Kattengedrag na de operatie: wat is normaal?

Uw huisdier dat een operatie ondergaat, is al stressvol genoeg. Maar hoe zit het daarna met de zorg voor je huisdier? Wat voor soort kattengedrag na een operatie is normaal en wanneer is er reden tot bezorgdheid? Lees meer over wat u kunt verwachten, evenals tips over hoe u kunt voorkomen dat uw kat springt na een operatie.

Bruine tabby kat die slaperig op bed ligt - kattengedrag na de operatie

Bereid een verkoeverkamer voor

Het beste wat je kunt doen voor je herstellende kat is zorgen voor een kalme, rustgevende Indoor milieu. Als u geen speciale herstelkamer kunt aanbieden, houd dan op zijn minst de volgende tips in gedachten:

  • Zorg voor schone, comfortabele en gemakkelijk toegankelijke slaapplekken, zoals kattenbedden, matten of dekens op de vloer.
  • Zorg ervoor dat voedsel, water en de kattenbak in de buurt zijn. Overweeg voor extra comfort een zelfreinigende kattenbak.
  • Sta niet toe dat andere huisdieren of kleine kinderen zonder toezicht in de buurt van de herstellende kat zijn.
  • Verwijder indien mogelijk meubels, kattenbomen of zitstokken die uw kat zouden verleiden om te springen voordat haar hechtingen / hechtingen zijn genezen. (Lees verder voor tips over hoe u kunt voorkomen dat uw kat na de operatie springt.)

Kattengedrag na de operatie

Uw dierenarts of dierenarts moet u instrueren over wat u kunt verwachten van kattengedrag na de operatie. Toch is het goed om een algemeen begrip te hebben van wat normaal is en wanneer er reden tot bezorgdheid is.

Wat is (typisch) normaal

Wat normaal is, hangt natuurlijk meestal af van de ernst van de operatie van uw kat. In de meeste gevallen kunt u verwachten dat uw kat groggy en lusteloos van anesthesie gedurende de eerste 12 tot 24 uur. Ze kan ook een beetje chagrijnig of agressief zijn – in principe voelt ze zich extra gevoelig.

Verder kan uw kat een verminderde eetlust voor een dag of zo na de operatie. Geef uw kat de eerste 24 uur kleinere maaltijdporties dan normaal om het risico op misselijkheid en braken te verminderen.

Als uw kat tijdens de anesthesie een buis in de luchtpijp (luchtpijp) heeft laten plaatsen, kan ze een lichte hoest. Dit zou de komende dagen moeten afnemen.

Wat doet een normale incisieplaats lijken op? De huid rond de hechtingen van uw kat kan enigszins rood of roze van kleur zijn. U kunt ook enkele dagen na de operatie blauwe plekken opmerken. En gedurende de eerste 24 uur kunt u intermitterende bloedinsijpeling van de incisieplaats of hechtingen opmerken.

Over gesproken, uw kat kan in de verleiding komen om na de operatie aan haar hechtingen te likken of te kauwen. Als u dit gedrag opmerkt, moet u een e-halsband om uw kat doen. Als uw kat al is vrijgelaten van een operatie met een e-halsband, verwijder deze dan niet voordat uw dierenarts zegt dat het goed is om dit te doen.

Smoking kat verstopt zich onder een deken - kattengedrag na de operatie

Wanneer u zich zorgen moet maken

Extreem gedrag kan een teken zijn dat uw kat veel pijn heeft na de operatie: dit omvat alles van hyper-agressie en continu miauwen Aan verbergen en terugtrekken. Neem contact op met uw dierenarts als uw kat een van deze gedragingen vertoont. Vergeet niet dat als uw kat pijnmedicatie nodig heeft na de operatie, uw dierenarts het u heeft voorgeschreven. Niet doen geef uw kat menselijke pijnmedicatie zoals Tylenol, Advil of aspirine – deze zijn zeer giftig voor katten.

Als je kat zich nog steeds erg lusteloos gedraagt of niet veel eet 48 uur na de operatie, neem contact op met uw dierenarts voor advies.

Houd ten slotte de incisieplaats van uw kat in de gaten. Neem contact op met uw dierenarts of een dierenziekenhuis als u er een opmerkt ongewone symptomen, inclusief een kleine hoeveelheid bloedinjectie meer dan 24 uur na de operatie; continue of overmatige bloedafvoer; overmatige zwelling of roodheid; of onaangename geuren of afscheiding.

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat na de operatie springt

Heb je een bijzonder onstuimige katachtige? U kunt problemen hebben om uw kat of kitten te helpen rusten (ook bekend als blijf zitten!) voordat haar hechtingen of andere verwondingen volledig zijn genezen.

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat na de operatie springt, komt meestal neer op het beperken van haar opties. Dit betekent dat u mogelijk beperk uw kat tot één kamer in het huis waar geen hoge meubels of vensterbanken zijn die haar zullen verleiden om te springen.

Als zo’n kamer niet beschikbaar is in uw huis, moet u mogelijk krat je kat voorlopig. Deze oplossing is natuurlijk niet ideaal voor uw kat, maar het belangrijkste is om het herstel van uw kat te garanderen! Zorg ervoor dat u een grote reismand gebruikt, zoals een hondenkrat, zodat uw kat zich niet te beperkt voelt.

Het is het beste om voorbereid te zijn op kattengedrag na de operatie. Nu weet je wat over het algemeen normaal is en wanneer er reden tot bezorgdheid is. Bel bij twijfel uw dierenarts als u zich zorgen maakt.