Hoe leer je een kat zichzelf schoon te maken?

Hoe leer je een kat zichzelf schoon te maken?

Onze katten kunnen uren bezig zijn met het verzorgen van hun vacht en sommige zijn zo in voor het schoonmaken dat ze zelfs elkaar zullen verzorgen.

Sommige katten hebben echter onze hulp nodig als het op borstelen aankomt. Of dit nu komt door hun leeftijd, ras, medische toestand of gewicht, u zult moeten uitzoeken hoe u een kat kunt leren zichzelf schoon te maken.

Hoewel het verzorgen instinctief is, hebben sommige katten hulp nodig, maar eerst moet je met je kat naar de dierenarts om eventuele medische oorzaken uit te sluiten. U kunt een kitten leren zichzelf te verzorgen door ze te borstelen en te kloppen met een vochtige doek, waarbij u de tong van hun moeder nabootst.

Een goed verzorgde vacht is een teken van gezondheid, dus laten we eens kijken naar de redenen waarom uw kat misschien niet tegen de taak is opgewassen en hoe u kunt ingrijpen om uw kat te helpen zichzelf schoon te maken?

Waarom borstelen katten zichzelf?

De katachtige tong is nogal magisch als je erover nadenkt. Hij is bedekt met kleine stekeltjes, papillen genaamd, die grote hoeveelheden speeksel uit de bek op de vacht kunnen overbrengen en als kam fungeren.

Ze zijn ook de reden dat de tong van je kat aanvoelt als schuurpapier op je huid!

Volgens Dr. Wailani Sung, “besteden katten meestal 15 tot 20 procent van hun tijd aan het verzorgen van zichzelf, en dit wordt beschouwd als een normaal gedrag voor hen.”

De reden achter deze toewijding aan verzorging heeft te maken met de behoefte van uw kat om zijn vacht schoon en vrij van knopen te houden.

Dr. Alexis Noel legt uit dat “wanneer de tong over de vacht glijdt, de haakjes zich vast kunnen zetten aan klitten en addertjes onder het gras. Als de klitten aan de haak trekken, draait de haak rond en haalt de knoop langzaam uit elkaar.

Maar afgezien van de ontwarrende kwaliteiten van hun tong, slagen ze er niet alleen in het vuil uit hun vacht te verwijderen, dat allergieën en infecties kan veroorzaken, maar helpen ze ook hun vacht en huid gezond te houden doordat ze de natuurlijke oliën uit hun huid verdelen.

Grooming helpt ook bij het reguleren van hun temperatuurvooral tijdens de warme maanden, als het speeksel dat ze over hun vacht verspreiden verdampt.

Laten we niet vergeten dat een deel van de verzorgingsroutine van een kat ook het schoonmaken van hun ogen en oren is, evenals hun poten. Ze zullen ook op hun klauwen kauwen om de nieuwe nagel door te laten komen!

Tot slot, kunnen katten verzorging gebruiken als een ontspanningstechniek, daarom zie je ze vaak hun vacht schoonmaken voor het slapen gaan.

Sommige katten gebruiken vachtverzorging natuurlijk om stressvolle situaties te bestrijden. Sommigen worden zelfs oververzorgd, een aandoening die bekend staat als psychogene alopecia, en anderen gebruiken dit coping-mechanisme door alles om hen heen te likken.

Waarom Uw Kat Zichzelf Niet Verzorgt?

Elke kat heeft zijn eigen verzorgingsritueel, en sommige zijn luier dan andere. Ik heb twee katten en ik kan met een gerust hart zeggen dat ze allebei een andere poetsnorm hebben.

Maar er zijn katten die helemaal geen verzorgingsinstinct lijken te hebben, en de vraag is of stinken voor sommige katten normaal is.

Reden 1: Uw kat is een kitten

Het is gemakkelijk om te denken dat de dieren om ons heen gewoon instinctief weten hoe ze dingen moeten doen, maar voor het grootste deel hangt het succes om te overleven in deze wereld ook af van hun ouders.

Katten leren van hun moeder hoe ze moeten jagen, hoe ze lief moeten spelen met hun broers en zussen, en zelfs hoe ze naar het toilet moeten gaan, en hetzelfde geldt voor de verzorging.

De poes maakt haar baby’s regelmatig schoon en de kittens leren ook hoe ze zichzelf schoon moeten maken door te observeren hoe hun moeder haar vacht schoonmaakt.

Kijk eens naar deze prachtige kattenmama die haar lieve baby’s schoonmaakt!

Als je een kitten hebt geadopteerd dat te vroeg van de moeder is gescheiden of waarvan de moeder de verzorging heeft verwaarloosd, dan zal het moeilijk zijn om van de verzorging een gewoonte te maken.

Het is ook mogelijk dat je kitten te jong en energiek is om eersteklas verzorgingsvaardigheden te vertonen. De meeste kittens zijn te druk bezig met spelen en het verkennen van de wereld, dat ze gewoon vergeten om zichzelf grondig schoon te maken.

Sommigen zijn ook te fragiel, en als je het onderdeurtje van het nest hebt geadopteerd, merk je misschien dat ze meer tijd nodig hebben om nieuwe dingen te leren.

Toen ik mijn tweede kat vond, was hij net zes weken oud, en hoewel ik hem nooit hoefde te leren hoe hij de kattenbak moest gebruiken, deed hij geen moeite om zijn poep te bedekken.

Na elk gebruik, rende hij gewoon naar buiten op zoek naar iets leuks om te doen, in plaats van na te denken over hoe stinkend zijn onbedekte poep was.

De eerste maand moest ik zijn pootjes schoonmaken als hij in zijn eigen poep stapte, of hem gewoon schoonmaken van de constante etensresten die aan zijn gezicht kleefden.

Naarmate hij ouder werd, verbeterde zijn verzorgingstechniek, en hoewel ik nog steeds denk dat hij aan de luie kant is, besteedt hij een groot deel van de dag aan het schoonmaken van zijn vacht.

Reden 2: Uw kat is oud

Als je daarentegen met een oudere kat samenwoont, dan kan hun plotselinge gebrek aan vachtverzorging veroorzaakt worden door hun leeftijd.

Naarmate onze katten ouder worden, maken ze fysieke veranderingen door en ontwikkelen ze bepaalde aandoeningen zoals artritis, bepaalde mobiliteitsproblemen en pijnlijk tandvlees die hun regelmatige vachtverzorging kunnen beïnvloeden.

Hetzelfde geldt voor cognitieve achteruitgang dat volgens ASPCA “meer dan 55% van de katten tussen 11 en 15 jaar treft en meer dan 80% van de katten tussen 16 en 20 jaar.”

Behalve dat ze vergeetachtig zijn, kun je merken dat je oudere kat over het algemeen minder actief is, ze zullen minder tijd besteden aan het verzorgen van zichzelf en misschien zelfs helemaal stoppen, wat kan resulteren in een stinkende, matte en vieze vacht.

Als dit het geval is, moet je met je kat naar de dierenarts om te zien of er een onderliggende aandoening is die deze verzorgingsaversie veroorzaakt.

Je zult hoogstwaarschijnlijk de verzorging van hun vacht moeten overnemen, door het regelmatig te borstelen, bepaalde gebieden schoon te maken, zoals hun ogen, oren, en hun nagels te knippen.

Reden 3: Uw kat heeft overgewicht

Net zoals ouderdom mobiliteitsproblemen kan veroorzaken, kunnen katten met overgewicht met hetzelfde probleem te maken krijgen.

Niet alleen is het moeilijker voor een kat met overgewicht om zich te bewegen, maar aangezien verzorging flexibiliteit vereist, kunnen ze het ook moeilijk vinden om bepaalde delen van hun lichaam te bereiken.

Voor sommige katten kan dit een dusdanig obstakel zijn dat zij zich uiteindelijk helemaal niet meer zullen wassen, zelfs niet op gemakkelijk bereikbare plaatsen.

Volgens Jennifer Coates, DVM, “als katten ziek zijn of niet lenig door artritis of obesitas, kunnen ze zichzelf niet goed verzorgen en kunnen ze een vettige, onverzorgde vacht ontwikkelen die een licht ‘funky’ geur heeft.”

Slechte vachtverzorging kan nog slechtere resultaten hebben bij langharige rassen, waar vuil vast komt te zitten in de lange vacht, waardoor knopen ontstaan die je kat niet kwijt kan, zelfs niet als ze het proberen.

Een vuile vacht creëert zijn eigen risico’s, allergieën, uitslag, en huidaandoeningen. Een jeukende huid kan leiden tot overmatig krabben, wat weer kan leiden tot wonden en infecties.

Naast het behandelen van de huid- en vachtconditie van uw kat, zult u ook hun overgewicht moeten aanpakken met de hulp van een professionele dierenarts.

Zodra je kat weer op gezond gewicht is, beginnen ze misschien met het verzorgen van hun vacht, maar dit betekent niet dat je moet stoppen met regelmatig borstelen.

Het is belangrijk om op te merken dat zelfs na het verliezen van gewicht, je kat het borstelen kan associëren met pijn, en het kan tijd kosten om hun perceptie te veranderen met positieve bekrachtiging.

Reden 4: Uw kat kan ziek zijn

Poetsen is iets waar de meeste katten aan meedoen, maar als je kat zichzelf niet poetst of ze zijn er plotseling mee gestopt dan kan het zijn dat ze ziek zijn.

Katten die lijden aan een pijnlijke aandoening, kunnen hun dagelijkse activiteiten veranderen en nieuwe gewoonten aanleren. Sommige katten beginnen te miauwen, anderen beginnen hun vacht overmatig schoon te maken, terwijl weer anderen meer lusteloos worden.

Omdat de vachtverzorging veel beweging en flexibiliteit vereist, kan uw kat stoppen met zichzelf schoon te maken als ze ervaren pijnlijke gewrichten, meestal veroorzaakt door artritis.

Als uw kat altijd super actief is en graag de buitenwereld verkent, dan kan de pijn veroorzaakt worden door een spierscheur.

Rania Gollakner, DVM, legt uit dat “De meest voorkomende oorzaak is een indirecte blessure, of verrekking, veroorzaakt door overstrekking tijdens atletische activiteiten, zoals rennen of springen.”

Een kat die zelfverzorging vermijdt, kan last hebben van tandvleesontsteking of -ziekte.

Gebitsaandoeningen kunnen ernstige pijn en ongemak veroorzaken, en niet alleen zal uw kat stoppen met het schoonmaken van hun vacht, maar ze kunnen ook stoppen met eten.

Als je hebt gemerkt dat de vacht van je kat er vuil of dof uitziet, dat ze het schoonmaken vermijden, dan is het het beste om niet te wachten, maar contact op te nemen met je dierenarts en te kijken of er een medische kwestie achter deze plotselinge verandering zit.

Hoe leer je een kat zichzelf schoon te maken?

Of uw pas geadopteerde kitten nu geen idee heeft wat verzorging is, of uw oudere kat gewoon nooit geleerd heeft hoe hij zichzelf schoon moet maken, dat betekent niet dat hij moet blijven stinken.

Het enige wat je hoeft te doen is ze helpen hun verzorgingsvaardigheden te ontwikkelen en ze te helpen in hun zelfreinigende reis!

Borstel de vacht van je kat

Als je worstelt met je kitten, is de beste manier om ze te leren hoe ze zichzelf moeten verzorgen, door hun vacht regelmatig te borstelen en schoon te maken.

Dit is ook een goede gelegenheid om je kitten vertrouwd te maken met borstels, want zelfs als ze volwassen zijn, zal hun vacht nog steeds onderhoud nodig hebben, of het nu kort of lang is. Borstelen is gewoon een van de beste manieren om verharen tegen te gaan en het is een geweldige manier om quality time door te brengen voor uw kat.

Tammy Hunter, DVM, suggereert ook dat “alle katten baat hebben bij borstelen om losse haren en dode huidcellen te verwijderen, om de vacht vrij te houden van vuil, afval en uitwendige parasieten en om de natuurlijke huidoliën langs de haarschachten te verdelen.

Als uw kat niet aan zelfverzorgingssessies deelneemt, is het nog belangrijker om hun vacht gezond te houden.

Niet alleen omdat ze er niet voor kunnen zorgen, maar je zult je ook meer bewust zijn van hoeveel ze verharen, je zult een mogelijke huidaandoening of een ander gezondheidsprobleem opmerken.

Een goede borstel zal u ook helpen om betere resultaten te krijgen, en terwijl er een ton van opties op de markt, mijn persoonlijke favoriet is deze zelfreinigende borstel van Hertzko die u kunt controleren op Amazon, samen met de 60.000 + vijf-sterren beoordelingen!

Gebruik een vochtige doek

Kittens zijn het toppunt van schattigheid, maar ze kunnen ook behoorlijk slordig zijn omdat hun verzorgingsvaardigheden nog niet ontwikkeld zijn.

Dit betekent niet dat het altijd zo zal blijven, maar je kitten kan je hulp nodig hebben om schoon te blijven tot ze er beter in worden, en sommigen moet de kunst van het verzorgen worden bijgebracht als hun moeder dat nooit heeft gedaan.

Naast regelmatig borstelen, is een andere methode die je kunt gebruiken om je kitten te leren hoe ze zichzelf goed kunnen schoonmaken, met een vochtige doek.

U kunt een warme vochtige doek of papieren handdoek gebruiken of een katvriendelijk doekje en doe hun moeder na. Maak hun gezicht schoon, alle vuil op hun rug en buik en misschien moet je hun kont schoonmaken als die vuil is.

Probeer momenten uit te kiezen waarop het poesje minder energiek is, misschien vlak na het eten, of voor een dutje, wanneer de meeste volwassen katten daadwerkelijk tijd besteden aan het goed schoonmaken.

Als je daarentegen merkt dat je volwassen kat niet veel of geen tijd besteedt aan het verzorgen, dan kun je de vochtige doek of het doekje gebruiken om het vuil van hun vacht te reinigen. Dit kan ook hun behoefte aanwakkeren om met hun tong over deze plekken te gaan.

Mijn ervaring is dat telkens als het gebeurt dat ik mijn katten moet schoonmaken, ze meteen daarna beginnen met zichzelf te verzorgen, en ze zien er behoorlijk beledigd uit!

Katten die zichzelf niet schoonmaken, verwaarlozen ook meer gevoelige plekken, zoals hun ogen en oren. Je moet de natuurlijke ophoping in deze gebieden verwijderen, hun oren controleren op mijten, andere parasieten, en aandoeningen.

Een andere plek die vies kan worden, vooral bij langharige rassen, is hun achterste. Als de vacht te mat is, kunnen uitwerpselen vast komen te zitten aan de vacht onder hun staart. Dit kan leiden tot meer vervilting, nare geurtjes, en natuurlijk huidirritatie en -infectie.

Uitwerpselen van katten kunnen ook een gevaar voor ons zijn. Als je kat in je bed slaapt kan hij bacteriën overbrengen op je kussen.

Denk eraan handschoenen te dragen en je handen goed te wassen als je je katten achterste schoonmaakt.

Geef uw kat een bad

Soms is een vochtig doekje niet genoeg om uw kitten of kat grondig schoon te maken, dus kunt u overwegen om ze een bad te geven.

Dit is misschien niet nodig voor katten die kieskeurige verzorgers zijn, maar Tammy Hunter, DVM, stelt dat “een kat met artritis of overgewicht die moeite heeft zichzelf te verzorgen, af en toe een bad nodig kan hebben om losse haren en onaangename geurtjes te verwijderen.”

“Als uw kat allergieën heeft, kan uw dierenarts frequent baden voorschrijven als onderdeel van het behandelingsregime,” voegt ze eraan toe.

Baden kan ook nodig zijn voor luie trimmers die ook buiten mogen, en kittens die gemakkelijk van tijd tot tijd een verstoord buikje kunnen hebben.

Je moet ook rekening houden met hun veiligheid door hun dierenarts te vragen hoe vaak je ze moet baden en die kan je misschien ook een medicinale shampoo voorschrijven als dat nodig is. Zo niet, vermijd dan babyshampoos en ga voor een shampoo speciaal voor katten.

Aangezien je kat niet veel op heeft met verzorging, zul jij hun persoonlijke verzorger moeten zijn. In dat geval moet je ook van het baden een positieve ervaring maken.

Niet alleen moet je misschien traktaties gebruiken tijdens dit proces, maar ook de juiste watertemperatuur kiezen. Maak gebruik van de momenten dat je kat niet onrustig is, en het belangrijkste is dat je dit proces niet overhaast.

Ga naar een professionele huisdierverzorger

Ik begrijp dat we allemaal het beste voor onze katten willen doen, maar soms hebben we niet de tijd om hun regelmatige verzorging bij te houden.

In bepaalde gevallen hebben we misschien niet de vaardigheden om om te gaan met ernstig gematteerde vacht, of we hebben wat begeleiding nodig over hoe we de nagels van onze kat kunnen knippen, hun ogen en oren schoon kunnen maken zonder ze pijn te doen.

Wat u ook tegenhoudt, misschien wilt u de hulp inroepen van een professionele trimsalon.

Bij sommige langharige rassen kan het nodig zijn om de vacht te laten knippen, zodat de poep daar niet in vast komt te zitten.. Het kan irritatie, infecties en stress veroorzaken bij het gebruik van de kattenbak, wat kan leiden tot het vermijden van de kattenbak.

Natuurlijk, regelmatig een beroep doen op een professionele trimsalon kan onmogelijk zijn voor uw budget.

Maar zelfs als het haalbaar is, moet je ook rekening houden met de stress van je kat. Hen in hun reismandje zetten en naar de trimsalon rijden kan meer stress en andere gedragsproblemen veroorzaken onderweg.

Dus, misschien is het beter voor jullie beiden om ze in de veiligheid van hun huis te verzorgen!

Moet ik me zorgen maken als mijn kat zichzelf niet verzorgt?

Als het op verzorging aankomt zijn alle katten verschillend. Zelfs uit mijn eigen ervaring, het leven met twee katten, is gebleken hoe verschillend hun benadering van het poetsen is.

Maar als uw kat nog nooit zelf heeft geborsteld of ze zijn er plotseling mee gestopt, dan kan dat een rode vlag zijn die u moet onderzoeken.

Breng ze naar de dierenarts

Of u nu een nieuwe katteneigenaar bent die heeft gemerkt dat hun pas geadopteerde kat de zelfverzorging verwaarloost, of u leeft al jaren met dezelfde kat en die is er plotseling mee gestopt, ermee naar de dierenarts gaan zou uw eerste keuze moeten zijn.

Katten die moeite hebben om zichzelf regelmatig te verzorgen, hebben misschien pijn en kampen met gezondheidsproblemen die alleen een professional kan behandelen.

Als het een kitten is dat steeds vies wordt, dan merkt de dierenarts misschien op dat ze een ander dieet nodig hebben om hun poep in een normale consistentie te brengen.

Op deze manier zullen ze minder uitwerpselen aan hun vacht hebben hangen en zal het zelfreinigingsproces niet zo overweldigend lijken.

De dierenarts kan ook helpen bij de behandeling van onderliggende aandoeningen die pijn veroorzaken bij uw senior can en zelfs helpen om ze mobieler te maken en in staat om zichzelf schoon te maken.

Bij katten met overgewicht zullen ze u hoogstwaarschijnlijk adviseren over hoe u het gewicht van uw kat kunt beheren en de nodige veranderingen kunt aanbrengen om hen te helpen actiever te worden, niet alleen met schoonmaken maar met alle aspecten van hun leven.

Uw kat heeft misschien tandheelkundige aandacht nodigeen vaak genoeg voorkomende bron van pijn die hun verzorging kan hebben beïnvloed.

De afkeer van uw kat van het verzorgen kan ook een psychologisch probleem zijn, veroorzaakt door stress en uw dierenarts kan u zelfs een kattengedragstherapeut aanbevelen om uw kat hun oude zelf terug te krijgen.

Tenslotte kan uw dierenarts ook helpen met de verzorging zelf, door de lange vacht aan de achterkant te knippen, hun klauwen te knippen, en u oor- en oogreinigingsoplossingen en -producten te geven, alsmede advies over hoe u dit allemaal zelf kunt doen.

Kittens nemen tijd

Als je een kitten hebt en je dierenarts heeft je gerustgesteld dat ze gezond zijn, dan moet je ze misschien trainen om zichzelf schoon te maken.

Maar het is ook belangrijk om te begrijpen dat kittens een specifieke fase in het leven van een kat zijn waarin andere dingen belangrijker zijn dan netheid.

Je kunt van een menselijke peuter niet verwachten dat het hem iets kan schelen of hij een vuiltje op zijn gezicht heeft. Het is begrijpelijk dat ze alleen maar willen spelen en de wereld om hen heen ontdekken.

Kittens zijn net zo en ze hebben geduld en wat begeleiding nodig.

Eén ding dat je kunt doen is ze leren dat borstelen leuk kan zijn. Je kunt ze laten zien dat borstels veilig zijn en van het verzorgen een moment maken waarop jij en zij een band opbouwen.

Langharige kittens hebben nog meer zorg nodig, omdat borstelen ongemakkelijk kan zijn als je op een knoopje stuit.

Je moet het borstelen onderdeel maken van je dagelijkse of wekelijkse routine en momenten kiezen waarop je kat rustig is, en vermijden dat je begint met borstelen, of baden wanneer ze onrustig zijn.

U kunt uw dierenarts om raad vragen en leren hoe u de vacht van uw kitten individueel moet verzorgen, hun klauwen moet knippen om overgroeide nagels te voorkomen, en hun ogen en oren moet controleren en schoonmaken.

Neem hun verzorging over

Als we een kitten of een kat in huis halen, nemen we veel verantwoordelijkheden op ons om ervoor te zorgen dat ze gelukkig zijn.

We geven ze te eten en vers water; we maken hun kattenbakken schoon en zorgen ervoor dat ze gezond zijn door ze naar de dierenarts te brengen. Van de vele dingen die we voor ze doen, is hun verzorging er één van.

En hoewel sommige katten geen voortdurende aandacht op dat gebied nodig hebben, zijn er ook die dat wel hebben.

Of je kitten of kat nu niet graag zichzelf schoonmaakt of je hebt een oudere kat die er gewoon de energie niet voor heeft, dan zul je hun verzorging volledig over moeten nemen.

Oudere katten vereisen nog meer aandacht en verzorging. Je moet rekening houden met hun pijnlijke gewrichten en voorzichtiger zijn rond hun benige gebieden.

De verzorging is ook een goed moment om de huid, oren en ogen van je kat te controleren op eventuele afwijkingen.

Maar afgezien van waakzaamheid, is het belangrijk om het trimmen ook te zien als een leuke activiteit voor u als eigenaar en het te zien als een kans om weer in contact te komen met uw katachtige metgezel.

Ik vind het heerlijk om te zien hoe mijn katten hun lichaam strekken als ik hun vacht borstel, en hoe ze hun wangen tegen de borstel wrijven om net dat extra goede krabje te krijgen!

Slotgedachten

Ik weet dat de meesten van ons katten zien als onafhankelijke wezens, maar dat is niet helemaal waar.

Natuurlijk, zij zijn hun eigen individuen met hun eigen behoeften en wensen, maar zij zijn nog steeds afhankelijk van ons.

Als kattenouders moeten we dat respecteren en koesteren, en soms betekent dat dat we ze ook schoon moeten houden!

Ik ben benieuwd naar meer informatie over jouw katten en hun verzorgingspraktijken. Zijn ze altijd al zo schoon geweest of heb je het ze geleerd?