Is het waar dat alle katten sproeien?


Hoewel alle katten het vermogen hebben om te sproeien, doen ze het niet allemaal. Dit is goed nieuws voor katteneigenaren. U hebt misschien een kat die helemaal nooit sproeit. Sproeien betekent dat de kat zich tegen een oppervlak afzet, zoals een muur of een boom, en urine op het oppervlak spuit in plaats van op de grond of in de kattenbak te plassen. Hoewel dit een smerig proces is, maken de feromonen die in de urine zitten, deze pikanter dan normaal.

In dit artikel kijken we naar de redenen dat katten sproeien en wat je kunt doen om de jouwe te helpen dit niet meer in huis te doen.

kat + scheidingslijn

Sproeien alle katers?

een witte kat die de houten poort besproeit
Image Credit: Igor Shoshin, Shutterstock

Katers sproeien eerder dan poezen, maar alle katten zijn in staat om urine te sproeien. Of ze dat doen of niet hangt af van een paar factoren. Als je een mannelijk kitten krijgt, is het vrijwel zeker dat de kat niet zal sproeien als je hem laat castreren voordat hij 6 maanden oud is. Ongeveer 95% van de katten zal minder sproeien nadat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Waarom sproeien katten?

Katers en poezen sproeien om veel dezelfde redenen. Katten communiceren met elkaar door middel van geur, net als veel andere dieren. Katten sproeien buiten om boodschappen voor elkaar achter te laten.

Katten sproeien urine om hun territorium te markeren. Als een andere kat deze geur tegenkomt, weten ze dat het gebied al geclaimd is. Zelfs als je een binnenkat hebt, kunnen ze een andere kat door het raam of de deur zien en in huis sproeien als reactie.

Katten kunnen sproeien in huishoudens met meerdere katten om dominantie vast te stellen en grenzen aan te geven. Sproeien kan ook duiden op stress. Verhuizen naar een nieuw huis, veranderingen in routine of de komst van een nieuw huisdier in huis kunnen dit gedrag uitlokken.

Sproeien wordt ook gedaan als een manier om partners aan te trekken. Katers en poezen sproeien om andere katten te laten weten dat ze beschikbaar zijn. Als uw kat na een jaar gesteriliseerd of gecastreerd is, kan dit gedrag op lange termijn bij hen blijven.

Sproeien versus plassen buiten de kattenbak

zwarte kater sproeit in de tuin
Image Credit: anlomaja, Shutterstock

Elke keer dat je kat buiten de doos plast, kan dat frustrerend zijn. Het is belangrijk om precies te weten wat er gebeurt, zodat je je kat gezond kunt houden.

Katten die sproeien zullen dat verticaal doen, zodat de urine recht van hen af spuit in plaats van op de grond gericht te zijn. Dit betekent dat je gesproeide urine op muren, meubels en andere verticale oppervlakken vindt.

Een plas plas op de vloer tegenkomen betekent niet noodzakelijk dat uw kat sproeit, maar het is wel verontrustend wanneer dit gebeurt. Wanneer katten buiten de kattenbak plassen, kan er een onderliggend probleem zijn.

Als u merkt dat uw kat buiten de kattenbak plast, is het eerste wat u moet doen hem naar de dierenarts brengen voor een onderzoek. Buiten de kattenbak plassen kan een teken zijn van onder andere een urineweginfectie. U zult alle gezondheidsproblemen die dit gedrag kunnen veroorzaken willen uitsluiten, vooral als het niet typisch is.

Hoe een kat stoppen met sproeien

Zodra een gezondheidsprobleem is uitgesloten, zou het laten steriliseren of steriliseren van uw kat het sproeigedrag moeten stoppen. Als uw kat al gesteriliseerd of gecastreerd is en volkomen gezond, probeer dan vast te stellen wat de oorzaak van dit gedrag kan zijn. Is de routine van uw kat onlangs veranderd? Zijn ze gestrest? Zodra u de stressfactoren kunt lokaliseren, kunt u proberen ze te elimineren.

Als je nog een kat in huis hebt, zorg er dan voor dat elke kat zijn eigen kattenbak, etensbak, waterbak en bed heeft. Katten hebben misschien geen zin om te sproeien voor hun territorium als ze niet het gevoel hebben dat hun territorium wordt bedreigd. Maak bespoten urine grondig schoon, zodat er geen spoor van de geur achterblijft. Als de geur achterblijft, zullen katten in dat gebied blijven sproeien.

Praat met uw dierenarts of een kattengedragstherapeut om te zien of er nog iets gedaan kan worden om uw kat te helpen zich prettiger te voelen in uw huis.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Uw kat sproeien in huis kan verontrustend zijn, maar er zijn dingen die u kunt doen om te proberen het te stoppen. Sluit eventuele gezondheidsproblemen uit die dit gedrag kunnen veroorzaken, en zorg ervoor dat uw kat gesteriliseerd of gecastreerd is. Als u nog steeds niet kunt achterhalen waarom uw kat dit doet, kan uw dierenarts of een kattengedragstherapeut u misschien helpen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Helen Liam, Shutterstock