Hoe te zorgen voor een dove kat (7 tips & Tricks)


Het is moeilijk om slechthorend te zijn, of je nu op twee benen loopt of op vier. Als je een harige vriend hebt die geboren is zonder gehoor of als je oudere kat het moeilijk begint te krijgen, moet je hem helpen zich aan te passen aan je huis en levensstijl. Gelukkig hebben katten uitstekende tast-, zicht- en reukzintuigen. Ze kunnen hun andere zintuigen vaak zo goed gebruiken om het gehoorverlies te omzeilen dat u zich dat in eerste instantie misschien niet realiseert.

Er zijn echter een paar tips en trucs die uw kat kunnen helpen veilig en geliefd te zijn.

kat poot verdeler

De 7 tips voor de verzorging van een dove kat

1. Houd regelmatige routines

kat eigenaar voeden haar huisdier kat
Image Credit: Milles Studio, Shutterstock

Een van de moeilijkste delen van doofheid bij katten is dat het moeilijk kan zijn om met je kat te communiceren als ze niet in de buurt zijn. Als je kat doof is, zijn regelmatige routines een must. Dit is vooral belangrijk rond etenstijd. Door uw kat elke dag op hetzelfde tijdstip te voeren, weet hij wanneer hij moet komen eten, zelfs als hij u niet hoort als u zijn bakje vult of hem roept.

thematische onderbreking

2. Verken Hoge Plaatsen

kat wil aandacht
Image Credit: Jiří Rotrekl, Pixabay

Niet alle doofheid is gelijk. Katten hebben een ander gehoorbereik dan mensen, en sommige katten verliezen hun gehoor alleen op specifieke delen van hun bereik. Het komt vaak voor dat katten de lagere tonen van menselijke voetstappen en stemmen niet kunnen horen, maar toch nog wat gehoor overhouden. Probeer eens een hondenfluitje of een soortgelijke hoge toon om de aandacht van uw kat te trekken.

thematische onderbreking

3. Overweeg een halsbandzoeker

kat met halsband bell_flo_info, Pixabay
Image Credit: flo_info, Pixabay

Een elektronische locator kan ook een redder in nood zijn als je dove katten hebt. Hoewel er niet veel kattenspecifieke locators op de markt zijn, kunnen producten die op de markt worden gebracht als sleutelvinders of trackers vaak aan de halsband van je kat worden geklemd. Deze maken meestal verbinding met uw telefoon, zodat u de locator kunt activeren om een geluid te maken of zelfs de locatie van uw kat op een kaart te zien. Dit is belangrijk bij dove katten omdat je ze niet kunt roepen om ze te vinden. Als uw kat ooit buiten komt, is het nog belangrijker om ze snel te kunnen vinden.

themapauze

4. Signaal met lichten en lasers

Kat staart naar laser
Image Credit: Laurav1984, Shutterstock

Als je de aandacht van je kat op afstand moet krijgen, kun je soms zwaaien of wenken. Maar als je kat je niet aankijkt, wordt het lastig. Veel huisdiereigenaren gebruiken een fel knipperend licht om hun katten een signaal te geven en hun aandacht te trekken. Lasers zijn een andere optie; schijn de laser gewoon in het gezichtsveld van uw kat en beweeg dan de stip zodat ze zich omdraaien. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met lasers: een krachtig licht dat in het oog van uw kat weerkaatst, kan schade veroorzaken.

thematische onderbreking

5. Reageer snel op miauwen

Kat miauwt
Image Credit: Oscar Wiedemeijer, Shutterstock

Dove katten zijn niet altijd stille katten. Ze kunnen net als normaal miauwen, en soms zullen ze harder miauwen om te compenseren. Dove katten kunnen echter snel gefrustreerd raken omdat ze je niet horen aankomen, en ze weten niet hoe hard ze miauwen. Daarom helpt het uw kat als u extra snel reageert op miauwen. Zo weten ze dat je ze kunt horen als ze zichzelf niet kunnen horen.

thematische onderbreking

6. Keep Up With Quality Time

kat eigenaar buik wrijven haar kat
Image Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Katten hebben de neiging om gezien te worden als eenlingen, maar ze waarderen ook gezelschap. Veel katten halen veel troost uit de geluiden van huishoudelijke activiteiten gedurende de dag, waardoor dove katten een groter risico lopen op eenzaamheid. Het is belangrijk om elke dag wat tijd met uw kat door te brengen. Maak tijd voor actieve interactie – spelen, aaien en knuffelen – maar ook voor gewoon “rondhangen”. Gewoon tijd doorbrengen in het gezichtsveld van uw kat kan hem helpen zich veilig en verbonden te voelen.

thematische onderbreking

7. Houd toezicht op buitenactiviteiten

man speelt kat buiten
Image Credit: Karpova, Shutterstock

Hoewel de meeste katten zich thuis op zicht kunnen verplaatsen, is het buitenshuis een andere zaak. Zonder gehoor lopen katten gevaar voor roofdieren, andere huisdieren, passerende auto’s en andere gevaren. Daarom raden we af om uw kat zonder toezicht buiten te laten lopen. Als u wilt dat uw kat tijd buiten doorbrengt, overweeg dan om uw kat aan de lijn te brengen, de tijd buiten in de gaten te houden, of een veilige omheinde ruimte te creëren waar uw kat veilig kan spelen.

thematische onderbreking

Hoe te vertellen of uw kat doof is

Het kan lastig zijn om te vertellen of je kat doof is, vooral als het geleidelijk opkomt. Er zijn echter een paar aanwijzingen. Dove katten slapen vaak door harde geluiden heen, schrikken gemakkelijk en miauwen luider dan horende katten. Ze kunnen echter vaak visuele signalen en zelfs trillingen van stemmen en voetstappen gebruiken om te “doen alsof” ze horen. Een goede manier om te testen of uw kat doof is, is een hard geluid af te spelen van ergens achter uw kat. Als uw kat wakker is en een gezond gehoor heeft, moeten zijn oren naar achteren draaien om het geluid op te vangen, zelfs als uw kat verder niet reageert. Als uw kat deze signalen voortdurend mist, is dat waarschijnlijk een teken van gehoorverlies.

Oorzaken van doofheid bij katten

Er zijn vele oorzaken van doofheid bij katten. Sommige katten zijn vanaf hun geboorte doof om genetische redenen, waaronder doofheid die in verband wordt gebracht met sommige genen die witte vachten veroorzaken. Zenuwschade, infecties en ontstekingen kunnen tijdelijk of permanent gehoorverlies veroorzaken. Het gehoor kan ook afnemen naarmate uw kat ouder wordt door het geleidelijke verlies van gevoeligheid in het binnenoor. Doofheid is meestal geen teken van andere ziekten of bedreigingen voor de gezondheid van uw kat, behalve een verhoogd risico op letsel omdat hij een gevaar niet hoort.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Doofheid is niet gemakkelijk, maar het is ook niet zo eng als het lijkt. Ook al kan uw kat met sommige dingen worstelen, de meeste katten kunnen zich vrij goed aanpassen aan doofheid. Een paar eenvoudige veranderingen in uw gewoonten en huis zullen het veel gemakkelijker maken voor uw kat om gelukkig, gezond en veilig te blijven.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: U__Photo, Shutterstock