Skip to Content

Houden katten van muziek?

Voor zoveel mensen is muziek een bron van ontspanning, entertainment en vreugde. Simpelweg luisteren naar een specifiek nummer kan onze hele stemming en kijk op een situatie veranderen.

Maar hoe zit het met katten? Als een belangrijk en consistent onderdeel van je leven is je kat ongetwijfeld blootgesteld aan muziek, waarschijnlijk verschillende genres.

En hoewel je kat misschien je mening deelt over bepaald voedsel of welke plek op de bank het meest comfortabel is, heb je je ooit afgevraagd of ze ook je muzieksmaak deelt? Katten hebben een voorbeeldig gehoor, maar hoe vertaalt zich dat in het al dan niet genieten van ritmische geluiden?

De antwoorden op deze vragen zijn niet zo eenvoudig als we zouden hopen. Recente studies geven echter inzicht in hoe katten over muziek denken.

Hoewel katteneigenaren kunnen vertrouwen op algemene observatie om te bepalen hoe een kat zich voelt over muziek, hebben onderzoekers ons wetenschappelijk bewijs gegeven.

Wat voor soort muziek houden katten leuk?

Zoals zoveel andere dingen in het leven, is muziek volledig subjectief. Je favoriete nummer is misschien spijkers op een krijtbord naar je buurman. Mensen hebben allemaal verschillende meningen als het gaat om muziek, en hetzelfde geldt voor katten. Studies suggereren dat, in het algemeen, ja, veel katten genieten van muziek.

Het voorbehoud is echter dat de meeste katachtigen menselijke muziek niet waarderen op de manier waarop we denken dat ze dat doen. In plaats daarvan reageren katten het beste op muziek die speciaal voor hen is gecomponeerd.

Muziek in de oren van uw kat

Hoewel katteneigenaren kunnen vertrouwen op algemene observatie om te bepalen hoe een kat zich voelt over muziek, hebben onderzoekers ons wetenschappelijk bewijs gegeven. Een studie gepubliceerd in Applied Animal Behaviour Science wees uit dat katten het beste reageren op muziek die geschikt is voor soorten, vooral in vergelijking met populaire menselijke muziek.

In de studie werden 47 huiskatten voor het eerst blootgesteld aan op katten gerichte liedjes die specifiek werden gecomponeerd om overeen te komen met het frequentiebereik waarin katten het beste horen en in tempo’s die het vaakst van nature voorkomen bij kattencommunicatie.

Onderzoekers observeerden de katten terwijl de muziek speelde en merkten specifiek gedrag op dat aangeeft hoe de katten zich voelden.

Vervolgens herhaalden ze het experiment met twee “menselijke” liedjes.

Na evaluatie van de gegevens concludeerden ze dat de katten een “significante voorkeur voor en interesse in” de muziek vertoonden die specifiek voor hen was gecomponeerd.

Tijdens de observaties reageerde de meerderheid van de katten op de kattenmuziek door te spinnen, tegen de luidsprekers te wrijven en hun hoofd naar de bron van de geluiden te draaien. Weinig van de katten reageerden überhaupt op de twee menselijke liedjes.

Hoewel deze studie niet voor eens en voor altijd kan bewijzen dat katten de voorkeur geven aan een bepaald soort muziek, heeft het mensen met huisdieren aangemoedigd om hun dagelijkse soundtracks te veranderen. Zoek naar “kattenmuziek” op Google of YouTube en je zult tal van voorbeelden vinden die muziek in de oren van je kat zouden moeten zijn.

Veel van de liedjes bevatten getjilp, gepiep en klokkenspel waar katten op reageren. Een specifiek nummer getiteld “Cosmo’s Air” werd gecomponeerd om het tempo van het spinnen van een kat te evenaren, omdat de meeste katten van meditatiemuziek lijken te houden.

Een studie gepubliceerd in Applied Animal Behaviour Science wees uit dat katten het beste reageren op muziek die geschikt is voor soorten, vooral in vergelijking met populaire menselijke muziek.

Waarom houden katten van muziek?

We kunnen niet beginnen te begrijpen waarom katten van soorten muziek genieten totdat we overwegen waarom onze eigen menselijke hersenen emotioneel reageren op bepaalde geluiden. Waarom we van muziek houden, is een vraag die veel wetenschappers hebben overwogen, maar we hebben nog steeds geen exact antwoord.

Een studie gepubliceerd in Nature Neuroscience meldt dat het luisteren naar muziek een afgifte van de chemische stof dopamine veroorzaakt die ons gelukkig maakt.

Deze sensatie kan werken als een vorm van positieve bekrachtiging die het menselijke (en katachtige) brein ontvankelijker maakt voor bepaalde muziek.

Andere theorieën suggereren dat mensen van muziek houden omdat het een patroon is. Mensen evolueerden om patronen op te merken als een overlevingsstrategie. Deze neiging had verder kunnen gaan dan overleven en verklaren waarom zowel mensen als katten zich aangetrokken voelen tot bekende geluiden.

In het wild vertrouwen katten op patronen om aan te geven wanneer gevaar nabij is en wanneer voedsel of water in de buurt is. Het is mogelijk dat hun hersenen zijn geëvolueerd om die patronen ook te waarderen, zelfs buiten het rijk van overleven.

Bovendien tonen studies aan dat muziek het lichaam fysiek op positieve manieren kan beïnvloeden. Het kan stressniveaus verlagen en een hartslag reguleren. Psychologisch gezien kan muziek gevoelens van vrede, opwinding en verbinding met anderen oproepen.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Feline Medicine and Surgery keek naar hoe bepaalde muziek katten kan helpen zich rustiger te voelen in stressful situaties, met name tijdens dierenartsbezoeken.

Over het algemeen zijn katten meer dan in staat om goede muziek te waarderen. Het juiste nummer kan hun humeur verbeteren, hun stress verminderen en entertainment bieden. De truc is om muziek te spelen die is afgestemd op hun specifieke voorkeuren.

houden katten van muziek?

Een studie gepubliceerd in het Journal of Feline Medicine and Surgery keek naar hoe bepaalde muziek katten kan helpen zich rustiger te voelen in stressvolle situaties, met name tijdens dierenartsbezoeken.

Veelgestelde vragen

Wat voor muziek haten katten?

Hoewel studies aantonen dat katten de voorkeur geven aan muziek die zich in hun ideale frequentiebereik en in een specifiek tempo bevindt, tonen observationele studies aan dat ze redelijk onverschillig zijn voor andere soorten “menselijke” muziek.

De meeste katten negeren alle muziekgenres en lijken er geen sterke meningen over te hebben, of dat nu negatief of positief is. Het is echter veilig om aan te nemen dat sommige katten (vooral de meer timide types) muziek met plotselinge, opzienbarende of raspende geluiden niet waarderen.

Hoe weet je of een kat een liedje leuk vindt?

Als je wilt weten hoe je kat zich voelt over een specifiek nummer, let dan op zijn lichaamstaal. Als ze van de muziek genieten, kunnen ze zich uitstrekken in een ontspannen positie en beginnen te spinnen. Ze kunnen ook de bron van de muziek opzoeken, er tegenaan wrijven of gewoon hun oren richten en naar de luidsprekers staren.

Kan muziek katten kalmeren?

Een onderzoek uit 2019 wees uit dat muziek een effectief hulpmiddel kan zijn bij het kalmeren van katten, zolang het maar de juiste soort muziek is. Wanneer katten werden blootgesteld aan katspecifieke muziek tijdens veterinaire onderzoeken, gedroegen ze zich merkbaar rustiger dan wanneer ze vergelijkbare examens doorstonden, zowel in stilte als tijdens het luisteren naar muziek geschreven voor menselijke oren.

Kunnen katten muziek horen?

Ja, niet alleen dat katten muziek kunnen horen, maar verschillende onderzoeken tonen aan dat muziek het lichaam fysiek op positieve manieren kan beïnvloeden. Het kan stressniveaus verlagen en een hartslag reguleren. Psychologisch kan muziek gevoelens van vrede oproepen,

Waarom reageren katten op Egyptische muziek?

De frequentie en sensatie gegenereerd door Egyptische muziek werkt als een vorm van positieve bekrachtiging die het menselijk (en katachtig) brein beter laat reageren op bepaalde muziek.

Houden katten van klassieke muziek?

Hoewel elke kat anders is, is opgemerkt dat sommige katten van klassieke muziek houden.

Bronnen weergeven