Hoe weet je of katten een band hebben?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Hoe je kunt zien of katten een band hebben

Je moet je echt verbazen over de tegenstrijdige aard van katten!

Ze kunnen sociale wezens zijn, maar jagen liever alleen. Sommigen zullen je nooit willen delen met een andere kat, terwijl anderen genieten van het gezelschap van hun katachtigen.

Wat nog opmerkelijker is, is dat sommige katten in staat zijn om sterke banden met elkaar te scheppen die levenslang kunnen duren!

Maar hoe kun je zien of katten een band met elkaar hebben? Zodra een paartje katten een sterke band ontwikkelt, worden ze afhankelijk van elkaar en zullen ze het grootste deel van hun tijd samen doorbrengen. Meestal tonen ze hun genegenheid, door elkaar te verzorgen, te spelen, te slapen en samen te loungen. Gebonden katten zien hun kameraadschap als een bron van troost.

Er zijn manieren om te zien of twee katten een band met elkaar hebben, en samen met mijn poezenbaby’s hebben we een lijst gemaakt om je er doorheen te loodsen.

Laten we er meteen induiken, zullen we?

Kunnen katten een band krijgen met andere katten?

Sommige mensen beweren misschien dat honden beter zijn dan katten, omdat ze socialer zijn, terwijl kittens graag alleen gelaten worden. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn katten geen eenzame wezens. In feite wijzen sommige studies erop dat katten sociale dieren zijn die, in verwilderde omstandigheden, in groepen leven die hoofdzakelijk bestaan uit poezen en hun jongen. De grootte van deze groepen hangt af van hun jachtmogelijkheden en niet van hun sociale vaardigheden.

Dezelfde studie legt ook uit dat tijdens de socialisatieperiode van een kat de blootstelling aan andere katten, dieren en mensen hun relatie tot hen zal bepalen. Dit betekent dat als een kitten de eerste drie maanden van zijn leven niet in contact is geweest met andere katten of mensen, het vreemden hoogstwaarschijnlijk zal associëren met gevaar.

Als kittens daarentegen opgroeien in een vriendelijke omgeving waar ze omgaan met andere katten, kunnen ze zeker banden creëren. Dit toont aan dat katten zeer flexibel zijn als het op gezelschap aankomt en dat ze in staat zijn om vriendschappen te creëren. Natuurlijk, Dr. Dantas wijst erop dat het ook afhangt van de individuele kat.

Tekenen dat uw katten een band hebben

Of je nu een paar kittens uit je plaatselijke asiel hebt geadopteerd of je hebt een tweede kat in huis gehaald, de tekenen van twee gebonden katten zijn niet gemakkelijk te missen. Er zijn natuurlijk katten die in hetzelfde huishouden kunnen leven en gewoon naast elkaar kunnen bestaan, maar er zijn ook katten die gewoon niet genoeg van elkaar kunnen krijgen. Als u uw kat knus tegen elkaar aan ziet kruipen, elkaar ziet verzorgen en een plekje in de zon ziet delen, is de kans groot dat ze een band met elkaar hebben!

Wanneer krijgen katten een band?

Katten ontwikkelen meestal een sterke band als ze kittens zijn. Volgens Marilyn Krieger, Certified Cat Behavior Consultant, “is voor de meeste kittens de manier waarop ze sociale vaardigheden leren door met elkaar om te gaan en te spelen.”

Het adopteren van nestgenoten resulteert meestal in een sterke band, maar dit betekent niet dat twee kittens uit afzonderlijke nesten geen band kunnen krijgen. Hun eerste interactie zou kunnen eindigen in baby gesis, maar dat zou niet lang moeten duren.

Het introduceren van oudere katten kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk! Het kan ook afhangen van hun karakter compatibiliteit. Als een oudere verlegen kat wordt geïntroduceerd bij een zeer sociale en dominante kat, bestaat de kans dat de verlegen kat zich uiteindelijk angstig zal voelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat katten individuen zijn, en dat ze misschien niet met elke kat die er is overweg kunnen. Het proces om volwassen katten aan elkaar te binden kan langer duren, en het kan ook veel inspanning van uw kant vragen. Als katteneigenaar zul je grenzen moeten trekken tussen de twee katten en hen helpen die magische band te scheppen.

Dingen die katten met een band doen

Hoe te vertellen of katten een band hebben

 1. Hun geur uitwisselen: Een goed teken dat je twee katten een band met elkaar hebben, is wanneer ze hun lichaam en gezicht over elkaar wrijven. Katten hebben geurklieren over bijna hun hele lichaam, zoals hun poten, koppen, en zelfs hun konten. Deze geurklieren geven feromonen af, een chemische stof die informatie geeft. Een van de manieren waarop katten geur gebruiken is om vertrouwdheid te creëren. De geurklieren rond hun gezicht worden geïdentificeerd als vriendelijk of laag-intensief. Het is een bindend gebaar en een troostend gedrag dat door een kat wordt gebruikt om te laten zien hoe veilig en vertrouwd ze zijn met hun omgeving.
 2. Het aanraken van staarten: Als je merkt dat je katten naast elkaar zitten, moet je misschien wat aandacht besteden aan hun staarten. Als je ziet dat hun staarten in elkaar verstrengelen, betekent dit dat ze zich op hun gemak voelen in elkaars nabijheid. Het kan ook gewoon een andere manier van feromoonuitwisseling zijn zonder al het gezicht wrijven.
 3. Het toestaan van verzorging: Als u uw katten elkaar ziet verzorgen, is dat een teken van hechting! Allogrooming (dat is een speciale term die sociaal verzorgen beschrijft) is gewoon een andere uiting van genegenheid en de kans is groot dat ze echt een aan elkaar gehecht paar zijn.
 4. Samen spelen: Een andere manier waarop je katten je kunnen laten zien dat ze verliefd zijn, is door te spelen. Als katten spelen betekent dat vaak dat ze zich in kwetsbare posities bevinden, zoals met hun buik onbedekt. Als ze genieten van een goede achtervolging door het huis, of ze doen een beetje worstelen, betekent dit dat ze elkaar vertrouwen.
 5. Elkaar roepen: Katten kunnen behoorlijk luidruchtig zijn als het op mensen aankomt, maar ze kunnen hun stem ook gebruiken om hun kat-buddy te roepen. Een gebonden koppel kan elkaar roepen als ze uit elkaar zijn. Ze uiten ook hun ongerustheid als een van hen in de problemen zit of vermist is.
 6. Samen slapen en dutten: Dat uw katten samen slapen is misschien wel het grootste teken dat er is. Katten zijn het kwetsbaarst als ze slapen, en dat bepaalt waar ze slapen, aan de voet van uw bed bijvoorbeeld, en met wie ze slapen. Als uw twee katten samen slapen, dan betekent dit dat ze zich veilig en op hun gemak voelen in elkaars aanwezigheid.

Dingen die gebonden katten niet doen

 1. Sissen: Gebonden katten hebben vele manieren om hun genegenheid te tonen, en er zijn een paar dingen die hun vriendschapscodex hen verbiedt. Eén daarvan is sissen naar elkaar. Sissen is een teken van vijandigheid en bondkatten vertonen zelden dergelijk gedrag.
 2. Elkaar mijden/verachten: Je zult geen katten vinden die aan elkaar gebonden zijn en elkaar mijden. Dit betekent natuurlijk niet dat uw katten niet wat tijd voor zichzelf zullen zoeken. Als je geen tekenen van agressief gedrag of sissen ziet, dan is dat volkomen normaal.
 3. Gedraag je agressief: Gebonden kattenparen vertonen geen extreme tekenen van agressie. Natuurlijk kunnen katten soms vechten, maar meestal wordt het niet gewelddadig.
 4. Wees territoriaal: Gebonden katten zullen niet vechten om territorium. In een huishouden met meerdere katten worden regels, grenzen en territoria al vroeg bepaald tussen uw katachtige metgezellen. Bonded katten doen hetzelfde, maar vanwege hun sterke band, hebben ze een groter gevoel van delen en in elkaars ruimte zijn.

Voordelen van het hebben van bonded katten

Of je nu overweegt om een tweede kat of een gebonden paartje te nemen, het is belangrijk om na te denken over het effect dat deze keuze zal hebben op jouw leven en dat van je kat. Katten brengen vreugde, of ze nu met z’n tweeën zijn of alleen, maar ze kunnen ook grote veranderingen met zich meebrengen.

Pros

 • Sommigen suggereren dat katten die gebonden paren vormen gezonder zijn omdat ze minder stress hebben als gevolg van positieve sociale interacties.
 • Gebonden katten voelen zich meestal meer op hun gemak als ze met elkaar spelen, samen krijgen ze altijd de beweging die ze nodig hebben. Op deze manier hebben uw katten minder kans op overgewicht, wat jaren aan hun leven kan toevoegen.
 • Het hebben van een gebonden paar zal het makkelijker voor je maken om ze achter te laten als ze nog klein zijn, zonder dat ze zich in de steek gelaten voelen.
 • Een andere kat in huis nemen heeft de potentie om het geluk van je huidige kat te vergroten en er is een grote kans dat ze een gebonden paar kunnen worden.
 • De meesten van ons leiden een druk leven, of het nu gaat om het zorgen voor ons gezin of het doorbrengen van lange uren op het werk. Een eenpersoonshuishouden kan een negatieve invloed hebben op uw kat. Het kan angst en verveling veroorzaken.
 • Ten slotte betekent het hebben van een gebonden kattenpaar ook minder stress en schuldgevoelens voor katteneigenaren. Twee katten kunnen elkaar helpen kalmeren, door genegenheid te tonen en ze kunnen elkaar ook vermaken.

Nadelen

 • Het hebben van twee katten betekent meestal meer uitgaven, aan voedsel, kattenbakvulling, speelgoed, en natuurlijk dierenartsbezoeken. Als je een krap budget hebt, moet je een jaarplanning maken van de kattenuitgaven voordat je besluit een gebonden paar te adopteren.
 • Twee katten betekent ook dubbele verantwoordelijkheid. Je zult je katten en hun relatie goed in de gaten moeten houden om er zeker van te zijn dat ze niet vechten of dat de een geen eten steelt van de ander. Je zou altijd een automatische kattenvoerautomaat kunnen aanschaffen om je te helpen met hun dieet of stelen.
 • Ten slotte is er een kans dat hun persoonlijkheden niet compatibel zijn. Dit is natuurlijk slechts een mogelijkheid en het ligt in uw handen om de juiste omgeving voor uw katten te creëren om naast elkaar te bestaan.

Hoe Lang Duurt Het Voor Katten Om Een Band Te Krijgen?

Meestal zijn katten uit hetzelfde nest al vanaf het begin van hun leven aan elkaar gehecht. Het is natuurlijk logisch dat twee broers en zussen een sterke band hebben. Kittens die samen zijn grootgebracht zouden eenzelfde soort hechting kunnen hebben omdat hun karakters nog flexibel zijn, en ze een hoge tolerantie voor elkaar hebben.

Volwassen katten aan de andere kant kunnen er een tijdje over doen om elkaar aardig te vinden. Als je twee volwassen katten wilt adopteren, vraag dan misschien aan je plaatselijke asiel of ze gebonden paren hebben. Het gebeurt vaak dat sommige katten een sterke band met elkaar ontwikkelen tijdens hun verblijf in het asiel.

Kijk maar eens naar deze video met deze twee lieve pleegvrienden! Hoe schattig zijn ze?

Als je daarentegen al een kat hebt en die graag een kameraadje wilt geven, is een kitten misschien een goede keuze voor jou. Zoals eerder gezegd, zijn kittens flexibel en ze zijn niet intimiderend. Het zou ook gemakkelijker moeten zijn om eventuele gevechten tussen een kitten en een volwassen kat onder controle te houden.

Voordat je een nieuwe kat of kitten kiest, zorg ervoor dat hun persoonlijkheden gemakkelijk bij elkaar passen. Wees geduldig wanneer je ze aan elkaar voorstelt. Onthoud dat elke kat uniek is en dat er geen vast tijdschema is voor het introduceren van twee katten. Het kan een week of zelfs maanden duren voordat ze elkaars aanwezigheid zelfs maar tolereren.

Vechten katten met een band?

Net zoals twee verliefde mensen onenigheid kunnen hebben, kunnen katten ook ruzie hebben. Meestal komen en gaan dergelijke gevechten, zonder harde gevoelens achter te laten. De meest voorkomende reden achter kattengevechten is territoriaal of het kan gewoon een verkeerd afgelopen speeltijd zijn.

Aangezien onze katachtige opperheren de neiging hebben om hun geclaimde plekken in het huis te hebben, is het belangrijk om een evenwicht te handhaven. Sommige katten houden van hoge plaatsen en andere van gesloten ruimtes en zachte bedden. Volgens Maria Grazia Calore, een dierenarts, maken deze ruimtes deel uit van het isolement van een kat, waar ze rusten. Het is belangrijk dat elke kat zijn eigen kattenbed en -boom heeft, zodat ze niet gaan vechten om één plek.

Er zijn manieren om het vechten of elke vorm van vijandigheid te verminderen. Elk ruw spel kan mogelijk escaleren tot een echt gevecht, dus het is belangrijk dat je ze het niet laat uitvechten. In plaats daarvan kunt u ze rustig van elkaar scheiden, of ze afleiden met wat positief spel. Als u uw katten plotseling ziet vechten, kunt u ze het beste meenemen voor een dierenartscontrole. Volgens de Cornell University, College of Veterinary Medicine, kunnen katten agressief gedrag vertonen als ze pijn hebben.

Wat gebeurt er als je katten uit elkaar haalt?

Gebonden katten zijn als zielsverwanten. Zij zoeken troost en genegenheid bij elkaar, en wanneer één van hen weg is, betekent dit dat zij hun vangnet verliezen. Ik heb gemerkt dat elke keer als een van mijn katten naar de dierenarts wordt gebracht, de andere zijn hart uitstort bij de deur.

De meest voorkomende reden voor twee gebonden paren om gescheiden te worden is het overlijden van een van hen. Zo hartverscheurend als het kan zijn voor een katteneigenaar, het is ook een strijd voor uw kat. Er is een grote kans dat uw kat een depressie krijgt. Het is heel belangrijk om uw kat meer aandacht te geven, zodat hij of zij zich in die periodes minder in de steek gelaten voelt.

Wees je bewust van tekenen zoals het verlies van eetlust. Ze kunnen ook spelen of interactie met je vermijden. Sommige rouwende katten brengen het grootste deel van de dag slapend door. Ze kunnen hun pijn uiten door te huilen bij de deur of waar ze de geur van hun kat-buddies het sterkst ruiken. Door de scheiding verliezen katten het belangrijkste deel van hun communicatie. Daarom is er een kans dat uw kat aanhankelijk wordt of in andere gevallen meer teruggetrokken.

Ze kunnen ook obsessief gedrag ontwikkelen zoals extreme vachtverzorging of overmatig krabben om om te gaan met het verlies van hun kat-buddy. Dus, zorg ervoor dat u tijd doorbrengt met uw kat. Koop hun favoriete traktaties, toon hen genegenheid, en besteed veel tijd aan spelen met hen.

Afsluitende gedachten

Wie wist dat katten zulke sterke gevoelens voor elkaar konden ontwikkelen?

Natuurlijk, als kattenouders, weten we hoe liefdevol onze kleine haarballen kunnen zijn. Een langzame knipoog is genoeg om ons gerust te stellen, maar er zijn heel wat tekenen die aantonen of katten aan elkaar gehecht zijn.

Ik herinner me de worsteling om mijn katten te introduceren, maar ik zal nooit de eerste keer vergeten dat ze naast elkaar in slaap vielen!

Laat ons weten of jij een gelukkige ouder bent van een aan elkaar gebonden paar en hoe tonen jouw haarballen hun affectie?