Skip to Content

Hoe u uw kat kunt trainen om niet te bijten

Katten zijn territoriale soorten geboren met scherpe tanden en klauwen die zijn ontworpen om te jagen, prooien te vangen en hun domein te beschermen.

Wanneer een kat angstig, defensief, opgewonden of gestrest is, kan hij in een kwestie van seconden veranderen van een liefhebbende poes in een ‘panter’ die bijt en zich een weg uit een situatie klautert.
Het trainen van een kat om niet te bijten is een uitdaging, vereist kennis van normale katachtige lichaamstaal, correcte identificatie voor het bijtgedrag samen met veel geduld en doorzettingsvermogen. Verwacht niet direct resultaat.

Waarom Cats Bite?

Hoewel katten aanhankelijk en gevoelig zijn, worden ze emotioneel gemotiveerd door positieve en negatieve gevoelens. Elke kat reageert anders op gebeurtenissen of stimuli, altijd op de hoede bereid om hun territorium te verdedigen tegen roofdieren en wie ze ook als bedreigend ervaren.

Laten we eens kijken naar de meest terugkerende redenen waarom katten bijten!

Angst, angst en stress

De meest voorkomende bijt en agressie is vanwege activering van het angst-angst emotionele systeem.

Het angst-angstsysteem wordt geactiveerd wanneer een kat een bedreiging voor de veiligheid van individuen of hulpbronnen waarneemt. Wanneer de stimulatie intens is, hebben katten de neiging om te ontsnappen of de situatie te ontwijken, met zwakkere stimulatie hebben katten de neiging om ijskoude gedragsreacties te vertonen (blijven ongelooflijk stil en zelden vocaliseren). Als ze niet in staat zijn om de angst / angst te vermijden of te remmen, kan een kat de vechtreactie demonstreren door over te schakelen naar een defensieve aanval.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

De defensieve reactie manifesteert zich in eerste instantie als een waarschuwing door sissen, grommen en spugen, en zal vervolgens escaleren tot krabben en bijten. De ernst hangt af van het individu, het zijn eerdere ervaringen tijdens de socialisatieperiode (2-7 weken oud) en / of negatieve behandelingservaring.

Bepaalde katten leren dat agressief handelen goed werkt wanneer pogingen om te vluchten of zich te verstoppen niet succesvol waren. Zodra dit gedrag wordt versterkt door mensen die hun hand wegtrekken of terugtrekken, leert de kat dat dit een efficiënte strategie kan zijn en zal hij snel zijn toevlucht nemen tot deze aanpak wanneer hij bedreigende situaties of gebeurtenissen voorspelt.

Ten slotte, wanneer het angst-angstsysteem in beweging wordt gezet, is een kat meestal hyper-waakzaam en scant constant de omgeving op stressoren, dus het minste geluid of aanraking kan hen opschrikken.

Pijn en ziekte

Dierlijke pijn is een verontrustende zintuiglijke ontmoeting gecorreleerd met schade aan zacht weefsel of emotioneel voorkomen.

Pijn, ongemak, trauma en ziekte veranderen de stemming van een kat negatief, vermindert de noodzaak voor fysiek contact vermindert bovendien de algehele tolerantiedrempel en verhoogt op dezelfde manier de agressie en het potentieel voor bijten.

Frustratie

Frustratie wordt veroorzaakt door het falen van een kat om middelen te verkrijgen, de controle over hen of de situatie te behouden, zijn bezittingen en territorium te verdedigen. De meeste frustratiegevallen doen zich voor wanneer een kat niet onmiddellijk toegang kan krijgen tot voedsel, aandacht van de eigenaar, toegang buitenshuis, is opgesloten in een specifiek deel van het huis of wordt opgesloten in een dierenkliniek.

Een kat zal aandacht vragen door overmatig luid miauwen, poten, extreem wrijven, pacing en destructief gedrag. Als hij / zij niet krijgt wat ze willen of de waarde van de beloning minder is dan verwacht, zal het frustratiesysteem intensiveren met een groter niveau van opwinding, waarna gedragsreacties de moggie zullen bespoedigen die zijn toevlucht neemt tot sissen, bijten en schrapen.

Het uiten van frustratie door omgeleide agressie naar de eigenaar of het nabijgelegen huisdier in een vorm van vegen en bijten is wijdverspreid, meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van een andere kat die vanuit een raam wordt bekeken en niet in staat is om zijn territorium te verdedigen.

Verkeerd gericht roofzuchtig gedrag

Bijten is een instinctief gedrag dat deel uitmaakt van spel en predatie.

Een kat die verhinderd is om op prooien te jagen of met geschikt speelgoed te spelen, kan roofzuchtig gedrag vertonen ten opzichte van sprintende objecten zoals de ledematen en handen van een eigenaar. De opwinding en acties van de kat intensiveren wanneer een kattenouder abrupt beweegt en schreeuwt, waardoor de bijtreflex toeneemt, wat resulteert in onbedoeld ernstige lekke banden.

Aaien Geïnduceerd

Een kat kan de aandacht van de eigenaar vragen en zal dan de interactie met bijten of klauwen stoppen vanwege overstimulatie door aanraking in kwetsbare lichaamsdelen of voor een lange duur.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

Hoe leer je je kat om niet te bijten of te krabben?

Klaar voor een succesvolle kattentraining!

kitten bijt in iemands arm

Zoals de meeste kattentrainingen, is het het gemakkelijkst omregen een kat om niet te bijten als ze nog jong zijn. Het opbouwen van goede gewoonten op jonge leeftijd is van vitaal belang.

Succesvolle training moet beginnen wanneer uw kat kalm en stil is in een vertrouwde omgeving, omdat angstige katten extreem gevoelig zijn en zullen vluchten voor lawaai, dreiging of onzekerheid.

De persoonlijkheid en het humeur van uw kat moeten in aanmerking worden genomen, omdat nerveuze katten de neiging hebben om nieuwe voorwerpen en ervaringen te vinden die intimiderend zijn.

Het gekozen gebied moet vrij zijn van afleidingen (d.w.z. mensen, kinderen, huisdieren, voedsel, geuren), een waterbak, kattenbak en een ophaalplek (d.w.z. doos, tunnel, krabpaal) bevatten om zich te verstoppen of te ontspannen nadat ze er genoeg van hebben.

De trainingsmethode, beloningen (d.w.z. voedsel, speelgoed), rekwisieten (clicker, doelstick) lengte van de sessie (ongeveer 3-5 minuten) moeten worden afgestemd op uw kat. Voedselversterkingen moeten klein van hoge waarde zijn met sessies tussen de maaltijden wanneer uw kat honger heeft.

Speelgoed moet speelgoed van het staaf- of staaftype met veren zijn, omdat ze snel over de grond kunnen worden geveegd, prooibewegingen kunnen imiteren en, misschien wel het belangrijkste, afstand van je handen en voeten kunnen bieden. Dit vermindert de kans om gebeten te worden, omdat de kat in plaats van jou in de aanhechting kan klauwen en bijten!

Bovendien is het essentieel om eerdere negatieve ervaringen te overwegen, specifiek als u probeert de emotionele toestand van uw kat in een positieve te veranderen, omdat een dergelijke training een langere tijd in beslag neemt en een langzaam tempo vereist.

Kleed je ten slotte in een dikke broek, kleding met lange mouwen en schoenen met gesloten teen om letsel door mogelijk klauwen of bijten te minimaliseren.

Behandelings- en trainingsmethoden

Het is absoluut noodzakelijk om de onderliggende oorzaak van het bijten of triggeren te onderzoeken om uw kat op succes te zetten voordat u een van de hieronder beschreven technieken probeert.

Methode 1: Gedragsmodificatie – Desensibilisatie en contraconditionering (DS/CC)

Gebruik gedragsmodificatietechnieken van desensibilisatie: een proces waarbij emotionele reacties op aversieve of negatieve stimulus na frequente blootstelling eraan worden verminderd en tegenconditionering om uw kat te helpen de enge stimulus te associëren met een positieve ervaring.

Hier is een demonstratie door Dr. Sally Foote van het tegengaan van een kat om te aaien en te hanteren door het te combineren met voedsel. Het aaien wordt geassocieerd met dingen die de kat leuk vindt in korte periodes, rekening houdend met gevoelige gebieden op het lichaam van de kat terwijl hij observeert voor escalerende opwinding.

Als uw kat bang is en uithaalt naar vreemden, gebruik dan DS / CC door zijn favoriete traktatie te koppelen aan het eerst van een afstand zien van de vreemdeling en vervolgens geleidelijk de afstand verkleinen door herhaaldelijk zijn favoriete voedsel te voeren zodra ze ontspannen zijn in de aanwezigheid van die persoon.

De stimulus zal gedurende vele sessies moeten worden herhaald totdat uw kat zijn perceptie van de vreemdeling verandert in een positieve.

Raadpleeg uw dierenarts of een kattengedragsdeskundige als u problemen ondervindt bij de implementatie van DS/CC.

Methode 2: Clickertraining

Clickertraining wordt voornamelijk gebruikt om nieuw gedrag aan te leren door een clickergeluid onmiddellijk te gebruiken terwijl uw kat het opgegeven gedrag uitvoert en het te belonen.

Als je kat bijvoorbeeld bijt om je aandacht te trekken, leer hem dan om ‘beleefd te vragen’ door signalen zoals ‘schudden’ of ‘high-five’ te trainen. Zolang je consequent blijft en alleen positief gedrag versterkt, zal je kat leren dat aanraking werkt, maar bijten niet.

Uiteindelijk wilt u uw kat gezonde manieren leren om met u om te gaan.

Methode 3: Doeltraining

Net als clickertraining geeft doeltraining de kat een passend gedrag om te proberen en te doen in plaats van het probleemgedrag door een doelstok te gebruiken die het dier aanraakt, waarna je het gedrag markeert door te klikken en een beloning te geven voor de positieve bekrachtiging in plaats van swatten en bijten.

Ontdek hoe Kate Luse abbie’s angstaspiratie oploste door een targetstick toe te passen.

Methode 4: Leer correct spelen met geschikt speelgoed

Om verkeerd gericht roofzuchtig gedrag aan te pakken; introduceer kittens bovendien volwassen katten op levenloze objecten (bekend als objectspel) in plaats van ze te prikkelen door vingers of tenen te kronkelen.

Objectspel verwijst naar items zoals pingpongballen, jingle-speelgoed, wijnkurken, geknepen papieren bal, pastaschelpen, die worden geslagen, achtervolgd, besprongen en gegrepen met tanden en / of spijkers. Houd er een paar in je zak en gooi ze weg net voordat je kat besluit om aan je te knabbelen, waardoor ze worden afgeleid en je voldoende tijd hebt om weg te gaan.

Ontneem uw kat deze speelkans niet, omdat het natuurlijk roofzuchtig gedrag uitdrukt en tegelijkertijd de noodzaak vermindert om uw ledematen te achtervolgen en aan te vallen.

Passend spel moet op dezelfde manier een lange staaf van het type staaf omvatten waarbij een persoon een paal gebruikt met snelle veegactie, waardoor de kat wordt verleid om de veer, het touw of het zachte voorwerp op de bovenkant van de stok te achtervolgen, waardoor handen en voeten buiten bereik blijven.

Vermijd deze veelgemaakte fout om je kat te lokken om met een klein speeltje in je hand te spelen, omdat je kat je hand als een deel van het speelgoed kan beschouwen en het kan aanvallen nadat je bent gestopt met spelen.
Ten slotte verhoogt u de speelfrequentie, introduceert u puzzelvoeders en verkenning buitenshuis.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Methode 5: Positief en rustig gedrag versterken

Onbedoeld versterken huisdierouders aandachtzoekgedrag door een kat iets te geven dat hij waardeert (traktatie, aaien, aandacht), in plaats daarvan moet je alleen positief gedrag versterken.

In eerste instantie zal het gedrag erger worden voordat het beter wordt, maar als je consistent blijft, zou je binnen enkele dagen van onwetendheid verbeteringen moeten opmerken, dit wordt vaak extinctie-uitbarsting genoemd.

Het trainen van een kat om kalm te blijven kan helpen om omgeleide agressie te minimaliseren, stress te verminderen en zelfvertrouwen op te bouwen. Om een negatief gedrag te veranderen, beloon je het gedrag dat je wilt, zoals rustig zitten of leer je ‘Ga naar de mat’-cue met behulp van een handdoek, mat of een plat voorwerp dat kan worden gedragen.

Training ‘Go to Mat’ omvat het versterken en belonen van uw kat om terug te keren naar haar ‘rustige’ plek met als doel deze cue aan te moedigen om de confrontatie met andere huisdieren te stoppen en ze ontspannen te houden.

Methode 6: Opleiding van katteneigenaren

Deze methode lost door aaien geïnduceerd bijten op, omdat het werkt op het veranderen van uw gedrag in plaats van dat van de kat.

Leer de lichaamstaal van je kat te lezen. Concentreer je op waar je individuele kat graag geaaid wordt (meestal bovenop het hoofd en de kin, soms op de rug) en beperk het aaien tot deze gebieden.

Beoordeel vervolgens hoe lang ze het leuk vinden om op dezelfde manier geaaid te worden als ze van langzaam of snel strelen of iets daartussenin houden, stop ten slotte het contact voordat hij / zij tekenen van opwinding vertoont (stopt met spinnen, verwijde pupillen, zwiepende staart, stijf lichaam, zelfs sissen). Idealiter stop je na een paar minuten met aaien om overprikkeling te voorkomen.

Belangrijk is dat je je kat niet oppakt, tenzij hij ervan geniet!

Tips en trucs

Twee katten rennen door een gang

Met de juiste technieken en methoden kunt u uw kat trainen om te stoppen met bijten en weer een kalme, coöperatieve kat te hebben.

Het klinkt misschien tegenstrijdig en kan een tijdje duren om in de praktijk te brengen, trek je hand of voet niet weg wanneer je kat je bijt, het is om ervoor te zorgen dat je geen prooi nabootst die probeert te ontsnappen, wat je kat kan triggeren om te achtervolgen en nog harder te knagen. Verbijster in plaats daarvan uw kat door hem zachtjes op zijn schouder te duwen of te tikken, waardoor uw lichaamsdeel vrijkomt.

Put de energie van uw kat uit door hem mee te nemen voor lange wandelingen, zodat hij veel dagelijkse beweging heeft. Behendigheidstraining, met name voor binnenkatten, kan een geweldige manier zijn om te trainen, hijgende energie vrij te maken en te helpen met agressieve neigingen. Over het algemeen moeten gefrustreerde ‘agressieve’ moggies onbeperkte toegang tot de buitenlucht hebben met veel klimmen samen met verkenningsmogelijkheden.

Schreeuw of straf je kat nooit, vooral niet als hij zich in een zeer zeer geprovoceerde toestand bevindt.

Werk altijd met de individuele kat voor je en pas de aanpak of methode aan om bij je speciale kat te passen.

Conclusie

Succesvolle trainingsresultaten zijn gebaseerd op de identificatie van de precieze reden voor het bijtgedrag en de techniek die geschikt is voor uw individuele kat.

In sommige gevallen is medicatie of supplementen ook nodig naast gedragsverandering.

Veelgestelde vragen

Hoe train je een kat om je niet te bijten?

Het trainen van een kat om niet te bijten moet beginnen in de kittentijd door hem te leren spelen met levenloze voorwerpen in plaats van bungelende handen / voeten.

Voor volwassen gedragsverandering met behulp van clicker naast doeltraining samen met het aanleren van een ontspannen of nieuw gedrag kan knagen oplossen.

Waarom bijten katten hun baasjes zonder reden?

Katten bijten niet zonder reden. Katten zijn zowel roofdieren als prooien die hardwired zijn om te vechten of te vluchten, worden ze dus gemakkelijk gestimuleerd en als er geen manier is om te ontsnappen vanwege waargenomen gevaar, zal je dat opnieuw leren voordat je bijt.

Leer de waarschuwingssignalen van agressie te herkennen voor een imminent aanval die kan worden gestopt of omgeleid met behulp van toverstok-type speelgoed vóór de provocatie.

Wat te doen als je kat je bijt?

Hoe hard en pijnlijk het ook klinkt, blijf kalm, beweeg niet of maak geen geluid om het versterken van het gedrag te verminderen, duw gewoon zachtjes op het lichaam van uw kat totdat het uw lichaamsdeel loslaat.

Zodra uw kat de hand of voet loslaat, stopt u met interactie met hen en verlaat u het gebied onmiddellijk om eventuele wonden te verzorgen.

Wat betekent het als je kat je bijt?

Speels knabbelen is een teken van genegenheid, verkeerd gericht nippen betekent dat je kat onderprikkeld is, terwijl diep bijten meestal wordt veroorzaakt door angst, angst en angst.

Bronnen weergeven

Stanslaski, J. (2020). Waarom doet mijn kat – Nieuwsgierig en vreemd gedrag van onze katachtige metgezellen. International Society of Feline Medicine Symposium (pp. 9-13). ISFM. Geraadpleegd op 16 juli 2021

Helen Tuzio, T. E. (2004). RICHTLIJNEN VOOR KATTENGEDRAG. (A. A. Beoefenaars, samensteller) VS: AAFP. Geraadpleegd op 21 juli 2021

Miller, P. G. (2021, 17 juli). Katten trainen. Schors van het Gilde. (B. Tijdschrift, Samensteller) Verenigde Staten van Amerika.

Academie, K. P. (2016). Waarom een kat trainen. Verenigde Staten van Amerika. Geraadpleegd op 15 juli 2021

Care, I. C. (2021, 19 juli). Wat voel ik en ben ik oké? Emoties en hun rol in welzijnsbeoordeling. Advanced Feline Behaviuor voor dierenartsen. Verenigd Koninkrijk: International Cat Care. Geraadpleegd op 20 juli 2021

Ellis, D. S. (2021, 01 januari). Gedrag en lichaamstaal geassocieerd met frustratie Lezing. Internationale kattenverzorging. Geraadpleegd op 21 juli 2021

Pryor, K. (2020, September). Train je kat. Waltham, Massachusetts, VS: Karen Pryor Academy. Geraadpleegd op 26 juli 2021