Is het herplaatsen van een kat wreed?

Katteneigenaren staan om verschillende redenen vaak voor een moeilijke keuze. Ze moeten afstand doen van hun kat. Het is moeilijk te beslissen of herplaatsen zwaarder is voor de kat of de eigenaar.

Is het wreed om een kat te herplaatsen? Het is niet wreed als je het doet in het belang van de kat. Er zijn vier mogelijkheden om afstand te doen van je huisdier: weggeven aan een familielid of vriend, een reddingsactie zoeken, weggeven aan een vreemde, of afstaan aan een asiel. Dit zijn allemaal laatste redmiddelen.

Lees verder om meer te weten te komen over het herplaatsen van een kat en hoe u er zeker van kunt zijn dat het voor u beiden de juiste zaak is.

Waarom mensen herplaatsen?

Mensen herplaatsen katten om verschillende redenen. De meeste zijn gebaseerd op goede bedoelingen die verkeerd uitpakken. Mensen nemen een huisdier met de bedoeling het te houden tot het sterft, maar soms neemt het leven een wending en kunnen ze het niet langer houden.

Sommige redenen waarom mensen een huisdier herplaatsen is omdat ze verhuizen en het huisdier niet mee kunnen nemen., een nieuwe baan krijgen en niet meer thuis zijn om er goed voor te zorgen, een baby krijgen en de verantwoordelijkheid te groot wordt, echtscheiding, baan kwijt zijn, of gediagnosticeerd worden met een chronische of terminale ziekte. In sommige gevallen overlijdt de eigenaar van het huisdier en moeten anderen een thuis voor het dier vinden.

Het is een situatie waarin de persoon door veranderingen in levensstijl niet meer goed voor de kat kan zorgen. Het is niet wreed om een kat te herplaatsen als je er niet meer voor kunt zorgen. Het zou wreed zijn om het niet te doen.

Lees: Adopteren Katten Kittens?

Andere veel voorkomende redenen om te herplaatsen

Een reden voor herplaatsing is dat een familielid ontdekt dat hij allergisch is voor katten. Een andere reden is dat een oudere kat de nieuwe kat niet leuk vindt.

Beide redenen kunnen worden overwonnen zonder herplaatsing. Wie allergisch is voor katten kan inentingen nemen om niezen en snotteren te voorkomen. Hoewel sommige katten de enige willen zijn, zijn er manieren om de twee te introduceren en hen aan te moedigen met elkaar om te gaan. Het kan even duren, maar het kan.

Lees: Waarom niest mijn kat zoveel ’s nachts?

Sommigen zullen een kat herplaatsen als ze zwanger zijn, omdat ze geloven dat vrouwen toxoplasmose kunnen oplopen door het schoonmaken van de kattenbak of dat de kat de adem uit de baby’s zal zuigen.

Deskundigen zeggen dat geen van beide waar is.

Katten hebben genetisch gezien geen toxoplasmose, maar kunnen het krijgen door het eten van vogels. Je wordt er niet aan blootgesteld als je kat geen vogels eet.

Katten en baby’s kunnen prima samenleven. Katten kunnen beschermend zijn voor de baby.

Lees: Passen katten zich aan uw slaapschema aan?

Herplaatsings verantwoordelijkheden

Wie een kat wil herplaatsen, kan dingen doen om het gemakkelijker te maken voor u, de kat en de nieuwe kattenouder.

  • Zorg ervoor dat de kat gesteriliseerd of gecastreerd is en actuele inentingen heeft.
  • Geef ze niet zomaar aan iedereen en adverteer nooit met “gratis naar een goed huis”. Veel ongure mensen nemen deze dieren mee en verkopen ze aan dierenarbeiders of gebruiken ze voor hondengevechten. Zorg ervoor dat u weet aan wie u uw kat uithuurt, zorg voor een telefoonnummer en een e-mailadres, en neem een week of wat na de herplaatsing contact met hen op.
  • Bezoek het huis voordat je je kat overdraagt. Dit zal je gemoedsrust geven.
  • Neem uw kat mee naar het tehuis wanneer u klaar bent om hem aan de nieuwe eigenaar te geven in plaats van dat de eigenaar hem ophaalt. De overgang is gemakkelijker als u ziet hoe uw kat het doet als u rondloopt terwijl u een paar minuten met de eigenaar praat.
  • Laat de nieuwe familie weten dat ze contact met je kunnen opnemen als het niet lukt. Neem eerst contact op met de fokker als de kat raszuiver is. Veel fokkers zullen ze terugnemen of je helpen ze te herplaatsen.
  • Neem contact op met een dierenopvang als je geen familielid of vriend kunt vinden om ze op te nemen. Reddingsorganisaties werken hard om dieren te herplaatsen en hebben veel pleeggezinnen die ze willen opnemen.

Lees: Wat doen huiskatten ’s nachts?

Kitty Depressie

Een kat kan depressief worden als ze naar een nieuw huis gaan. Soms kan de depressie diep zijn en stopt de kat een paar dagen met eten en drinken. Het antwoord is om ze vocht en vitaminen te geven tot ze opknappen.

De kat kan zich een week of zo verstoppen in zijn nieuwe huis, maar dat is normaal. Katten concentreren zich op hun locatie, dus degenen die een herplaatste kat accepteren moeten geduldig zijn en ze niet uit het huis laten totdat ze zich hebben aangepast.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

FAQs

Wanneer zal een kat zich aanpassen aan een nieuwe eigenaar?

Dat hangt af van de kat, zijn persoonlijkheid, zijn leeftijd en hoe lang hij bij de vorige eigenaar was. De meeste kunnen zich binnen twee tot vijf dagen aan een nieuwe familie aanpassen, maar anderen kunnen er langer over doen.

Heeft het veranderen van eigenaar stress voor een kat?

Katten zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving, dus het veranderen van eigenaar kan ongelooflijk stressvol zijn. Geef de kat veel aandacht en werk in kleine stapjes aan de verandering. Wees geduldig.

Hoe bereid je een kat voor op herplaatsing?

De nieuwe eigenaar zal veel spullen nodig hebben voor de kat. Als u uw kat herplaatst, zorg dan voor veel spullen van de kat, zodat uw kat zich prettig zal vestigen. Dat omvat de kattenbak, een bed, voer- en waterbakjes, en verzorgingsspullen en speeltjes.

Hoe lang moet je een kat binnen houden na herplaatsing?

Houd de kat minstens twee weken binnen na de herplaatsing. Sommige katten zullen proberen te ontsnappen om terug te keren naar hun vorige huis, maar de meeste zullen zich thuis voelen als u vertrouwde geuren om hen heen legt.

Hoe introduceer je een kat in een nieuw huis?

Je doet het geleidelijk. Het beste is om de kat in het begin tot één kamer te beperken en andere dieren uit de buurt te houden. Houd een kattenbak in de buurt. Breid zijn gebied uit naar andere delen van het huis zodra hij zich op zijn gemak voelt in één kamer.

Lees: Hebben binnenkatten baden nodig?