Hoe schoon is de mond van een kat?


Hoewel de mond van uw kat verrassend schoon is, is het toch geen goed idee om uw kat u te laten likken.

Geschat wordt dat de mond van een kat meer dan 130 ziekteveroorzakende microben draagt¹. Aangezien hun lange, dunne, superscherpe tanden de huid kunnen doorboren, is het mogelijk dat u allerlei ziekten, waaronder kattekrabkoorts, oploopt uit de mond van uw kat.

Ook al vernietigt het speeksel in de bek van een kat de bacteriën die zich daar verzamelen, het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Dus, hoewel de mond van een kat schoon is, is het beter om hem je niet te laten likken.

divider-kattenklauw1

Moet je de tanden van je kat poetsen?

kat tanden poetsen
Beeldkrediet: cynoclub, Shutterstock

Veel huisdierouders weten niet zeker of ze de tanden van hun kat moeten poetsen of niet. Immers, als ze speeksel hebben dat bacteriën doodt, wat is dan de noodzaak?

Het feit is dat, ook al is de mond van je kat misschien schoon, ze nog steeds problemen kunnen hebben met hun tanden. Het poetsen van de tanden van uw kat wordt aanbevolen, maar het is niet echt noodzakelijk. Het is belangrijk om te weten dat u ook zomaar tandpasta voor de tanden van uw kat kunt gebruiken.

Sommige menselijke tandpasta is giftig voor je katachtige. Dus ga online en vind een tandpasta voor je kat. Maar eerst kun je het beste een afspraak maken met je plaatselijke dierenarts.

Zij kunnen u vertellen hoe u de tanden van uw kat moet poetsen, hun mond moet schoonmaken en u suggesties geven over wat de beste tandpasta voor katten en apparatuur is om de klus op de juiste manier te klaren.

Zijn kattenmonden schoner dan die van mensen?

Een van de grootste mythes is dat de mond van katten schoner is dan die van mensen. Hoewel de mond van een kat technisch gezien schoner is dan die van een mens, komt dat omdat wij allerlei dingen eten die zij niet eten.

Hoewel u de tanden van uw kat kunt poetsen en ze naar de dierenarts moet brengen voor gebitsbehandelingen, blijft het een feit dat uw kat zich overal aan likt. Dus terwijl u misschien in de verleiding komt om uw kat u in de mond te laten likken, is het geen goed idee gezien waar hun tong is geweest.

Zijn de monden van katten schoner dan die van honden?

kattenmond wordt gecontroleerd
Beeldkrediet: PRESSLAB, Shutterstock

Studies hebben aangetoond dat honden heel wat meer ziektekiemen in hun mond hebben dan katten. Honden hebben gemiddeld 53 bacteriekolonies in hun mond, terwijl katten er maar zo’n 19 hebben. Mensen hebben gemiddeld maar vijf bacteriekolonies in hun mond.

Hoe dan ook, katten en honden likken allebei heel wat af, dus het spreekt voor zich dat hun monden wat vuiler zijn dan de onze. Dus, om het zekere voor het onzekere te nemen, vermijd je om door een van beide dieren gelikt te worden.

kat + lijnverdeler

Final Thoughts

Dus, hoe schoon is de mond van een kat? Dat hangt ervan af. Ze hebben een hoop bacteriën, maar veel minder dan een hond. Betekent dat dat je je vrij moet voelen om je kat je te laten likken, hoewel? Het antwoord op die vraag is nee.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Luis wilker Wilkernet, Pixabay