Is spinnen onvrijwillig?

Het zachte spinnen van een kat horen is een waar voorrecht en als je ooit het geluk hebt gehad om dit majestueuze geluid te horen en de lage trillingen te voelen als je ze aait, dan heb je je waarschijnlijk afgevraagd of het een soort katachtige magische kracht is!

Maar is spinnen onvrijwillig? Katten kunnen op verschillende manieren met ons communiceren, en spinnen is er daar één van. Spinnen is meestal een automatische reactie, en katten doen het wanneer ze tevreden zijn of wanneer ze zichzelf moeten kalmeren, maar katten kunnen er ook voor kiezen om te spinnen wanneer ze iets van ons nodig hebben.

Als je nieuwsgierig bent om meer te weten over het spinnen mechanisme van je kat en in hoeverre ze er controle over hebben, laten we dan geen tijd meer verspillen en dieper duiken in de mysterieuze wereld van het spinnen.

Is spinnen onvrijwillig?

Er hangt al lange tijd een waas van geheimzinnigheid rond het spinnen en de aard ervan, en veel wetenschappers hebben moeite om uit te maken of het een onvrijwillige actie is of niet. Spinnen is een subtiel geluid, in tegenstelling tot miauwen en mekkeren die duidelijk opzettelijke vocalisaties zijn en ze zijn specifiek gericht op mensen voor aandacht. Als kattenouders merken we spinnen meestal op wanneer onze katjes op onze schoot zitten, als reactie op de aaiende bewegingen die ze maken. Het is dus niet verwonderlijk dat we het meer associëren met een onvrijwillige reactie, specifiek een uiting van plezier.

In werkelijkheid, is spinnen waarschijnlijk een beetje van beide. Er zijn aanwijzingen dat de neurale oscillator in hun hersenen kan worden geactiveerd door endorfines die vrijkomen wanneer onze katten zowel plezier als pijn ervaren. Dit betekent dat de stimulatie van de hersenen die het spinnen in gang zet, misschien niet onder hun bewuste controle staat. Vanessa Barrs, een expert op het gebied van katten, is het eens met deze theorie, maar ze stelt ook dat “ondanks de autonome reacties, katten wel degelijk een bewuste controle hebben over het spinnen”.

In zekere zin is spinnen dus een automatische reflex die spontaan kan optreden, een beetje zoals knipperen, omdat we meestal instinctief knipperen, maar we kunnen ook knipperen wanneer we dat willen.

Hoe spinnen katten?

Weten of onze katten opzettelijk, automatisch of beide spinnen nog steeds niet echt ontsluieren het mysterie van de mechanica die verantwoordelijk is voor de productie ervan. Lange tijd heeft de wetenschap zich afgevraagd waarom een kat spint, en tot op de dag van vandaag is er één theorie die het meest gangbaar is.

Deze theorie verklaart dat katten dit geluid voortbrengen door gebruik te maken van hun strottenhoofd (de stemdoos) en middenrif, de belangrijkste spier die gebruikt wordt om te ademen. Er is ook een belangrijk stijf bot in de keel van de kat dat het strottenhoofd en de tong ondersteunt, het tongbeen genaamd. Wanneer onze katten in- en uitademen en de lucht het strottenhoofd spieren in de keel raakt gaat het trillen en het doet het tongbeen resoneren, waardoor dit lage gerommel ontstaat dat we spinnen noemen.

Natuurlijk weten we dat onze katten niet gewoon spinnen elke keer als ze ademen, maar volgens onderzoek, “een gebied van de hersenen van de kat signaleert de spieren die zijn strottenhoofd vormen, genaamd de laryngeale spieren, om te trillen.” Venessa Barrs voegt ook toe dat “de frequentie van het spinnen wordt gecontroleerd door het autonome zenuwstelsel, dat grotendeels onbewust werkt om lichaamsfuncties te reguleren.”

Dus, terwijl we weten dat een combinatie van ademhaling samen met bepaalde hersensignalen onze spinnende machines kan aanzetten, hoe het centrale zenuwstelsel die contracties/vibraties produceert en controleert is nog niet begrepen, en we hebben nog veel te leren over dit unieke katachtige fenomeen!

Wanneer is spinnen vrijwillig?

Als katten echt in staat zijn hun spinnen te controleren, dan kunnen we dit geluid beschouwen als een andere vorm van communicatie. Het is ook duidelijk dat wanneer onze poezen spinnen, het bedoeld is voor diegenen die dichtbij genoeg zijn om het te horen en te voelen, omdat de frequentie en het volume te laag zijn om te kunnen reizen, dus wat proberen ze ons te vertellen?

Naar signaalinhoud

Ik weet zeker dat als je een kattenouder bent dan is een spinnende poes op je schoot of aan je zijde niets nieuws, en het kan altijd een frons op zijn kop zetten! Ik bedoel, wanneer een kat spint is de setting meestal idyllisch, omdat wanneer ze dit geluid maken ze hoogstwaarschijnlijk ontspannen zijn en genieten van uw gezelschap en wat grondige aaibeurten. Dus, zou er een verband kunnen zijn tussen zich goed voelen en spinnen?

Nou volgens onderzoek gedaan voor de Journal of Zoology, “Spinnen wordt meestal geproduceerd door jonge dieren, maar ook door volwassen dieren, in positieve contexten (ontspannen, vriendelijk) zoals zogen, wederzijds verzorgen, baltsgedrag of vriendschappelijke toenadering.” Dit is hoogstwaarschijnlijk een vrijwillige vorm van spinnen die katten gebruiken om tevredenheid uit te drukken, vooral als hun algemene gedrag ons laat zien dat ze gezonde en gelukkige poesjes zijn.

Dus, in principe, kunnen onze katten aaien, knuffelen, of zelfs een goedemorgen beantwoorden met een spinnende beweging!

Sollicitatie spinnen

Hoewel het spinnen van mijn katten mij blijft verbazen, geloven sommige wetenschappers dat er een specifieke zachte kattenmantra is die opzettelijk zo verleidelijk is. Net zoals er een verscheidenheid aan miauwen is, kunnen katten ook meer dan één soort spinnen produceren. Het spinnen van tevredenheid doet meer denken aan het geluid dat katten als kitten voortbrengen wanneer ze gezoogd worden, maar blijkbaar is er nog een ander soort spinnen dat een hoge toon bevat die qua frequentie lijkt op een schreeuw, maar niet zo luid is.

Dit spinnen en zacht miauwen staat bekend als de “Solicitation Purr”. Een analyse van het geluid toonde aan dat katten dit spinnen gebruikten om voedsel of een andere gunst van hun verzorger te vragen, en meestal leek het te werken omdat de kreet een verzorgingsreactie uitlokt. Karen McCombemail die verantwoordelijk was voor dit onderzoek vond dat “katten dit bijna verborgen aspect van spinnen naar believen kunnen overdrijven en dit doen wanneer ze het nuttig vinden.”

Met andere woorden, onze kitties hebben ons om hun pootjes gewonden met hun speciale gespin, maar ik zie daar echt het probleem niet van in!

Kan spinnen onvrijwillig zijn?

De meeste gedragingen, katachtig of niet, kunnen vrijwillig zijn, onvrijwillig, en beide, en spinnen behoort tot de laatste categorie. Denk er maar eens over na! Het zou absurd zijn als onze katers maar één type spinnend geluid konden maken dat maar één nut had. Dus, nu we weten hoe intentioneel spinnen werkt, laten we eens kijken naar de minder vrijwillige functie.

Spinnen als een kalmerend mechanisme

Spinnen wordt meestal geassocieerd met een gelukkige kat, als een uiting van hun liefde voor hun mens en andere dieren, echter, een kat kan ook spinnen wanneer ze het tegenovergestelde van geluk voelen. In dit geval is spinnen meestal een coping mechanisme dat onze katachtige metgezellen toepassen wanneer ze zich mentaal of fysiek niet goed voelen. Ik weet zeker dat de meesten van ons kunnen relateren, als ik me angstig voel gebruik ik ook het spinnen van mijn kat als een kalmerend geluid, maar terwijl ik dit bewust doe, zetten onze katten waarschijnlijk hun anti-angst spinnen automatisch aan,

Het is niet altijd gemakkelijk om het verschil te zien tussen een blije en een zelfkalmerende spinnen, tenzij we kijken naar de omstandigheden en de algehele gezondheid en het geluk van onze kat. Je hebt misschien gemerkt dat je kat spint wanneer hij onder druk staat, wat vaak kan gebeuren in het kantoor van de dierenarts. Andere stressvolle situaties kunnen een verhuizing zijn, of een nieuwe aanwinst in uw gezin, een partner, een baby, of een andere kat kan jaloezie opwekken, en u kunt merken dat uw kat zich verstopt, meer lusteloos is, agressief zelfs.

Dat is waarom je niet zomaar kunt vertrouwen op het spinnen van je kat als een teken van hun geluk, want onder dergelijke omstandigheden is het hoogstwaarschijnlijk geen opzettelijke positieve verklaring. Daarom is het belangrijk om ze te helpen zich beter te voelen en hun gelukkige spinnen terug te krijgen door hun omgeving te verrijken, eventuele veranderingen minder stressvol te maken, of een kattengedragstherapeut in te schakelen.

Pijn verzachten

Bij angst maakt het brein van onze kat gebruik van dit zachte en vertrouwde geluid, maar onderzoek suggereert dat spinnen niet alleen een mentaal zelf-verzachtend mechanisme is, het helpt katten ook sneller lichamelijk beter te worden. In een studie werd een versnellingsmeter gebruikt om het spinnen van huiskatten te meten en daaruit bleek dat ze sterke frequenties genereerden tussen 25 en 150 Hz en dat ze ook in staat waren om fundamentele, dominante, of sterke frequenties te produceren op precies 25 Hz en 50 Hz. Dit zijn de twee lage frequenties die de botgroei/genezing van botbreuken het beste bevorderen.

Bovendien bleek uit de bevindingen dat “De spinnenfrequenties komen overeen met trillings-/elektrische frequenties die worden gebruikt bij de behandeling van botgroei/fracturen, pijn, oedeem, spiergroei/-spanning, gewrichtsflexibiliteit, dyspneu, en wonden.” Omdat ze in hun natuurlijke omgeving zowel de rol van roofdier als prooi hebben, is dit soort genezingsmechanisme een groot voordeel voor katachtigen. Het geeft hen niet alleen een grotere overlevingskans bij een ongeval of een aanval, maar door hun sedentaire levensstijl kan dit onwillekeurige spinnen ook helpen voorkomen dat hun beenderen zwak en broos worden.

Zoals ik hierboven heb vermeld wordt spinnen ook geassocieerd met het vrijkomen van endorfine dat gebeurt wanneer onze katten zowel plezier als pijn ervaren, specifiek omdat endorfine werkt als analgeticum. Dit betekent dat deze automatische reactie op ongemak helpt de perceptie van pijn te verminderen zoals morfine dat doet. Dus, niet alleen spinnen onze katten instinctief om hun botten en wonden te genezen, om spieren op te bouwen en pezen te herstellen, maar ze spinnen ook om hun pijn te verlichten, wanneer ze moeten bevallen, en voor de dood.

Is spinnen anders voor kittens?

Aangezien volgroeide katten zich bewust zijn van hun mogelijkheden, zou het bewust spinnen een tweede natuur voor hen moeten zijn, maar hoe lang zou een kitten nodig hebben om alle verschillende spinnen en spintrucs te leren?

Een van de eerste geluiden die een kitten leert produceren als hij nog maar een paar dagen oud is, is het spinnen. Men gelooft dat dit geluid helpt de band tussen kittens en hun moeder te versterken, omdat ze allemaal samen spinnen en het belangrijkste is dat het de moeder laat weten dat haar baby’s in de buurt zijn en tevreden zijn.

Luister maar eens naar deze symfonie, gemaakt door een hele schare kittens!

Of kittens vanaf de eerste dag controle hebben over hun spinnen is onbekend, misschien doen ze het als reactie op het spinnen van hun moeder, of misschien nemen hun instincten het eerst over en naarmate ze groeien en de wereld om hen heen ontdekken, beginnen ze langzaam volledige controle over hun spinnen te krijgen en voor ze het weten gebruiken ze het voor hun eigen voordeel!

Spinnen Alle Katten Hetzelfde?

Alle huiskatten hebben het vermogen om te spinnen, ze kunnen dit geluid allemaal onbedoeld en opzettelijk gebruiken, afhankelijk van hun behoeften en de algemene context. Maar als het op intensiteit en volume aankomt, kan het verschillen. Ik heb twee katten en ik kan duidelijk de variaties in hun spinnen zien. Ze spinnen allebei als ik ze aai, maar slechts één van hen spint als ik ze voer. Hun stemmen als ze miauwen zijn in geen enkel opzicht gelijk en hetzelfde geldt voor hun spinnende geluid. De ene spint hard en met een hoge toon, terwijl de andere diep is, en je het alleen kunt horen als je je hoofd op ze legt.

Ik heb ook gemerkt dat mijn beide katten de intensiteit van hun spinnen kunnen veranderen afhankelijk van de situatie, en ik ben er zeker van de meeste katten hebben ook unieke spinnen geluiden, die sommige kunnen gebruiken op de valreep van een hoed, terwijl anderen selectief in plaats daarvan. Merlin bijvoorbeeld heeft een plaats veroverd in het Guinness World Records voor het luidste spinnen met 67,8 dB.

Hoewel alle huiskatten kunnen spinnen, zijn er andere katachtigen die hetzelfde vermogen hebben. Zoals ik hierboven reeds heb vermeld, is het tongbeen in de keel van de kat stijf, en dat is de reden waarom de trillingen die worden opgewekt, dit ronkende geluid voortbrengen. Deze anatomische gelijkenis kan worden gevonden bij de meeste kleine katten zoals bobcats, lynxen, terwijl de enige grote katten die kunnen spinnen cheetahs en poema’s zijn. Het is veilig om aan te nemen dat deze katachtigen spinnen op een gelijkaardige manier als onze huiskatten, maar ze gebruiken misschien geen vragende spinnen omdat volgens onderzoek “verwilderde katten en huiskatten anders vocaliseren”.

Grote katten daarentegen, zoals de leeuw, de tijger, het luipaard en de jaguar hebben een flexibeler tongbeen, wat betekent dat zij niet kunnen spinnen, maar brullen. Zoals Benjamin L. Hart, DVM, Ph.D. opmerkte “als je een grote kat bent en je moet je veel verplaatsen om een prooi te pakken te krijgen, dan speelt luid brullen een grote rol bij het behouden van je territorium.” Aan de andere kant, onze katten zijn klein dus het is heel waarschijnlijk dat brullen niet zou werken voor hen, in plaats daarvan, territoriale markering doet de truc, terwijl hun zoete spinnen is een meer persoonlijke tool van communicatie.

Wat als mijn kat niet spint?

Wanneer we een kat in huis halen, is het belangrijk dat we onze verwachtingen laag houden en ze behandelen als de individuen die ze zijn. Katten zijn unieke wezens met hun eigenaardigheden en onafhankelijke persoonlijkheden, wat ook betekent dat ze niet allemaal hetzelfde spinnen. Als u een nieuwe kattenouder bent en uw kat spint niet, dan heeft hij misschien meer tijd nodig om u en zijn nieuwe thuis te leren kennen. Zodra een kat zich veilig begint te voelen en u een band ontwikkelt, zult u merken dat ze spinnen in uw aanwezigheid en na verloop van tijd kan het luider en zelfverzekerder worden.

Dan weer kan het plotselinge gebrek aan spinnen niets te maken hebben met uw vertrouwdheid, in plaats daarvan kan het een teken van stress zijn. Ik weet dat ik heb gezegd dat katten meestal spinnen als ze gestrest zijn, maar niet alle katten doen dat en sommige gebruiken deze kalmerende techniek als ze alleen zijn of zich verstoppen. Als je meer dan normaal van huis weg bent of een andere kat mee naar huis hebt genomen, kan het zijn dat ze te angstig zijn om bij je in de buurt te spinnen of dat de frequentie zo laag is dat je het niet kunt horen of voelen.

Marjan Debevere, een fotograaf van een kattenasiel zegt dat ze vaak katten vinden die spinnen “als we ze kietelen op plaatsen waar ze graag gekieteld worden.” Ze voegt er ook aan toe dat “Alle katten zijn verschillend; sommige spinnen nooit en sommige zullen constant spinnen.

Als je geen tekenen van spinnen lijkt te kunnen vinden dan moet je naar het grotere plaatje kijken en je niet plechtig richten op dit geluid of het ontbreken ervan. Misschien moet je jezelf afvragen of je katachtige metgezel gelukkig is en of hij er gezond uitziet. Zijn u andere vreemde praktijken opgevallen zoals overdreven gedrag in de kattenbak of overdreven miauwen? Het wegvallen van een geluid zoals spinnen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook een teken zijn van een ziekte. Wetenschappers hebben ontdekt dat wanneer een kat een verlamming van het strottenhoofd heeft, ze het vermogen verliezen om te spinnen.

Dus, als u denkt dat uw kat zijn spinnen kwijt is of een andere spinnen-gerelateerde zorg dan is het altijd een goed idee om met een dierenarts te praten en uw gedachten gerust te stellen.

Afsluitende gedachten

Nu we aan het einde van dit artikel zijn gekomen, denk ik dat we het erover eens kunnen zijn dat het spinnen van onze kat niet meer zo mysterieus is als het ooit was, maar het is niet minder betoverend. Als u mij nu wilt excuseren, na al deze spinnende informatie, is het tijd dat ik zelf mijn dagelijkse dosis spinnende mantra krijg.

Vergeet niet om ons te vertellen of uw katten ook de kracht van hun spinnen gebruiken om wat extra lekkers, een spelsessie, of uw massage vaardigheden te krijgen!