Is mijn Ragdoll te zwaar?

Ragdolls zijn een van de grootste kattenrassen en daarom kan het moeilijk zijn om te zeggen of uw Ragdoll het juiste gewicht heeft voor zijn grootte of in feite overgewicht.  In dit artikel bespreken we de tekenen van een Ragdoll Cat met overgewicht.
dikke ragdoll

Hoe weet ik of mijn Ragdoll overgewicht heeft?

De geschiktheid van een Ragdoll voor het gewicht moet worden bepaald door de conformiteit van het lichaam, niet door het werkelijke gewicht. Als je hem van bovenaf bekijkt, heeft hij dan een gedefinieerde taille? Voel je zijn ribben onder de vacht?

Hier zijn echter enkele algemene richtlijnen die u kunnen helpen bepalen of uw ragdoll-kat overgewicht of zelfs ondergewicht heeft:

Zeer dun – De ribben, ruggengraat en bekken van de kat zijn gemakkelijk zichtbaar en er is geen vet dat hen bedekt. De kat heeft een zeer duidelijke ’taille’ en buikwandcorrectie. De bovenkant van de lendenwervels van de kat is prominent aanwezig.

Dun Het is gemakkelijk om de ribben, het bekken en de wervelkolom van de kat te voelen met heel weinig vetbedekking. Duidelijke taille achter de ribben. De bovenkant van de lendenwervels van de kat is zichtbaar.

Normaal Je kunt de ribben en ruggengraat van de kat voelen, maar ze zijn niet zichtbaar. Er is wat vet dat hun lichaam bedekt met een kleine taille en buikwandcorrectie.

Overgewicht – Het is niet gemakkelijk om de ribben en ruggengraat van de kat te voelen. Het heeft matig vet coving en weinig of geen taille achter de ribben.  de buik van de kat is afgerond.

Zwaarlijvig – Het is moeilijk om de ribben en ruggengraat van de kat te voelen. Het heeft een aanzienlijke dikke bedekking zonder taille en een buik die naar beneden hangt.

Dikke Ragdoll Kat

Wat is het gezonde gewicht voor een Ragdoll kat?

De Ragdoll is een van de grootste kattenrassen en bereikt zijn volledige volwassenheid en grootte pas als hij ongeveer 4 jaar oud is.  Een gezond Ragdoll Cat-gewicht moet ergens tussen de 10 en 20 pond zijn.  Vrouwtjes zijn meestal veel kleiner dan hun mannelijke tegenhangers en wegen tussen de 10 en 15 pond, terwijl mannetjes maar liefst 20 lb plus kunnen wegen.

Hebben Ragdoll Katten grote buiken?

Ja – Ragdoll Katten hebben grote buiken! Met hun grootte en donzige vachten worden Ragdoll-katten vaak ten onrechte als ‘dik’ beschouwd. Ragdolls hebben echter ook een primordiale buidel, die eruitziet als een grote buik die op hun buik zwaait. Primordiale zakjes zijn een laag huid, vacht en vet die op de buik van de kat hangt, wat een noodzakelijk onderdeel is van hun evolutie.

Er zijn drie theorieën over waarom katten primordiale zakjes hebben:

  • Het is ontworpen om de interne organen te beschermen tijdens een gevecht of confrontatie met andere katten of roofdieren.
  • De buidel op het lichaam van een kat strekt zich uit wanneer de kat rent, waardoor hij sneller en met meer behendigheid kan bewegen.
  • Het zakje biedt meer ruimte voor grote maaltijden.

Katten beginnen primordiale buidels te ontwikkelen rond de leeftijd van zes maanden, en ze zijn het meest zichtbaar wanneer een kat rent terwijl de buidel heen en weer zwaait. De dikke buik van een Ragdoll kan het moeilijk maken om te bepalen of je kat zwaarlijvig is.

Dikke Ragdoll Kat

Zijn Ragdoll katten gevoelig voor obesitas?

Ja helaas zijn Ragdoll Katten gevoelig voor obesitas. Zwaarlijvige katten lopen het risico een levensbedreigende ziekte te ontwikkelen, zoals diabetes en hartaandoeningen. Omdat Ragdolls meestal als binnenkatten worden gehouden, zijn ze minder actief dan een kat die zich buiten kan wagen en daarom meer kans heeft om overtollig gewicht te krijgen.

Hoe obesitas bij Ragdoll Cats te voorkomen?

Er is niet één antwoord op deze vraag, omdat de preventie en behandeling van obesitas bij Ragdoll Cats zal variëren afhankelijk van het gewicht, het dieet en het activiteitsniveau van elke individuele kat. Er zijn echter enkele algemene tips die kunnen worden gevolgd om te voorkomen dat uw Ragdoll Cat overgewicht of obesitas krijgt.

Zorg er eerst en vooral voor dat uw Ragdoll Cat een goed dieet krijgt. Een uitgebalanceerd en hoogwaardig dieet moet veel magere eiwitbronnen bevatten, zoals kip of vis. Vermijd het voeren van uw Ragdoll Cat overtollige traktaties, die kunnen leiden tot obesitas. Als je Ragdoll al overgewicht heeft, kan je dierenarts een gespecialiseerd caloriearm kattenvoer aanbevelen om je kat weer op het juiste spoor te krijgen.

Ten tweede, zorg ervoor dat je je Ragdoll Cat actief houdt door hem te voorzien van speelgoed en activiteiten die ze leuk vinden. Dit zal helpen om ze mentaal en fysiek actief te houden, wat op zijn beurt zal helpen voorkomen dat ze aankomen.

Is mijn Ragdoll te zwaar?

Als u denkt dat uw Ragdoll-kat overgewicht heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen om te bepalen of hij of zij al dan niet risico loopt op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen. gerelateerd aan obesitas. Met de juiste routineverzorging en een uitgebalanceerd dieet kan uw Ragdoll-kat een gezond gewicht behouden.

Lees meer over gezondheidsproblemen in Ragdoll Cats