Hotspots op katten: oorzaken en behandeling

Als je ooit hebt gemerkt dat je kat overmatig likt of bijt op een plek op zijn lichaam, kan hij hotspots ervaren. Dus wat zijn hotspots op katten? Lees meer over deze aandoening die wordt gekenmerkt door een ontstoken, geïnfecteerde huid, evenals veel voorkomende oorzaken en hoe u het ongemak van uw kat kunt kalmeren.

Wat zijn hotspots op katten?

Soms aangeduid als acute vochtige dermatitis en pyotraumatische dermatitis, zijn hotspots bij katten in wezen geïnfecteerde zweren. Een hot spot begint als een iets gevoelig gebied op het lichaam. Het wordt meer geïrriteerd als je kat erover wrijft, likt of bijt. Uiteindelijk is het gebied rood, vochtig en ontstoken. Ten slotte leiden de natuurlijke bacteriën van uw kat (of iets anders, afhankelijk van de oorzaak) ertoe dat de ontstoken plek een volledig geïnfecteerde zweer wordt.

Tekenen van hotspots

Hotspots op katten verschijnen meestal als ronde laesies op het hoofd, de nek, de staart of de dij. Deze vlekken kunnen vocht sijpelen of korst oversijpelen en kunnen letterlijk warm of heet aanvoelen (vandaar de naam). Je zult waarschijnlijk ook haaruitval of verkleurde vacht rond hotspots opmerken.

Als u hotspots of soortgelijke symptomen bij uw kat ontdekt, kunt u het beste een afspraak maken met uw dierenarts voor diagnose en volgende stappen.

Sommige katten hebben meer kans om hotspots te ontwikkelen

Als je je afvraagt hoe vaak hot spots bij katten voorkomen, helpt het om te begrijpen welke katten meer kans hebben om deze irriterende huidaandoening te ontwikkelen. Deze omvatten:

  • Langharige katten of katten met een dichte vacht
  • Katten met vlooien of een voorgeschiedenis van allergieën
  • Katten met een verzwakt immuunsysteem

Wat veroorzaakt hotspots bij katten?

Hot spots zijn waarschijnlijker tijdens warm, vochtig weer, maar kunnen op elk moment van het jaar voorkomen. U zult uw dierenarts willen bezoeken om te helpen bepalen waarom uw kat hotspots heeft. Er zijn enkele veelvoorkomende oorzaken om in gedachten te houden:

  • Vlooienallergieën: Een allergie voor vlooienspeeksel is een van de meest voorkomende oorzaken van hotspots bij katten. Als uw kat vlooien heeft, kan hij zichzelf bijten, krabben en overgroomen tot het punt van hotspots en haaruitval. Minder vaak bij katten is een allergie voor mijten.
  • Voedsel- en/of milieuallergieën: Uw kat kan allergisch zijn voor iets in zijn dieet, zoals bepaalde granen of rundvlees. Of hij kan allergisch zijn voor iets in zijn omgeving, zoals schimmels, pollen, schoonmaakmiddelen, vervuild water of zelfs giftige lucht.
  • Ringworm: Katten kunnen ringworm vaker op hun vacht dragen dan honden, maar vertonen er niet altijd klinische symptomen van. Het identificeren van een hotspot versus ringworm moet worden gedaan op het kantoor van uw dierenarts.
  • Oorontsteking: Omdat oorinfecties jeuken, kan uw kat hotspots creëren die rond dat algemene gebied krabben.
  • Pijn: Als uw kat artritis heeft of gewond is, kan hij de plaats likken of bijten die hem ongemak bezorgt.
  • Onjuiste verzorging: Als uw kat lang haar of een dichte vacht heeft en zichzelf niet goed verzorgt of regelmatig wordt geborsteld, biedt gebrek aan luchtcirculatie ideale voedingsbodems voor bacteriën , wat mogelijk leidt tot hotspots.

Hoe hotspots op katten te behandelen

De behandeling van kattenhotspots hangt af van wat de huidaandoening veroorzaakt. Ten eerste zal uw dierenarts alle aanwezige parasitaire, schimmel- of oorinfecties willen diagnosticeren, omdat deze mogelijk onmiddellijke behandeling vereisen.

Behandeling van de wond(en)

Als u geen ervaring heeft met meer geavanceerde verzorgingstechnieken en wondverzorging, raden we uw dierenarts aan om eerst de geïnfecteerde wonden van uw kat te behandelen; hij of zij zal u kunnen laten zien hoe u toekomstige hotspots op uw kat op de juiste manier kunt behandelen.

Het behandelen van de wonden van uw kat begint met het scheren of knippen van het haar rond de hotspot – dit kan behoorlijk pijnlijk zijn, wat een andere reden is waarom het het beste is om de hulp van een dierenarts in te schakelen. Zodra het gebied vrij is van bont, kunnen actuele zalven en / of orale antibiotica worden gebruikt om de wond te genezen. Afhankelijk van de ernst van de jeuk kan uw dierenarts ook een injectie met cortison geven.

Het is erg belangrijk om te voorkomen dat uw kat de hotspots verder likt, krabt of bijt terwijl ze genezen. Dit kan worden bereikt met een kegel of Elizabethaanse halsband, en mogelijk met behulp van kattenlaarzen.

Behandeling van de onderliggende oorzaak &preventie

Als uw kat hotspots heeft die worden veroorzaakt door Vlooien, wilt u hem behandelen met vlooien- en tekengeneesmiddelen op recept. In feite is het een goed idee om externe parasietpreventie te gebruiken zodra de temperatuur boven het vriespunt opwarmt, zelfs als uw kat alleen binnenshuis is. Ringworm zal moeten worden behandeld met actuele kalkzwavelbaden, orale antischimmelmedicatie, milieureiniging en baden.

Uw dierenarts kan vermoeden dat de hotspots van uw kat worden veroorzaakt door een soort voedsel of omgeving allergie. In dit geval kunt u worden doorverwezen naar een veterinaire dermatoloog voor allergie huidtesten en immunotherapie, of allergie-opnamen.

Uw dierenarts wil misschien enkele tests uitvoeren om te bepalen of uw kat pijn heeft van artritis—die chronisch onderbehandeld is bij katten— of een andere onderliggende aandoening.

Zorg er ten slotte voor dat je je kat regelmatig borstelt, vooral als hij langharig is! Niet alleen zal een verzorgingsroutine help bij het verminderen van haarballen, het zal u in staat stellen om sneller te identificeren of uw kat weer last heeft van hotspots.

Het goede nieuws is dat hotspots bij katten zeer goed behandelbaar zijn zodra de oorzaak is vastgesteld. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts als u merkt dat uw kat zichzelf overmatig likt of bijt of tekenen van huidlaesies.