warm blijven omdat ze kleiner en zwakker kunnen zijn dan de andere kittens in het nest.

Als u voor een premature of runt kitten zorgt, het is cruciaal om nauw samen te werken met een dierenarts omdat zij u kunnen adviseren over de speciale zorg die uw kitten nodig heeft.

Ervoor zorgen dat een premature of runt kitten genoeg eet, is cruciaal om voor hen te zorgen. Om te groeien en aan te komen, moeten kittens vaak eten. Als ze achterop raken bij hun nestgenoten, kan het nodig zijn om ze regelmatiger te voeren of om een calorierijke kittenformule aan hun dieet toe te voegen.

Daarnaast is het cruciaal om houd de kittens goed in de gaten Gewichtstoename en vraag advies aan een dierenarts als u zich zorgen maakt over hun ontwikkeling. De dierenarts kan u advies geven over hoe u het kitten het beste kunt opvoeden, zodat het groeit en gedijt.

In het algemeen het verzorgen van een premature of runt kitten kan moeilijk zijn. Het is nog steeds mogelijk om deze kwetsbare kittens te helpen rijpen tot gezonde volwassen katten met de tijd en de hulp van een dierenarts.

Kitten van een week oud

pasgeboren kittens

Kittens die slechts een week oud zijn zijn nog erg jong en volledig afhankelijk van hun moeder. Kittens moeten op deze leeftijd warm worden gehouden in een tochtvrije omgeving omdat ze hun eigen lichaamstemperatuur niet kunnen regelen.

Ze zullen in eerste instantie blauwe ogen hebben, maar dat zal veranderen omdat katten veranderen meestal van oogkleur tijdens het groeien. Op deze leeftijd, kittens kunnen nog niet vast eten kattenvoer, dus ze moeten vaak worden gevoerd.

Om te helpen bij hun groei en ontwikkeling, moeten ze worden verstrekt met een hoogwaardige, voedingsrijke kittenmelkvervanger.

Het is van cruciaal belang om u te houden aan de aanwijzingen op de verpakking van de melkvervanger of advies in te winnen bij een dierenarts over hoeveel en hoe vaak de kittens moeten worden gevoerd.

Het gewicht van het kitten op een week oud moet zijn verdubbeld geboortegewicht. Om de ophoping van vuil en uitwerpselen te voorkomen, moet uw kitten ook schoon worden gehouden.

Hun beddengoed moet regelmatig worden vervangen. Om te voorkomen dat de kittens gewond raken, is het ook van cruciaal belang om ze in een veilige omgeving te houden.

Kitten van 2 weken oud

Kittens die twee weken oud zijn, zijn nog erg jong en vertrouwen op hun moeder voor zorg. Kittens openen hun ogen en oren op deze leeftijd en kunnen beginnen te kruipen en hun omgeving verkennen.

Om hun goede groei en ontwikkeling te ondersteunen, moeten kittens van twee weken oud nog steeds worden gevoed een hoogwaardige, voedingsrijke kittenmelkvervanger.

Het is van cruciaal belang om u te houden aan de aanwijzingen op de verpakking van de melkvervanger of advies in te winnen bij een dierenarts over hoeveel en hoe vaak de kittens moeten worden gevoerd.

Kittens van twee weken oud moeten worden gevoed en warm en uit de tocht worden gehouden. Op deze leeftijd moeten kittens in een vriendelijke omgeving worden gehouden omdat ze hun lichaamstemperatuur niet zelfstandig kunnen regelen.

Om de ophoping van vuil en uitwerpselen te voorkomen, is het van cruciaal belang om de kittens schoon te houden en hun beddengoed regelmatig te vervangen. Om te voorkomen dat de kittens gewond raken, is het ook van cruciaal belang om ze in een veilige omgeving te houden.

Kitten van 3 weken oud

kitten loopt op de bank

Kittens worden op deze leeftijd actiever en ze kunnen beginnen te kruipen en meer van hun omgeving verkennen. De blauwe ogen zijn nog steeds aanwezig, maar de spitse oren hebben de meer afgeronde vervangen.

Op deze leeftijd kunnen ze zelf beginnen te plassen en poepen, maar moederkat zal verantwoordelijk zijn voor het opruimen van hun rommel.

Er zijn kleine tanden die aan de voorkant groeien en het gewicht varieert tussen 12,3 en 15,9 gram. Ze provoceren spel tussen zichzelf en hun nestgenoten, zoals duidelijk is.

De kleine pootafdrukken van een drie weken oud kitten zouden herkenbaar worden. Uw kittens kunnen beginnen met spinnen en hun omgeving verkennen als ze gezond zijn. Bovendien zullen ze hun nestgenoten beginnen te herkennen en ermee omgaan.

Kitten van 4 tot 8 weken oud

handen die kitten vasthouden

Om de kittens te helpen uitgroeien tot goed aangepaste volwassen katten, is het cruciaal om ze bij deze mijlpaal te socialiseren en ze bloot te stellen aan verschillende bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen.

Dit kan inhouden dat je met ze speelt, zachtaardig met ze bent en ze geleidelijk aan andere mensen en huisdieren introduceert. In week vier en vijf begint uw kat respectievelijk premolaren en hoektanden te laten groeien.

In week zes is uw de tanden van kittens naderen het einde van hun vroege ontwikkeling. Je zou kunnen overwegen om haar een speeltje te geven dat gezond kauwen bevordert als je wilt dat ze het leert. Maak er bovendien een gewoonte van om de tanden van je kat regelmatig te poetsen.

Het gezichtsvermogen van het kitten zou op dit punt volledig ontwikkeld zijn. Katten hebben geen kleurenblindheid en uw kat zal daarom blauw, grijs en een klein beetje geel en groen kunnen zien met een volledig ontwikkeld gezichtsvermogen. Zijn oog zou echter nog steeds blauw zijn.

Een 5-weken-oud kitten zou alle verpleging zelfstandig doen, maar ze zou nog steeds de hulp van haar moeder nodig hebben. Op dit punt hebben kittens niet langer de stimulatie van hun moeder nodig om te plassen of te poepen op openbare plaatsen.

Je moet daarom beginnen met kittens te leren hoe ze een kattenbak moeten gebruiken. Een verscheidenheid aan klonterende kattenbakvulling moet worden geprobeerd totdat u degene vindt die uw kittens lijken te verkiezen.

Je hebt ook een kattenbak nodig, dus bekijk 12 beste kattenbakken voor een klein appartement.

Babykittens zouden beginnen met het verzorgen van henzelf op dit punt, maar de moederkat zou nog steeds voor wat verzorging zorgen.

Een kitten van 6 weken oud zou beginnen te spelen met zijn nestgenoten en interactie hebben met haar nachtvlinderr zodra zijn gezichtsvermogen en gehoorzintuigen volledig waren ontwikkeld. Daarnaast zal ze korte solo-verkenningen beginnen zonder hulp van haar moeder.

Een kitten van 6 weken oud moet wegen tussen Gemiddeld 1,4 en 1,7 pond. Tijdens de zesde week begint het speenproces voor kittens; tegen die tijd moeten moeders hun kits voorzien van wat vers vast voedsel.

Een kitten dat zeven weken oud is, is klaar met spenen en eet meer vast voedsel. De ogen van uw kitten zouden van blauw naar geel beginnen te veranderen als ze niet afstamde van een kattenras met blauwe ogen.

Kitten van 9 tot 12 weken oud

kitten kijkt naar camera

Een algemene richtlijn voor een kittengroeigrafiek is dat een kitten tijdens de eerste zes maanden gemiddeld 1 pond per maand krijgt, wat een vuistregel is. Bijgevolg moet een kitten van 3 maanden oud ongeveer wegen 3 pond.

Kittens zouden op dit moment alleen vast voedsel gaan eten. Ook zou het een band beginnen te ontwikkelen met zijn verzorgers Uw kitten zou al zijn melktanden hebben laten groeien tegen de tijd dat het drie maanden oud was; deze tanden zouden al snel beginnen uit te vallen. Bovendien zouden kittens zijn uitgegroeid tot hun volwassen oogkleur.

Kitten van 12 tot 16 weken oud

Uw kitten maakt een periode van snelle groei door. Ze zullen meer voedsel nodig hebben, dus je moet het leveren. Naarmate zijn eetlust groeit, zult u merken dat uw kitten constant trek heeft.

Een kitten dat vier maanden oud is, moet ongeveer vier pond wegen. Het is veilig om aan te nemen dat uw mannelijke kitten cryptorchidisme heeft, een aandoening waarbij mannelijke kittens er niet in slagen een of beide testikels te ontwikkelen als u op dit moment geen testikels in het scrotum kunt voelen.

Kitten van 16 tot 20 weken oud

oranje kitten spelen op gras

Uw kitten zal zich op dit moment meer als een volwassen kat gaan gedragen. Ze zullen onafhankelijker worden van hun moeder als ze met hun andere katachtige vrienden spelen en dicht bij middellange afstanden verkennen.

Een kitten dat vijf maanden oud is, moet wegen 5 tot 6 pond. Het is tijd om een kattenraam neer te zetten en haar wat kattenbomen en kattenspeelgoed te brengen.

GERELATEERD: 10 Beste kattenbomen zonder tapijt

6 maanden tot volwassenheid

klein meisje dat met kitten speelt

Uw kitten zal op een volwassene beginnen te lijken tegen de tijd dat ze 6 maanden oud is, terwijl ze probeert haar moeder en de andere volwassen katten in het gebied achterna te gaan. U hoeft zich geen zorgen te maken, ook al lijkt het misschien alsof uw kat snel aankomt.

Je kat zou uiteindelijk zijn lange, dunne poten beginnen te ontwikkelen. Een kitten van 6 maanden oud moet wegen tussen 6 en 8 pond gemiddeld.

Zelfs op de leeftijd van zes maanden, de testikels van uw mannelijke kitten zullen niet zichtbaar zijn in zijn scrotum, wat duidt op cryptorchidisme. Hij behoudt zijn testikels in zijn buik of lieskanaal.

De kans dat behouden testikels kanker ontwikkelen is extreem hoog. Katteneigenaren wordt daarom sterk aangeraden om een dierenarts te raadplegen en hun mannelijke kittens met cryptorchidisme te castreren, op voorwaarde dat de dierenarts hetzelfde aanbeveelt.

Tussen de leeftijd van 4 en 9 maanden zal uw kitten geslachtsrijp worden en na 12 maanden zal het stoppen met groeien. Hoewel de meeste katten met 12 maanden volwassen worden, kunnen sommige katten er nog eens 14 maanden of zelfs twee jaar over doen.

Er wordt voorgesteld dat u uw kittens, zowel mannen als vrouwen, laat steriliseren voordat ze de puberteit bereiken als u niet van plan bent ze te fokken. Dit is ook de tijd die ze nodig hebben om hun vaccinshots te nemen. Rond de zes maanden oud is wanneer vrouwelijke kittens hun eerste loopsheidscyclus doorlopen.

Daarom kan mannelijk nest uiteindelijk de vrouwelijke kittens in het nest impregneren als ze niet zijn gefixeerd. Katteneigenaren moeten vaak nadenken over het steriliseren van zwangere katten vanwege deze ongeplande zwangerschappen.

Om te bepalen welke van de kittens zwanger is en of ze allemaal intact en in de puberteit zijn, moet u op de hoogte zijn van de symptomen van kattenzwangerschap.

Om uw zwangere kat de best mogelijke zorg te geven, wilt u misschien ook snel de tijdlijn voor kattenzwangerschappen en kattenverzorgingstips bekijken.

GERELATEERD: Is mijn kat zwanger of gewoon dik

Het wordt aanbevolen dat u raadpleeg uw dierenarts om de ideale leeftijd te bepalen om uw kat te repareren, omdat verschillende kattenrassen de puberteit op verschillende leeftijden ervaren. Uw kitten zal langer leven als u haar fixeert, omdat ze minder kans heeft om ernstige ziekten op te lopen.

Hoe groot wordt mijn kat?

pasgeboren kitten slapend

Het gewicht van een kat kan in elke levensfase variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Deze bestaan uit het volgende:

• Geslachtsstatus van reproductie (vast of intact)

• Algehele gezondheid van de ouders

•Gezondheid

• Genetica/bloedlijn

• Aantal kittens in het nest

• Geboortevolgorde

• Verpleegkundige status

Mannelijke versus vrouwelijke katten

In vergelijking met vrouwtjes van hetzelfde ras doen mannelijke katten er meestal iets langer over om hun volledige volwassen grootte te bereiken. Andere elementen zullen echter van invloed zijn op hun ontwikkeling.

Daarom bereiken mannelijke katten van kleine rassen meestal veel eerder volwassen grootte dan mannetjes van grote rassen. Dit geldt ook voor vrouwtjes, die meestal sneller volwassen worden dan mannetjes van hetzelfde ras omdat ze meestal kleiner zijn.

Wanneer stoppen katten met groeien?

vinger aaien kitten

Nieuwe kittenouders vinden het geweldig om te zien hoe hun kittens volwassen worden en veranderen. Veel katteneigenaren willen niet dat deze charmante fase tot een einde komt! Kittens stoppen echter met groeien tussen de leeftijden van 8 en 16 maanden voor de meeste rassen.

De kittens vertragen eindelijk in groei omdat ze steeds meer op volwassen katten beginnen te lijken. Sommige wezens kunnen er echter tot vijf jaar over doen om hun volwassen grootte te bereiken.

Ongeacht hun volwassen grootte zal uw kat echter het meest groeien tijdens die eerste paar maanden, waarbij de snelste groeiperiode eindigt tegen de tijd dat het kitten 12 weken oud.

Wanneer stoppen huiskatten met groeien?

Huiskatten hebben eigenlijk geen eigen erkend ras, net als tabby-katten. Binnenlandse kortharen hebben steevast gemengde voorouders. Als gevolg hiervan kunnen hun groeisnelheden en volwassen grootte van de ene tot de andere verschillen. In werkelijkheid is het enige wat deze katten gemeen hebben hun korte, tamme vacht.

Misschien vindt u het eenvoudiger om te verwijzen naar onze algemene kittenkaart en de bovengenoemde mijlpalen bij het omgaan met katten waarvan de erfenis onbekend is.

Castreren of steriliseren

Dierenartsen geven er vaak de voorkeur aan om te wachten tot de weegschaal ten minste 4 pond registreert voordat ze deze operatie plannen, dus als u van plan bent om sterilisatie of castratie van uw kitten te repareren, doe dit dan. Kleinere katten zijn lastiger te verdoven omdat er minder ruimte is voor fouten.

Hoewel castratie niet zou moeten voorkomen dat uw kat groeit, kan het zijn metabolisme veranderen en zijn gewicht beïnvloeden. Tegen de tijd dat een kat de grens van zes maanden bereikt, zal ze tussen de 50 en 75 procent van de weg naar haar volledige lengte en lengte zijn gegroeid.

Meestal zal uw kat blijven groeien in lengte, lengte en gewicht tot ver na zijn eerste verjaardag. Nogmaals, het kan afhangen van het ras en de specifieke kat.

Tot slot

oranje pasgeboren kittens

Controleer de groei van uw kitten met behulp van de bovenstaande kattengroeigrafiek. Vergeet niet dat de hierboven genoemde gewichten altijd gemiddeld zijn; afhankelijk van het ras kan uw kitten minder of meer wegen dan gemiddeld.

Met deze kattengroeigrafiek is het gemakkelijk voor u om de groei van uw kitten tijdens zijn levensfasen te volgen.

Als uw kitten echter te weinig of te veel lijkt te wegen in vergelijking met de norm, moet u meteen een dierenarts raadplegen om te zien of er een probleem is.

Gerelateerde inhoud

Maine Coon Groeigrafiek – Wat te weten zodat Maine Coon kan groeien

Ragdoll Groei grafiek: Hoe groot worden deze katten?

7 Britse korthaar fokkers – alleen het beste voor u

Grey Tabby Cat – Alles wat u moet weten