Hoe te vertellen of een kat bang is (4 tekenen om op te letten)


Een van de moeilijkste aspecten van het hebben van een kat is dat je niet altijd precies weet hoe ze zich voelen. Als typisch stoïcijnse dieren kan het moeilijk zijn om te weten of uw kat zich ongemakkelijk voelt of zich op een of andere manier kwetsbaar voelt – alles wat we kunnen doen is de tekenen leren lezen in de vorm van lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en geluiden.

Gelukkig is angst een van de gemakkelijkste emoties om te lezen bij katten. In dit bericht bekijken we hoe je kunt zien of je kat bang is en geven we tips om een gestreste, angstige kat te kalmeren.

kat poot verdeler

De 4 gebruikelijke tekenen dat een kat bang is

1. Lichaamstaal

Bange witte kat
Image Credit: cottonbro, Pexels

Het controleren van de lichaamstaal van je kat is de makkelijkste manier om te vertellen of ze zich bang voelen. Een angstige kat bevriest op één plek, rent weg, of gaat in zelfverdedigingsmodus. Ze kunnen hurken, hun rug krommen, hun vacht opzetten en hun staart onder of om hun lichaam leggen.

Het buigen van de rug en het opbollen van de vacht doen de kat groter lijken, en daardoor meer intimiderend voor wat hen bedreigt. Sommige katten leggen hun oren plat of bewegen ze heen en weer (om beter te horen) en bewegen hun staart van links naar rechts. De ogen van een angstige kat verwijden zich vaak.

thematische onderbreking

2. Vocalisaties

Abessijnse kat miauwt
Image Credit: New Africa, Shutterstock

Een kat die zich bang of bedreigd voelt, kan dit uiten met een reeks vocalisaties. Als je je kat hoort grommen, sissen of spugen, is dit een zeker teken dat ze bang zijn en zich klaarmaken om zich te verdedigen als dat nodig is.

thematische onderbreking

3. Verbergen

een kat verstopt zich onder een bank
Image Credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Het is natuurlijk voor een bange kat om ergens een schuilplaats te willen zoeken waar ze zich veilig kunnen voelen. Als je kat bang is, kan hij wegrennen en zich verstoppen onder een bed, in een doos, achter een bank, of zo’n beetje overal waar hij weg kan komen van wat zijn angst heeft veroorzaakt.

thematische onderbreking

4. Buiten de kattenbak gaan

kat buiten de kattenbak
Image Credit: Jennifer McCallum, Shutterstock

Het is niet ongebruikelijk dat angstige of bange katten buiten de kattenbak plassen of poepen. Dit is een veelvoorkomend symptoom van kattenangst, dus als dit vaak gebeurt, is het een goed idee om met je kat naar de dierenarts te gaan om uit te zoeken wat er aan de hand is.

thematische onderbreking

Waar zijn katten bang voor?

Katten worden om verschillende redenen bang. Veel voorkomende dingen die de angstreactie of angst van een kat kunnen veroorzaken zijn andere katten op hun territorium, andere dieren, nieuwe mensen, harde of plotselinge geluiden, of nieuwe plaatsen en geuren. Katten houden van routine, dus elke onderbreking van die routine, zoals een bezoek aan de dierenarts, is voldoende om de alarmbellen te laten rinkelen.

Een angstige kat kalmeren: 6 tips

Een angstige kat kalmeren is niet de makkelijkste opgave, maar er zijn een paar dingen die je kunt proberen om ze gerust te stellen.


  • Blijf kalm-katten pikken uw emoties op, dus hoe gestresster u bent, hoe gestresster zij zullen zijn.

  • Houd de dingen lekker rustig. Je kat moet nu in een zo vredig mogelijke omgeving zijn.

  • Zorg ervoor dat er een veilige, rustige ruimte is waar je kat zich kan terugtrekken.

  • Als je kat zich gaat verstoppen in hun veilige ruimte en deze een tijdje niet verlaat, is dit een signaal dat ze wat ruimte willen. Laat ze daar zolang blijven als ze nodig hebben om te kalmeren.

  • Terwijl sommige katten zich liever verstoppen, zullen anderen geruststelling bij u zoeken. Als dit klinkt als uw kat, spreek dan op een kalmerende toon en aai ze om ze te helpen kalmeren.

  • Vermijd waar mogelijk verrassingen – de meeste katten kunnen daar niet goed tegen! Laat uw kat geleidelijk wennen aan nieuwe voorwerpen.

3 kat gezicht verdeler

Laatste gedachten

Het is vrij normaal dat katten af en toe bang worden, vooral als ze voor het eerst een nieuwe pluizige vriend ontmoeten of moeten wennen aan iets nieuws en vreemds. Als uw kat voortdurend tekenen van angst of stress vertoont, is het mogelijk dat hij aan angst lijdt. In dat geval is uw dierenarts de beste persoon om u te helpen uitzoeken waarom uw kat zo angstig is en een behandelplan aan te bevelen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Mantikorra, Shutterstock