Kan ik babyshampoo gebruiken voor mijn kat?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Toch moeten we onze katten soms in bad doen en omdat dit niet altijd een gepland proces is, zou je gewoon kunnen proberen te gebruiken wat je in huis hebt om je kat schoon te krijgen. Een van de meest gebruikte vervangingsmiddelen is babyshampoo.

Maar kun je babyshampoo gebruiken voor je kat? Tenzij het een absoluut noodgeval is, is het altijd het beste om kattenspecifieke shampoo te gebruiken voor katten. Andere shampoos, waaronder babyshampoo, kunnen de huid van de kat irriteren en uitdrogen en de kat blootstellen aan ongezonde bestanddelen die hij kan binnenkrijgen als hij zich verzorgt.

Laten we dieper duiken en ontdekken waarom babyshampoo misschien niet geschikt is voor uw kat, welke producten dat wel zijn, en waarom u ze nodig zou kunnen hebben!

Moet je een kat in bad doen?

Voordat we antwoorden of het een goed idee is om je kat met babyshampoo te wassen, is het belangrijk om te vermelden of het baden van hen een goed idee is in het algemeen. Ik denk dat als onze katten ons hun eigen mening konden geven, de meesten van hen een luid “NEE” zouden roepen.

De reden achter deze afkeer van water is waarschijnlijk verborgen achter hun vermogen om er altijd onstuimig uit te zien, dankzij hun zelfverzorgingsinstrument, de tong. De hele tong van een kat is bedekt met kleine stekeltjes, papillen genaamd, die misschien ruw aanvoelen op onze pelsloze huid, maar het is het perfecte gereedschap om onze katten er geweldig uit te laten zien.

Toch zijn er momenten dat een kat nodig heeft om in bad te gaan. Dit komt zelden voor, maar als een kat is blootgesteld aan iets dat giftig is voor hem om op te eten, dan is een bad op zijn plaats. Er zijn ook gevallen waarin de krachtige tong van een kat niet in staat is om de klus te klaren, meestal met kleverige of olieachtige stoffen.

Kun je een kat wassen met babyshampoo?

Het eenvoudige antwoord is nee, en de reden is even eenvoudig, katten hebben een andere huid dan mensen en dus zijn hun behoeften anders. De evenwichtige pH-waarde van een kat is neutraler en varieert, afhankelijk van de regio waar ze leven, van 6,39 tot 6,64. Mensen daarentegen hebben een veel lagere pH-balans van de huid, die zuurder is en gemiddeld onder de 5 ligt.

Hoewel een babyshampoo zacht kan zijn en niet zo hard is als een gewone shampoo voor mensen, is het nog steeds niet gemaakt voor katten. Uw kat wassen met babyshampoo zal hoogstwaarschijnlijk de pH-balans en de zuurmantel verstoren, wat een dun laagje op de huid is dat besmetting door virussen en bacteriën ontmoedigt en de hydratatie in stand houdt.

Als u om medische of andere redenen de vacht van uw kat regelmatig moet wassen, vraag dan aan uw dierenarts wat de beste keuze is voor uw kat!

Kan ik babyshampoo gebruiken voor mijn kat?

De meeste volwassen katten zijn pro’s in het schoonmaken van zichzelf, maar kittens kunnen wat hulp nodig hebben om schoon te blijven. Door hun vacht schoon te houden houden katten zichzelf ook gezond, maar omdat kittens minder grondig kunnen zijn, zijn hun katteneigenaren in plaats daarvan verantwoordelijk.

Volgens AHS asielen “kunnen vuil, bacteriën en overgebleven voedselresten huidinfecties veroorzaken bij jonge kittens, pyoderma genaamd.” Omdat kittens nogal rommelig kunnen zijn met eten en hun kattenbak, kan een warm bad nodig zijn, maar babyshampoo zou de laatste keuze moeten zijn voor een verzorgingsproduct.

Kittens zijn even gevoelig, zo niet gevoeliger, dan volwassen katten en daarom is het belangrijk dat de shampoo die je gaat gebruiken goedgekeurd is door je dierenarts. Alleen als je geen opties meer hebt en het een noodgeval is, kan hypoallergene en geurvrije babyshampoo de truc doen, maar je kunt het niet op regelmatige basis gebruiken.

Welke shampoos zijn geschikt voor katten?

Nou, allereerst moet het een kattenshampoo zijn, en als je positief bent dat je kat geen medische problemen, huidinfectie of een vlooienbesmetting heeft, zal een gewone hypoallergene kattenshampoo prima werken. Ik beveel Pro Pet Works havermout shampoo aan die je op Amazon kunt zien. Hun formule is pH gebalanceerd voor katten, het is vrij van zeep en andere chemicaliën die de huid van uw kat uitdrogen

Als je met je kat naar de dierenarts gaat, zul je merken dat er tal van opties zijn en overleg kan je helpen beslissen welke het meest geschikt is voor je pluizenbol. Als je kat een droge huid heeft, kan een katvriendelijke verzorgende shampoo wonderen verrichten en de vacht weer heerlijk donzig maken.

Een teek- en vlooienbestrijdingsshampoo speciaal voor katten kan een redder in nood zijn voor u en uw katachtige metgezel die van het buitenleven houdt. Voor langharige kittens die de neiging hebben om meer te verharen, kunt u shampoos vinden tegen verharen en haarballen!

Tenslotte, als je je kat niet in de buurt van water kunt krijgen zonder dat ze je aan stukken scheuren, is een shampoo zonder water misschien een goede optie voor je! Ze zijn er meestal in schuim-, spray-, en poedervorm, die uw kat kunnen helpen schoon en glanzend te blijven, in welke puinhoop ze zich ook begeven.

Voordat u een product gebruikt, vergeet niet om het etiket te controleren en ervoor te zorgen dat het veilig is om specifiek op uw kat te gebruiken.

Is het goed om mijn kat nooit in bad te doen?

In de meeste gevallen is het volkomen in orde om uw kat nooit in bad te doen. Dat komt omdat onze katachtige vrienden heel goed in staat zijn om hun vacht zelf schoon te houden. Toch kan er een moment komen dat uw kat wat extra hulp nodig heeft.

Zeg dus eigenlijk nooit nooit, ook al heeft het te maken met de hygiëne van uw kat!

Redenen waarom uw kat een bad nodig kan hebben

Ik weet dat ik de wetenschap heb gebruikt om u te vertellen dat katten geen bad nodig hebben, maar nu is het tijd om te praten over de gevallen waarin uw kat er eigenlijk een nodig zou kunnen hebben!

1. Vlooienbesmetting

Als ze de kans krijgen, springen vlooien op de vacht van uw kat en het duurt niet lang of ze stichten een eigen familie in deze comfortabele omgeving. Hoewel het leven op uw kat een geweldig vooruitzicht is voor elke vlo en zijn kolonie, is het dat zeker niet voor uw kat. Niet alleen veroorzaken ze jeuk, maar ze kunnen ook verschillende ziektes bij zich dragen.

Volgens dierenartsen, “Sterker nog, deze kleine, vleugelloze wezens dragen vaak zelf infectieuze agentia bij zich, zoals lintwormeieren en een verscheidenheid aan verderfelijke bacteriën – waaronder het organisme dat katachtige infectieuze anemie veroorzaakt – die kunnen worden doorgegeven tussen katten die in nauw lichamelijk contact zijn.”

2. Er zit iets vast aan hun vacht

Katten kunnen nogal ontdekkingsreizigers zijn en deze avontuurlijke kwaliteit kan leiden tot vieze vachten bedekt met spinnenwebben of erger. Natuurlijk kunnen ze zichzelf heel goed schoonmaken, maar een bepaalde stof kan giftig voor ze zijn.

Katten die zich per ongeluk buiten hun huis wagen of omdat ze ook buiten mogen zijn, kunnen in onaangename situaties terechtkomen, zoals bedekt raken met benzine- of motorolievlekken. In dergelijke gevallen is het belangrijk om uw kat een bad te geven en de vacht zorgvuldig schoon te maken. Kattenshampoo kan helpen om een kleverige substantie uit elkaar te halen en het zal ervoor zorgen dat de vacht helemaal schoon, gezond en stinkvrij is.

3. Medische redenen

Een andere veel voorkomende reden waarom een kat een bad nodig kan hebben, is als zij niet in staat zijn zichzelf te reinigen. Dit kan vaak worden waargenomen bij oudere katten. Net als bij mensen kunnen katten, naarmate ze ouder worden, ouderdomsstoornissen vertonen die hun gedrag kunnen beïnvloeden. Dit betekent dat uw kat zichzelf minder vaak kan verzorgen, wat kan resulteren in, “vervilting, huidgeur en ontstekingen”.

Omdat zwaarlijvige katten en katten met artritis problemen kunnen hebben met hun mobiliteit, kunnen ze ook problemen hebben met het schoonhouden van hun vacht. Katten die snel gestresst zijn kunnen zichzelf ook bevuilen of een gezond katje kan gewoon per ongeluk in zijn eigen rommel stappen.

Wat de omstandigheden ook zijn, een goed en zorgvuldig bad kan je helpen een stinkende kat te veranderen in een glanzende pluisbal!

4. Het ras van uw kat

Tenslotte kan de behoefte van een kat aan een bad te maken hebben met zijn ras of meer specifiek met het type vacht dat hij heeft. Bijvoorbeeld, voor katten die geen vacht hebben, zoals de Sphynx, “zijn periodieke baden inderdaad nodig om lichaamsoliën te verwijderen.”

Je kunt zien dat deze kleine schattige Sphynx zeker geniet van een goed en noodzakelijk bad!

Langharige katten aan de andere kant kunnen het ook moeilijk vinden om hun eigen vacht schoon te maken, vooral aan hun rug. Maine Coon katten staan bekend om hun lange vacht en ze houden ook van het buitenleven, dus is het logisch dat ze een goede vachtverzorging nodig hebben, en af en toe een bad kan hen helpen hun vacht glad en zijdezacht te houden!

Kan ik hondenshampoo gebruiken om mijn kat te wassen?

Hoewel het beide huisdieren zijn en hun leven met ons delen, betekent het niet dat ze op dezelfde manier behandeld kunnen worden en hetzelfde geldt voor de shampoo. Dr, Marty Becker DVM stelt dat “als u een hondenshampoo gebruikt die ingrediënten bevat voor het bestrijden van vlooien, u uw kat in gevaar kan brengen.

Soms weet u misschien niet of uw kat een huidaandoening heeft en het baden met een ongeschikte shampoo kan dit triggeren, of zelfs een allergische reactie veroorzaken. Daarom is de beste manier om te weten welke producten geschikt zijn voor een kitten of een volwassen kat, uw dierenarts te vragen. Die zal de vacht van uw kat grondig onderzoeken en u de juiste verzorgingsproducten en een veilige katvriendelijke shampoo adviseren!

En nu ik erover nadenk, wat zou je kat ervan vinden als je hem met hondenshampoo zou willen wassen?

Waarom likt mijn kat zijn vacht na het wassen met shampoo?

Ik weet hoe het kan lijken, u zet uw hart en ziel in het maken van de badtijd van uw kat de beste ervaring die ze kunnen hebben en zodra u klaar bent, beginnen ze zichzelf weer schoon te likken. Je zou je methodes in vraag kunnen stellen en om eerlijk te zijn, misschien zou je dat moeten doen.

Natuurlijk is de kans groot dat je kat gewoon probeert zijn vacht te drogen na het bad, maar als je de shampoo niet goed hebt afgespoeld, kan het zijn dat ze proberen zich te ontdoen van deze vreemde substantie, vooral als ze de geur ervan kunnen waarnemen.

Leigh Pitsko, de assistent curator van grote katten in de National Zoo legt dit gedrag uit door te zeggen dat “als ze iets heel stinkends op zich hebben, ze het eraf moeten krijgen.” Dit is een instinctief gedrag dat hen helpt zich te verbergen voor de prooi die ze naderen.

Het is belangrijk te onthouden dat het verteren van zeep gevaarlijk kan zijn en spijsverteringsirritaties kan veroorzaken. De overgebleven shampoo kan ook de huid uitdrogen en ongemak en overmatig likken veroorzaken.

Baden in het algemeen kan een traumatische ervaring zijn voor katten, want zoals we allemaal weten hebben de meesten van hen een hekel aan nat zijn. Het likken van hun vacht direct na het bad kan een manier zijn om zichzelf te kalmeren en te troosten. Als uw kat te veel stress ondervindt van het af en toe baden, kan dit een gewoonte worden en uitgroeien tot een overmatig gedrag dat huidirritatie en zelfs vetvlekken veroorzaakt, psychogene alopecia genaamd.

Geef je katje daarom alleen een bad als het nodig is, en zorg ervoor dat hun badomgeving zo stressvrij mogelijk is. Vergeet niet de vacht goed uit te spoelen en te zorgen dat hij goed afgedroogd wordt!

Geruchten over baden die je beter kunt vermijden

Ik ben er zeker van dat de meesten van ons willen wat het beste is voor onze pluizige lordlings, maar als je online kijkt kun je merken dat er verschillende meningen zijn die vaak tegenstrijdig zijn. In het geval van badproducten voor katten, vragen sommigen zich misschien af of er onschadelijke alternatieven zijn voor kattenshampoos.

Johnson’s Baby Shampoo

De markt is vol met babyshampoos, maar Johnson’s baby met hun “no more tears” slogan is misschien wel een van de bekendste. Hoewel ze werken voor mensen, volwassenen en baby’s, zijn ze nog steeds niet ontworpen voor katten. Dit maakt het een onverstandige optie, hoe zacht Johnson’s baby shampoo ook beweert te zijn.

Castiel zeep

Een andere populaire overtuiging is dat castiele zeep gebruikt kan worden voor huisdieren omdat het meer vochtinbrengend is. Volgens Dr. Bronner’s zeep kunnen de essentiële oliën die je in zeep vindt een bedreiging vormen voor de gezondheid van een kat.

Hoewel hun castiele zeep ongeveer 1 of 2 procent bevat, zijn de baby-ongeparfumeerde pure-castle zepen beter, maar zijn ze echt beter dan een kattenshampoo? Wel, je moet je dierenarts de beslissing laten nemen.

Vaatzeep

Een soortgelijke vraag die de ronde deed was of afwasmiddel wel geschikt is voor katten en kittens. Zelfs een milde versie van afwasmiddel of een verdunde versie is niet goed geformuleerd voor onze katachtige vrienden. Aangezien onze katten niet van hetzelfde materiaal gemaakt zijn als ons vaatwerk, denk ik dat de beste optie die is die uw dierenarts aanbeveelt!

Babydoekjes

Sommigen van jullie zijn misschien bang om je kat nat te maken, en dat is volkomen begrijpelijk aangezien de meeste katten niet tegen water kunnen, waarschijnlijk net zo erg als ze het haten om hun nagels geknipt te krijgen. Dus, wat doe je als je je kat ziet rondlopen bedekt met iets plakkerigs en mogelijk stinkend?

Je zou kunnen denken dat babydoekjes de truc kunnen doen, maar nogmaals, ze zijn geen veilige oplossing, want zelfs als ze niet geparfumeerd zijn, hebben ze schadelijke en onaangename ingrediënten voor je kat. In plaats van te zoeken naar mogelijke alternatieven, zijn de beste oplossing voor uw kat en hun gezondheidsproducten de producten die speciaal voor hun behoeften zijn ontworpen.

Dus, als je bang bent om je kat met water te wassen vraag je dierenarts om je een geschikte droge kattenshampoo aan te bevelen!

Afsluitende gedachten

Katten zijn misschien niet zo dol op het nemen van een warm bubbelbad zoals hun menselijke metgezellen, maar soms is het een noodzakelijke stap in het veiligstellen van hun gezondheid en geluk op de lange termijn.

Gelukkig heeft de mensheid ook katvriendelijke shampoos uitgevonden, en voor sommige daarvan is zelfs geen water nodig! Dus, in plaats van die babyshampoo ruimte te laten innemen op de badkamerplank, kun je beter een goede kattenshampoo gebruiken!

Vertel nu als heb je ooit moeten vragen; kan ik baby shampoo gebruiken op mijn kat? Ook. houdt uw kat van water of haat het en wat is hun favoriete shampoo product?