Kan mijn kat menselijk miauwen begrijpen?


Katten vocaliseren om verschillende redenen, onder andere om hun behoeften en wensen aan andere katten en mensen kenbaar te maken. De geluiden die ze maken zijn miauwen, spinnen, jammeren en sissen. Elk van deze geluiden heeft een andere betekenis en een ander doel. Zo wordt miauwen meestal gebruikt om aandacht van mensen te krijgen, terwijl jammeren meestal wordt gedaan tijdens de paartijd of wanneer een kat zich bedreigd voelt.

Er is iets aan het terug miauwen naar onze katten dat zoveel eigenaren vreugde brengt. Er is geen perfecte verklaring voor waarom dat is, maar het lijkt gewoon zo leuk te zijn voor kattenouders. Misschien is het het geluid van het miauwen van onze katten als antwoord, of misschien is het gewoon het feit dat we weten dat we ze aandacht geven en ze blij maken. Wat de reden ook is, wanneer mensen naar hun kattenvriendjes miauwen, genereert dat veel positieve energie in de relatie.

Miauwen is fascinerend, en hun ware betekenis is niet wat je zou verwachten. Laten we eens uitzoeken waar deze vocalisatie over gaat, en wat er in zowel katten als mensen gebeurt als ze dit geluid maken.

kat pootafscheiding

Waarom miauwt mijn kat?

Abessijnse kat miauwt
Image Credit: New Africa, Shutterstock

Het gemiauw van een kat wordt voornamelijk gebruikt als een vorm van communicatie met mensen, in plaats van met andere dieren. Katten vocaliseren zelden met elkaar, behalve in sommige gevallen van paring of territoriale geschillen. De inhoud en het doel van een miauw naar een mens kan variëren afhankelijk van de context en de situatie, maar over het algemeen lijkt het voor katten te worden gebruikt als een manier om onze aandacht te krijgen. Ze proberen ons misschien te vertellen dat ze honger hebben, dorst, pijn lijden of naar buiten willen.

Er is een duidelijk verschil in de geluiden van verwilderde en huiskatten. Verwilderde katten miauwen zelden, terwijl huiskatten vaak miauwen. Dit komt waarschijnlijk door de verschillende omgevingen waarin ze leven. Verwilderde katten leven in het wild, waar ze voor zichzelf moeten zorgen of op jacht moeten naar voedsel. Huiskatten daarentegen leven meestal in huizen met mensen, die hen voedsel en onderdak verschaffen.

Het miauwen is een manipulatief gedrag dat katten aannemen om te krijgen wat ze willen. Door te miauwen kunnen katten een reactie uitlokken bij hun menselijke verzorgers, waardoor de kat krijgt wat hij wil. Dit gedrag is vaak succesvol omdat mensen zijn geprogrammeerd om te reageren op hulpkreten, en het gemiauw lijkt sterk op een babykreet. Katten weten dit en maken er gebruik van om ons te manipuleren. Volgens sommige wetenschappers kunnen katten leren welke specifieke geluiden de aandacht van hun baasje trekken en hen motiveren om te gehoorzamen.

Wat gebeurt er als we naar onze katten miauwen?

Als we naar onze katten miauwen, is de kans groter dat ze naar ons terug miauwen, omdat ze geleerd hebben dat ze zo met ons in contact kunnen komen. Katten leren door het observeren en imiteren van het gedrag van anderen om hen heen, dus als ze ons zien miauwen, weten ze dat ze terug moeten miauwen zodat we aandacht aan hen besteden. Dus, katten herkennen dat miauwen een zekere manier van interactie met ons is. Dus ja, katten begrijpen dat een menselijke miauw in het algemeen betekent “doe met me mee”, en dat een teruggemiauwde miauw waarschijnlijk meer aandacht oplevert.

Kunnen we onze katten leren te reageren op menselijke miauwen?

man speelt kat buiten
Image Credit: Karpova, Shutterstock

Ja! Katten zijn bekwame leerlingen en zullen je gemiauw snel associëren met wat je hen leert door herhaling. Als je bijvoorbeeld op een bepaalde manier miauwt wanneer je je kat eten geeft, kan hij uiteindelijk gaan begrijpen dat dat bepaalde miauwgeluid gelijk staat aan eten. Dit is een basisvorm van communicatie die bekend staat als conditionering, waarbij een bepaalde stimulus wordt gekoppeld aan een gewenste reactie. In dit geval is de stimulus het specifieke gemiauw en de reactie is eten krijgen. Met andere woorden, ja, de kat zal uw gemiauw begrijpen.

3 cat face divider

Zullen alle katten mijn menselijke miauwen begrijpen?

De meeste katten zullen uw menselijke miauw begrijpen als “kom bij me”. Maar als u uw kat een geconditioneerde reactie (“etenstijd!”) op een specifieke miauw aanleert, zal het niet voor alle katten die specifieke betekenis hebben. Wil het miauwen effectief zijn als vorm van communicatie, dan moeten zowel de individuele kat als de mens een gezamenlijk begrip hebben van wat het miauwen betekent. Dit kan alleen worden bereikt door conditionering, waarbij de kat het miauwen associeert met een bepaalde reactie van de mens.

Welke kattenrassen praten het liefst?

Sommige kattenrassen hebben de neiging vocaler te zijn dan andere. Siamese katten staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze spraakzaam zijn en veel miauwen. Andere rassen die meer vocaal zijn, zijn bijvoorbeeld Oosterse kortharen, Peterbalds en Sphynxkatten. Dit gedrag is vaak te wijten aan het feit dat deze rassen speciaal zijn ontwikkeld voor gezelschap en socialisatie. Daarom zijn ze vocaler dan andere kattenrassen.

Waarom miauwt mijn kat niet terug naar mij?

kat speelt hepper nest bed

Niet alle katten zullen terug miauwen naar mensen. Dit komt omdat katachtigen, naarmate ze ouder worden, speels gedrag ontgroeien. Dus, als je probeert te communiceren met een oudere kat, wees dan niet verbaasd als ze niet in natura reageren. Ook als u een verwilderde kat heeft geadopteerd die in de steek is gelaten of in het wild is teruggekeerd, zijn ze meestal niet gesocialiseerd en weten ze daarom misschien niet hoe ze met u moeten miauwen.

Miauwen is een vorm van communicatie die typisch wordt gebruikt door huiskatten wanneer ze willen communiceren met hun menselijke beschermers. Verwilderde katten begrijpen deze vorm van communicatie echter niet en miauwen daarom niet. Door hun ras zijn sommige katten van nature stil. Vaak miauwen ze alleen als ze worden aangesproken, of zelfs dan niet. Maakt u zich geen zorgen als uw kat het sterk stille type is!

Wat betekent het als mijn kat stopt met terug miauwen?

Als een vocale kat plotseling stopt met miauwen, kan dat een reden tot bezorgdheid zijn. De mogelijke redenen voor deze gedragsverandering kunnen talrijk zijn, maar meestal betekent het dat de kat ziek of gewond is. Als de kat niet meer vocaliseert, kan dit wijzen op een ademhalingsprobleem, keelpijn, een verwond strottenhoofd, een spijsverteringsprobleem, of gewoon pijn, en moet uw kat door een dierenarts worden onderzocht.

Als uw kat spontaan miauwt, maar niet reageert op uw geluiden, ziet hij het nut er niet meer van in. Met andere woorden, de kat heeft geleerd dat uw gemiauw gebrabbel is en niet resulteert in een positief resultaat voor hem, dus is hij gestopt met reageren. Dit kan een voorbeeld zijn van negatieve bekrachtiging, waarbij een dier (of persoon) stopt met het uitvoeren van een gedrag omdat het resulteert in een onaangenaam gevolg, of het uitsterven van gedrag omdat de kat zich heeft gerealiseerd dat miauwen geen enkel voordeel oplevert, of het nu gaat om aandacht, voedsel of iets anders.

verdeler-kattenklauw1

Conclusie

Samenvattend, hoewel uw kat misschien naar u terug miauwt als u miauwt, doen ze dat hoogstwaarschijnlijk niet omdat ze uw letterlijke woorden begrijpen. Hun gemiauw is waarschijnlijk gewoon een reactie op het geluid van uw stem. Toch lijkt het waarschijnlijk dat ze tenminste een deel van de intentie om contact te maken oppikken. Dus, de volgende keer dat je naar je kat miauwt, kijk dan of je een miauw terug krijgt als antwoord. Als u geen antwoord krijgt, betekent dit niet dat uw kat niet van u houdt of u niet waardeert. Ze hebben misschien gewoon hun eigen manier om dat te laten zien.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock