Hoe lang moet u uw kat borstelen?


Als het gaat om hygiëne, zijn katten nauwgezette verzorgers, en ze besteden uren per dag aan het likken en schoonmaken van zichzelf. Het proces van borstelen helpt katten om vuil, vuil en parasieten uit hun vacht te verwijderen, en het helpt hen ook om koel te blijven bij warm weer. Verzorging speelt ook een belangrijke rol in de communicatie tussen katten – wanneer katten elkaar verzorgen, wisselen ze sociale signalen uit en versterken ze hun band.

Katten staan echter bekend als onafhankelijke wezens. Ze doen graag dingen op hun eigen voorwaarden en in hun eigen tijd. Dus, als het gaat om het borstelen van uw kat, kunt u zich afvragen of het echt nodig is. Tenslotte lijkt uw kat waarschijnlijk niet erg enthousiast over het hele idee. Maar is het borstelen van uw kat echt de moeite waard? En hoe lang moet u uw kat borstelen? Er zijn geen harde en snelle regels, dus lees verder om te ontdekken waarom katten in verschillende mate geborsteld moeten worden.

3 kat gezicht verdeler

Factoren die beïnvloeden hoe vaak katten geborsteld moeten worden

U moet uw kat minstens één keer per week borstelen; bij sommige rassen zelfs twee keer per dag! Langharige katten moeten bijvoorbeeld vaker geborsteld worden dan kortharige. De leeftijd van de kat is een andere factor; kittens en jonge katten verharen vaker dan oudere katten. Omgevingsfactoren, zoals of de kat binnen of buiten leeft, kunnen ook een rol spelen bij hoe vaak ze moeten worden geborsteld.

In het algemeen moet u uw kat ongeveer vijf tot tien minuten per sessie borstelen, maar de hoeveelheid tijd die u uw kat moet borstelen hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld, het type vacht dat de kat heeft, heeft invloed op hoe lang hij geborsteld moet worden. En een bijzonder belangrijke factor is het temperament van uw kat en hoe gewend hij is aan borstelen.

Het temperament en de tolerantie van uw kat om geborsteld te worden

kat wordt geborsteld
Image Credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

Katten hebben verschillende temperamenten en toleranties om geborsteld te worden. Sommige katten vinden het fijn om geborsteld te worden en zullen spinnen en zich laten aaien, terwijl andere geagiteerd kunnen raken en proberen hun trimmer te krabben of te bijten. Factoren zoals leeftijd, gezondheid en persoonlijkheid kunnen allemaal bijdragen aan de tolerantie van een kat ten opzichte van borstelen.

Kortharige katten

Katten met kort haar hoeven maar 5-10 minuten geborsteld te worden, eenmaal per week, omdat ze minder snel verharen. De haren van de borstel verwijderen losse haren, vuil en afval uit de vacht en verdelen de natuurlijke oliën gelijkmatig over de lengte van de haarschacht. Zo blijft de vacht van uw kortharige kat gezond en glanzend. Vaker borstelen dan nodig kan leiden tot meer huidproblemen, omdat het de natuurlijke oliën uit de vacht verwijdert die de huid gezond houden.

Langharige katten

perzische kat verzorging
Image Credit: slowmotiongli, Shutterstock

Langharige katten moeten elke dag 5-10 minuten geborsteld worden om knopen en matten in hun vacht te voorkomen. Als deze knopen en matten niet worden verwijderd, kunnen ze de kat ongemak bezorgen en leiden tot huidproblemen. Door de vacht van uw kat elke dag te borstelen, helpt u hem gezond te houden en er op zijn best uit te zien. Hoewel alle katten verzorging en aandacht nodig hebben, hebben langharige katten iets meer onderhoud nodig dan hun kortharige soortgenoten.

Katten met een dikkere vacht

Er zijn een paar kattenrassen die een dikkere vacht hebben. Tot deze rassen behoren de Maine Coon, de Noorse Boskat en de Siberische Boskat. Deze katten staan bekend om hun dikke, zware vacht die hen warm houdt in koude klimaten. De vacht van deze rassen is meestal langer en ruwer dan die van andere rassen, en het helpt hen te beschermen tegen het koude weer. Een manier om deze katten te helpen hun vacht schoon en gezond te houden is ze dagelijks te borstelen. Dit verwijdert niet alleen vuil en afval uit hun vacht, maar verdeelt ook de natuurlijke oliën.

Katten met een dunnere vacht

Er zijn verschillende kattenrassen die een dunnere vacht hebben. Deze rassen omvatten de Siamees, de Balinees en de Himalaya. Deze katten worden gefokt voor hun uiterlijk, en hun dunne vacht maakt ze voor veel mensen esthetischer. Hun gladdere vacht houdt niet zoveel vuil en afval vast als andere rassen. Dit kan gunstig zijn voor mensen die niet veel tijd hebben om de vacht van hun kat regelmatig te borstelen.

Voelen katten zich beter nadat ze geborsteld zijn?

persoon die een grijze kat borstelt
Image Credit: alektas, Pixabay

Sommige mensen geloven dat de handeling van het borstelen van de vacht van een kat kan helpen om stressniveaus te verminderen en gevoelens van ontspanning en welzijn bij het dier te bevorderen. Het is zeer waarschijnlijk dat de positieve effecten van borstelen te danken zijn aan de tactiele stimulatie van de huid van uw kat en de gevoelens van nabijheid die zij ontlenen aan het pro-sociale borstelen. We kunnen veronderstellen dat dit het geval is als we kijken naar hoe een kat die van borstelen houdt, reageert op een verzorgingssessie: ze kunnen gaan spinnen of zelfs de hand van hun baasje likken nadat ze zijn geborsteld.

Als uw kat het haat om geborsteld te worden

De eerste paar keer dat je je kat borstelt, kunnen ze ongeduldig worden van alle aandacht. Besteed niet meer dan een paar minuten aan je eerste paar sessies. U kunt de tijd die u besteedt aan het poetsen van uw kat geleidelijk verlengen als ze eenmaal aan de routine gewend zijn. U kunt deze tijd ook gebruiken om uw kat te laten wennen aan de omgang. U kunt gedurende deze tijd kort met hun oren en voeten spelen. Hierdoor zullen ze in de toekomst minder gestrest zijn wanneer ze worden gehanteerd.

Het is ook niet nodig om uw kat te dwingen de verzorging te accepteren. Neem een pauze als uw kat overstuur of gestrest lijkt. Als uw kat zich goed gedraagt tijdens het borstelen, prijs hem dan of geef hem lekkers.

Is het OK om een kat elke dag te borstelen?

mans hand kamt maine coon kat met haarborstel
Image Credit: Sergey Fatin, Shutterstock

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, omdat de juiste frequentie van het borstelen van een kat afhangt van verschillende individuele factoren, waaronder het type en de lengte van de vacht van de kat, of de kat onderliggende gezondheidsaandoeningen heeft, en hoeveel de kat verhaart. Over het algemeen is het echter het beste om een kat ten minste eenmaal per week te borstelen, en voor sommige katten zelfs dagelijks.

Is het mogelijk een kat te veel te borstelen?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Aan de ene kant wilt u de behoeften van uw kat niet verwaarlozen door hem te weinig te borstelen. Aan de andere kant wilt u niet overdrijven en uw kat ongemak bezorgen. In het algemeen is één of twee keer per week een lichte, korte borstelbeurt voldoende. Als uw kat geïrriteerd raakt of het borstelen niet prettig lijkt te vinden, stop er dan onmiddellijk mee.

Katten kunnen enorm verschillende persoonlijkheden vertonen, en sommige vinden het prettiger om geborsteld te worden dan andere. Over het algemeen is het echter raadzaam om een kat niet te veel te borstelen, omdat dit de huid kan irriteren of kan leiden tot overprikkeling.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kortom, het is het beste om uw kat ten minste eenmaal per week ongeveer 5-10 minuten te borstelen, meer als ze langharig zijn. Dit helpt losse haren of vuil te verwijderen en houdt de vacht van uw kat gezond en glanzend. Door uw kat te borstelen helpt u ook het aantal haarballen te verminderen. Dus pak een borstel en ga aan de slag!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Anna Hoychuk, Shutterstock