Hoe weet je of een kat honger heeft (9 tekenen om op te letten)?


We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je ontspant je op de bank of achter je bureau. Plotseling hoor je gemiauw. Je probeert ze te negeren, want volgens de klok is het nog geen etenstijd. Dus ga je weer verder met waar je mee bezig was. Maar dan wordt het gemiauw luider en hardnekkiger. Je kat begint met zijn poten op je gezicht te slaan. En als je iets op een tafel in de buurt hebt? Reken maar dat het wordt omgestoten.

Uiteindelijk zeg je, “Oké!” omdat je je niet kunt concentreren.

We begrijpen de frustratie. Katten hebben het woord honger uitgevonden. Ze tonen geen genade totdat hun toegewezen brokjes in de kom zitten, tot de rand toe gevuld. En het is niet zo dat u uw kat uithongert. Dus, hoe weet u of uw kat (of welke kat dan ook) echt honger heeft?

Dat is precies wat we bespreken in de post van vandaag.

Hoe weet je of je kat echt honger heeft?

Katten zijn altijd klaar voor het eten en houden niet op je te vertellen wanneer de klok etenstijd slaat. Typische tekenen dat katten klaar zijn voor het eten zijn:


  • Miauwen

  • Pawing at things

  • Invasief gedrag

  • Rubbing

  • Dingen omstoten

Dit zijn allemaal klassieke tekenen van kattenbedelarij. Dit betekent niet dat je kat honger heeft. Het betekent alleen dat je kat op een interne klok loopt die zegt dat het tijd is om te eten.

In het wild eten katten meerdere keren per dag kleinere maaltijden. Het is logisch dat huiskatten vaak om eten bedelen – het is instinctief!

Maar soms steken katten de brug over van bedelen naar echt voedselgebrek. Huiskatten hoeven zich hier minder zorgen over te maken dan zwerf- en verwilderde katten. Toch is het een ernstige zaak en kan het medische problemen veroorzaken.

kat + lijnscheiding

De 9 tekenen van een voedselarme kat

1. Slechte lichaamsconditie

zieke kat met kattenziekte
Image Credit: Kittima05, Shutterstock

Een kat met een slechte lichaamsconditiescore scoort tussen één en drie. Een kat die al dagen niet gegeten heeft, heeft zichtbare ribben, en de buik is ingevallen, zodat je een uitgesproken buikplooi kunt zien. De ruggengraat kan ook zichtbaar zijn, afhankelijk van hoe lang een kat zonder eten heeft gezeten.

thematische onderbreking

2. Snel eten

siamese kat eet eten uit kom thuis
Image Credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Sommige katten eten van nature snel, maar een uitgehongerde kat inhaleert voedsel in een alarmerend tempo. Als je probeert om het eten weg te nemen, kan de kat grommen, sissen, of op zijn hurken gaan zitten om je te waarschuwen om je terug te trekken.

thematische onderbreking

3. Het stelen van voedsel

kat die eten steelt
Image Credit: ToskanaINC, Shutterstock

Huizen met meerdere katten hebben bijna altijd een kat die graag ieders restjes opeet. Dit is normaal kattengedrag, maar moet in de gaten worden gehouden om overgewicht te voorkomen.

Een uitgehongerde kat kan echter ook ander voedsel stelen, zoals dat van de hond. Hij kan in de vuilnisbak of het brood op het aanrecht gaan zitten. De kat kan zelfs proberen iets van je bord te stelen, recht voor je neus.

thematische onderbreking

4. Regurgitating Food

zieke kat braakt het eten uit
Image Credit: Tom Wang, Shutterstock

Veel huisdiereigenaren verwarren opgebraakt voedsel met braaksel, maar ze zijn niet hetzelfde. Braaksel is het uitwerpen van de inhoud van de maag en de darmen. Daarentegen is regurgitatie het uitwerpen van de inhoud van de slokdarm. Regurgitatie gebeurt onmiddellijk na het eten, en het dier probeert het meestal op te eten.

thematische onderbreking

5. Het eten van Non-Food Items

Een uitgehongerde kat kan proberen niet-voedselgerelateerde voorwerpen te eten, zoals stoffen, plastic, karton en papier. Ook bekend als het Pica syndroom, is dit meer typisch bij jongere katten dan bij oudere katten. Dierenartsen vermoeden dat het komt doordat ze te jong zijn gespeend. Maar het kan ook een teken van uithongering zijn.

thematische onderbreking

6. Diarree

Kattenpoep
Image Credit: Stefano Garau, Shutterstock

Er zijn genoeg redenen waarom katten diarree krijgen. Een slecht dieet is er een van, samen met het inslikken van vreemde voorwerpen. Soms is diarree een symptoom van ondervoeding, en soms is het de oorzaak. In ieder geval is het een goed idee om de stoelgang van uw kat in de gaten te houden.

thematische onderbreking

7. Gebrek aan energie

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: een foto, Shutterstock

Als je niet eet, heb je geen energie, en een uitgehongerde kat zal niet veel energie hebben om zijn basiskattenroutines te doen. Je ziet de kat misschien meer slapen, wandelen, en nauwelijks rennen en spelen. Dit is een overlevingsinstinct om zoveel mogelijk calorieën te behouden.

thematische onderbreking

8. Gebrek aan verzorging

tabby kat die haar poot likt
Image Credit: SJ Duran, Shutterstock

Verzorging is een verwacht gedrag voor katten. In het wild reinigen katten zich na elke maaltijd om de voedselgeur van hun lichaam te verwijderen. Bovendien voelen katten zich graag schoon.

Borstelen is een duidelijk teken van gezondheid bij een kat. Een kat die zich niet verzorgt is onwel. In dit geval kan het een teken zijn van voedingstekort.

thematische onderbreking

9. Manisch gedrag

boze kat die sist
Image Credit: Fang_Y_M, Pixabay

Manisch gedrag is als honger hebben, maar dan erger. Het is moeilijk voor de kat om zich te concentreren, en de kat kan op alle mogelijke manieren proberen je aandacht te krijgen. Dit is niet zoals hoe uw kat uw aandacht probeert te krijgen voor zijn normale brokjes portie. Dit is meestal een versterkte versie ervan.

3 kat gezicht verdeler

Wat gebeurt er als een kat niet eet?

Een dier dat weigert te eten is altijd problematisch, maar het is vooral gevaarlijk voor katten.

Katten kunnen een unieke aandoening krijgen die hepatische lipidose of vetleversyndroom wordt genoemd, wanneer ze langer dan 3-4 dagen niet eten. Het lichaam breekt vetcellen af voor energie en overbelast daarbij de lever.

U hoeft zich hier geen zorgen over te maken als u uw kat regelmatig eten geeft (en uw kat het eten opeet), maar zwerf- en verwilderde katten krijgen met dit probleem te maken als ze geen eten kunnen vinden.

Hoe uw kat vet te mesten

Meestal vragen katteneigenaren hoe ze hun katten kunnen helpen calorieën te verbranden. Maar in dit geval helpen we je om wat vlees op de botten van je kat te krijgen.

Voordat u iets probeert, moet u proberen uw kat naar de dierenarts te brengen. We zeggen “proberen” omdat veel kattenliefhebbers die dit lezen een zwerf- of verwilderde kat proberen te helpen. Als u dit bent, kunt u de kat het beste vangen en naar een dierenarts brengen.

We begrijpen echter als dit voor jou geen optie is. Dus, laten we kijken naar andere manieren waarop u uw kat gezond kunt verzwaren.

een grijze zwerfkat loopt over de stoep
Image Credit: Gansstock, Shutterstock

Kittenvoer in blik aanbieden

Kittenvoer in blik heeft een hoger eiwit- en vetgehalte dan volwassen kattenvoer, waardoor het ideaal is voor ondervoede katten. Dit betekent meer essentiële amino- en vetzuren om te helpen bij de spierontwikkeling en orgaanfunctie.

Bied blikvoer aan boven droogvoer

Blikvoer heeft meer vocht en hydrateert uw kat dus meer dan droogvoer. Blikvoer bevat over het algemeen ook meer eiwitten en minder koolhydraten.

Bied aan wat aanlokkelijk is

Zelfs een uitgehongerde kat kan zijn beperkingen hebben. Soms voelen uitgehongerde katten zich niet goed genoeg om een grote hoeveelheid te eten. Probeer om te beginnen natriumvrije kippenbouillon of runderbouillon aan te bieden. Maak het warm, zodat het goed aanvoelt in de buik en een wilde prooi nabootst. Voeg langzaam wat vers vlees toe.

kat die blikvoer eet
Image Credit: Veera, Shutterstock

Gebruik visolie

Visolie zit boordevol omega-3 en omega-6 vetzuren om de huid, vacht en nagels van de kat te helpen. Het voegt ook calorieën toe aan de maaltijd en maakt de maaltijd aanlokkelijker. U kunt visolie vinden in een potje en druppelaar of u kunt de pil opensnijden en op wat natvoer sprenkelen.

Voeg geleidelijk meer voedsel toe

Begin klein wanneer u voedsel aanbiedt aan een kat die niet gewend is grote porties te eten. Na enige tijd kunt u geleidelijk meer voeding toevoegen aan de maaltijden van uw kat.

Meng het door elkaar

Verleidelijk voedsel aanbieden is één ding. Probeer het te mengen en bied voedsel met verschillende texturen aan, zoals gekookte eieren, verse tonijn of zoutvrije jerky. Het is ook een goede gelegenheid om de traktaties te gebruiken als beloning voor het afmaken van de hoofdmaaltijd.

Controleer op gevoeligheden

Zoals we hierboven al vermeldden, hebben katten soms medische redenen om niet genoeg te eten. Deze moeten in de gaten worden gehouden, evenals allergische reacties, gas en een opgeblazen gevoel, en braken en diarree.

kat + scheidingslijn

Laatste gedachten

Als je dit leest terwijl je kat naar je staart en eist dat hij gevoed wordt, zijn we hier om je te vertellen dat je kat in orde is! Katten zijn gewend om meerdere kleine maaltijden per dag te eten. Meestal bedelen katten om eten omdat het instinctief is.

Er zijn medische redenen waarom een kat niet goed eet, en soms is het omdat hij dakloos is. Als je een zwerf- of verwilderde kat wilt helpen, volg dan bovenstaande tips op. We twijfelen er niet aan dat ze zullen helpen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Valeri Vatel, Shutterstock