Hoe word je een Bengaalse kattenfokker?

Ethische fokkers zijn gepassioneerd om de kwaliteit van het ras te verbeteren. Als je zo iemand bent, dan moet je je voorbereiden op heel wat uitdagingen.

Voordat je beslist om een Bengaalse fokker te worden, moet je grondig onderzoek doen naar het ras en zijn genetica, ook een bezoek brengen aan de fokkers in je omgeving en een paar liveshows bijwonen. Word lid van TICA of CFA, laat de catterynaam registreren, adopteer je Bengalen en begin met fokken.

Hoe word je een Bengaalse kattenfokker?

 1. Word lid van CFA of TICA en laat je catterynaam registreren. Let op de Ethische Code en leer de rasstandaard uit je hoofd.
 2. Doe grondig onderzoek naar het fokken van raskatten, kattenhouderij en kattengenetica.
 3. Bezoek een paar fokkers in uw omgeving om erachter te komen hoe uw potentiële levensstijl eruit zou kunnen zien.
 4. Ga naar CFA en TICA live shows om meer te leren over hoe een ras wordt geëvalueerd. Praat met enkele fokkers als je daar bent.

Vergeet niet dat fokken veel tijd, geld en papierwerk vergt.

Sommige aspirant-fokkers hebben 20.000 dollar uitgegeven voordat ze hun eerste kitten konden krijgen. Bovendien, zul je geen rust hebben van je cattery taken – het is een 24/7 baan die bestaat uit voeden, schoonmaken, verzorgen, spelen, trainen, gezond houden, enzovoort.

Tenslotte realiseren niet veel mensen zich hoeveel papierwerk gerenommeerde fokkers moeten doen. Gezondheidsgegevens, registraties, fokgegevens, contracten, kwitanties, belastingen – dit is slechts om er een paar te noemen.

Lees: Is een Bengaalse kat goed voor mensen die voor het eerst een kat bezitten?

Wat moet je doen om een Bengaalse kat te krijgen?

Een F1 Bengaal is een hybride van een Aziatische luipaardkat en een huiskattenras (meestal de gevlekte Egyptische Mau).

Wanneer mag je een Bengaal fokken?

Veel fokkers geven er de voorkeur aan te beginnen met fokken wanneer de poes ongeveer 12 maanden oud is en ze heeft al minstens enkele loopsheden achter de rug. Op dat moment is het vrouwtje al volwassen genoeg om goed voor het nest te kunnen zorgen.

Wat is de beste leeftijd om een kat te fokken?

Ook al zijn katten op de leeftijd van 4 maanden geslachtsrijp, dat betekent niet dat ze meteen gefokt moeten worden.

Het wordt niet aangeraden om kitties te laten dekken tot ze minstens 1 jaar oud zijn en, idealiter, moet het fokken worden uitgesteld totdat de kat 18 maanden oud is.

De teefjes boven de 7 jaar mogen niet gefokt worden als uw dierenarts niet anders aangeeft.

Lees: Kunnen Bengaalse katten leven zonder naar buiten te gaan?

Hoeveel kost een Bengaals kattenras?

De gemiddelde prijs van een Bengaals kitten van een gerenommeerde fokker is $1,500-$3,000. U moet echter bereid zijn tot 8.000 dollar te betalen voor een Bengaal van showkwaliteit.

Ook al kosten deze kitties veel, dat betekent niet dat je een fortuin kunt verdienen als je besluit een Bengaalse fokker te worden. Voordat je begint met fokken, zou je moeten investeren in:

 • De eigenlijke fokkat
 • Het maken van de kamers Bengaals-proof en het creëren van een kinderkamer voor de toekomstige kittens
 • Gezonde voeding
 • Kattenbakvulling
 • Gezondheidsonderzoek en veterinaire zorg
 • Diverse benodigdheden
 • Een website voor uw cattery
 • Lidmaatschap en registratiekosten
 • Shows waar je een titel kunt winnen

Lees: Hoe een Bengaalse kat leren lopen aan de lijn?

Hoeveel kittens hebben Bengaalse katten in een nest?

Bengalen hebben meestal 2-6 kittens in hun nest. Gemiddeld kun je verwachten dat de poes 4-5 kittens ter wereld brengt.

Hoe vaak kun je een Bengaalse kat fokken?

Je kunt een vrouwelijke Bengaal twee keer per jaar fokken. Dit betekent dat er tijdens de levensduur van het poesje gefokt kan worden met ongeveer 12-16 keer.

Hoeveel nestjes per jaar kan een Bengaalse kat krijgen?

De draagtijd van een Bengaal is ongeveer 2 maanden, dus sommige mensen denken misschien dat de poes 5-6 nestjes per jaar kan baren. Hoewel de poes fysiek in staat is om zoveel kittens ter wereld te brengen, moet je dat nooit doen.

Twee nesten per jaar is een goede frequentie, omdat de poes dan genoeg tijd heeft om te herstellen na de zwangerschap en ze beter voor haar kittens kan zorgen.

Lees: 3 Manieren om een Bengaalse kat te kalmeren?

Hoe lang leeft een Bengaalse kat?

Bengalen leven meestal 12-20 jaar.

Deze katachtigen worden echter over het algemeen niet meer gefokt tussen de 4-6 jaar. Dat is iets eerder dan bij de meeste andere rassen (hun poezen gaan met pensioen rond hun achtste).

Wat is een F1 Bengaalse Kat?

Een Bengaal die een Aziatische luipaard kat moeder of vader heeft is een F1 (wat ‘eerste filiaal’ betekent).

Dit dier is voor 50% wild. Het eet rauw vlees, kan stoppen met het gebruik van de kattenbak zodra het volwassen is, en is verboden in veel staten.

F1 vrouwtjes zijn duur en uiterst moeilijk te verkrijgen.

Wat is een F5 Bengaalse Kat?

Een F5 is een Bengaal die gefokt is uit een F4 Bengaal en een huiskat.. Op dit moment lijkt het poesje in veel opzichten op een gewone huiskat, maar het heeft nog steeds het ‘wilde’ uiterlijk.

Lees: Wat zijn de moeilijkheden bij het opvoeden van een Bengaalse kat?

Zijn F2 Bengaalse Mannetjes Steriel?

F1-F3 mannelijke Bengalen zijn sterielwat betekent dat ze geen kittens kunnen krijgen. Alleen de vrouwtjes van deze generaties kunnen zich voortplanten.

Zijn Bengaalse katten gemakkelijk te fokken?

Het fokken van Bengalen is een enorme uitdaging. Het fokken zal je alleen lukken als je van plan bent het ras te verbeteren; alle andere redenen zijn misschien gewoon niet goed genoeg.

Als je fokker wilt worden, moet je bereid zijn om duizenden dollars en elk uur van je dag te investeren om ervoor te zorgen dat de katten gezond en gelukkig zijn..

Voor welke ziekten zijn Bengaalse katten vatbaar?

Bengalen hebben erfelijke gezondheidsproblemen die elke fokker zou moeten kennen. Deze omvatten progressieve retina atrofie, staar, en hypertrofische cardiomyopathie.

Kun je broer en zus Bengaalse katten fokken?

Het fokken van broers en zussen of andere nauwe verwanten wordt “inteelt” genoemd. Het is een praktijk die door fokkers vrij algemeen wordt toegepast.

Inteelt kan helpen bepaalde eigenschappen in de katten te fixeren en de lijn herkenbaar en waardevol maken. De gewenste eigenschappen worden uniform en kunnen later verder worden doorgegeven.

Zal een vader kat met zijn dochter paren?

Een vader en een dochterkat kunnen gemakkelijk paren als ze geslachtsrijp en ongecastreerd zijn.

Wat gebeurt er als een moeder en zoon kat paren?

Ook al zijn er een paar belangrijke voordelen van inteelt, zoals voorspelbaarheid en het elimineren van ongewenste eigenschappen, toch zijn er een aantal risico’s waar veel fokkers niet mee om willen gaan.

 • Inteelt verhoogt de kans op de ontwikkeling van een genetisch defect
 • De recessieve genen kunnen verdubbeld worden (die zowel sterke als zwakke punten bevatten)
 • Tekenen van overmatige inteelt kunnen verschijnen (scheve neuzen, kleine nesten, asymmetrie, scheve kaken, kanker bij jongere katten, enz.)

Hoe weet je of een Bengaalse kat raszuiver is?

Het is praktisch onmogelijk om te bepalen of een Bengaal raszuiver is of niet, alleen maar door het uiterlijk van de kat. Je moet ofwel de juiste papieren van een gerenommeerde fokker of je zou je moeten aanmelden voor een genetische test.

Hoe registreer ik mijn Bengaalse kat?

De fokker moet invullen de Nest Registratie Aanvraag van TICA met de informatie over de moeder en de vader. Als de kater aan iemand anders toebehoort, moet de eigenaar van de reu het andere deel van het formulier invullen.

Wat is het zeldzaamste type Bengaalse Kat?

Sneeuw en Zilver Bengalen zijn uiterst zeldzaam.