Hoeveel kost een rabiësinjectie voor een kat? (2023 Update)


Introductie

Hondsdolheid is een van de gevaarlijkste virussen ter wereld. Het kan elk zoogdier besmetten en is bijna altijd dodelijk zodra de symptomen zich ontwikkelen. Gelukkig zijn er veilige en effectieve vaccins om huisdieren en mensen tegen hondsdolheid te beschermen. In het grootste deel van de Verenigde Staten is het wettelijk verplicht katten te vaccineren tegen hondsdolheid, zelfs als ze uitsluitend binnenshuis leven.

In dit artikel geven we een schatting van de kosten om uw kat een rabiësinjectie te geven, inclusief de verschillende beschikbare vaccinaties. We laten u ook weten hoe u uw kat zo nodig met een budget de rabiësinjectie kunt geven.

kat + scheidingslijn

Rabiësspuit voor een kat: eenmalige kosten

Kittens krijgen over het algemeen hun eerste rabiësinjectie als ze 3-4 maanden oud zijn. Na de eerste inenting krijgen ze vanaf een jaar later regelmatige boosters. Voor de eerste rabiësinjectie moet u misschien ook een onderzoeksvergoeding betalen, afhankelijk van waar u het vaccin laat zetten.

Gratis kliniek

Omdat het voorkomen van rabiës een zaak is van volksgezondheid voor mensen, kun je misschien een gratis rabiës prik kliniek vinden bij jou in de buurt. Sommige non-profit organisaties houden regelmatig gratis klinieken als u geen vaste kliniek kunt vinden. Deze klinieken zijn vaak snel en druk bezocht, dus het kan zijn dat u enige tijd moet wachten tot uw kat een rabiësinjectie krijgt.

Dierenarts in dierenkliniek geeft injectie aan kat
Image Credit: Tom Wang, Shutterstock

Goedkope kliniek

Veel gebruikelijker dan gratis klinieken zijn goedkope opties. Dierenasielen en humane verenigingen bieden vaak goedkope inentingen tegen hondsdolheid en andere veterinaire diensten. De klinieken kunnen al dan niet een lichamelijk onderzoek met de rabiësinjectie omvatten, mogelijk tegen een extra vergoeding. In sommige goedkope klinieken kunt u binnenlopen, terwijl u voor andere nog steeds een afspraak moet maken.

Dierenkliniek

De duurste optie om uw kat een rabiësinjectie te geven is een traditionele dierenkliniek. Bijna alle dierenklinieken zullen naast de rabiësinjectie zelf ook een bezoek aan de praktijk en een lichamelijk onderzoek in rekening brengen. Ook zullen dierenklinieken altijd meer overheadkosten hebben dan een non-profit of goedkope kliniek. De prijzen van dierenartsen variëren sterk, afhankelijk van waar u zich bevindt. De prijzen in uw stad kunnen lager of hoger zijn dan onze schattingen.

Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten in verschillende regio’s van het land:

Regio Kantoorbezoek kosten Kosten rabiës prik
Oostkust $55.95 $24.54
Midwest $54.95 $24.24
West Coast $71.95 $27.72

*Prijzen van Banfield Cost Estimator voor Raleigh, NC, Des Moines, IA, en Los Angeles, CA*

Eerste Rabiës Booster

De eerste rabiësinjectie van uw kat is een jaar geldig voordat een booster nodig is. Op dat moment kunt u kiezen voor nog een rabiësinjectie voor een jaar of een booster voor 3 jaar. Om een booster voor 3 jaar te krijgen, moet u aantonen dat het niet de eerste rabiësinjectie van uw kat is. Uiteraard heeft uw dierenarts die informatie in zijn bestand, maar als u naar een goedkope kliniek gaat, moet u waarschijnlijk het rabiëscertificaat van uw kat overleggen.

Extra hondsdolheid injecties


  • $10-$100 om de 1-3 jaar

Om aan de wet te voldoen, heeft uw kat regelmatig bijgewerkte boosters nodig. Idealiter zou uw kat elk jaar een lichamelijk onderzoek moeten ondergaan bij uw dierenarts, ongeacht of hij wel of geen inentingen moet krijgen. Veel katteneigenaren gaan echter alleen naar de dierenarts als de inentingen nodig zijn, in dit geval om de 1-3 jaar.

Dierenarts geeft injectie aan kat
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

Alternatief voor prikken tegen hondsdolheid

Sommige katteneigenaren houden niet van het idee om door te gaan met het krijgen van vaccins voor hun kittens en vragen zich af of er alternatieven beschikbaar zijn. Een paar laboratoria in het land kunnen rabiëstitertesten uitvoeren, die het niveau van beschermende antilichamen in het bloed van uw kat controleren. De titers zijn vaak nodig als u van plan bent uw kat mee te nemen naar een rabiësvrij land zoals Australië of Groot-Brittannië. Ze worden echter in het algemeen niet geaccepteerd door volksgezondheidsinstanties in plaats van rabiësvaccins. Dat betekent dat uw kat in geval van een beet of blootstelling niet als gevaccineerd wordt beschouwd. Titers tegen hondsdolheid zijn duur en kosten veel meer dan het vaccineren van uw kat.

garenbalverdeler

Andere factoren die van invloed zijn op de kosten van rabiësinjecties

Het specifieke merk van de rabiësinjectie die uw kat krijgt, kan ook een rol spelen bij de kosten.

Sommige dierenartsen hebben rabiës schoten, zowel één jaar als drie jaar boosters, speciaal gemaakt voor katten. Deze formules zijn vrij van bepaalde toevoegingen die in verband kunnen worden gebracht met een zeldzame complicatie van vaccins bij katten, injectieplaats-sarcoom.

De katachtige formule rabiës shots zijn duurder dan de algemene versie. Als dat de enige soort is die uw dierenarts voert, kunt u verwachten meer te betalen voor een rabiësinjectie.

Dekt de huisdierenverzekering rabiës prikken?

Een standaard huisdierenverzekering dekt meestal alleen ongevallen, ziekten en noodgevallen. Rabiës injecties vallen onder de categorie preventieve of wellness zorg. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden wellness-plannen aan als aanvulling op de standaard dekking.

De plannen kunnen echter $ 10 tot $ 35 per maand kosten. Als u alleen wilt betalen voor een rabiës prik, zullen de maandelijkse kosten van een wellness plan waarschijnlijk niet optellen. Voordat u investeert in een wellness-polis, moet u de kosten van de jaarlijkse (of twee keer per jaar) dierenartsbezoeken van uw kat optellen om te zien wat uw werkelijke besparingen zijn.

dekking huisdierenverzekering
Image Credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Heeft mijn kat een rabiësinjectie nodig als hij alleen binnenshuis leeft?

Het korte antwoord op deze vraag is ja, omdat het meestal tegen de wet is om er geen te halen. Het lange antwoord is ook ja, omdat binnenshuis leven niet betekent dat uw kat nooit aan hondsdolheid zal worden blootgesteld. De meeste warmbloedige dieren dragen hondsdolheid, ook degenen die klein genoeg zijn om je huis binnen te sluipen.

Je hoeft alleen maar de sociale media te raadplegen om video’s te zien van wasberen die via deuren van huisdieren of open ramen in huizen inbreken. Vleermuizen zijn een van de meest voorkomende dragers van hondsdolheid en bouwen vaak nesten op zolders. Katteneigenaren in landelijke gebieden moeten proberen te voorkomen dat ze een rabiësvaccin voor hun huisdieren overslaan.

Het is ook de moeite waard in gedachten te houden dat als uw kat iemand bijt, medisch personeel of uw dierenarts over het algemeen wettelijk verplicht zijn de beet te melden bij de dierenbescherming. Als uw kat niet up-to-date is met zijn rabiësinenting, kunt u te maken krijgen met een heel ander soort kosten, die we in de volgende paragraaf zullen behandelen.

De mogelijke kosten als uw kat geen rabiësinjectie krijgt

Nogmaals, omdat rabiës een aanzienlijk risico vormt voor de volksgezondheid, worden veel van de regels met betrekking tot preventie en blootstelling vastgesteld door volksgezondheidsfunctionarissen. Elke staat en lokale overheid heeft meestal verordeningen en voorschriften over wat er gebeurt met een niet-gevaccineerde kat die iemand bijt of door een ander dier aan hondsdolheid wordt blootgesteld.

In sommige gevallen moet uw kat in quarantaine op een goedgekeurde locatie voor een bepaalde tijd, waarbij u de rekening betaalt. U kunt ook boetes of straffen krijgen als u uw kat niet laat vaccineren. Als een bekend hondsdol dier uw niet-gevaccineerde kat bijt, kunt u in het ergste geval uw huisdier voorgoed kwijtraken.

De kosten van het niet halen van een rabiësinjectie bij uw kat zijn veel hoger dan het laten doen, vooral als u de geldbesparende tips in de volgende paragraaf volgt.

Rabiës prik voor een kat met een budget

De goedkoopste manier om uw kat in te enten tegen hondsdolheid is het vinden van een gratis of goedkope kliniek in uw omgeving. Uw stad of provincie kan een lijst van deze bronnen bijhouden op de websites van de dierenbescherming of volksgezondheid. Gezelschapsverenigingen of dierenasielen zijn andere plaatsen om te zoeken.

Als u geen kliniek kunt vinden, kijk dan rond bij verschillende dierenartspraktijken in uw omgeving om de laagst geprijsde vaccins te vinden. Vraag of een van hen jaarlijkse vaccinatieklinieken organiseert, waar je injecties kunt krijgen zonder te betalen voor kantoorbezoeken.

U kunt ook vragen of uw dierenarts maandelijkse specials heeft waarbij u bepaalde diensten, zoals vaccins, met korting kunt krijgen.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Afhankelijk van waar u de rabiësinjectie voor uw kat haalt, kunt u verwachten elke 1-3 jaar $0-$100 uit te geven voor deze service. Standaard huisdierenverzekeringen dekken meestal geen rabiësinjecties, en de maandelijkse premies voor welzijnsplannen zullen waarschijnlijk meer bedragen dan de prik zelf.

Voor de veiligheid van uw kat moet u elke keer dat het nodig is een rabiësinjectie halen. Het hebben van een kat is een voorrecht, maar er komen veel verantwoordelijkheden bij kijken, waaronder de gezondheidszorg die uw huisdier nodig heeft. In het geval van een rabiësinjectie zorgt u ook voor uw eigen gezondheid door de verspreiding van een dodelijke ziekte te helpen voorkomen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Kachalkina Veronika, Shutterstock