Skip to Content

Is het waar dat alle zwerfkatten vlooien hebben?


Het is redelijk om aan te nemen dat alle zwerfkatten vlooien hebben, simpelweg omdat de kans groter is dat ze in aanraking komen met andere dieren die besmet zijn met vlooien. Als een zwerfkat lange tijd op straat is geweest, is hij waarschijnlijk ondervoed en verzwakt. Echter, niet alle zwerfkatten kunnen vlooien hebben.

Als je een zwerfkat hebt gevonden die in goede conditie lijkt te zijn en een nieuwe zwerver in de buurt is, dan hebben ze misschien geen vlooien en zou het een verloren of verlaten huisdier kunnen zijn. Vlooien komen vaak voor op zwerf- en verwilderde katten, dus het is goed om voorzichtig te zijn. bij de omgang met zwerfkatten en te voorkomen dat uw huiskat met hen in contact komt.

kat gezicht verdeler 2

Hebben zwerfkatten vlooien?

zwerfkatten die op de grond rusten
Image Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Ja, het is gebruikelijk voor de meeste zwerf- of verwilderde katten om vlooien te hebben, omdat ze ze eerder oppikken en geen eigenaren hebben die ze laten behandelen. Vlooien zijn een veel voorkomend probleem bij alle katten, vooral bij verwilderde katten die al lang zwervend zijn. Zwerfkatten zijn een algemeen probleem in veel buurten en vlooien zijn een punt van zorg voor reddingswerkers en mensen die met zwerfkatten omgaan.

Naast problemen met ondervoeding, overbevolking onder verwilderde katten en ziekten, zijn vlooien een probleem bij zwerfkatten volgens TNR (Trap-Neuter-Return) programma’s. Bijna alle zwerfkatten die al een tijdje zwerven zijn gegarandeerd besmet met vlooien of dragen hun eitjes bij zich, ongeacht het seizoen.

Houd er rekening mee dat u niet altijd zult kunnen zien of een zwerfkat vlooien heeft, aangezien ernstige besmettingen eerder symptomen vertonen bij aangetaste zwerfkatten. Het is veilig om aan te nemen dat alle zwerfkatten vlooien kunnen dragen, zelfs als u niet zeker kunt zijn door naar de algemene gezondheid van de kat te kijken.

Waarom krijgen zwerfkatten vlooien?

Vlooien en hun eitjes komen in de meeste buitenomgevingen voor en daarom lopen zwerfkatten het risico vlooien op te pikken. Zelfs als de vlooien zelf niet in de omgeving aanwezig zijn, kan de vacht van een kat toch vlooieneitjes bevatten die later uitkomen.

Vlooien kunnen zich snel verplaatsen in kolonies van verwilderde of zwerfkatten, wat snel tot een besmetting kan leiden. Niet alleen lijdt de gezondheid van een zwerfkat onder vlooien, maar ze brengen ook andere buurtkatten in gevaar. Zwerfkatten op straat krijgen niet regelmatig vlooien- en tekenbehandelingen, waardoor de kans groter is dat de katten het slachtoffer worden van besmettingen. Het is onvermijdelijk dat zwerfkatten geen vlooien krijgen omdat ze zoveel tijd buiten doorbrengen waar vlooien te vinden zijn. Zwerfkatten kunnen ook vlooien en andere parasieten oppikken door het eten van ratten, muizen en vogels die door vlooien zijn aangetast.

Hoe weet je of een zwerfkat vlooien heeft?

close up vlooien op kat
Image Credit: KanphotoSS, Shutterstock

Het is moeilijk vast te stellen of een zwerfkat vlooien heeft, tenzij ze een grote vlooienplaag hebben. Er zijn echter enkele tekenen waar je op kunt letten die kunnen aangeven of een zwerfkat vlooien heeft.

  • Overmatig krabben en verzorgen
  • Bijten aan hun vacht en poten, en onrustig lijken
  • Slechte vachtconditie met vlekken van droge huid
  • Genezende of open wonden van het rigoureuze krabben en bijten
  • Kleine bijtwonden op de huid van de kat
  • Gewichtsverlies
  • Zwakte

De meeste zwerfkatten zullen ondergewicht lijken of een groezelige vacht hebben omdat ze meestal ondervoed zijn, en hun vacht kan vast komen te zitten met vuil. De beste manier om een zwerfkat op vlooien te laten controleren is ze naar een dierenarts te brengen of contact op te nemen met een plaatselijke kattenredder die met zwerfkatten werkt en ze voor u naar een dierenarts kan brengen. Zwerfkatten zullen waarschijnlijk te bang of gestrest zijn om u toe te staan hun vacht goed te bekijken.

Gelukkig zijn vlooien bij verwilderde katten gemakkelijk te behandelen met vlooien- en tekenmiddelen of topische zalven die door een dierenarts kunnen worden toegediend. Het eerste wat veel zwerfkattenredders zullen doen als ze een zwerfkat krijgen, is ze een vlooienbehandeling geven.

Kun je vlooien krijgen van zwerfkatten?

Vlooien blijven het liefst op de gastheer; maar vlooien kunnen mensen bijten of op je kleren springen, die zich in je huis kunnen verplaatsen en je huisdieren kunnen aantasten.

U moet altijd voorzichtig zijn met zwerfkatten, omdat ze waarschijnlijk vlooien bij zich dragen. Vlooien kunnen zich hechten aan kleding en de vacht van huisdieren, dus zorg er altijd voor dat u reiskratten, dekens en ander beddengoed waarmee zwerfkatten in contact komen ontsmet als u een zwerfkat helpt door ze naar een dierenarts te brengen of ze te redden van het harde leven op straat.

kat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Zwerfkatten hebben waarschijnlijk vlooien vanwege hun leefomgeving buiten, en omdat ze geen regelmatige vlooienbehandelingen krijgen, zijn er geen bestrijdingsmethoden om te voorkomen dat zwerfkatten besmet raken. Als u een zwerfkat vindt en hem wilt helpen, moet u voor de zekerheid altijd alle voorwerpen wassen waar de zwerfkat in de buurt was. Dit geldt ook voor uw kleding, beddengoed en reiskratten.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay